Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
ΑΚΕΛ
ΔΗΚΟ
Προεδρία Κληρίδη
Προεδρία Παπαδόπουλου
Διάφορα
Τάσσος Παπαδόπουλος
Εκκλησία
Εκλογές
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Τι παίζεται στο ΔΗΚΟ και πού το πάει ο Τάσσος;

Μυστικό μέλος του ΑΚΕΛ ο Λιλλήκας


Μυστικό μέλος του ΑΚΕΛ είναι ο υπουργός Εμπορίου και ταυτόχρονα κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, παρά τη διάψευση της σχετικής πληροφορίας, στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, προχθές Παρασκευή. "Δεν είμαι μέλος του ΑΚΕΛ. Είμαι μέλος των Νέων Δυνάμεων του ΑΚΕΛ", δήλωσε κατηγορηματικά ο Γ. Λιλλήκας.

Ωστόσο, απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του "Π" αναφέρουν πως ο Γ. Λιλλήκας είναι όντως μυστικό μέλος του ΑΚΕΛ. Δηλαδή η κομματική του ιδιότητα δεν είναι γνωστή στα υπόλοιπα μέλη και συμμετέχει σε κομματική ομάδα μυστικών στελεχών.

 

Μάλιστα, είναι μεταξύ των μελών του ΑΚΕΛ στα οποία επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης με την κατηγορία ότι ήταν εκτός κομματικής γραμμής την περίοδο του δημοψηφίσματος. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα στελέχη που τιμωρήθηκαν, το όνομα του Λιλλήκα δεν ανακοινώθηκε. Όμως, η τιμωρία του είναι σε γνώση και στα 100 μέλη της Κ.Ε του ΑΚΕΛ που την ενέκριναν.

 

Το γεγονός ότι ο κ. Λιλλήκας είναι μέλος του ΑΚΕΛ και όχι συνεργαζόμενος (Νέες Δυνάμεις) προκαλεί σωρεία ερωτηματικών για το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται στο τρίγωνο Τάσσος - Λιλλήκας - Χριστόφιας, τόσο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό όσο και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

 

Φλερτάρει το κέντρο

 

Είναι γνωστό σε όσους ζουν το πολιτικό παρασκήνιο ότι ο Λιλλήκας εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, πλασάρει τον εαυτό του ως ηγέτη του ευρύτερου κεντρώου χώρου. Η αρχική ιδέα για τη συνένωση των δυνάμεων του Κέντρου κάτω από έναν ενιαίο πολιτικό σχηματισμό κατέρρευσε, όμως η προσπάθεια δεν τερματίστηκε. Το σενάριο για προώθηση του Λιλλήκα στην ηγεσία του ΔΗΚΟ δεν είναι φαντασίωση των δημοσιογράφων, όπως υπαινίχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε εκτός των φιλοδοξιών του κ. Λιλλήκα. Εξάλλου, σχολιάζοντας στο ΡΙΚ δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα αποχωρήσει από το ΔΗΚΟ και προορίζει για διάδοχό του τον Λιλλήκα, απάντησε: "Κανένας δεν μου ζήτησε να ηγηθώ του ΔΗΚΟ. Ούτε ο Πρόεδρος, ούτε κανένας άλλος". Δηλαδή, εάν του το ζητούσαν θα το συζητούσε. Ένα οποιοδήποτε άλλο μέλος του ΑΚΕΛ θα απαντούσε πως η πολιτική δεν είναι πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για να γίνονται τέτοιου είδους μεταγραφές. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, το θέμα Λιλλήκα συζητήθηκε προ μηνών στα υψηλά δώματα του Προεδρικού αλλά "επί του παρόντος δεν υπάρχει προσδιορισμένη διαδικασία".

 

Γιατί τώρα;

 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από στέλεχος του ΔΗΚΟ, το οποίο μας μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, η πληροφορία για πρόθεση του κ. Παπαδόπουλου να προωθήσει τον Λιλλήκα για διάδοχο του στο κόμμα διέρρευσε από κορυφαίο στέλεχος του ΔΗΚΟ το οποίο αντιδρά σε μια τέτοια "μετεγγραφή", για να την κάψει.

 

Πάντως, σύμφωνα με την πηγή μας, όπως έχει η κατάσταση στο ΔΗΚΟ είναι σχεδόν αδύνατο να ευδοκιμήσει οποιαδήποτε προσπάθεια για μετεγγραφή του Λιλλήκα στο ΔΗΚΟ. "Αυτοί δεν ανέχτηκαν επιστροφή του Μιχαηλίδη που είναι σπλάχνο τους, ή τον Προδρόμου που έχουν την ίδια ιδεολογία και θα αποδεχτούν τον Λιλλήκα που ήταν του Βασιλείου, έγινε μέλος του ΑΚΕΛ και προσκύνησε τον Τάσσο;"

 

Σύμφωνα πάντως με άλλη κομματική πηγή η διαρροή περί Λιλλήκα στο ΔΗΚΟ "μπορεί να έγινε με στόχο να πληγεί το γόητρο του Νίκου Κλεάνθους ο οποίος τελευταία φαίνεται να βρίσκεται σε διάσταση με το Προεδρικό". Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μιλώντας πρόσφατα με την επιτροπή επιλογής υποψηφίων του ΔΗΚΟ (Σπανός-Φυλακτού- Κρεμμός κά) κατηγόρησε τον κ. Κλεάνθους ότι δυναμίτισε τις προσπάθειες του για συνεργασία του Κόμματος με την Έπαλξη και το ΑΔΗΚ. Από την πλευρά του ο Νίκος Κλεάνθους, μιλώντας σε κομματικά στελέχη, διερωτήθηκε, αφού το Προεδρικό γνοιάζεται τόσο για το ΔΗΚΟ "γιατί δεν έπεισε το Γιώργο Κολοκασίδη να κατέλθει στη Λευκωσία; Μήπως για να μην στερεί ψήφους από τη δεξαμενή του γιου του;" Το ενδιαφέρον του Τάσσου Παπαδόπουλου να προωθήσει τον Λιλλήκα ως ηγέτη του ενδιάμεσου χώρου δεν είναι κάτι το καινούργιο, αλλά δεν τρέχει κάτι το συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή. "Επειδή ο Τάσσος αγνόησε παντελώς τις ενστάσεις του ΔΗΚΟ και τον διόρισε κυβερνητικό εκπρόσωπο, δημιουργήθηκαν φοβίες στο κόμμα ότι τον ετοιμάζει για διάδοχο του και αντέδρασαν με τη διαρροή της πληροφορίας αυτής", αναφέρει η πηγή μας.

 

Τασσικοί - Κυπριανικοί

 

Είναι γεγονός πως στο ΔΗΚΟ υπάρχει κρίση μεταξύ των παλαιοκομματικών, δηλαδή των ιδρυτικών στελεχών του κόμματος ή των Κυπριανικών και των νεοφερμένων της Ένωσης Κέντρου. Το ΔΗΚΟ έχει φρικτά παράπονα από τον Τάσσο Παπαδόπουλο για το ότι "ξηλώνει τα παλιά ΔΗΚΟϊκά στελέχη και προάγει δικούς του ανθρώπους". Ενδεικτικά, αναφέρουν πως το ΔΗΚΟ δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή ούτε έναν υπουργό στην κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το υπουργείο Οικονομικών, όπου μετά την παραίτηση του Μάρκου Κυπριανού δόθηκε στον Κεραυνό κι ακολούθως στον Μ. Σαρρή, ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του Παπαδόπουλου. Προσωπικός φίλος του Τ. Παπαδόπουλου είναι και ο Πεύκιος Γεωργιάδης, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι υπουργός του ΔΗΚΟ. Στην περίπτωση του κυβερνητικού εκπροσώπου το ΔΗΚΟ ήθελε κάποιον δικό του, όμως ο Παπαδόπουλος αγνόησε ξανά το κόμμα και διόρισε τον Λιλλήκα, που είναι κόκκινο πανί για τους παλαιοκομματικούς.

 

Ο Τ. Παπαδόπουλος κατηγορείται ότι δεν εκτιμά το κόμμα που κληρονόμησε από τον Κυπριανού και ότι παρά την απόφαση του να αποχωρήσει μετά τις εκλογές, παρέμεινε στο τιμόνι, αξιοποιεί την ισχύ που έχει ως πρόεδρος της Δημοκρατίας για να αναβιώσει την Ένωση Κέντρου με την ταμπέλα του ΔΗΚΟ. Ο Τ. Παπαδόπουλος δεν αποδέχεται αυτούς τους ισχυρισμούς, θεωρεί πως ό,τι κάνει το πράττει για το καλό του κόμματος και είναι εξαιρετικά ενοχλημένος από την αντίδραση των Κυπριανικών.

 

Απάντηση στις κατηγορίες αυτές έδωσε στην κομματική σύναξη στη Λεμεσό, στις 19 Ιανουαρίου, υποστηρίζοντας πως στόχος του είναι μόνο η αύξηση των ποσοστών του ΔΗΚΟ. "Οι βουλευτές εκπροσωπούν το ΔΗΚΟ. Δεν είναι ατομικό τσιφλίκι κανενός και δεν έχουν θέση στα ψηφοδέλτια του ΔΗΚΟ αυτοί που σηκώνουν μπαϊράκι σε επιμέρους ζητήματα. Δεν μπορούν να υποθηκεύουν τις κομματικές ψήφους για προσωπική πρόοδο και ανάπτυξη", είπε με οργίλο ύφος.

 

Ο Τ. Παπαδόπουλος κράτησε το κόμμα διότι δεν πάει καθόλου τον Ν. Κλεάνθους και δεν είναι πρόθυμος να του το παραδώσει. "Είναι γνωστό ότι είναι απαξιωτικός στις αναφορές του για τον αναπληρωτή πρόεδρο, παρά το γεγονός ότι ο Ν. Κλεάνθους έκανε κάμποση βρομοδουλειά για τη φθορά του Σπύρου Κυπριανού, κι ακολούθως για τη δολοφονία του Σχεδίου Ανάν", αναφέρει η πηγή μας στο ΔΗΚΟ.

 

Μεταμορφώσεις

 

Στόχος του κ. Παπαδόπουλου είναι η αύξηση των ποσοστών του ΔΗΚΟ κοντά στο 20% για να μπορέσει με τη συνεργασία της προεδρικής φράξιας στο ΑΚΕΛ (Κατσουρίδης - Λιλλήκας) να ρυμουλκήσει το κόμμα της αριστεράς να τον υποστηρίξει για μια δεύτερη πενταετία. Ο Λιλλήκας, ο οποίος με ραγδαίους ρυθμούς ταυτίστηκε πλήρως με τον Τάσσο, προσδοκά να δώσει συνέχεια ως διάδοχος του Παπαδόπουλου.

 

"Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει", αναφέρει παράγοντας του ΑΚΕΛ: "Μερικές εβδομάδες προτού ο Λιλλήκας ανεβεί στο Πολιτικό Γραφείο του Παπαδόπουλου και να κλείσει μαζί του, με κάλεσε σε συνάντηση για να μου ανακοινώσει πως εάν το ΑΚΕΛ στήριζε Τάσσο θα έθετε υποψηφιότητα για να σώσει την αξιοπρέπεια της Αριστεράς. Το κύριο επιχείρημά του ήταν πως ο Παπαδόπουλος θα διχοτομούσε την Κύπρο".

 

Είναι γεγονός ότι ο Λιλλήκας προετοίμαζε τον εαυτό του για υποψήφιο, αλλά όταν οριστικοποιήθηκε η υποψηφιότητα Παπαδόπουλου, ταυτίστηκε αμέσως μαζί του και μπόρεσε να γίνει ο πιο στενός του συνεργάτης. "Δεν ξέρω πως έχει σαγηνέψει τον Παπαδόπουλο, αλλά δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτόν. Είναι το alter ego του", έλεγε χαρακτηριστικά υπουργός της κυβέρνησης.

 

Γρίφος ο Χριστόφιας

 

Αίνιγμα αποτελεί η σχέση του με τον Δημήτρη Χριστόφια. Αν και υπουργός του ΑΚΕΛ και μάλιστα μέλος του κόμματος, ακολουθεί αυτόνομη πολιτική, σε πολλούς τομείς, όπως:

  • Το ΑΚΕΛ είναι ενάντια στη δημιουργία καζίνο και ο Λιλλήκας, υπουργός και μέλος του ΑΚΕΛ, προωθεί την ιδέα.
  • Η πολιτική για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ με την εκμετάλλευση της γεωργικής γης από το μεγάλα συμφέροντα είναι ενάντια στη φιλοσοφία του κόμματος. Την ίδια στιγμή είναι ο βασικός σύμβουλος του κ. Χριστόφια στη διαχείριση των εταιριών του ΑΚΕΛ.
  • Στο υπουργικό συμβούλιο αποπειράθηκε να εξευτελίσει τον Ανδρέα Χρίστου, για το ζήτημα των πολιτογραφήσεων, ενώ οι πληροφορίες διέρρευσαν αμέσως στο συγκρότημα του Χατζηκωστή.
  • Στο Κυπριακό εκφράζει θέσεις που είναι πέρα και από τις θέσεις του Παπαδόπουλου (τουλάχιστον τις δημόσιες). Πρόσφατα ζήτησε νέο σχέδιο στο Κυπριακό. Ήταν, δηλαδή, συνολικά, εκτός κομματικής γραμμής.
  • Είναι μέλος της ομάδας επικοινωνίας του ΑΚΕΛ σε κάθε εκλογική περίοδο αλλά ταυτόχρονα εργάζεται για την εκλογή του υιού του Τάσσου Παπαδόπουλου

Το ερώτημα είναι από πού αντλεί αυτή την ισχύ ο Λιλλήκας; Γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις που τον κάνουν παντοδύναμο; Πείθει τον Χριστόφια ότι θα ηγηθεί του μεσαίου χώρου και μαζί με το ΑΚΕΛ θα κυβερνήσουν τα επόμενα 20 χρόνια; Είναι ο άνθρωπος του ΑΚΕΛ στο περιβάλλον του Προέδρου ή είναι ο άνθρωπος του Προέδρου στο ΑΚΕΛ;


Μακάριος Δρουσιώτης

05/02/2006

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα