Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Ο χάρτης της τουρκικής αλαζονείας


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στην παρουσία του πρωθυπουργού της Φιλανδίας, δήλωσε κατηγορηματικά την περασμένη Τετάρτη πως δεν πρόκειται να παραπέμψει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο για τη συμφωνία της Άγκυρας στην Εθνοσυνέλευση για επικύρωση, εάν η κυπριακή κυβέρνηση δεν κάνει ανάλογα βήματα, δηλαδή δεν συγκατανεύσει στο άνοιγμα των λιμανιών και του αεροδρομίου των κατεχομένων. Η Φιλανδία αναλαμβάνει τον Ιούλιο την προεδρία της Ε.Ε. κι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που έχει να διαχειριστεί είναι οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

 

Την Παρασκευή, ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Όλι Ρεν, ύστερα από τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Υπουργό Επικρατείας της Τουρκίας και επικεφαλής της τουρκικής πλευράς στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλί Μπαμπατσάν, δήλωσε πως η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, ότι αυτό αποτελεί δέσμευση της Τουρκίας προς την Ε.Ε. η οποία δεν συνδέεται για τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο που προσπαθεί να περάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Ωστόσο, ο Ερντογάν είναι τόσο κατηγορηματικός και έχει δεσμευτεί τόσο έντονα στην τουρκική κοινή γνώμη, που ενόψει και των εκλογών του 2007 είναι απίθανο να εφαρμόσει το πρωτόκολλο, χωρίς κανένα αντάλλαγμα στο χέρι. Οπόταν, θεωρητικά, η κατάσταση οδηγείται σε κρίση, με ορόσημο τον προσεχή Οκτώβριο, όταν θα αξιολογηθεί η ανταπόκριση της Τουρκίας στις δεσμεύσεις της έναντι της Ε.Ε.

 

Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να υπάρξει κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε. διότι κανένας στην Ευρώπη δεν την επιδιώκει. "Έχω την εκτίμηση ότι σχεδόν το σύνολο των κρατών-μελών δεν επιθυμούν τη διακοπή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας", δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο" ο πρόεδρος Παπαδόπουλος. Οι λόγοι είναι πρωτίστως οικονομικοί. Τόσο η Ε.Ε. όσο και η Τουρκία είναι καταδικασμένες να βρουν διέξοδο. Ήδη η Ε.Ε. είναι εξαρτημένη από την Τουρκία στον τομέα της ενέργειας, ενώ οι ευρωπαϊκές επενδύσεις είναι ο πνεύμονας της τουρκικής οικονομίας.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Γκάρντιαν, μόνο από την Κασπία θα μεταφερθούν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας 200 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και 18 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου! Η Ευρώπη, ύστερα από την εμπειρία της απόφασης της Ρωσίας να διακόψει τη ροή αερίου προς την Ουκρανία, με συνέπεια να επηρεαστεί και η προμήθεια ευρωπαϊκών κρατών, αισθάνθηκε την ενεργειακή εξάρτηση που έχει από την Τουρκία, από το έδαφος της οποίας περνούν οι περισσότεροι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 

Λάθος ανάλυση

 

Αν ανατρέξει κανείς στις εφημερίδες του '90 θα διαπιστώσει ότι η κυρίαρχη άποψη τότε στην Κύπρο ήταν πως η Τουρκία έχασε το ρόλο της μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Κι όμως, η Τουρκία έκατσε και σχεδίασε το ρόλο της στο νέο κόσμο και βρέθηκε, το 2006, με έτοιμους αγωγούς μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη.

 

Σήμερα, η Τουρκία, χωρίς να έχει δικά της ενεργειακά αποθέματα, είναι το μήλον της Έριδος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τη μεταφορά ενέργειας στην Ευρώπη. Τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τεράστια και είναι αστεία η θέση πως η Ρωσία θα τα θυσιάσει επειδή "ακολουθεί πολιτική αρχών" στο Κυπριακό. Για παράδειγμα, ένας από τους κυριότερους ρωσικούς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου, ο Blue Stream, που αποτελεί μια επένδυση 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα και καταλήγει στην Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και με τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη. Για παράδειγμα, η πετρελαϊκή εταιρεία OMV της Αυστρίας - στην οποία τόσα πολλά επένδυσε η κυπριακή κυβέρνηση για να ελέγξει την Τουρκία - διαχειρίζεται τον αγωγό Nabucco, μια επένδυση 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έγινε με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μεταφορά αερίου από την κεντρική Ασία στην κεντρική Ευρώπη.

 

"Τρέμει" η Κύπρος

 

Είναι η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας και η προνοητικότητά της να καταστεί κομβικό σημείο στους δρόμους του πετρελαίου που τρέφουν την αλαζονεία του Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός της χώρας γνωρίζει πως κανένας δεν θέλει τη διακοπή των συνομιλιών για οικονομικούς λόγους και σίγουρα κανένας δεν θα βάλει την ευρωπαϊκή οικονομία σε κρίση για το Κυπριακό. Ακόμη και η Κύπρος, που την αφορά περισσότερο το ζήτημα του πρωτοκόλλου, τρέμει με την ιδέα να διακόψει η Τουρκία τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. "Ασφαλώς δεν είναι σενάριο που εμείς οι ίδιοι επιδιώκουμε, γιατί πιστεύουμε ότι θα είναι δυσμενής εξέλιξη για το Κυπριακό", είπε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος στην ίδια συνέντευξη. Ακόμη, ύστερα από τη συνάντησή του με τον Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, ο Ερντογάν δήλωσε πως έχει τη διαβεβαίωση της Ελλάδας ότι δεν θα περιπλέξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

 

Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου δεν είναι το μόνο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η Τουρκία στην Ε.Ε. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Όλι Ρεν, ύστερα από την πανηγυρική έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στην Τουρκία μειώθηκε ο ενθουσιασμός και οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιβραδυνθεί.

 

Η Τουρκία, αποδεικνύει στην πράξη, ότι η πλήρης εναρμόνιση με την Ε.Ε. είναι υπερβολικός στόχος για την πολιτική κουλτούρα της χώρας. Από την άλλη, στην Ε.Ε. κερδίζει έδαφος η άποψη ότι η ένταξη της Τουρκίας ως πλήρους μέλους, είναι πολύ μεγάλο βήμα για να το χωνέψει η Ευρώπη. Εκ των πραγμάτων οι εξελίξεις φαίνεται να οδηγούν στην "ειδική σχέση".

Όμως, προς το παρόν, η Τουρκία θα διατηρηθεί σε τροχιά πλήρους ένταξης και το αντίδοτο στα προβλήματα θα είναι μάλλον η αναβολή της αξιολόγησης.

 

Ό,τι και να συμβαίνει, το Κυπριακό είναι ένας πονοκέφαλος για την Ε.Ε. Ο Όλι Ρεν, την ίδια μέρα που προειδοποιούσε την Τουρκία για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου, δήλωνε πως "οφείλουμε να ξαναρχίσουμε με εντατικό τρόπο, ιδίως ο ΟΗΕ, τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συνολική συμφωνίας" και προανήγγειλε πως "το προσεχές διάστημα θα είναι πολύ σημαντικό για την επίλυση του Κυπριακού".

 

Αναμένεται πως η Ε.Ε. θα προσπαθήσει να σπρώξει τα πράγματα προς τη λύση. Όμως, όσοι εκτιμούν πως με τις σημερινές συνθήκες μπορεί να πιεσθεί η Τουρκία για λύση ευνοϊκότερη από εκείνη που προτάθηκε το 2004, επικαλούμενοι τις ευρωπαϊκές αξίες και τις αρχές, η ανάλυσή τους θα έχει την τύχη της κρατούσας άποψης του '90, ότι η Τουρκία έχασε το ρυθμιστικό της ρόλο, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.


Μακάριος Δρουσιώτης

21/05/2006

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα