Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
ΑΚΕΛ
ΔΗΚΟ
Προεδρία Κληρίδη
Προεδρία Παπαδόπουλου
Διάφορα
Τάσσος Παπαδόπουλος
Εκκλησία
Εκλογές
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Έφεραν τους Αμερικανούς στη Λεμεσό και ύστερα διαδήλωναν εναντίον τους

ΑΚΕΛ εναντίον ΑΚΕΛ για τον... ιμπεριαλισμό


Τον Οκτώβριο του 2001, ως αποτέλεσμα των τραγικών γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση της Κύπρου υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την παροχή διευκολύνσεων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η συμφωνία αυτή, που μεταξύ άλλων προβλέπει ολοκληρωτική χρήση των κυπριακών αεροδρομίων και λιμανιών ("blanket use"), αναθεωρήθηκε προς το καλύτερο για τις ΗΠΑ, τον Ιούλιο και το Δεκέμβριο του 2002.

 

Το Μάρτιο του 2003, όταν οι ΗΠΑ προετοίμαζαν την εισβολή στο Ιράκ, ζήτησαν από την νέα κυβέρνηση της Κύπρου ακόμη περισσότερες διευκολύνσεις για χρήση και του εναέριου χώρου της Κύπρου από τα πολεμικά αεροπλάνα που θα επιχειρούσαν κατά του Ιράκ. Στις 20 Μαρτίου 2003, την ημέρα εκδήλωσης της εισβολής στο Ιράκ, το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, υπό την προεδρία του προεδρεύοντος της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ενέκρινε τα νέα αιτήματα των ΗΠΑ και, βέβαια, επιβεβαίωσε την ισχύ όλων των προηγούμενων συμφωνιών.

 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πήρε την απόφαση αυτή, επειδή έκρινε πως "έτσι εξυπηρετούνταν καλύτερα τα συμφέροντα της Κύπρου", θέση την οποία ασπάστηκε και ο κ. Χριστόφιας, υπό την προεδρία του οποίου λήφθηκε και η σχετική απόφαση. Στις 30 Μαρτίου 2003, δηλαδή δέκα μέρες μετά την παραχώρηση των διευκολύνσεων αυτών, επειδή έτσι εξυπηρετείτο - κατά την κυβέρνηση - το συμφέρον της Κύπρου, ο κ. Χριστόφιας ηγήθηκε πορείας διαμαρτυρίας προς τις βρετανικές βάσεις, καταγγέλλοντας την Αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ!

 

Πλήρης ταύτιση

 

Η κυβέρνηση της Κύπρου παρέμεινε πιστή στην πολιτική αυτή μέχρι τις μέρες μας. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2005, η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα μέλος της Ε.Ε. που υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ, που δίνει το δικαίωμα στην υπερδύναμη να διενεργεί νηοψίες σε κυπριακά πλοία, στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

 

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στις 2 Ιουνίου 2004, ο πρόεδρος της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλος, ανέφερε πως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, "η Κύπρος συντάχθηκε αμέσως και με ενεργό τρόπο με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη διεθνή συμμαχία για καταπολέμηση της τρομοκρατίας". Ο Τ. Παπαδόπουλος είπε πως αυτή "η έντονη συνεργασία συνεχίζει και κατά τη διάρκεια της 'Επιχείρησης Απελευθέρωσης του Ιράκ', όταν η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παραχώρησε δικαιώματα υπερπτήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με διευκολύνσεις για ανθρωπιστικούς σκοπούς και επείγουσες καταστάσεις".

 

Έξω οι ιμπεριαλιστές

 

Την περασμένη Δευτέρα, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας που έγινε από την κυβέρνηση Κληρίδη, επιβεβαιώθηκε και ενισχύθηκε από την κυβέρνηση Παπαδόπουλου, με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Δ. Χριστόφια, ένα αμερικανικό καταδρομικό, το Donald Cook, το οποίο έλαβε μέρος στον πόλεμο κατά του Ιράκ (εκτόξευσε τον πρώτο πύραυλο Tomahawk) προσέδεσε στο λιμάνι της Λεμεσού.

 

Η επίσκεψη είχε μεν φιλοφρονητικό χαρακτήρα, αλλά συνδυάστηκε με τη διεξαγωγή άσκησης κατά της τρομοκρατίας με τη συμμετοχή ανδρών των ειδικών δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς (ΟΥΚ), καθώς και της αστυνομίας. Η άσκηση ήταν στο πλαίσιο της συμπόρευσης της κυβέρνησης της Κύπρου με την πολιτική των ΗΠΑ, όπως την επεξήγησε και στο Χάρβαρντ ο πρόεδρος Παπαδόπουλος.

 

Η κυβέρνηση, λοιπόν, έδωσε διευκολύνσεις στους Αμερικανούς, τους προσκάλεσε να έρθουν στην Κύπρο, έκανε μαζί τους κοινή άσκηση, αλλά την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο κόμμα της συγκυβέρνησης, οργάνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το λιμάνι!

 

Την εκδήλωση οργάνωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (Π.Σ.Ε.) που είναι δορυφόρος του ΑΚΕΛ και σε αυτήν συμμετείχαν όλες οι οργανώσεις του κόμματος. Σύμφωνα με τη "Χαραυγή" (16/2/2005), "Μέσα από την εκδήλωση διαμαρτυρίας το Π.Σ.Ε. εκφράζει την αντίθεσή του: για την παρουσία του αμερικανικού πολεμικού πλοίου σε κυπριακό λιμάνι, στη χρησιμοποίηση του εδάφους της Κύπρου για εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ και των στενών τους συμμάχων, στην παρουσία των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής".

 

Ο γραμματέας του Π.Σ.Ε., Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας στον "Άστρα" το πρωί της Πέμπτης, κάλεσε το κοινό να συνταχθεί με την οργάνωση, ενάντια στην παρουσία του πλοίου στο λιμάνι Λεμεσού. Δημοσιογράφος του σταθμού ερώτησε τον κ. Στεφάνου εάν γνωρίζει το λόγο της επίσκεψης του πλοίου. Η απάντηση του ήταν η εξής: "Όχι, δεν γνωρίζουμε, και να σας πως την αλήθεια, δεν μας ενδιαφέρει".

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΚΕΛ, παροτρύνοντας το κοινό να συμμετέχει στην εκδήλωση, ανέφερε πως ο κυπριακός λαός "δεν επιθυμεί να εμπλέκεται η Κύπρος με οποιονδήποτε τρόπο στα πολεμοχαρή σχέδια των ΗΠΑ και των στενών τους συμμάχων. Η Κύπρος πρέπει να είναι γέφυρα ειρήνης και φιλίας για τους λαούς και όχι ορμητήριο για πολεμικές περιπέτειες". Κι όμως, η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης της Κύπρου, με την προσωπική συνδρομή και του Δ. Χριστόφια, κινείται στην ακριβώς αντίθεση κατεύθυνση.

 

"Είδα φως κι ανέβηκα..."

 

Ο δήμαρχος Λεμεσού στο αμερικάνικο καταδρομικό

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του πλοίου στην Κύπρο το επισκέφθηκαν επιτελείς της Εθνικής Φρουράς, η ηγεσία της αστυνομίας και άλλοι κυβερνητικοί επίσημοι. Απέξω, ο επαρχιακός γραμματέας του ΑΚΕΛ Λεμεσού, Νίκος Πέτρου, μιλώντας στους διαδηλωτές, είπε πως "η όποια παρουσία πολεμικών σκαφών και ο ελλιμενισμός τους στα κυπριακά λιμάνια, είναι για μας πρόκληση". Ζούμε την κατοχή για 32 χρόνια, είπε ο Ν. Πέτρου, "κρατούν τη χώρα και το λαό μας μοιρασμένους και αυτοί έρχονται με τα πολεμικά τους πλοία δήθεν σαν φιλοφρονητική επίσκεψη, ωσάν να μην συμβαίνει τίποτε. Δεν μας ξεγελούν πια τα επικοινωνιακά τους τεχνάσματα, τόνισε, οι δεξιώσεις στο πλοίο, οι προσκλήσεις στα Μ.Μ.Ε, ή η καθαριότητα των παραλίων".

 

Μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στα "επικοινωνιακά τεχνάσματα" των Αμερικανών, ήταν και το κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, ο δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης, ο οποίος παρέλαβε από τον πλοίαρχο του αμερικανικού πλοίου τιμητική πλακέτα, για τη φιλοξενία που πρόσφερε η πόλη στο πλοίο και το πλήρωμά του! Όταν κλήθηκε από την εφημερίδα Cyprus Mail να σχολιάσει το γεγονός ότι παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τους Αμερικανούς, ενώ το κόμμα του οργάνωνε απέξω εκδήλωση διαμαρτυρίας, ο δήμαρχος έδωσε την εξής απάντηση:

 

Ο κ. Κοντίδης δεν κατάλαβε ότι το πλοίο αυτό ήταν πολεμικό...

"Πήγα εκεί, αλλά δεν γνώριζα ότι το πλοίο ήταν πολεμικό. Δεν γνώριζα ότι θα μου έδιναν πλακέτα. Πέρασα απ' εκεί να δω τι γίνεται και μου έδωσαν την πλακέτα. Ήταν λάθος μου, οπωσδήποτε". Σε ερώτηση εάν θα επέστρεφε την πλακέτα απάντησε: "Δεν ξέρω. Δεν μου είπε κανένας ότι υπήρχε ένα πολεμικό πλοίο. Ήταν λάθος μου".

 

Το αμερικανικό πλοίο μήκους 154 μέτρων και με πλήρωμα 350 άτομα, εξοπλισμένο με όλα τα μέσα ενός σύγχρονου πολέμου, αναχώρησε από τη Λεμεσό την Παρασκευή...


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

19/02/2006

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα