Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Πλήρης αναδιάταξη των γεωπολιτικών ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου

Ενιαίο οικονομικό δόγμα Ελλάδας - Τουρκίας


Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα σε ξένες επενδύσεις μεταξύ των αναδυόμενων αγορών στον ευρωπαϊκό χώρο. Η απευθείας εισροή ξένου κεφαλαίου στη χώρα κατά το 2005 σημείωσε αύξηση 239% και έφτασε τα 19,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Μελέτη του Ινστιτούτου Διεθνών Επενδύσεων (Institute of International Finance) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον προβλέπει ότι κατά το 2006 αναμένεται ότι θα εισρεύσουν στην τουρκική οικονομία τουλάχιστον 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή, στα πρώτα δύο χρόνια της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας θα εισρεύσουν στη χώρα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Ινστιτούτο Διεθνών Επενδύσεων αποδίδει την πρωτόγνωρη εισροή ξένων κεφαλαίων στην Τουρκία, στους εξής παράγοντες:

 • Μειωμένη φορολογία
 • Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
 • Έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ε.Ε.
 • Ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης που είναι μεγαλύτερος από το μέσο όρο της Ε.Ε.
 • Πολιτική σταθερότητα στη χώρα

Μέχρι το τέλος του 2005, 9,684 ξένες εταιρείες δραστηριοποιήθηκαν στην Τουρκία και 2001 ξένοι επενδυτές έκαναν κοινοπραξίες με τουρκικές εταιρείες. Συνολικά, 11,685 ξένες εταιρείες κάνουν δουλειές στην Τουρκία, σε τομείς όπως η βιομηχανία, η ανάπτυξη γης και το χονδρικό ή το λιανικό εμπόριο.

 

Οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας εγκαινιάζουν τον αγωγό φυσικού αερίου στην περιοχή του Έβρου

 

Μπροστά η Ελλάδα

 

Η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Τουρκίας. Οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών που ήταν σχεδόν ανύπαρκτες, θερμάνθηκαν ύστερα από την απόφαση του Ελσίνκι, το 1999, όταν άνοιξε ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ε.Ε.

Από το 1999 μέχρι το 2005 ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χορών έχει δεκαπλασιαστεί. Από τα 200 εκατομμύρια δολάρια το 1999, έφτασαν το 2005 τα 2,1 δις δολάρια, ενώ υπάρχει περιθώριο για αύξηση στα 4 δις. Επίσης, ελληνικές εταιρείες άρχισαν να κάνουν κοινοπραξίες με τουρκικές και αναλαμβάνουν έργα σε τρίτες χώρες. Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση, μια ελληνική και μια τουρκική κατασκευαστική εταιρεία ανέλαβαν να κτίσουν μια ολόκληρη πόλη στο Ομάν. Το ύψος του έργου είναι 12 δις €.

 

Διπλός ο στόχος

 

Η ελληνική επενδυτική δραστηριότητα στην Τουρκία έχει διπλό στόχο:

 • Αφενός, οι Έλληνες επενδυτές επιδιώκουν να διαχειριστούν το τουρκικό εμπόριο και να γίνει η Ελλάδα γέφυρα για εξαγωγές στην Ευρώπη. Η Τουρκία διαθέτει φτηνά προϊόντα, αλλά δεν έχει την τεχνολογία και την υποδομή για την τυποποίηση και τη συσκευασία τους. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που επενδύουν στην Τουρκία, μπορούν να εξάγουν καλά και φθηνά προϊόντα, εντός των προδιαγραφών της Ε.Ε., σε όλη την Ευρώπη.
 • Αφετέρου, οι Έλληνες ενδιαφέρονται να πουλήσουν δικά τους προϊόντα στην τουρκική αγορά. Όταν η Ελλάδα πουλάει μουσική στην Τουρκία, μπορεί να πουλήσει οτιδήποτε. Το 45% του τουρκικού πληθυσμού, των 70 εκατομμυρίων, είναι κάτω των 40 χρόνων. Αυτός ο νέος κόσμος, ο οποίος διανύει περίοδο δημιουργίας, μπορεί να απορροφήσει τα πάντα.
 • Επίσης, η Ελλάδα προσπαθεί να μπει στην τουρκική αγορά στον τομέα των υπηρεσιών που ανθούν στις δυτικές κοινωνίες. Ήδη ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης επένδυσε διά της Intralot 100 εκατ. ευρώ στην Τουρκία στον τομέα του στοιχήματος, ενώ ενδιαφέρεται για το κρατικό λαχείο.
 • Η ραγδαία ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτυπώνεται στις επιδόσεις, σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας:
 • Το 2005 η Τουρκία ήταν ο 7ος μεγαλύτερος πελάτης της Ελλάδας με μερίδιο 4,52% επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Αντιστρόφως η Τουρκία κατατάσσεται 15η μεταξύ των χωρών που πραγματοποιούν εξαγωγές προς την Ελλάδα με ποσοστό 2,32%.
 • Κατά το 2005 επισκέφθηκαν την Τουρκία 585.000 άτομα, 100.000 περισσότεροι από το 2004. Οι Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση των χωρών που στέλνουν τουρίστες στην Τουρκία.
 • Στον τομέα των χερσαίων μεταφορών, η ετήσια χορήγηση αδειών οδικών μεταφορών που ανταλλάσσουν οι δυο χώρες, αυξήθηκε στο πρωτόγνωρο επίπεδο των 40.000.

 

"Το Αιγαίο, που ήταν για δεκαετίες σύμβολο διαίρεσης στις ταραγμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δίνει τώρα το όνομά του στην πρώτη ελληνοτουρκική τράπεζα, την AEGEAN BUSINESS BANK"

Τραπεζικός τομέας

 

Η μεγαλύτερη οικονομική είδηση στην ιστορία της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών είναι η εξαγορά του 45% της τουρκικής FinansBank από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, έναντι του αστρονομικού ποσού των 2,5 δις δολαρίων. Η Εθνική Τράπεζα κέρδισε στο διαγωνισμό την αμερικάνικη Citibank, που ψάχνει τώρα να εξαγοράσει μια από τις μικρότερες τράπεζες της Τουρκίας.

 

Η επένδυση αυτή της Εθνικής Τράπεζας, που ελέγχεται από το ελληνικό δημόσιο, καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κυβέρνησης στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία. Το παράδειγμα της Εθνικής, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, ετοιμάζονται να ακολουθήσουν κι άλλες τράπεζες, όπως η Eurobank της οικογένειας Λάτση, η οποία, ενδιαφέρεται για τράπεζες όπως η Sekerbank, η Alternat?fbank και η Denizbank.

 

Το Αιγαίο, που ήταν για δεκαετίες σύμβολο διαίρεσης στις ταραγμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δίνει τώρα το όνομά του στην πρώτη ελληνοτουρκική τράπεζα, η οποία ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου και του Επιμελητήριου της Σμύρνης, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων επενδυτών, με μετοχικό κεφάλαιο 100 εκ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σε πρόσφατο συνέδριο του Economist, ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Κουτσίκος, η τράπεζα, με την επωνυμία AEGEAN BUSINESS BANK (ABB), θα έχει 26 υποκαταστήματα σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη, με σκοπό την εξυπηρέτηση των ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων.

 

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κουτσίκο, "η Τουρκία προσφέρει για τις ελληνικές επιχειρήσεις τεράστιες ευκαιρίες λόγω της ταχείας αναπτυσσόμενης οικονομίας της, της μεγάλης εγχώριας αγοράς της, της γεωγραφικής της εγγύτητας, του μεγάλου εργατοτεχνικού της δυναμικού και των ισχυρών δεσμών της με τις χώρες του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας".

 

 

Τι έπεται

 

Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, σε συνεργασία και με την Ε.Ε., προωθούν μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομής και άλλα μέτρα, με σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας.

Εκτός από τους αγωγούς φυσικού αερίου (εκτενής αναφορά στις διπλανές στήλες), η διυπουργική αυτή επιτροπή αποφάσισε και προωθεί τα ακόλουθα μέτρα:

 • Ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού που συνδέει την Τουρκία με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες και τα δυτικά παράλια της Ελλάδας.
 • Δημιουργία δεύτερης γέφυρας στον ποταμό Έβρο που θα συνδέει τις δύο χώρες.
 • Ακτοπλοϊκή σύνδεση του Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα των λιμανιών Αίνου, Τσανάκαλε, Αλεξανδρούπολης, Μαρώνειας, Σαμοθράκης και Ίμβρου.
 • Απευθείας αεροπορική σύνδεση της Σμύρνης με ελληνικά νησιά.
 • Διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών.
 • Αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης.

Μακάριος Δρουσιώτης

16/04/2006

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα