Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΗ η Λευκωσία από τη φινλανδική φόρμουλα, δώρο-άδωρο η Αμμόχωστος

Τρία στενά σενάρια για Κύπρο


Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται ότι η φινλανδική προεδρία θα υποβάλει επίσημα τη φόρμουλα που επεξεργάζεται, για να ξεπεραστεί ο κίνδυνος της «σύγκρουσης των τρένων» στην πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε.

 

Η φινλανδική φόρμουλα είναι λίγο-πολύ γνωστή: άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου για απευθείας εξαγωγές τουρκοκυπριακών προϊόντων στην Ε.Ε., άνοιγμα μερικών τουρκικών λιμανιών για εμπόριο με την Κυπριακή Δημοκρατία και παράδοση του ελέγχου της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Εθνη.

 

Η Αμμόχωστος είναι το δέλεαρ που προσφέρεται στους Ελληνοκύπριους για να αποδεχτούν τη φόρμουλα. Ομως, χωρίς την επιστροφή των κατοίκων στην πόλη, που παραπέμπεται μετά τη λύση του Κυπριακού, η Αμμόχωστος είναι «δώρον άδωρον». Οπως δήλωσε ο Τ. Παπαδόπουλος, η επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής τής Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της αποτελεί «απαράβατο όρο» για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

 

Τη στηρίζουν όλοι

 

Ωστόσο, η φινλανδική προεδρία δεν επιθυμεί να διαταράξει την ισορροπία της πρότασης. Τη φινλανδική φόρμουλα, που είναι σχεδιασμένη για να διευκολύνει την Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, στηρίζουν όλα τα κράτη-μέλη που έχουν ρόλο και λόγο στο Κυπριακό:

  • Η Φινλανδία, που κατέχει η προεδρία της Ε.Ε., δεν θέλει να την παραδώσει με κρίση στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας.
  • Η Γερμανία θα προεδρεύει για τους επόμενους 18 μήνες μαζί με την Πορτογαλία και τη Σλοβενία, και κατέστησε ξεκάθαρο πως δεν θέλει να κληρονομήσει το Κυπριακό.
  • Η Βρετανία, επειδή έχει πάγια θέση υπέρ της ομαλής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε.
  • Η Γαλλία έχει εξαντλήσει την πίεσή της κατά της Τουρκίας με το Αρμενικό και δεν αντέχει μια νέα κρίση για την Κύπρο.
  • Η Αυστρία αλλάζει κυβέρνηση μετά τη νίκη των σοσιαλιστών. Ωστόσο, η απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι είναι δεδομένη η αυστριακή υποστήριξη στη φινλανδική φόρμουλα.
  • Η Ελλάδα, διά της Ντόρας Μπακογιάννη, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ της φόρμουλας, αν και «συμμερίζεται την προσέγγιση της Κύπρου».

Δεν έπεισε

 

Η Κύπρος προσπάθησε να περάσει την άποψη ότι η Τουρκία θα έπρεπε να εφαρμόσει άνευ όρων το Πρωτόκολλο, αλλά δεν έπεισε. Στη συνέχεια, υποχρεώθηκε να διαπραγματευτεί την άμεση επιστροφή της Αμμοχώστου στους κατοίκους της, ενώ τώρα ζητεί την αποδοχή έστω κι ενός χρονοδιαγράμματος επιστροφής.

 

Η Ε.Ε. δεν επιθυμεί να μπει στην ουσία του Κυπριακού και παραπέμπει σε συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ για τη λύση του προβλήματος. Μάλιστα, ο επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν εντάσσει τη φινλανδική φόρμουλα σε μια ευρύτερη πολιτική, που έχει στόχο τη λύση του Κυπριακού. «Μπορεί για αρκετό καιρό να είναι η τελευταία ευκαιρία να εξευρεθεί λύση, ώστε να αρχίσει μια σοβαρή διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με την Ντόρα Μπακογιάννη, την Πέμπτη. Ο Ολι Ρεν προειδοποίησε επίσης πως η πρωτοβουλία της Φινλανδίας είναι η μόνη που υπάρχει στο τραπέζι και ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β'.

 

Οπως εξελίσσεται η κατάσταση, η υποβολή της φινλανδικής φόρμουλας είναι εξέλιξη μη αναστρέψιμη. Οπότε, η κυπριακή και η τουρκική πλευρά θα πρέπει να τοποθετηθούν. Τα πιθανά σενάρια και οι επιπτώσεις τους είναι τρία:

 

Σενάριο 1ο: Η Τουρκία δέχεται τη φινλανδική φόρμουλα και η Κύπρος την απορρίπτει. Επαναλαμβάνεται το σκηνικό του 2004. Η Ε.Ε. επιδοκιμάζει την εποικοδομητική στάση της Τουρκίας και η Κύπρος χρεώνεται όλη την ευθύνη για τη μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου. Η Ε.Ε. «παγώνει» τα κεφάλαια που αφορούν το εμπόριο και τις συγκοινωνίες, αλλά οι συνομιλίες συνεχίζονται. Είναι αμφίβολο εάν η Κύπρος θα αποτολμήσει από μόνη της να μπλοκάρει όλα τα κεφάλαια, διότι δεν θα μπορεί να αντέξει τις συνέπειες μιας κρίσης με την Τουρκία, έχοντας αντιπάλους όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

 

Σενάριο 2ο: Η Κύπρος δέχεται τη φόρμουλα, η Τουρκία την απορρίπτει και «ξελασπώνει» τη Λευκωσία. Η Τουρκία πιέζεται ασφυκτικά από την Ε.Ε. για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου. «Παγώνουν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, είτε για όλα τα κεφάλαια είτε για ορισμένα που αφορούν το εμπόριο και τις συγκοινωνίες. Το σενάριο αυτό, αν και το πιο απίθανο, διευκολύνει αφάνταστα τον Τ. Παπαδόπουλο. Ομως, απομακρύνει την προοπτική λύσης του Κυπριακού και δημιουργεί συνθήκες αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

 

Σενάριο 3ο: Τόσο η Κύπρος όσο και η Τουρκία δέχονται τη φινλανδική φόρμουλα. Το Κυπριακό παραγράφεται από τις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Πλήττεται η αξιοπιστία της Λευκωσίας, που απειλούσε με βέτο. Η Αμμόχωστος περνά στα χέρια των Η.Ε., αλλά η επιστροφή της στους κατοίκους της συνδέεται με τη λύση. Κατά συνέπεια, το Κυπριακό γυρίζει ξανά στο 2004, με την Κύπρο σε πολύ ασθενέστερη θέση, αφού το ισχυρό χαρτί τής Ε.Ε. αποδεικνύεται κίβδηλο.

 

Διπλή παγίδα

 

Συμπερασματικά, η κυπριακή ηγεσία είναι ήδη διπλά παγιδευμένη:

  • Η στρατηγική της, να εκβιάσει λύση του Κυπριακού μέσα από τους μηχανισμούς της Ε.Ε., αποδεικνύεται αναποτελεσματική και τείνει να καταλήξει σε μπούμερανγκ. Δηλαδή, η πλήρης απενοχοποίηση της Τουρκίας και η αναβάθμιση του καθεστώτος επέρχονται μέσω της Ευρώπης.
  • Η διπλωματική διαχείριση της φινλανδικής πρωτοβουλίας, κατά τρόπο που δεν αφήνει καμία έξοδο διαφυγής, θα εξαναγκάσει τη Λευκωσία είτε να συμφωνήσει και να εξευτελιστεί είτε να μη συμφωνήσει, χωρίς η διαφωνία αυτή να αφήνει περιθώρια ουσιαστικού κέρδους στο μεγάλο ζητούμενο, που είναι η λύση του Κυπριακού.

Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

20/10/2006

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα