Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Κυριακή, 5 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Ψάχνει για ανταλλάγματα στην Τουρκία για ν' αποτραπεί η σύγκρουση των τρένων

Νέρωσε το Πρωτόκολλο η Ε.Ε.


Παρά τις κατηγορηματικές θέσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα ότι η Κύπρος δεν θα μπει στη λογική των ανατολίτικων παζαριών με την Τουρκία και ότι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί ο κίνδυνος της "σύγκρουσης των τρένων" στην πορεία της χώρας προς την ΕΕ είναι η άνευ όρων εφαρμογή του πρωτοκόλλου, η φιλανδική προεδρία ανακοίνωσε ότι αναζητεί φόρμουλα για το απευθείας εμπόριο, για να διευκολυνθεί η Τουρκία ν' ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για κυπριακά σκάφη.

 

Στην ομιλία του ενώπιον του φιλανδικού κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός της χώρας Μάτι Βανχάνεν, δεν πρόταξε την υποχρέωση της Τουρκίας για άνευ όρων εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, που είναι η επίσημη θέση της ΕΕ, αλλά την έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο. "Στόχος μας", είπε, "είναι η επίτευξη λύσης που θα διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στο άνοιγμα λιμανιών για τα κυπριακά πλοία".

 

Λίγες ώρες αργότερα, επιστρέφοντας στην Κύπρο από την Ευρώπη, ο κ. Λιλλήκας δήλωνε πως ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο δεν συνδέεται με την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο και πως στο ζήτημα αυτό "η Κύπρος θα έχει την υποστήριξη και των άλλων 24 εταίρων της στην ΕΕ, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής". Ο Λιλλήκας είπε πως υπάρχει η δυνατότητα να αποφευχθεί η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ "μέσα από την πρόταση της φιλανδικής προεδρίας".

 

Ωστόσο, η πρωτοβουλία της φιλανδικής προεδρίας, όπως την περιέγραψε ο πρωθυπουργός της χώρας, έχει εντελώς αντίθετη στόχευση απ' ό,τι την αντιλαμβάνεται ο Λιλλήκας. Η προεδρία, όχι μόνο συνδέει τα δύο ζητήματα, αλλά ιεραρχεί ως προτεραιότητα το απευθείας εμπόριο "μεταξύ της Βορείου Κύπρου και της Ε.Ε.", όπως είπε αυτολεξεί ο κ. Βανχάνεν. (Σημειωτέον πως όταν η Κοντολίζα Ράις αναφέρθηκε σε Βόρεια Κύπρο υπήρξε σφοδρή αντίδραση στη Λευκωσία.)

 

Η αντιφατική ανάγνωση της πρωτοβουλίας της Φιλανδίας καταδεικνύει πως είτε δεν υπάρχει επαρκής κατανόηση των θέσεων της προεδρίας της ΕΕ από τη Λευκωσία, είτε ο Λιλλήκας κάνει δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση. Πάντως, με αφορμή και τις δηλώσεις Βανχάνεν, το πρακτορείο ειδήσεων EUobserver, επισήμανε προχθές πως παρά την επίσημη θέση της ΕΕ ότι δεν συνδέονται το απευθείας εμπόριο με το Πρωτόκολλο (μόλις στις 27 Σεπτεμβρίου ο Όλι Ρεν έχει επιβεβαιώσει τη θέση αυτή), "αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ιδιωτικά, παραδέχονται ότι τα δύο θέματα είναι αλληλένδετα, γνωρίζοντας πως η σύγκρουση των τρένων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορεί να αποτραπεί μόνο αν δοθούν ανταλλάγματα στην Άγκυρα".

 

Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι είναι προσανατολισμένη και η πρωτοβουλία της φιλανδικής προεδρίας, η οποία παζαρεύει με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ακόμη και η Λευκωσία, παρά την επιμονή της στη θέση αρχής ότι δεν συζητεί τίποτα λιγότερο από την άνευ όρων εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, στην πραγματικότητα διαβουλεύεται εναλλακτικές λύσεις. Αυτό ήταν και το μήνυμα που ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Frank Walter Steinmeier έδωσε στον κ. Λιλλήκα, μετά την προχθεσινή συνάντησή τους. Όπως δήλωσε "συμφώνησαν ότι η Γερμανία, η Κύπρος, η Τουρκία και η Φιλανδία πρέπει να επεξεργαστούν τρόπους ούτως ώστε να εξευρεθεί μια δυνατή λύση". Την περασμένη εβδομάδα η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια, όμως η λύση "δεν γίνεται μονόπλευρα, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν βήματα και οι Ελληνοκύπριοι".

 

Κανένας στην ΕΕ και δη η φιλανδική προεδρία δεν επιθυμούν τώρα τη σύγκρουση των τρένων. Πολύ δε περισσότερο η Γερμανία που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το 2007. Η κυβέρνηση, που έβαλε όλα της τα αβγά στο καλάθι του πρωτοκόλλου, αισθάνεται πως το ζήτημα αυτό τείνει να εκφυλιστεί και τεντώνει το σχοινί με την ελπίδα ότι θα πάρει κάποια ουσιώδη ανταλλάγματα, κατά προτίμηση την επιστροφή της Αμμοχώστου, που θα της επιτρέψει να διαχειριστεί το Κυπριακό μέχρι τις προεδρικές.

 

Οι Τουρκοκύπριοι αντιδρούν

 

Η Τουρκία αρχικά συζητούσε την Αμμόχωστο, αλλά μόνο σε συνδυασμό με το αεροδρόμιο της Τύμπου, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η Κύπρος. Από την άλλη άρχισε να διαμορφώνεται κλίμα καχυποψίας προς την Τουρκία και μεταξύ των Τουρκοκυπρίων. Πέραν της οικογένειας Ντενκτάς που καταγγέλλει τον Ερντογάν ότι μεθοδεύει παραχωρήσεις στο Κυπριακό, ούτε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι ικανοποιημένος από την τουρκική πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ενδεικτική της δυσανασχέτησης που παρατηρείται είναι η γραπτή δήλωση που έκανε την προηγούμενη Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Ταλάτ, αναφερόμενος στις συνομιλίες μεταξύ της φιλανδικής προεδρίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας και των Ελληνοκυπρίων για το ζήτημα της άρσης της απομόνωσης. "Εμείς δεν πήραμε καμιά πρόταση από τη φιλανδική προεδρία" αναφέρει, υποδεικνύοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι αφέθηκαν εκτός των διαδικασιών. Επίσης, εξέφρασε τη διαφωνία των Τουρκοκυπρίων για διασύνδεση του ζητήματος του απευθείας εμπορίου με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

 

Στο ζήτημα αυτό υπάρχει ταύτιση θέσης με τους Ελληνοκυπρίους, αλλά οι στόχοι τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι. Οι Ελληνοκύπριοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει απομόνωση και οι Τουρκοκύπριοι ότι επιβάλλεται η άμεση εφαρμογή του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, της 24ης Απριλίου 2004.

 

Σ' αυτό το ασταθές πολιτικό κλίμα, σ' όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, το χαρτί της Αμμοχώστου μάλλον δεν θα βγει σε κανέναν. Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι θα επιδιωχθεί μια ενδιάμεση λύση για παράταση του προβλήματος μέχρι το 2008, όταν θα ξεκαθαρίσουν οι εκλογές στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

 

Το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο φιλανδικές διπλωματικές πηγές, μετέδωσε ότι η ΕΕ συζητεί με την Τουρκία το άνοιγμα ορισμένων από τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία. Γίνεται λόγος για το λιμάνι στο Τζειχάν, όπου καταλήγει ο αγωγός πετρελαίου από την Κασπία, για να φορτώνουν πετρέλαιο πετρελαιοφόρα με κυπριακή σημαία. Αλλά, ακόμη κι αυτό συνδέεται με ανταλλάγματα στο ζήτημα της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Η θέση της Τουρκίας ότι δεν πρόκειται να κάνει καμιά κίνηση στο Πρωτόκολλο χωρίς ανταλλάγματα, δυστυχώς, λαμβάνεται υπόψη στην ΕΕ.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

01/10/2006

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα