Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Τρεις καυτοί μήνες στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Προς άρση της "πολιτικής απομόνωσης" των Τουρκοκυπρίων


Ολοταχώς προς κρίση οδηγούνται οι σχέσεις Κύπρου - Τουρκίας με αφορμή την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρωτόκολλο και της απόλυτης θέσης της Λευκωσίας ότι θα μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις. Από τώρα μέχρι το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όταν θα συζητηθεί η έκθεση της Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θα είναι περίοδος εντατικών διαβουλεύσεων, με στόχο την αποφυγή της σύγκρουσης των τρένων, όπως παραστατικά περιέγραψε ο Όλι Ρεν την τουρκική κρίση στην ΕΕ.

 

Αν και η Ευρώπη στο σύνολό της αναγνωρίζει πως η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου δεν συνδέεται με την έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα (ο όρος που θέτει η Τουρκία για να συμμορφωθεί), η φιλανδική προεδρία προσπαθεί με παράλληλες διαδικασίες να βρει τη χρυσή τομή για να ξεπεραστεί η κρίση. Επίκεντρο όλων αυτών των διαβουλεύσεων είναι για μια ακόμη φορά η Αμμόχωστος. Η επιστροφή της πόλης στους κατοίκους της, με παράλληλο άνοιγμα του λιμανιού της για απευθείας εμπόριο είναι ίσως η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση ξεπεράσματος του αδιεξόδου.

Ωστόσο, η Τουρκία που κρατάει την Αμμόχωστο υπό ομηρία για 32 χρόνια και την προφυλάσσει σαν το μεγάλο αντάλλαγμα σ' έναν ελληνοκυπριακό συμβιβασμό στο Κυπριακό, δεν είναι πρόθυμη να την εξαργυρώσει με το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης για το διεθνές εμπόριο. Εάν στην πρόταση προστεθεί και το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου, τότε τα δεδομένα αλλάζουν.

 

Στην περίπτωση που το σενάριο αυτό επαληθευτεί, η Τουρκία θα δώσει μια νεκρή πόλη και θα πάρει τη μισή αναγνώριση της "ΤΔΒΚ". Οι Ελληνοκύπριοι επανακτούν μια πόλη που τη θέλουν διακαώς, αλλά αναλαμβάνουν το ρίσκο να είναι αυτή η τελική λύση του Κυπριακού.

 

Τουρκικός αιφνιδιασμός;

 

Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλί Μπαπασιάν δήλωσε τις προάλλες ότι η χώρα του συζητεί οτιδήποτε και έθεσε μια μόνο κόκκινη γραμμή: "Δεν πρόκειται ν' ανοίξουμε μονομερώς τα λιμάνια και τ' αεροδρόμια". Ο Μπαπασιάν δήλωσε πως η Τουρκία έχει στόχο μέχρι το τέλος του χρόνου να ξεπεράσει το εμπόδιο του Κυπριακού στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

 

Διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι η Τουρκία μπορεί να αιφνιδιάσει με μια πρόταση που θα περιλαμβάνει τα δέκα σημεία του Σχεδίου Δράσης του Γκιουλ συν την Αμμόχωστο. Μάλιστα, συνδέουν το ενδεχόμενο αυτό με την εκπαραθύρωση των Ντεντκάς από την "κυβέρνηση" Σογιέρ, για να μην αντιδράσουν με κυβερνητική κρίση, με αντανακλάσεις στην Τουρκία, σε περίοδο προεκλογικής έντασης στη χώρα.

 

Προς το παρόν η στρατηγική που θα ακολουθήσει η τουρκική κυβέρνηση είναι αδιευκρίνιστη. Το μόνο βέβαιο είναι, πως, όπως έχει σήμερα η πολιτική κατάσταση στη χώρα, είναι εντελώς απίθανη εξέλιξη η μονομερής εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, έστω κι αν το τίμημα θα είναι η διακοπή των ενταξιακών.

 

Η ΕΕ είναι απολύτως πεπεισμένη ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να μη συμβιβαστεί και αναζητεί, παρασκηνιακά, κάποια φόρμουλα που θα διευκολύνει την τουρκική κυβέρνηση, είτε να πάρει παράταση μέχρι τις εκλογές του 2007, είτε να ανοίξει τα λιμάνια στο πλαίσιο μιας διευθέτησης που θα ικανοποιεί το αίτημά της για το απευθείας εμπόριο.

Η κυβέρνηση Παπαδόπουλου, που μετράει κι εκείνη τις εκλογές του 2008, αντέδρασε στα σενάρια αυτά με σκλήρυνση της θέσης της, σε όλο το φάσμα των Κυπρο-τουρκικών σχέσεων. Όσο κατηγορηματικός είναι ο Ερντογάν ότι δεν πρόκειται ν' ανοίξει μονομερώς τα λιμάνια και τ' αεροδρόμια, άλλο τόσο κατηγορηματικός είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, προειδοποιώντας πως "δεν ανοίγουν νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια αν δεν ανταποκριθεί η Τουρκία".

 

Ρίσκο η συμμαχία με Γαλλία

 

Οι εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις που έχουν πάρει οι δύο πλευρές, προδικάζουν ότι ο Δεκέμβριος θα βρει τη μια από τις δύο χώρες ηττημένες. Η Τουρκία θεωρεί ότι η ΕΕ δεν θα θυσιάσει τα 75 εκατομμύρια της Τουρκίας για τις 650.000 Ελληνοκύπριους. Από την άλλη, η κυβέρνηση της Κύπρου, στις συζητήσεις της με ξένους διπλωμάτες, εκτιμά πως η Τουρκία δεν έχει πουθενά αλλού να σταθεί εκτός της Ευρώπης και θα υποχρεωθεί να συμβιβαστεί.

 

Πάντως, με εξαίρεση τη Γαλλία και την Αυστρία καμιά άλλη χώρα στην ΕΕ δεν επιθυμεί την επιβράδυνση των ενταξιακών με την Τουρκία. Όμως, ακόμη κι αυτές οι δύο χώρες έχουν εντελώς διαφορετική στρατηγική από εκείνην της Κύπρου και της Ελλάδας. Ο στόχος της Γαλλίας και της Αυστρίας είναι η ειδική σχέση, κι αν η άποψη αυτή επικρατήσει θα χαλαρώσουν οι πιέσεις στην Τουρκία για τα πολιτικά κριτήρια. Πιο κοντά στις θέσεις της Κύπρου βρίσκεται - όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο - η Βρετανία, που επιδιώκει εκσυγχρονισμό της Τουρκίας μέσα από τη διαδικασία ένταξης. Υπάρχει, ωστόσο, διαφορά στην τακτική. Η Βρετανία επιθυμεί την άσκηση τόσης πίεσης στην Τουρκία όση μπορεί ν' αντέξει για να μην σπάσει η αλυσίδα που την κρατάει δεμένη στην Ευρώπη. Αντιθέτως, η Κύπρος επιδιώκει άμεση και πλήρη συμμόρφωση στις υποχρεώσεις και στις δεσμεύσεις της.

 

Πάντως, ευρωπαίοι διπλωμάτες προειδοποιούν τη Λευκωσία να μην παρατραβήξει το σχοινί, ενθαρρυμένη από τη στάση της Γαλλίας, διότι "παίζει παιχνίδι με τη φωτιά". Η Τουρκία μπήκε ήδη σε προεκλογική περίοδο και είναι πιθανό ο ίδιος ο Ερντογάν να επιχειρήσει ηρωική έξοδο από την ΕΕ, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τη συμπάθεια της κοινής γνώμης και κατ' επέκταση τις εκλογές. Από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν υπάρχει ο κίνδυνος να μην αρχίσουν ποτέ ξανά και ο μεγάλος χαμένος θα είναι η Κύπρος.

 

Παρόλα αυτά, η ΕΕ είναι ο χώρος των εκατέρωθεν συμβιβασμών και δύσκολα η Ευρώπη θ' αφήσει τις συνομιλίες με την Τουρκία να καταρρεύσουν. Όπως δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, υπάρχουν ημερομηνίες που έχουν δοθεί για το άνοιγμα των λιμένων, όμως η λύση "δεν γίνεται μονόπλευρα, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν βήματα και οι Ελληνοκύπριοι". Η Γερμανία που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να κληρονομήσει είναι μια κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ. "Είμαι αισιόδοξη ότι θα επιλύσουμε το θέμα κατά την περίοδο της προεδρίας της Φιλανδίας", είπε.

 

Η κυπριακή κυβέρνηση εγείρει με επιμονή λόγους αρχής στην ΕΕ. Όμως, ο υπουργός Εξωτερικών στις ενημερώσεις που κάνει σε Κυπρίους, αλλά και σε ξένους, ξανοίγεται σε θέσεις όπως "η Τουρκία θα εγκαταλείψει τους Τουρκοκύπριους για να μη θυσιάσει την ενταξιακή της πορεία" και ότι "θα υποχρεωθεί ν' αποαναγνωρίσει" την "ΤΔΒΚ". Οι θέσεις αυτές, άνοιξαν το κεφάλαιο της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως εκπροσώπου των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.

 

 

"Πολιτική απομόνωση" Τ/Κ, η νέα τάση στην Ε.Ε.

 

Τον τελευταίο καιρό κερδίζει έδαφος στην ΕΕ η άποψη της άρσης της "πολιτικής απομόνωσης" των Τουρκοκυπρίων. Το στίγμα της νέας ευρωπαϊκής προσέγγισης έδωσε η Kirsty Hughes, στη μελέτη της "Τουρκία και ΕΕ", για λογαριασμό της οργάνωσης που εδρεύει τις Βρυξέλλες "Φίλοι της Ευρώπης". Πρόκειται για μια δεξαμενή σκέψης με σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής.

 

Στην έκθεση αυτή που κυκλοφόρησε μόλις πρόσφατα, γίνεται εισήγηση στην ΕΕ να παραδεχτεί ότι "δεν αναγνωρίζεται στους Τουρκοκύπριους το δικαίωμα της δημοκρατικής εκπροσώπησης" και ότι πρέπει να βρει επειγόντως νομικούς τρόπους για να τους παραχωρήσει καθεστώς παρατηρητή, τόσο στο Συμβούλιο Υπουργών, όσο και στην Ευρωβουλή. Επίσης, γίνεται εισήγηση όπως αναγνωριστεί η τουρκική ως επίσημη γλώσσα της Ε.Ε.

 

Η εισήγηση της μελέτης της Kirsty Hughes προς την ΕΕ είναι πως αν βρεθεί κάποιος τρόπος ανοίγματος του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την επίβλεψη των ΗΕ ή της ΕΕ, με ταυτόχρονη άρση της "πολιτικής απομόνωσης" των Τουρκοκυπρίων από τα ευρωπαϊκά όργανα, ίσως δημιουργηθεί χώρος για να κινηθεί η Τουρκία και να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο.

 

Στην έκθεση της, η Hughes επιχειρεί ν' ανατρέψει τη θέση των Ελληνοκυπρίων ότι εκπροσωπούν και τους Τουρκοκύπριους στην ΕΕ, ως η νόμιμη κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου. Η συντάκτρια της έκθεσης επισημαίνει ότι το επιχείρημα αυτό είναι πολιτικά παρανοϊκό, διότι "οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να πάψουν να είναι ένα παράνομο κράτος, εκτός εάν οι Ελληνοκύπριοι είναι έτοιμοι για ένα συμβιβασμό". Η Hughes αναφέρεται χλευαστικά στο πρόσφατο επιχείρημα του υπουργού Εξωτερικών Γ. Λιλλήκα στο BBC, ότι όποιος μιλά για το σχέδιο Ανάν επιδιώκει τη διχοτόμηση. "Η υπόδειξη ότι οι Τουρκοκύπριοι, μιλώντας για το σχέδιο Ανάν, είναι υπέρ της απόσχισης, δίνει την αίσθηση κάποιου που ζει σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων: αυτοί που ψήφισαν υπέρ της λύσης προφανώς δεν την ήθελαν, κι αυτοί που ψήφισαν ενάντια ήθελαν πραγματικά μια συμφωνία", αναφέρει.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

17/09/2006

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα