Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Στο σταυροδρόμι των αγωγών ενέργειας


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, παρουσίασε τον περασμένο μήνα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αυστρία, τα σχέδια τής Τουρκίας για ένα δίκτυο αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και την Κασπία προς την Ευρώπη.

 

 

Ο Γκιουλ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ένα χάρτη με τις νέες ενεργειακές οδούς που σχεδιάζει η Τουρκία. Η τουρκική εφημερίδα "Aksam" (13 Μαρτίου) δημοσίευσε στην πρώτη της σελίδα τον χάρτη του Γκιουλ. Ορισμένοι από τους αγωγούς είναι ήδη σε λειτουργία, άλλοι υπό κατασκευή, άλλοι στα σχέδια και άλλοι προγραμματίζονται. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι ενέκριναν κάποιες από τις οδούς μεταφοράς ενέργειας.

 

Ένας από τους αγωγούς αυτούς, ο οποίος κατασκευάζεται με χορηγία της Ε.Ε. και προορίζεται να συνδέσει την Τουρκία με την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής. Τα έργα για την κατασκευή του "εγκαινιάστηκαν" από τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, Καραμανλή και Ερντογάν, στις 3 Ιουλίου 2005, στον Έβρο. Το πρώτο αέριο από την Τουρκία στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα αρχίσει να ρέει στις αρχές του 2007.

 

Η Ελλάδα υπέγραψε το Νοέμβριο του 2005 διακρατική συμφωνία με την Ιταλία για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού, ο οποίος θα συνδέει τα δίκτυα φυσικού αερίου των δύο χωρών. Ο αγωγός θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από την Τουρκία.

 

Από πλευράς της, η Τουρκία είναι ήδη συνδεδεμένη με τη Ρωσία, ενώ υπέγραψε συμφωνία με το Κάιρο, παρουσία αξιωματούχων από Λίβανο, Συρία, Ιορδανία και Ρουμανία, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη.

 

Η Τουρκία προγραμματίζει να γίνει ο διαμετακομιστικός σταθμός για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και την Κασπία, προς την Ευρώπη, μέσω δύο διαδρομών:

  • Την ανατολικο-δυτική οδό (Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία)
  • Την ανατολικο-βόρεια οδό (Τουρκία - Βουλγαρία - Αυστρία)

Υπολογίζεται ότι μετά το 2010 οι αγωγοί της Αυστρίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας θα μεταφέρουν συνολικά 43 δισ. κ.μ. αερίου.

 

Ο χάρτης των διαδρομών

Σύμφωνα με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", απ' όπου και ο χάρτης που δημοσιεύουμε, η Άγκυρα ανέκαθεν επιθυμούσε να διαχειριστεί, ως διαμετακομιστική οδός, τα 3/4 των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στη γειτονιά της. Τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει να δημιουργήσει αγωγούς, μερικοί εκ των οποίων θα τεθούν σύντομα σε λειτουργία:

  1. Ο αγωγός πετρελαίου Μπακού-Τσεϊχάν θα λειτουργήσει κανονικά περί τα τέλη του έτους.
  2. Ο αγωγός φυσικού αερίου Μπακού-Ερζερούμ μέσω Τιφλίδας, με την ονομασία "Θάλασσα του βασιλιά", που θα μεταφέρει αέριο από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, ολοκληρώνεται επίσης στο τέλος της χρονιάς.
  3. Υπό κατασκευή βρίσκεται και ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη και προς τη Μέση Ανατολή.
  4. Ο αγωγός με την ονομασία Ναμπούκο, από την ομώνυμη όπερα του Βέρντι, θα μεταφέρει από το 2011 φυσικό αέριο από τη Μέση Ανατολή και την Κασπία στην αγορά της Αυστρίας, μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας.
  5. Παράλληλα, αναπτύσσεται ένας ακόμη δρόμος από βορρά προς νότο. Πρόκειται για τον αγωγό Σαμψούντα-Τσεϊχάν που θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία προς το Ισραήλ και άλλες χώρες.
  6. Υπάρχει και η "βορειοανατολική διαδρομή", η οποία περιλαμβάνει τον αγωγό "Μπλου Στριμ", που εγκαινιάστηκε Νοέμβριο του 2005.
  7. Το 2010 θα λειτουργήσει και ο αγωγός αερίου από την Αίγυπτο, Συρία, Ιράν, Ιράκ και Καζακστάν.


Ο κόσμος αλλάζει, εμείς;

 

Όποιος καλόπιστος αναγνώστης διαβάσει τους αριθμούς και τα στοιχεία που παρατίθενται σ' αυτό το ρεπορτάζ, θα διαπιστώσει πως η σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε. είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να κριθεί από το άνοιγμα ή μη των λιμανιών της στα κυπριακά πλοία.

 

Τα μεγέθη των ξένων - και κυρίως των ελληνικών - επενδύσεων στην Τουρκία, καθώς και η ανάδειξη τής χώρας σε σταυροδρόμι των αγωγών πετρελαίων και φυσικού αερίου, καθιστούν την ομαλή σχέση της με την Ε.Ε. περισσότερο από απαραίτητη. Με απλά λόγια: μπορεί η Τουρκία να μην καταφέρει ποτέ να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε., όμως, ούτε η Ευρώπη, ούτε η Τουρκία, μπορούν ν' αντέξουν τις επιπτώσεις ενός πλήρους διαζυγίου.

Αυτό που συμβαίνει στην περιοχή μας είναι μια πλήρης αναδιάταξη των γεωπολιτικών ισορροπιών. Τέτοιες αλλαγές συμβαίνουν μια φορά κάθε 50 ή 100 χρόνια. Η προηγούμενη αναδιάταξη έγινε το 1945 με το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου και είχε σαν απότοκο τον Ψυχρό Πόλεμο.

 

Σήμερα οι αλλαγές καθοδηγούνται από τις νέες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας. Η Κύπρος είχε, πριν από το 2004, κάποιο μικρό ρόλο να διαδραματίσει, συνδράμοντας στην εξομάλυνση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία. Μας ζήτησαν να συμμετέχουμε σε αυτή τη γεωπολιτική αναδιάταξη. Δεν είδαμε τις αλλαγές αυτές σαν μια ευκαιρία, αλλά σαν συνωμοσία. Προφανώς διότι η πολιτική μας - παρά την ένταξή μας στην Ε.Ε. - παραμένει ακόμη προσανατολισμένη προς τον Τρίτο Κόσμο.

 

Η Ελλάδα, που αποτελεί συνδετικό κρίκο στη διασύνδεση της Τουρκίας με την Ευρώπη, είδε τη μεγάλη εικόνα στο χάρτη και έκανε τις επιλογές της. Συνεργάζεται οικονομικά με την Τουρκία και στηρίζει σθεναρά την ένταξή της στην Ε.Ε. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει η αφορμή για τον εκτροχιασμό της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Μόνο η Κύπρος ζει στο μικρόκοσμό της και οπτασιάζεται συμμαχίες με τη Ρωσία και την Κίνα, για να βάλει σε τάξη την Τουρκία...


Μακάριος Δρουσιώτης

16/04/2006

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα