Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Κυριακή, 5 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Τάσσος Παπαδόπουλος και σχέδιο Αναν 5

Από τις περιορισμένες αλλαγές στην πλήρη απαλλαγή


Την περασμένη Κυπριακή ο "Πολίτης" δημοσίευσε τις "περιοχές ανησυχίας" της ε/κ πλευράς, όπως τις επεξήγησε στα Η.Ε. ο εκπρόσωπος του προέδρου Παπαδόπουλου Τάσος Τζιωνής. Οι θέσεις αυτές, που έμμεσα έχουν επιβεβαιωθεί, βρίσκονται στο πνεύμα των δηλώσεων Τζιωνή στη συνέντευξή του στον "Φ". Δηλαδή, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ζητεί συνολική επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν, σε όλα τα κεφάλαια.

 

Κι όμως, σχεδόν δύο μήνες μετά το δημοψήφισμα (11/6/2004), με δημόσιες δηλώσεις του, αναφερόμενος στις 

Αυτά που έλεγε ο Πρόεδρος πριν και μετά το δημοψήφισμα και αυτά που ζητά σήμερα, διαφέρουν όσο η μέρα με τη νύχτα

διαβουλεύσεις που είχε με το ΑΚΕΛ για τις αλλαγές που έπρεπε να επιδιωχθούν στο σχέδιο Ανάν, είπε: "Πρώτα και κυριότερα έχουμε συνεννοηθεί μαζί με το ΑΚΕΛ ποια έκταση είναι δυνατόν να έχουν και έχουμε καθορίσει ότι δεν πρόκειται να γίνει επαναδιαπραγμάτευση όλου του Σχεδίου".

 

Όπως προκύπτει από την επεξήγηση των θέσεων του Τζιωνή, η συμφωνία αυτή δεν ισχύει πλέον. Ο κ. πρόεδρος, με τη σιωπηρή συγκατάθεση του κ. Χριστόφια, αναθεώρησε τη στρατηγική του και στην ουσία ζητεί ένα νέο σχέδιο.

 

Αναξιόπιστοι

 

Η νέα μαξιμαλιστική προσέγγιση αντιμετώπιση Τάσσου - Χριστόφια, αντιμετωπίζει δύο θεμελιώδη προβλήματα:

  • Η άλλη πλευρά, μετά την απενοχοποίηση του 2004, δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να αποδεχτεί συνολική ανατροπή των ισορροπιών του σχεδίου.
  • Η ε/κ πλευρά απώλεσε ολοκληρωτικά την αξιοπιστία της, διότι είχε δεσμευτεί πολιτικά ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, ότι το σχέδιο Ανάν, με κάποιες αλλαγές, θα ήταν η λύση του Κυπριακού.

Αυτή την πραγματικότητα την έχει παραδεχτεί δημόσια ο ίδιος ο Τ. Παπαδόπουλος. Στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε στις 15 Απριλίου 2004, απαντώντας στην ερώτηση γιατί εξακολουθεί να θεωρεί το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση, απάντησε:

 

"Για πολλούς λόγους, που σχετίζονται και με παραδοχές που έγιναν στο παρελθόν και με τη στάση που τήρησε μια σειρά συνομιλητών εκ μέρους του κυπριακού ελληνισμού, πιστεύω ότι θα βρούμε ελάχιστη, αν όχι καθόλου, κατανόηση στο εξωτερικό στην περίπτωση που η δική μας θέση θεωρηθεί ότι υπονοεί ότι το Σχέδιο Ανάν είναι εντελώς θαμμένο".

 

Μεταξύ των συνομιλητών που έκαναν παραδοχές στο παρελθόν είναι και ο ίδιος ο σημερινός πρόεδρος και μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν. Μερικά μόνο παραδείγματα:

  1. Το Δεκέμβριο του 2003, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του για την Κύπρο, υιοθετούσε το σχέδιο Ανάν ως βάση λύσης του Κυπριακού. Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, στις 12 Δεκεμβρίου 2003, ο Τ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι "η αναφορά για την Κύπρο που περιλαμβάνεται στα τελικά Συμπεράσματα, μας βρίσκει απόλυτα ικανοποιημένους διότι υιοθετεί τη θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης ότι το σχέδιο Ανάν θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση".
  2. Η επιστολή του προς το γ.γ των Η.Ε. με την οποία ζητούσε διαπραγματεύσεις για λύση πριν από την 1η Μαΐου 2004, προκειμένου να μπει στην Ε.Ε. η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία. Δηλαδή ο Πρόεδρος υποστήριζε το Δεκέμβριο του 2003 τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν από την 1η Μαΐου, χάριν της λύσης.
  3. Όταν στις 12 Ιανουαρίου 2004 ο Ντενκτάς δήλωνε πως "το σχέδιο Ανάν βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", ο Τ. Παπαδόπουλος υπέδειξε δήλωση του Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος έλεγε ότι το σχέδιο Ανάν αποτελούσε σημείο αναφοράς. "Εμείς λέμε ότι αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση", είπε ο Πρόεδρος και υπενθύμισε παλαιότερη δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είχε πει ότι "θα έπρεπε να προηγηθεί μια προκαταρκτική εργασία για να εξευρεθεί η σωστή βάση για συζητήσεις, χωρίς να κάνει αναφορά στο σχέδιο Ανάν". Δηλαδή, αυτά που πριν δύο χρόνια ο Παπαδόπουλος καταλόγιζε στους Ντενκτάς ως ένδειξη αδιαλλαξίας αποτελούν σήμερα τη ραχοκοκαλιά της δικής του στρατηγικής!
  4. Ύστερα από την αποδοχή της επιδιαιτησίας, δήλωνε πως στόχος του ήταν να διεκδικήσει τα ελάχιστα. "Εμείς έχουμε περιοριστεί στο να αναφερθούμε σε θέματα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο, τα ελάχιστα που είναι αναγκαία για να διασφαλίσουμε πρώτα απ' όλα την εφαρμογή της συμφωνίας στην πράξη και δεύτερον τη λειτουργικότητά της", δήλωνε στις 9 Μαρτίου 2004.

Παρά τις δεσμεύσεις αυτές, στο μέσο των συνομιλιών άρχισε υπόγεια εκστρατεία υπονόμευσης του σχεδίου. Τότε, ο Τάσος Τζιωνής εμφανίστηκε στην τηλεόραση προτού καν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, και υπό την... προσωπική του ιδιότητα διακήρυξε την απόρριψη του σχεδίου.

 

"Περιορισμένες αλλαγές"

 

Ο Τ. Παπαδόπουλος αφού επιδίωξε και εξασφάλισε το "ηχηρό όχι" στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου άρχισε και πάλι να αναλαμβάνει δημόσια δεσμεύσεις, πως με κάποιες αλλαγές θα μπορούσε να αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν. Στις 3 Μαΐου 2004, επιστρέφοντας από το Δουβλίνο, όπου συμμετείχε στην τελετή ένταξης των νέων μελών στην Ε.Ε., είπε ότι "θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες πάνω στη χαραγμένη πολιτική και στρατηγική μας, που είναι ότι θέλουμε να επαναρχίσει μια πρωτοβουλία. Πότε και από ποιον δεν μπορώ να προβλέψω, με σκοπό να επέλθουν κάποιες βελτιώσεις στο Σχέδιο Ανάν και να δοθούν αποτελεσματικές διασφαλίσεις για την εφαρμογή του, όπως και στα θέματα της ασφάλειας, ώστε να καταστήσουν δυνατή την πρόοδο για μια λύση".

 

Πιο σαφής για τη στρατηγική που θα ακολουθούσε ήταν στην πρώτη δημόσια ομιλία που έκανε μετά το δημοψήφισμα. Μιλώντας σε παροικιακή συγκέντρωση στο Λονδίνο, στις 9 Μαΐου 2004, είπε:

"Το ερώτημα είναι, τι γίνεται μετά; Τι κάνουμε απ΄ εδώ και μπρος; Επιτρέψτε μου να πω ότι ο κόσμος που είπε 'όχι' μπορεί να το είπε για διάφορους λόγους, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τέτοια σχέδια όπως αυτό δεν εξαφανίζονται από το τραπέζι. Θα βρίσκονται εκεί. Πρέπει να επιμείνουμε, πρέπει να ζητήσουμε να γίνει ένας μικρός αριθμός τροποποιήσεων που θα κάνουν το Σχέδιο αποδεκτό από τους Ε/Κ που θα ικανοποιεί τις ανησυχίες τους. Ας εντοπίσουμε αυτές τις ανησυχίες και μετά να ζητήσουμε τη βοήθεια του ΟΗΕ και της Ε.Ε, επειδή τώρα είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να δούμε τι μπορεί να αλλάξει σχετικά με τις διασφαλίσεις της εφαρμογής του Σχεδίου, την ασφάλεια του λαού και τη νομισματική πολιτική".

 

Την ίδια μέρα σε συνέντευξη του στον LGR επιβεβαίωσε αυτά που είπε στην ομιλία του:

 

"Ερώτηση: Με την ομιλία σας ανακαθορίσατε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Συμφωνία πρώτα για μικρό αριθμό θεμάτων, όπως είπατε, και μετά να αποταθούμε στον ΟΗΕ και στην Ε.Ε. Αυτός είναι τώρα ο προσανατολισμός περίπου;

Απάντηση: Αυτή είναι η στρατηγική. Δηλαδή, ότι πρέπει να επιδιώξουμε κάποιες αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν, που να το κάνουν πιο λειτουργικό και άρα βιώσιμο, και που να ικανοποιούν τις λογικές ανησυχίες του Κυπριακού Ελληνισμού όσον αφορά το μέλλον κάτω από το Σχέδιο Ανάν".

 

Επιστρέφοντας στην Κύπρο επανέλαβε, ξανά, αυτά που είπε στο Λονδίνο:

 

"Αυτό το έχω πει πάρα πολλές φορές, όμως παραμένει σταθερή η δική μας επιδίωξη για επαναδιαπραγμάτευση μερικών πτυχών, περιορισμένων, του Σχεδίου Ανάν στους τομείς που προκαλούν ανησυχίες στον Κυπριακό Ελληνισμό και ως αποτέλεσμα των οποίων δεν έκρινε σωστό ο λαός να εγκρίνει το Σχέδιο Ανάν".

 

Τάσσος ή Νίκος;

 

Αυτά που ζητούσε ο Παπαδόπουλος αμέσως μετά το δημοψήφισμα ήταν η θέση του ΔΗΣΥ το καλοκαίρι του 2004: Να αξιοποιηθεί η συγκυρία του Δεκεμβρίου και να ζητηθεί η συνδρομή της Ε.Ε. και των Η.Ε. για να επιτευχθεί μικρός αριθμός ουσιωδών αλλαγών στο σχέδιο Ανάν. Τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση υποβάλλει συστηματικά στην κοινή γνώμη ότι όσοι υποστηρίζουν τη θέση αυτή, επιθυμούν επαναφορά του σχεδίου Ανάν ως έχει ή με διακοσμητικές αλλαγές.

 

Στη συνέντευξή του στον "Φ", ο Τάσος Τζιωνής - υπό την προσωπική του ιδιότητα - είπε πως αυτοί που επιθυμούν "διακοσμητικές αλλαγές" στο σχέδιο Ανάν "καλά κάνουν να το λένε για να γνωρίζει κι ο λαός, γιατί ο λαός πρέπει να γνωρίζει τις πεποιθήσεις των πολιτικών του ηγετών όταν τους κρίνει κι όταν ασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα". Κι όμως, ο πρώτος που μίλησε για "στρατηγική" μικρών αλλαγών που θα διασκεδάζουν τις ανησυχίες του κυπριακού λαού είναι ο ίδιος ο Τάσσος Παπαδόπουλος!

 

Τα πήρε πίσω

 

Από τις αρχές Ιουνίου 2004 ο Τ. Παπαδόπουλος άρχισε σιγά- σιγά να παίρνει πίσω τις δεσμεύσεις των προηγούμενων εβδομάδων, ακριβώς όπως είχε πράξει μεταξύ Νέας Υόρκης και δημοψηφίσματος.

 

Η αρχική του θέση ήταν να "επέλθουν κάποιες βελτιώσεις στο Σχέδιο Ανάν και να δοθούν αποτελεσματικές διασφαλίσεις για την εφαρμογή του, όπως και στα θέματα της ασφάλειας" (9/5/2004). Όταν αυτό το αίτημα άρχισε να βρίσκει ανταπόκριση, αναθεώρησε τη θέση του, λέγοντας πως τα ζητήματα αυτά δεν είναι καν μέρος του σχεδίου. Σχολιάζοντας τις αρνητικές συνέπειες της απόρριψης του σχεδίου, είπε, στις 29 Ιουνίου 2004:

 

"Για να μην ακολουθήσουν αυτά τα δεινά, αυτές οι δυσκολίες, πρέπει να επαναφέρουμε το Σχέδιο Ανάν και να το δεχθούμε ως έχει; Και τονίζω, το Σχέδιο, όχι τα εξωτερικά στοιχεία του Σχεδίου, όπως το θέμα των εγγυήσεων και της διασφάλισης για εφαρμογή. Αυτά είναι εκτός του Σχεδίου. Το ερώτημα είναι: είναι δυνατόν και είναι σωστό να επανέλθει το Σχέδιο Ανάν, όχι τα δυο στοιχεία του, ως έχει ενώπιον του λαού; Αυτό δεν θα γίνει. Το είπα κατ' επανάληψη".

 

Παιχνίδια με τις λέξεις και τις... βάσεις

 

Από τον Ιούλιο του 2004 μέχρι τις μέρες μας ο Τάσσος Παπαδόπουλος απομακρύνεται με σταθερά βήματα από το σχέδιο Ανάν, μέχρι που έφτασε στις εισηγήσεις του προς τα Η.Ε. για τις "περιοχές ανησυχίας" των Ε/Κ και τη συνέντευξη Τζιωνή με την οποία σαφώς απορρίπτεται συνολικά το σχέδιο.

 

Στη διαδρομή αυτή η κυβέρνηση επινοήθηκε διάφορες ορολογίες, όπως, το σχέδιο "αποτελεί βάση λύσης", αλλά δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό "ως έχει" ούτε με "διακοσμητικές αλλαγές". Οι αλλαγές πρέπει να είναι τέτοιες που θα καθιστούν τη λύση "λειτουργική και άρα βιώσιμη", αλλά δε λέμε ποιες αλλαγές θέλουμε διότι "πρέπει να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία" κ.τ.λ.

 

Αποκορύφωμα αυτού του παιχνιδιού με τις λέξεις είναι η επεξήγηση που έκανε ο Τάσσος Παπαδόπουλος στο συνέδριο του ΑΚΕΛ, του πώς καταλαβαίνει ότι το σχέδιο Ανάν θα αποτελέσει τη βάση των νέων συνομιλιών:

 

"Το Σχέδιο Ανάν V, συνεπώς, ήταν η 'βάση' γι' αυτές τις αλλαγές [που υποβλήθηκαν στα Η.Ε. από τον Τζιωνή] και, συνεπώς, το Σχέδιο παραμένει 'βάση' για τις διαπραγματεύσεις.

 

Είναι, όμως, θέμα υποκειμενικής κρίσης, αν όταν επιτευχθούν αυτές οι αλλαγές, η 'βάση' του Σχεδίου αλλάζει. Και αυτό θα κριθεί στο τέλος και ανάλογα με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

 

'Βάση', όμως, παραμένει ότι η τελική λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή, είναι η βάση της 'διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας'"...


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

04/12/2005

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα