Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
ΑΚΕΛ
ΔΗΚΟ
Προεδρία Κληρίδη
Προεδρία Παπαδόπουλου
Διάφορα
Τάσσος Παπαδόπουλος
Εκκλησία
Εκλογές
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Ποντικοφωλιά στο κανάλι του ΑΚΕΛ


ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ της ιδιαιτέρας του Μακαρίου είναι ένα μικρό βιβλιαράκι που εκδόθηκε λίγο μετά το πραξικόπημα στη Λευκωσία. Είναι ένα συναρπαστικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο, που το είχαν αποκτήσει πολλοί στην Κύπρο μέχρι την απόσυρσή του, επειδή ο εκδότης δεν είχε εξασφαλίσει τα πνευματικά δικαιώματα της συγγραφέως. Αργότερα, το βιβλιαράκι εκτυπώθηκε στις ΗΠΑ και κυκλοφορούσε παράνομα στην Κύπρο. Το 1990, σε μια επίσκεψή μου στη Νέα Υόρκη, συνάντησα τον Μιχάλη Ιγνατίου, ο οποίος φαίνεται ότι πρόσφερε κάποιες διευκολύνσεις για την εκτύπωσή του στις ΗΠΑ. Ο Ιγνατίου, προσφέρθηκε να μου δώσει μερικά αντίτυπα, αλλά υπερβολικός ως συνήθως, έλεγε πως τα είχε φυλαγμένα σε... τραπεζική θυρίδα. Τελικά σε μια νέα συνάντηση που είχαμε, σ' ένα καφέ στην Αστόρια, μου έδωσε, στην παρουσία πέντε τουλάχιστον ατόμων, μερικά αντίτυπα του ημερολογίου. Ορισμένα αποσπάσματα από αυτό τα περιέλαβα στο πρώτο μου βιβλίο "Από το Εθνικό Μέτωπο στην ΕΟΚΑ Β" (αργότερα επανεκδόθηκε στην Ελλάδα, υπό τον τίτλο "Η 'εισβολή' της χούντας στην Κύπρο"). Το βιβλίο αυτό, όπως και το επόμενο, "ΕΟΚΑ, η σκοτεινή όψη", το μοίρασε η "Χαραυγή" στους αναγνώστες της.

 

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ εβδομάδα διάβασα στην εφημερίδα "Χαραυγή" μια επιστολή του Μιχάλη Ιγνατίου προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, κ. Ανδρέα Μαυρομμάτη, αναφορικά με παράπονο που είχε υποβάλει, ότι στο ντοκιμαντέρ μου "Η Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα" παραποίησα τις ανταποκρίσεις του. Πέρασαν σχεδόν πέντε μήνες από τότε που υπεβλήθη το παράπονο και η Επιτροπή δεν εξέδωσε ακόμη το πόρισμά της. Στο διάστημα αυτό, ο κ. Ιγνατίου, βομβαρδίζει τους πάντες με τηλεφωνήματα, ηλεκτρονικά μηνύματα και επιστολές με ψεύδη και συκοφαντικά υπονοούμενα για το άτομό μου. Προσωπικά αποφεύγω να του απαντήσω για δύο βασικούς λόγους:

  1. Η Επιτροπή Δεοντολογίας πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να ολοκληρώσει το έργο της.
  2. Το περιεχόμενό τους δεν αξίζει σχολιασμού.

Το σημερινό σημείωμα αποτελεί εξαίρεση και αφορά πρώτιστα τα ευτελή κίνητρα της "Χαραυγής", παρά τις φαιδρότητες του κ. Ιγνατίου.

 

Ο κ, ΙΓΝΑΤΙΟΥ, λοιπόν, έγραψε στον κ. Μαυρομμάτη, ότι το 1990, μου έδωσε ένα φάκελο, στον οποίο υπήρχε ένα "απαγορευμένο βιβλίο", να το μεταφέρω στον συνάδελφο Κώστα Βενιζέλο. "Χωρίς την άδειά μου, ο κ. Δρουσιώτης, άνοιξε τον κλειστό φάκελο, φωτοτύπησε το 'παράνομο' βιβλίο, το οποίο περιέλαβε και σε ένα από τα πονήματά του". Ο κ. Ιγνατίου γράφει ακόμη πως η παραβίαση αλληλογραφίας είναι κλοπή και τιμωρείται από το νόμο! Ύστερα από 16 χρόνια πληροφορούμαι ότι είμαι ύποπτος για ποινικό αδίκημα. Βέβαια, πρόκειται για αστειότητες, αν όχι για αθλιότητες, που αγγίζουν τα όρια της παράνοιας. Στη βιβλιοθήκη μου έχω ακόμη το αντίτυπο του βιβλίου (και όχι φωτοτυπίες) που μου έδωσε ο κ. Ιγνατίου, με σημειωμένα όλα τα αποσπάσματα που περιέλαβα στο βιβλίο μου, το οποίο κάποτε η "Χαραυγή" μοίραζε στους αναγνώστες της.

 

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ αφορά στα κίνητρα της "Χαραυγής". Αφού βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία στην Επιτροπή Δεοντολογίας, γιατί προτρέχει του αποτελέσματος και δημοσιεύει επιλεκτικά μια "άκρως αποκαλυπτική και καταπελτική επιστολή" - όπως την αποκαλεί, η οποία όμως δε λέγει τίποτα για την ταμπακιέρα; Ήθελε η "Χαραυγή" να ενημερώσει τους αναγνώστες της για τη διαδικασία στην Επιτροπή, ή να τους προτρέψει να κάψουν τα βιβλία που τους πρόσφερε με καμάρι, ως παράγωγα ποινικού αδικήματος; Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η "Χαραυγή" - όπως γράφει - αναδημοσίευσε την επιστολή από την εφημερίδα "Το Ποντίκι". Από πότε η "Χαραυγή" αναπαράγει από τις στήλες της την προπαγάνδα της εν λόγω φυλλάδας; Μα δεν είναι "Το Ποντίκι" που έγραφε (18/2/2005) ότι ο Χριστόφιας πήγε στο Λονδίνο και είχε μυστικές συνομιλίες με το Φόρεϊν Όφις; Δεν είναι "Το Ποντίκι" που έκανε τον αήθη πόλεμο στον Ανδρέα Χρίστου (με διαρροές από το Προεδρικό) για το ζήτημα των πολιτογραφήσεων;

 

ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ μπορεί να δώσει η είδηση ότι ο διευθυντής της "Χαραυγής", Νίκος Κατσουρίδης, το αφεντικό του υπό ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού του ΑΚΕΛ, προσέλαβε τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας "Το Ποντίκι", Γιώργο Γεωργίου, ως στέλεχος του εν λόγω σταθμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο κανάλι του ΑΚΕΛ προσλαμβάνονται μόνο καθαρόαιμοι Τασσικοί. Κι ύστερα, ο Χριστόφιας, στις κομματικές συγκεντρώσεις, ζητεί από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, να στηρίξουν το κόμμα, για να είναι ο ίδιος υποψήφιος στις προεδρικές. Στην πραγματικότητα, η φράξια του Προεδρικού στο ΑΚΕΛ έχει ήδη διαμορφώσει το σκηνικό για το 2008, κατά τρόπο που η στήριξη Παπαδόπουλου να είναι μονόδρομος. Προσπαθούν να λιώσουν όποιον τους κάνει κριτική και είναι πρόθυμοι να συμμαχήσουν ακόμη και με το διάβολο, προκειμένου να διατηρήσουν τη σχέση τους με τη σημερινή εξουσία και τα πολύμορφα οφέλη που προσκομίζουν απ' αυτήν. Α, ξέχασα το Κυπριακό και τα συμφέροντα των εργαζομένων...


Μακάριος Δρουσιώτης

04/05/2006

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα