Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
ΑΚΕΛ
ΔΗΚΟ
Προεδρία Κληρίδη
Προεδρία Παπαδόπουλου
Διάφορα
Τάσσος Παπαδόπουλος
Εκκλησία
Εκλογές
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Ο Τάσσος έχει μοιράσει το ΑΚΕΛ στα δύο


Ψήφο εμπιστοσύνης, όχι όμως λευκή επιταγή, έδωσαν οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ, στο κόμμα τους, στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Το ΑΚΕΛ είναι το μόνο κόμμα της συγκυβέρνησης που έχασε ποσοστά σε σύγκριση με το 2001, όμως οι ζημιές θα μπορούσαν να ήταν πολύ μεγαλύτερες αν στο κόμμα δεν επικρατούσε ο κομματικός πατριωτισμός:

  • Την τελευταία εβδομάδα των εκλογών, περισσότερο σε κομματικές συγκεντρώσεις και λιγότερο στις δημόσιες συζητήσεις, το ΑΚΕΛ κράτησε αποστάσεις από τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Τα ΜΜΕ του κόμματος έκοψαν την προβολή που έδιναν στον Πρόεδρο και σχεδόν λογόκριναν την επίσκεψή του στην Αίγυπτο. Το μήνυμα που πέρασε το ΑΚΕΛ την υστάτη στην κομματική του βάση, ήταν "ψηφίστε το κόμμα σας για να μπορέσει να παρέμβει αποτελεσματικά στις εξελίξεις στο Κυπριακό".
  • Ακόμη, πέρασε το μήνυμα ότι ο Χριστόφιας θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2008. Το γεγονός ότι η ηγεσία έριξε στην προεκλογική την προοπτική διεκδίκησης των προεδρικών, αποτελεί παραδοχή τής κακής επιλογής του 2003. Αντιστρόφως, τα μηνύματα που εισπράττει το ΑΚΕΛ από τη βάση του είναι πως "ψηφίσαμε το κόμμα μας, αλλά μη μας πείτε ξανά για Παπαδόπουλο".

Οι διαπιστώσεις αυτές σημαίνουν διακοπή της συγκυβέρνησης; Όχι απαραίτητα. Από τώρα μέχρι την επιλογή του υποψηφίου υπάρχει αρκετός πολιτικός χρόνος για τη διαχείριση του ζητήματος της επιλογής του υποψηφίου. Πάντως, η προεδρική φράξια στο κόμμα, αισθάνεται ότι έχει "δέσει" τη στήριξη στον Παπαδόπουλο για μια δεύτερη θητεία, κι ότι θα βρει τον τρόπο να περάσει την απόφαση αυτή από την κομματική βάση.

 

Αναμέτρηση δυνάμεων

 

Οι βουλευτικές εκλογές ήταν ένα τεστ δυνάμεων μεταξύ των μετριοπαθών που εκπροσωπούν τη μάζα του κόμματος και των σκληροπυρηνικών, οι οποίοι ελέγχουν τον κομματικό μηχανισμό και είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Προεδρικό. Από το αποτέλεσμα των εκλογών, βγήκαν ενισχυμένοι οι περισσότερο προσηλωμένοι στις αξίες της Αριστεράς:

  • Ο Νίκος Κατσουρίδης έχασε 10.000 σταυρούς προτίμησης και αισθάνεται την ανάσα του Τάκη Χατζηγεωργίου, τον οποίο ο μηχανισμός δεν κατάφερε - παρά τις επίμονες προσπάθειες - να εξοβελίσει.
  • Εξελέγη με άνεση η Ελένη Μαύρου, ενώ ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, Άντρος Κυπριανού, κατατάσσεται στα μετριοπαθή στελέχη, πιστός μεν στον Χριστόφια, αλλά σε ανταγωνισμό με την προεδρική φράξια.
  • Στην Αμμόχωστο το ΑΚΕΛ διασώθηκε την τελευταία στιγμή με λίγες απώλειες. Αυτό που στήριξε το κόμμα στα πόδια του ήταν η επιστράτευση των στελεχών που τάχθηκαν υπέρ της αποδοχής της λύσης. Και οι τέσσερις βουλευτές του κόμματος στην Αμμόχωστο ήταν υπέρ της λύσης το 2004.
  • Η Λεμεσός κατά κύριο λόγο και η Πάφος κατά δεύτερο ήταν οι επαρχίες στις οποίες επιβλήθηκε η επαγρύπνηση και προωθήθηκαν οι "προεδρικοί". Στην Πάφο "φαγώθηκε" ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, ενώ στη Λεμεσό καταβλήθηκε προσπάθεια εξοβελισμού του Γιάννου Λαμάρη. Η Λεμεσός είναι η μόνη πόλη που η προεδρική φράξια είχε τον πλήρη έλεγχο. Συνεπεία της επιρροής των "προεδρικών" ήταν η αδρανοποίηση των μετριοπαθών, οι οποίοι επέλεξαν την αποχή και το λευκό. Αυτός ήταν ο λόγος που στη Λεμεσό το ΑΚΕΛ είχε τις μεγαλύτερες απώλειες.

Σύμφωνα με την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, τα ποσοστά του ΑΚΕΛ τα έχουν διασώσει αυτοί που ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, επιτιμητικά, αποκάλεσε "νενέκους". Αυτοί οι άνθρωποι φαίνεται ότι έχουν μεγάλα ερείσματα στο κόμμα και εκπροσωπούν μια ισχυρή τάση.

 

Η διαπίστωση αυτή, αναδεικνύει το βαθύτερο πρόβλημα που υπάρχει στο ΑΚΕΛ: Η βάση του κόμματος παραμένει πιστή στο κόμμα, δίνει πίστωση χρόνου στην ηγεσία, αλλά δεν είναι δεδομένη στην περίπτωση που το κόμμα μετακινηθεί ακόμη δεξιότερα. Από την άλλη, η προεδρική φράξια, αν και με λιγότερη επιρροή στη βάση είναι πανίσχυρη στον κομματικό μηχανισμό, κυρίως, λόγω της ανοχής που τυγχάνει από τον Χριστόφια.

 

Δύο σ' ένα

 

Θα έλεγε κανείς ότι το ΑΚΕΛ είναι ήδη διχασμένο μεταξύ των δύο ισχυρών τάσεων και μόνο μια υποψηφιότητα Χριστόφια στις προεδρικές μπορεί να κρατήσει τη συνοχή του κόμματος. Το 2004, ο Χριστόφιας εκβιάστηκε από την προεδρική φράξια (Κατσουρίδης - Λιλλήκας) ότι θα προκαλούσαν διάσπαση εάν επέμενε στην αρχική απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για την αποδοχή του σχεδίου Ανάν. Υπό το κράτος αυτού του εκβιασμού, τον οποίο ο Χριστόφιας επιβεβαίωσε και δημόσια, αναθεώρησε την απόφασή του. Η μετριοπαθής τάση στο κόμμα σεβάστηκε την κομματική πειθαρχία και διασώθηκε η ενότητα του κόμματος.

 

Στις βουλευτικές εκλογές, οι μετριοπαθείς επιβεβαίωσαν τη στάση τους αυτή, αλλά, δεν έδωσαν λευκή επιταγή στους προεδρικούς. Από τώρα μέχρι το τέλος του χρόνου το ΑΚΕΛ θα περάσει περίοδο περισυλλογής. Στις αρχές του 2007, το κόμμα θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Είτε ο Χριστόφιας θα αποτολμήσει την υποψηφιότητα για να διατηρήσει τη συνοχή του κόμματος, που είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο, είτε να ακολουθήσει το δρόμο που στρώνουν οι Λιλλήκας - Κατσουρίδης, για μια δεύτερη θητεία του Παπαδόπουλου.

 

Εάν θα επέλθει ρήξη, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις (ή τις μη εξελίξεις) στο Κυπριακό, τα όρια ανοχής των μετριοπαθών, στις μεθοδεύσεις της προεδρικής φράξιας στο κόμμα και την τόλμη ή την ατολμία του Χριστόφια να δώσει διεξόδους.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

28/05/2006

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα