Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
ΑΚΕΛ
ΔΗΚΟ
Προεδρία Κληρίδη
Προεδρία Παπαδόπουλου
Διάφορα
Τάσσος Παπαδόπουλος
Εκκλησία
Εκλογές
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Μετά τον Α. Χρίστου στη Λεμεσό, Ε. Μαύρου στη Λευκωσία

Ματ ΑΚΕΛ στο σκάκι των Δημοτικών


Αύριο πραγματοποιείται συνάντηση "κορυφής" των κομμάτων της συγκυβέρνησης για να συζητήσουν το διαμοιρασμό της πίτας των δημοτικών εκλογών. Από τα αποτελέσματα της συνάντησης θα διαφανεί και ο βαθμός συνοχής τους κυβερνητικού συνασπισμού, αφού, όπως ήδη δήλωσαν οι ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, υπάρχει το ενδεχόμενο, σε ορισμένους δήμους, το κάθε κόμμα να τραβήξει το δικό του δρόμο.

 

Μεταξύ αυτών είναι και ο δήμος της Λευκωσίας, όπου το ΑΚΕΛ πηγαίνει στην αυριανή σύσκεψη προτείνοντας την Ελένη Μαύρου για τη δημαρχία της πρωτεύουσας. Το ΔΗΚΟ ενδέχεται να προτείνει τον Ουράνιο Ιωαννίδη.

 

Εάν οι βουλευτικές εκλογές ήταν πρόκριμα για τις προεδρικές, οι δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου είναι το τελικό τεστ πριν από τη διαμόρφωση των πολιτικών συμμαχιών για τη μεγάλη μάχη των προεδρικών του 2008.

 

Παρόλο που οι δημοτικές εκλογές έχουν τις ιδιαιτερότητές τους, τα κόμματα κάνουν τους σχεδιασμούς τους με σαφή προσανατολισμό προς τις προεδρικές εκλογές:

 • Το ΔΗΚΟ μετρά τις αντοχές του ΑΚΕΛ για συμπερίληψη του ΕΥΡΩΚΟ (ανοιχτά ή συγκαλυμμένα) στην τριμερή συμμαχία, ενώ τεστάρει τις δυνάμεις ενός νέου τριμερούς συνασπισμού, μεταξύ ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ.
 • Το ΑΚΕΛ θ' ανιχνεύσει το μέγεθος της επιρροής που έχει στην τριμερή συνεργασία. Εάν δηλαδή θα διατηρήσει το ρόλο του κυρίως πυλώνα της συγκυβέρνησης ή αν θα υποχρεωθεί να διαδραματίσει δευτερεύοντα ρόλο, υπό την απειλή του ΔΗΚΟ ότι μπορεί να εκλέξει ξανά τον Παπαδόπουλο και χωρίς το ΑΚΕΛ. Επίσης τεστάρει τις δυνατότητές του για αυτόνομο πολιτικό παιχνίδι, που θα το βγάλει από το αδιέξοδο της απόλυτης εξάρτησης από το ΔΗΚΟ.
 • Ο ΔΗΣΥ "καραδοκεί" για να εκμεταλλευτεί τα αδιέξοδα της τριμερούς συνεργίας και τις πιθανότητες να τη διεμβολίσει, με συμμαχίες προς όλες τις κατευθύνσεις, σπάζοντας τον απομονωτικό κλοιό που του έχει επιβάλει ο Τάσσος Παπαδόπουλος.
 • Η ΕΔΕΚ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το ρυθμιστικό ρόλο που εξασφάλισε με το 9% και να διατηρήσει τα κεκτημένα που εξασφάλισε το 2001.
 • Το ΕΥΡΩΚΟ επιθυμεί να κεφαλαιοποιήσει από τώρα το ρόλο που επιδιώκει να διεκδικήσει στις προεδρικές εκλογές, με ουσιαστική και ανοιχτή συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση, φλερτάροντας τον Τάσσο, υπό την απειλή της δυνατότητας συμμαχίας και με τον Κασουλίδη.

Η υποψηφιότητα Χρίστου

Το ΑΚΕΛ ανακάτεψε την τράπουλα με την απόφασή του να κατεβάσει στη Λεμεσό τον υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου. Η αποχώρηση του Χρίστου από την κυβέρνηση είναι από μόνη της σημαντικό πολιτικό γεγονός.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών αποχωρεί από την κυβέρνηση για τρεις βασικούς λόγους:

 1. Έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας (πόνοι στον αυχένα). Το πρόβλημά του επιδεινώνεται από τις πολλές ώρες που περνά στο αυτοκίνητο.
 2. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήθελε να τον εκδιώξει από την κυβέρνηση στον πρόσφατο ανασχηματισμό (μαζί με τον Θράσου), αλλά έθεσε βέτο ο Χριστόφιας, για να μη δημιουργηθεί ρήγμα στο κόμμα. Ο ίδιος ο Χρίστου, επικαλούμενος λόγους υγείας, εξέφρασε την πρόθεση ν' αποχωρήσει στον πρόσφατο ανασχηματισμό, αλλά παρέμεινε κατόπιν πιέσεως του Χριστόφια.
 3. Ως υπουργός της κυβέρνησης όφειλε να συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία για επανεκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου, κάτι που δεν επιθυμούσε, λόγω της πολιτικής διαφωνίας τους στο Κυπριακό. Οπόταν η έξοδος από την κυβέρνηση τον απαλλάσσει από την υποχρέωση αυτή, στην περίπτωση ανανέωσης της συμμαχίας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ.

Φλερτ από ΔΗΣΥ

Το ΑΚΕΛ, κατεβάζοντας τον Χρίστου στη Λεμεσό από τη μια αποφεύγει τη ρήξη και από την άλλη διασφαλίζει τη διατήρηση του δήμου της Λεμεσού, που θεωρείται σημαντικός από το κόμμα. Ήδη, με την ανακοίνωση της πιθανής υποψηφιότητας Χρίστου, ο Φρίξος Σαββίδης, ο οποίος προετοιμαζόταν για υποψήφιος του ΔΗΣΥ με ισχυρά ερείσματα στο ΔΗΚΟ, απέσυρε το ενδιαφέρον του.

 

Μάλιστα, φέρεται να δήλωσε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα Χρίστου. Στον ΔΗΣΥ αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Πολίτη", ομάδα στελεχών του κόμματος, με κεντρώο προσανατολισμό, θα υποβάλει εισήγηση για υποστήριξη της υποψηφιότητας Ανδρέα Χρίστου με το ακόλουθο σκεπτικό:

 1. Εξυπηρετείται η πολιτική διακήρυξη του ΔΗΣΥ ότι δεν έχει παρωπίδες και ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση θα στηρίξει τους ικανότερους.
 2. Εφαρμόζεται η στρατηγική του ΔΗΣΥ για άνοιγμα στον κεντρώο χώρο με συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις και όχι μόνο με διακηρύξεις, στα πρότυπα της τακτικής που εφάρμοσε ο Καραμανλής στην Ελλάδα (π.χ. υποστήριξη Παπούλια για την προεδρία της Δημοκρατίας)
 3. Έτσι κι αλλιώς το κόμμα δεν έχει υποψήφιο που μπορεί να κερδίσει τον Χρίστου.

Κρίσιμη η Λευκωσία

Ο πιο σημαντικός δήμος θεωρείται αυτός της Λευκωσίας για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους: Ο δήμος της πρωτεύουσας είναι ο περισσότερο πολιτικός (μοιρασμένη πόλη) και ο δήμαρχος προεδρεύει της Ένωσης Δήμων.

Στη Λευκωσία εστιάζονται οι πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

 

Στις προηγούμενες εκλογές ο δήμος Λευκωσίας δόθηκε στο ΔΗΚΟ, αλλά χάθηκε από την αδυναμία εκλογής του Κύπρου Χρυσοστομίδη. Στις αρχικές διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης το ΔΗΚΟ αποποιήθηκε το δήμο της Λευκωσίας επειδή δεν είχε εκλέξιμο υποψήφιο. Ακολούθως, το ΔΗΚΟ ανακάλεσε την άποψή του αυτή και βολιδοσκόπησε το ΑΚΕΛ για το όνομα του Ουράνιου Ιωαννίδη.

 

Ο Ουράνιος Ιωαννίδης, ο οποίος έχει παραιτηθεί από επίτροπος Παιδείας του ΔΗΣΥ, συζήτησε το θέμα της υποψηφιότητάς του με τον Τάσσο Παπαδόπουλο και πιστεύει πως με τις ψήφους του ΔΗΣΥ μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Ο Ουράνιος Ιωαννίδης όπως δήλωσε στον "Π" πηγή στο ΔΗΚΟ έχει "εξαιρετικές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

 

Ωστόσο, ο Ουράνιος δεν μπορεί να είναι η πρόταση της τριμερούς, διότι θεωρείται "κόκκινη γραμμή" για το ΑΚΕΛ. Την περασμένη Παρασκευή το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ αποφάσισε να διεκδικήσει το δήμο Λευκωσίας και να προτείνει στην τριμερή συνεργασία την Ελένη Μαύρου.

 

Εάν συναινέσουν και τα υπόλοιπα κόμματα, τότε από αύριο η Ελένη Μαύρου θα είναι η υποψήφια της τριμερούς και το μεγάλο φαβορί. Εάν δεν συμφωνήσουν, τότε τα κόμματα της συγκυβέρνησης θ' ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους στη Λευκωσία. Σε μια τέτοια περίπτωση το ΔΗΚΟ θα απελευθερωθεί από τις ενστάσεις του ΑΚΕΛ και θα προχωρήσει με τον Ουράνιο Ιωαννίδη ή σε συνεργασία με ΕΥΡΩΚΟ και υποψήφιο τον Χρίστο Κληρίδη ή ακόμη και τον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.

 

Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα Α. Χρίστου στη Λεμεσό, στέλεχος του ΔΗΚΟ δήλωσε στον "Π" ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να μην υποστηριχθεί από το ΔΗΚΟ, αφού είναι υπουργός και προσωπικός φίλος του Τάσσου", άφησε ωστόσο να αιωρούνται ερωτηματικά για τη Λευκωσία. "Εάν θα δώσουμε τη Λευκωσία, ζητούμε την Πάφο και την Αγλαντζιά". Για την Αγλαντζιά το ΔΗΚΟ προορίζει τον γιατρό Πέτρο Πετρίδη. Το ΑΚΕΛ με τη σειρά του θα μπει δυναμικά στη διεκδίκηση του Δήμου Λατσιών.

 

Δυσκολίες ΔΗΣΥ

Ο ΔΗΣΥ αντιμετωπίζει δυσκολίες στη Λευκωσία ως προς το ποιον υποψήφιο ν' απορρίψει. Εάν το ΔΗΚΟ προχωρήσει με τον Ουράνιο Ιωαννίδη, τότε ο ΔΗΣΥ θα ακολουθήσει, στο πλαίσιο της πολιτικής που προσπαθεί ν' αναπτύξει ότι μπορεί να συνεργαστεί με όλους τους χώρους.

 

Ο ΔΗΣΥ έδωσε μια κατ' αρχήν υπόσχεση στον Ζαμπέλα ότι θα στήριζε την υποψηφιότητά του για μια δεύτερη θητεία. Όμως, πρόσφατη δημοσκόπηση κατέδειξε ότι το 60% αυτών που ψήφισαν Ζαμπέλα το 1981 δηλώνουν ότι δεν θα τον ψήφιζαν ξανά. Ο ΔΗΣΥ θα αποφασίσει ανάλογα με τις αποφάσεις που θα πάρει η τριμερής. Εάν η Ελένη Μαύρου θα είναι υποψήφιος της τριμερούς, τότε η Άννα Μαραγκού προβάλλει ως η καλύτερη επιλογή για τον ΔΗΣΥ.

 

ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ

Πονοκέφαλο για την τριμερή συνεργασία αποτελεί η επιμονή της ΕΔΕΚ να διατηρήσει όλους τους δήμους που απέκτησε στη μοιρασιά του 1981, αν και όλοι αναγνωρίζουν ότι πήρε περισσότερα από όσα τις αναλογούσαν. Το ΔΗΚΟ διεκδικεί την Πάφο, αλλά για την ΕΔΕΚ η Πάφος είναι αδιαπραγμάτευτη. Αν η ΕΔΕΚ κρατήσει την Πάφο, τότε θέτει σε ρίσκο τον Στρόβολο. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν θέλει τον Σάββα Ηλιοφώτου και επιδιώκει το "φάγωμά" του. Όμως, ο δήμαρχος Στροβόλου απολαμβάνει την πλήρη στήριξη του ΑΚΕΛ.

 

Το ΔΗΚΟ επιθυμεί διακαώς να έχει κάποια συνεργασία με το ΕΥΡΩΚΟ. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος επιδιώκει να "δέσει" τη συνεργασία του ΔΗΚΟ με την ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ ενόψει προεδρικών, διότι το 33% των τριών κομμάτων θα είναι η εναλλακτική λύση σε οποιαδήποτε απόπειρα διαφοροποίησης του ΑΚΕΛ.

 

Ήδη στον πρόσφατο ανασχηματισμό έδωσε, έστω και συγκαλυμμένα, το υπουργείο Άμυνας στο ΕΥΡΩΚΟ, ενώ διόρισε τον Στέλιο Αμερικάνο στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΤΗΚ. Το ΕΥΡΩΚΟ πιέζει το ΔΗΚΟ για ανοιχτή πολιτική συνεργασία και όχι κρυφτούλι, εάν θα είναι με τον Παπαδόπουλο το 2008. Το ΑΚΕΛ είναι πρόθυμο να διευκολύνει την κατάσταση, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δέχεται μετεξέλιξη της τριμερούς σε τετραμερή.


Μακάριος Δρουσιώτης

30/07/2006

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα