Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Κυριακή, 5 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πρώτο σχέδιο Ανάν - Χάγη
Δημοψήφισμα
Χάγη – Νέα Υόρκη
Ευρωεκλογές 2004
Νέα Υόρκη – Δημοψήφισμα
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Μύθοι και αλήθειες για τα δικαιώματα των Βρετανών

Θα μας φάνε τα πετρέλαια οι Βάσεις;


Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας Κύπρου - Αιγύπτου για τη ζώνη εμπορικής εκμετάλλευσης, επανήλθε ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα της παραχώρησης, διά του σχεδίου Ανάν, δικαιωμάτων στους Βρετανούς στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Ο ισχυρισμός αυτός είναι ένας μεγάλος μύθος. Οι βάσεις δεν έχουν, δεν θα εξασφάλιζαν με το σχέδιο Ανάν, αλλά ούτε και διεκδικούν τέτοια δικαιώματα. Ωστόσο, ο μέσος Κύπριος πολίτης είναι πεπεισμένος για το αντίθετο.

 

Ας δούμε, λοιπόν, από πού ξεκίνησε αυτός ο ισχυρισμός και πώς έγινε πραγματικότητα στη συνείδηση της κοινής γνώμης: Αρχικά η πληροφορία διαδιδόταν σαν ψίθυρος και στη συνέχεια πέρασε ως γεγονός στα δελτία ειδήσεων των καναλιών (Σίγμα, 21/5/2004) τις παραμονές του δημοψήφισματος. Στις 9 Μαΐου 2004, όταν το κλίμα ήταν ακόμη φορτισμένο από το "ναι" και το "όχι", η εφημερίδα "ΈΘνος της Κυριακής" δημοσίευσε ένα άρθρο δύο σελίδων ("Πώς δημιούργησαν την... ομοσπονδία συμφερόντων"), σύμφωνα με το οποίο ο Γιώργος Βασιλείου συνεργάστηκε με τον τότε απεσταλμένο της Βρετανίας στο Κυπριακό, Ντέιβιντ Χάνεϊ, για την παραχώρηση, μέσω του σχεδίου Ανάν, τέτοιων δικαιωμάτων, που καθιστούν τις βάσεις "οάσεις με κυριαρχικά δικαιώματα, υφαλοκρηπίδα και ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης". Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ζώνη αυτή καλύπτει όλη τη θαλάσσια περιοχή, ακτίνας 230 μιλίων, μέχρι τις ακτές της Τουρκίας!

 

Το περιεχόμενο του δημοσιεύματος ήταν συνολικά ανυπόστατο και ξεπερνούσε τα όρια της γελοιότητας. Ωστόσο, έγινε θέμα στα κανάλια (κυρίως στο Σίγμα) και πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες, ηγέρθη στη Βουλή (Περδίκης, ΝΕΟ), ενώ ο Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε πως "τώρα βλέπουμε καλύτερα κάποια πράγματα που διακυβεύονταν πίσω από το σχέδιο Ανάν". Η κυβέρνηση, αν και γνώριζε όσο κανένας άλλος την αλήθεια, δεν θεώρησε σκόπιμο να προστατεύσει την κοινή γνώμη από την παραπληροφόρηση, προφανώς διότι η διάδοση αυτή την εξυπηρετούσε πολιτικά.

 

Στην επόμενη έκδοση του, "Το Έθνος της Κυριακής" ανακάλεσε συνολικά τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος και απολογήθηκε στον Βασιλείου (16/5/2004: "Ο θόρυβος για το δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής"). Η διάψευση του Έθνους δεν πέρασε σε κανένα από τα ΜΜΕ που το αναδημοσίευσαν. Έτσι, οι χαλκευμένες πληροφορίες επιβίωσαν και εμπλουτίστηκαν με άλλους ανάλογους ισχυρισμούς. Ο οικονομολόγος Κώστας Μαυρίδης αυτοπροσδιορίζεται σαν ο θεωρητικός της ερμηνείας, ότι οι Βρετανοί θα μας έκλεβαν τα πετρέλαια. Μάλιστα, στα διαφημιστικά φυλλάδια που κυκλοφορούσε ως υποψήφιος του ΔΗΚΟ, κατέγραφε στα προσόντα του πως ήταν αυτός που ανακάλυψε τη βρετανική συνωμοσία για τα πετρέλαια στο σχέδιο Ανάν!

 

Πριν δύο εβδομάδες, όταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος εισήγαγε στην προεκλογική εκστρατεία το "ναι" και το "όχι", η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" επανέφερε το ζήτημα αυτό, με άρθρο που δημοσίευσε στην πρώτη της σελίδα. Η εφημερίδα έβαλε και την υπογραφή της κάτω από το άρθρο, δίνοντας βαρύτητα στον ισχυρισμό, ότι "το Σχέδιο Χάνεϊ (που βαφτίστηκε Σχέδιο Ανάν) παραχωρούσε την υπό αναφοράν θαλάσσια περιοχή των κοιτασμάτων στην αιγιαλίτιδα ζώνη των 'Κυρίαρχων Βάσεων'". Στο άρθρο της, η εφημερίδα ζήτησε από εκείνους που συνέπραξαν στην εκχώρηση των δικαιωμάτων της Κύπρου επί των πετρελαίων στους Βρετανούς, να δώσουν εξηγήσεις: "Επρόκειτο για μυωπική πολιτική εκτίμηση ανεπίτρεπτης αφέλειας, ή αφορούσε υποθήκευση συνείδησης ελαχίστων που παρέσυραν τους πλείστους;", διερωτήθηκε.

 

Η αλήθεια

 

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι η αλήθεια για τις βάσεις, τα πετρέλαια και το σχέδιο Ανάν, στη βάση στοιχείων και όχι ψιθύρων. Σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960 (Παράρτημα Α, Παράγραφος 3) η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα διεκδικήσει ως μέρος των χωρικών της υδάτων τη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος της ακτογραμμής των βάσεων, σε πλάτος τριών ναυτικών μιλίων.

 

Σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν 5, η Βρετανία θα επέστεφε στην Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους. Μεταξύ των εδαφών αυτών είναι δύο τμήματα που εφάπτονται της παραλίας. Το ένα στην περιοχή Λέιντις Σμάιλ στη Λεμεσό και το άλλο στην Ορμήδεια. Λόγω των εδαφικών αναπροσαρμογών, προς όφελος των Ελληνοκυπρίων, η σχετική αναφορά του 1960 επαναλαμβάνεται στο Ανάν 5 (Παράρτημα 2: Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, Άρθρο 5).

 

Στη διατύπωση του 1960 προστίθενται στο σχέδιο Ανάν άλλες δύο παράγραφοι:

  1. Ένα ειδικευμένο πρόσωπο, που θα ορίσει η Βρετανική Κυβέρνηση, θα οριοθετήσει επακριβώς τις τροποποιήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου που δεν θα διεκδικήσει η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αυτά φαίνονται στο συμφωνημένο χάρτη. Πρόκειται για μια καθαρά τεχνική εργασία που δεν αφορά την ουσία.
  2. Μετά την επιστροφή των εδαφών, μόνο στην περιοχή της Δεκέλειας, η ακτογραμμή στην περιοχή των βάσεων θα ήταν διακεκομμένη. Δηλαδή, ένα τμήμα της ακτής που σήμερα ελέγχεται κατά 100% από τους Βρετανούς, θα περνούσε στο νέο κράτος. Για το λόγο αυτό, στο συμπληρωματικό πρωτόκολλο, διασφαλίζεται ότι το νέο κράτος δεν θα διεκδικήσει ως μέρος των χωρικών του υδάτων, το συγκεκριμένο τμήμα, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα. Και ο λόγος είναι για να διασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση των βρετανικών σκαφών, από το ένα τμήμα της ακτής που θα ελέγχουν στο άλλο. (Δες χάρτη). Η πρόβλεψη αυτή δεν ισχύει για το Ακρωτήρι, επειδή η ακτογραμμή της εκεί βάσης είναι ενιαία.

Οι μπλε παράλληλες γραμμές απεικονίζουν τα εδάφη που θα επιστρέφονταν στους Ελληνοκύπριους, από τη βρετανική βάση της Δεκέλειας. Με κίτρινο χρώμα απεικονίζονται τα εδάφη της βάσης, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας. Επειδή με τις ρυθμίσεις αυτές τα εδάφη των βάσεων που εφάπτονται της ακτής κόβονται στα δύο, στο σχέδιο διασφαλίζεται η ελεύθερη μετακίνηση των Βρετανών, δια θαλάσσης, από το ένα τμήμα στο άλλο. Τέτοια πρόνοια δεν υπάρχει για το Ακρωτήρι, διότι μετά την επιστροφή τμήματος της ακτής, δυτικά του λιμανιού Λεμεσού, η ακτογραμμή των βάσεων παραμένει ενιαία. Αυτή είναι όλη κι όλη η συνωμοσία: η επιστροφή 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων γης στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες τους, που σήμερα δεν την έχουν.

Αυτές είναι όλες κι όλες οι αναφορές που υπάρχουν στο Σχέδιο Ανάν για τα "χωρικά ύδατα" των Βάσεων. Καμιά απολύτως αναφορά δεν υπάρχει σε υφαλοκρηπίδα ή σε ζώνη εμπορικής εκμετάλλευσης. Αντιθέτως, η Συνθήκη που η Κύπρος υπέγραψε με την Αίγυπτο περιλαμβάνεται στις 9000 των νόμων και των συνθηκών του νέου κράτους. Οι Βρετανοί, ως συμβαλλόμενο μέρος, θα υπέγραφαν το σχέδιο και θα υιοθετούσαν τη συμφωνία εμπορικής εκμετάλλευσης με την Αίγυπτο.

 

Εξάλλου, σύμφωνα με τις Συνθήκες οι βάσεις δεν έχουν χωρικά ύδατα, ούτε υφαλοκρηπίδα. Ούτε οι Βρετανοί διεκδικούν δικαιώματα στα υποτιθέμενα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στις 3 Φεβρουαρίου 2006, ύστερα από την περιπετειώδη επίσκεψη του Τζακ Στρο στην Κύπρο, η Υπάτη Αρμοστεία της Βρετανίας στη Λευκωσία έδωσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο δράσης για τον περιβόητο δομημένο διάλογο Κύπρου - Βρετανίας. Στο κείμενο αυτό, αναφέρεται ρητά, ότι "οι Βρετανικές Βάσεις δεν ενδιαφέρονται να απαιτήσουν ή να εκμεταλλευθούν μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη".

 

Έστω κι αν το σχέδιο Ανάν, στο σύνολο του, δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες της πλειονότητας των Ελληνοκυπρίων, η σχετική περικοπή για τις βάσεις είναι εξ ολοκλήρου προς το συμφέρον τους. Με απλά λόγια, αν έρθουν αύριο οι Βρετανοί και προτείνουν την επιστροφή εδαφών, όπως προβλέπεται στο σχέδιο Ανάν, με τις ίδιες ακριβώς ρυθμίσεις, το αποτέλεσμα θα είναι πως οι βάσεις θα έχουν ακριβώς το ίδιο καθεστώς όπως και σήμερα, με μόνη διαφορά την επιστροφή 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους, περιλαμβανομένων και παραλιών, τεράστιας οικονομικής αξίας για τους ιδιοκτήτες τους. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια συνωμοσίας, τα οποία βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου, διότι εκχωρούν στη Βρετανία δικαιώματα που ούτε έχει, ούτε διεκδικεί.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

28/05/2006

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα