Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Τάση διευκόλυνσης της Τουρκίας στο Ευρωδικαστήριο


Τη λύση της περιουσιακής πτυχής του Κυπριακού με οδηγό το σχέδιο Ανάν και με νομική κάλυψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επιδιώκει η Τουρκία, με αφορμή την επαναφορά του ζητήματος της εφαρμογής της απόφασης για την επιστροφή της περιουσίας στην Τιτίνα Λοϊζίδου.

 

Οπως είναι γνωστό, το 2003 η Τουρκία κατέβαλε στη Λοϊζίδου χρηματική αποζημίωση πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ γιατί στερήθηκε την περιουσία της στην Κερύνεια. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έδωσε στην Τουρκία παράταση δύο χρόνων (μέχρι το τέλος του 2005) για να εφαρμόσει το κυρίως μέρος της απόφασης που αφορά την επιστροφή της περιουσίας στη δικαιούχο.

 

Η τουρκική πλευρά προσπάθησε ανεπιτυχώς να δώσει νομική κάλυψη στην ολική απαλλοτρίωση των ελληνοκυπριακών περιουσιών, ιδρύοντας το 2003 την Επιτροπή Αποζημιώσεων, με σκοπό τη χρηματική αποζημίωση των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα κατέφευγαν κοντά της. Η αποτελεσματικότητα της επιτροπής, ως εσωτερικό ένδικο μέσο, κρίθηκε ανεπαρκής από το ΕΔΑΔ στην υπόθεση Μύρας Ξενίδη-Αρέστη (διεκδικεί την περιουσία της στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου) εναντίον Τουρκίας.

 

Στην πιο πάνω υπόθεση η Τουρκία υποστήριξε ότι η παραπονούμενη θα έπρεπε να εξαντλήσει τα εσωτερικά ένδικα μέσα, προσφεύγοντας πρώτα στην Επιτροπή Αποζημιώσεων, προτού καταφύγει στο ΕΔΑΔ. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η θεραπεία που προσφέρεται από την Επιτροπή, δηλαδή οι αποζημιώσεις, δεν είναι αποτελεσματική θεραπεία, ενώ υπέδειξε ότι η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητες για αποκατάσταση της περιουσίας, ούτε μπορεί να δώσει θεραπεία στο πρόβλημα της παραβίασης του ανθρώπινου δικαιώματος της κατοικίας και της δυσμενούς διάκρισης που έχουν υποστεί οι Ελληνοκύπριοι από την τουρκική εισβολή.

 

Το ΕΔΑΔ δεν ασχολήθηκε με τη νομιμότητα της Επιτροπής Αποζημιώσεων. Ομως, στην καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση του ΕΔΑΔ, στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου, στην παράγραφο 102, αναφέρεται ότι μπορεί να υπάρξουν εσωτερικά ένδικα μέσα στα κατεχόμενα, η αποτελεσματικότητα των οποίων θα εξετάζεται σε κάθε περίπτωση.

 

Αυτό, λοιπόν, που επιχειρεί η Τουρκία είναι να γίνει αποδεκτή από το ΕΔΑΔ η Επιτροπή Αποζημιώσεων ως εσωτερικό ένδικο μέσο. Σε μια τέτοια περίπτωση οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες θα πρέπει να προσφεύγουν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων του ψευδοκράτους και μόνον αν δεν ικανοποιηθούν να προσφεύγουν στο ΕΔΑΔ. Οπως έχει σήμερα η κατάσταση, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποδέχεται αμέσως τις προσφυγές των Ελληνοκυπρίων.

 

Στην ενδιάμεση απόφαση στην υπόθεση Ξενίδη-Αρέστη, το ΕΔΑΔ υπέδειξε με διακριτικό τρόπο στην Τουρκία τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων, προκειμένου να μπορεί να γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο. Η νομική υπηρεσία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επεξεργάστηκε νομικά όλες τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για την Κύπρο και προωθεί ρυθμίσεις που να καθιστούν την Επιτροπή Αποζημιώσεων εσωτερικό ένδικο μέσο. Ηδη στα κατεχόμενα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία τροποποίησης του «Συντάγματος» κατά τρόπο που να ακυρώνεται το άρθρο 156, σύμφωνα με το οποίο όλες οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων περνούν στο «κράτος».

 

Επίσης, το «υπουργικό συμβούλιο» ενέκρινε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο αναδιαρθρώνεται η Επιτροπή Αποζημιώσεων, κατά τρόπο που οι Τούρκοι ελπίζουν ότι θα γίνει αποδεκτή από το ΕΔΑΔ ως εσωτερικό ένδικο μέσο. Η Επιτροπή θα έχει εξουσίες να επιστρέφει περιουσίες, ενώ θα αξιοποιηθούν οι ρυθμίσεις που προβλέπει το σχέδιο Ανάν. Επίσης οι Τούρκοι θα επικαλούνται το «δίκαιο της ανάγκης», δυνάμει του οποίου η Κυπριακή Δημοκρατία διαχειρίζεται τις τουρκοκυπριακές περιουσίες στο Νότο, για να διαχειρίζονται τις ελληνοκυπριακές περιουσίες για όσο καιρό είναι άλυτο το Κυπριακό.

 

Οπως διαφαίνεται από το σχετικό νομοσχέδιο που προωθείται στη «Βουλή», οι Τούρκοι θα δύνανται να επιστρέψουν περιουσίες για να ξεφύγουν από τον κλοιό του ΕΔΑΔ, ενώ θα μπορούν να ανταλλάξουν άλλες με αντίστοιχες τουρκοκυπριακές στις μη κατεχόμενες περιοχές, ενώ άλλες θα τις απαλλοτριώσουν. Η πρώτη απόφαση που θα περάσουν από την Επιτροπή Αποζημιώσεων αναμένεται ότι θα είναι η επιστροφή της περιουσίας στην Τιτίνα Λοϊζίδου. Εάν το ΕΔΑΔ αποδεχτεί αυτή τη διαδικασία, τότε η Τουρκία θα νομιμοποιήσει την παράνομη οικειοποίηση τουρκοκυπριακών περιουσιών.

 

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο ΕΔΑΔ υπάρχει μια τάση για να διευκολυνθεί η Τουρκία, τόσο για πολιτικούς όσο και για πρακτικούς λόγους. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κινδυνεύει με παράλυση, λόγω της αδυναμίας του να αντεπεξέλθει. Πολλές χιλιάδες από τις προσφυγές που εκκρεμούν προέρχονται από Ελληνοκύπριους πρόσφυγες του 1974.

 

Αποκαλυπτική των προθέσεων του ΕΔΑΔ είναι η καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση στην υπόθεση της δολοφονίας του Πέτρου Κακουλή από Τούρκους στρατιώτες, το 1996, κοντά στη νεκρή ζώνη, ενώ μάζευε σαλιγκάρια. Στην απόφαση που ανακοινώθηκε προχθές, αναφέρεται πως «θεραπείες που διατίθενται στην "ΤΔΒΚ" θα μπορούσαν να θεωρηθούν "εσωτερικές θεραπείες" του εναγόμενου κράτους και ότι το ζήτημα της αποτελεσματικότητάς τους θα μπορούσε να εξεταστεί σε ειδικές περιστάσεις όποτε αυτό εγείρεται».


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

29/11/2005

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα