Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Το μενού των μυστικών δείπνων Τάσσου – Σερντάρ

Επένδυσε στη συνεργασία με τον Ντενκτάς, ο οποίος τον χόρεψε στο ταψί


Μιλώντας στο δημοσιογράφο Μοχάμεντ Γκαλαντάρι της Haleej Times (Αναφερόμαστε στο ακριβές απόσπασμα που απομαγνητοφώνησε το Προεδρικό, και όχι σε αυτό που δημοσιεύτηκε στον Τύπο) ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παραδέκτηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, και παρά τις διαψεύσεις τότε του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι είχε μυστικές συνομιλίες με Τουρκοκύπριους πολιτικούς, με τους οποίους συζήτησε το ενδεχόμενο ματαίωσης του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος στην συνέντευξη του αναφέρει επί λέξει: «Τόσο στο Μπούργκενστοκ όσο και μετά την κατάρρευση των συνομιλιών είχα ιδιωτικές συνομιλίες με Τ/κ ηγέτες. Δεν θα σας πως ποιοι είναι. Και οι δύο συμφώνησαν σε αναβολή, επειδή είπα ότι η συμφωνία δεν ήταν έτοιμη. Εκκρεμούσαν περισσότερες από 161 νομοθεσίες, ομοσπονδιακές νομοθεσίες, που έπρεπε να εγκριθούν για να μπορεί το κράτος να λειτουργήσει. (…) Είπα, λοιπόν, επειδή οι νομοθεσίες δεν είναι έτοιμες, ας τις αναβάλουμε (τις συνομιλίες) για τρεις μήνες, έξι μήνες, και να συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Να σμικρύνουμε τις διαφορές μας και μετά να συνεχίσουμε με την επιδιαιτησία. Όχι τώρα. Αλλά αυτό δεν έγινε αποδεχτό».

 

Με τις δηλώσεις του αυτές ο κ. Παπαδόπουλος επιβεβαιώνει πλήρως όσα διέρρευσαν από τουρκικές πηγές, περί μυστικών επαφών του με την άλλη πλευρά, με θέμα συζήτησης το διπλό «όχι» στο σχέδιο Ανάν, δια της αναβολής, πρώτα των συνομιλιών και ακολούθως του δημοψηφίσματος. Συνομιλητές του κ. Παπαδόπουλου σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας ήταν ο ‘’υπουργός Εξωτερικών’’ Σερντάρ Ντενκτάς και ο ‘’υπουργός συγκοινωνιών’’ Ομέρ Καλίοντζου, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Ταλάτ. Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος σύμφωνα με έγκυρη Τ/κ πηγή είχε έμμεσες διαβουλεύσεις με τον Ντενκτάς, μέσω προσωπικού του απεσταλμένου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη Ολγκιούν Εργκούν μετέβη δύο φορές στις ελεύθερες περιοχές και είχε πολύωρες διαβουλεύσεις με τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του κ. Προέδρου πρέσβη Τάσσο Τζιωνή. Εάν η προσπάθεια αυτή του κ. Παπαδόπουλου πετύχαινε ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα για μας σήμερα, αφού στις δύο πλευρές θα καταλογιζόταν συνυπευθυνότητα για το αδιέξοδο. Δεν αντιλήφθηκε βέβαια ότι οι Τούρκοι απλώς επιχειρούσαν να σταθμίσουν με ακρίβεια τις προθέσεις του. Οπως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου παραδέκτηκε στον «Πολίτη», ο πρόεδρος Παπαδόπουλος στην συγκεκριμένη περίπτωση «αποδείχθηκε πολιτικά ατζαμής».

Ο κ Γκιούλ

Λίγο μετά τη Λουκέρνη, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Χουριέτ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ, δήλωσε ότι στις συνομιλίες του Μπούργκενστοκ, η Ε/κ πλευρά είχε προτείνει στην τουρκική αντιπροσωπεία να τα παρατήσουν και να φύγουν από τις συνομιλίες με συνυπευθυνότητα. «Η πρόταση των Ε/κ να απορρίψουμε μαζί την πρόταση και να αποσυρθούμε, αξιολογήθηκε με τον Ντενκτάς και δόθηκε η απάντηση ότι θα παραμείνουμε πιστοί στη συμφωνία», είπε ο Γκιουλ. Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ο Ντενκτάς μπορεί να μην ήταν στην Ελβετία, αλλά ο πιο στενός του σύμβουλος, ο κ. Εργκούν, ήταν εκεί και τον ενημέρωνε για κάθε εξέλιξη, μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο Ντενκτάς ενέκρινε τους χειρισμούς γραπτώς και όχι προφορικώς.

 

Τον χόρεψαν στο ταψί

Από τα όσα είπε ο κ. Παπαδόπουλος στον Μοχάμετ Γκαλαντάρι και τα όσα αποκάλυψε ο κ. Γκιουλ στη Χουριέτ, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η τουρκική πλευρά χόρεψε τον κ. Παπαδόπουλο στο ταψί: Ο κ. Πρόεδρος άνοιξε τα χαρτιά του στην άλλη πλευρά και αποκάλυψε τις προθέσεις του ότι δηλ. επιθυμούσε διακαώς να απεγκλωβιστεί από τη διαδικασία. Επίσης, η επικοινωνιακή πολιτική του κ. Παπαδόπουλου που είχε στόχο την καταστροφή του σχεδίου, δεν άφηνε καμιά αμφιβολία στην Τουρκία ότι η Ε/κ πλευρά ήταν αποφασισμένη να πει «όχι» και αναζητούσε κάποιον να σηκώσει μαζί της το βάρος. Ο κ. Παπαδόπουλος – όπως και στη Νέα Υόρκη - επένδυσε ξανά στον Ντενκτάς, με τον οποίο είχαν κοινό στόχο την εξουδετέρωση του σχεδίου. Όμως, ο έμπειρος Ντενκτάς, αν και αντιδρούσε σφόδρα με τη διαδικασία, είπε στον Γκιουλ: «μείνετε στις συνομιλίες». Από τη στιγμή που ο κ. Παπαδόπουλος θα χρεωνόταν τη συνολική ευθύνη της μη λύσης, η Τουρκία θα έπρεπε να ήταν ανόητη να τον βοηθήσει.

 

Διευκολύνθηκε η Τουρκία

Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στην Haleej Times ο κ. Παπαδόπουλος 161 συνολικά νομοθεσίες ήταν ασυμπλήρωτες. Αυτό οφειλόταν σε διαφωνίες στις τεχνικές επιτροπές που τις επεξεργάζονταν. Στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, η Άγκυρα έδωσε οδηγίες στους Τούρκους εκπροσώπους στις τεχνικές επιτροπές να αποδεχτούν περίπου ως έχουν τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας (έμεναν βέβαια κενές κάποιες κρίσιμες παράγραφοι, αλλά επικοινωνιακά οι Τούρκοι κέρδισαν τις εντυπώσεις) οι οποίοι εντάχθηκαν στο σχέδιο Ανάν. Η ξαφνική εποικοδομητική προσέγγιση οφειλόταν στη βεβαιότητα της τουρκικής πλευράς ότι ο κ. Παπαδόπουλος θα απέρριπτε το σχέδιο. Εάν ο Κύπριος πρόεδρος διαπραγματευόταν με αξιώσεις και κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του, πολύ πιθανόν η Τουρκία να αποχωρούσε από τις συνομιλίες με συνυπευθυνότητα. Σε μια τέτοια περίπτωση οι συνέπειες για την Κύπρο θα ήταν πολύ λιγότερες από τις σημερινές.

 

Τα δείπνα στη Στράκα

Οι ιδιωτικές συζητήσεις με την άλλη πλευρά, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Λουκέρνη, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι αυτές που αποκάλυψε ο Τ/κ τύπος στις 12 Απριλίου 2004 και τις διέψευσε μεν, αλλά δισταχτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης. (Από τον κ. Χρυσοστομίδη ζητήσαμε χθες να σχολιάσει το θέμα αλλά μας παρέπεμψε στην ενημέρωση της Δευτέρας). Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο αρθρογράφος της ‘’Κίμπρις’’, Μπασαράν Ντουζγκιούν, ο Σερντάρ Ντενκτάς, εις γνώσιν του πατέρα του, επισκέφθηκε στις 2 και 5 Απριλίου τον κ. Παπαδόπουλο στην οικία του, στη Στράκκα, όπου ο κ. Παπαδόπουλος τους παρέθεσε δείπνα. Στα δείπνα αυτά που είχαν αποκλειστικό θέμα συζήτησης την αναβολή των δημοψηφισμάτων συμμετείχε και ο ‘’υπουργός συγκοινωνιών’’ Ομέρ Καλίοντζου, καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

 

Μαζί με τον Χριστόφια

Ο πρόεδρος της Βουλής φέρεται από το Προεδρικό να ήταν πλήρως ενήμερος για όλους τους χειρισμούς που έκανε ο κ. Παπαδόπουλος, εξ ου και η συμμετοχή του στο δείπνο με τον Σερντάρ Ντενκτάς στη Στράκα. Στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση που είχε ο κ. Παπαδόπουλος με τον Κίκη Καζαμία, όταν ο τελευταίος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του είπε πως «απολύτως τίποτα δεν έχω κάνει που να μην ήταν σε γνώση του ΑΚΕΛ». Ο κ. Χριστόφιας ήταν διαρκώς ενήμερος, μέσω του Νίκου Κατσουρίδη, ο οποίος ήταν και ο σύνδεσμος της γραμματείας της Κ.Ε. με το Προεδρικό. Η συμμετοχή του κ. Χριστόφια στη διαμόρφωση της πολιτικής είναι ένας από τους λόγους που τον κρατάει δεμένο με τον Παπαδόπουλο. Μάλιστα, στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Χριστόφιας υπερασπίστηκε με σθένος τον κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος κατά το γενικό γραμματέα έγινε στόχος των Αγγλοαμερικανών. Ο κ. Χριστόφιας είπε πως το ΑΚΕΛ δεν θα γίνει το μέσο για να φαγωθεί ο κ. Παπαδόπουλος από τους ιμπεριαλιστές.

 

Ευτυχείς οι Αμερικανοί

Η ανάλυση του προέδρου της Βουλής, ότι ο κ. Παπαδόπουλος αποτελεί πρόβλημα για τους Αμερικανούς είναι λανθασμένη. Είναι όντως γεγονός ότι η αμερικανική διπλωματία δεν τρέφει τα καλύτερα συναισθήματα για τον πρόεδρο της Κύπρου, λόγω της αποτυχίας της να λύσει το Κυπριακό. Όμως, η επίλυση του Κυπριακού δεν ήταν προτεραιότητα των ΗΠΑ. Η έγνοια τους ήταν να εξασφαλίσει η Τουρκία ημερομηνία και με άλυτο το Κυπριακό αυτό ήταν αδύνατο να συμβεί. Ο κ. Παπαδόπουλος τορπίλισε τη λύση, αλλά άνοιξε διάπλατα τους δρόμους της Τουρκίας για την Ευρώπη. Ό,τι θα έπαιρνε η Τουρκία με τη λύση, ο κ. Παπαδόπουλος της το έδωσε χωρίς λύση. Ίσως η πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε., υπό τις σημερινές συνθήκες, να είναι πιο ομαλή, διότι ο Ερντογάν δεν αντιμετωπίζει εσωτερικές αντιδράσεις. Η επίλυση του Κυπριακού, με όρους που δεν ενέκρινε ο στρατός, πιθανόν να προκαλούσαν κινδύνους αποσταθεροποίησης.

 

Συνεπώς, ο κ. Παπαδόπουλος δεν αντιμετωπίζεται ούτε ως ο Κάστρο, ούτε ως ο Μιλόσεβιτς, ούτε ως ο Σάνταμ Χουσείν για τον απλούστατο λόγο ότι δεν αντιστρατεύεται τα μεγάλα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Απεναντίας ο κ. Παπαδόπουλος επέτρεψε μέσω Λάρνακας την μετάβαση όλων σχεδόν των Αμερικανικών στρατευμάτων στον πόλεμο του Ιράκ, με απόφαση του υπουργικού του συμβουλίου του οποίου κατά τραγική ειρωνεία την ημέρα εκείνη προήδρευε ο Δημήτρης Χριστόφιας, λόγω απουσίας του κ. Προέδρου στο εξωτερικό. Έτσι παρά την προσωπική πικρία κάποιων αξιωματούχων τους, οι Αμερικανοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευτυχείς με την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος γίνεται εφαλτήριο για να μπει η Τουρκία στην ΕΕ με άλυτο το Κυπριακό, με μόνο αντάλλαγμα το θάψιμο του «αναθεματισμένου» σχεδίου Ανάν. Δεν θα είναι έκπληξη, εάν στο μέλλον αποκαλυφθεί πως το μόνο πράγμα που διαπραγματεύτηκε με ειλικρίνεια ο κ. Παπαδόπουλος με τους Αμερικανούς, είναι η πολιτική του διάσωση έναντι της συνεργασίας του για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

12/09/2004

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα