Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Κυριακή, 5 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Πρωτόκολλο: Το τελευταίο οχυρό στην ΕΕ


Από τη μέρα της εκδήλωσής της, μέχρι τώρα που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η φιλανδική πρωτοβουλία έχει κύριο στόχο να διευκολύνει την ομαλή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Τη φινλανδική πρωτοβουλία στηρίζουν σήμερα όλα τα κράτη μέλη, της Κύπρου περιλαμβανομένης, υπό την προϋπόθεση ότι θα περιληφθεί στο "ντιλ" η διασφάλιση της επιστροφής της Αμμοχώστου στους κατοίκους της.

 

Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση προσπαθεί ν' αντιστρέψει κάπως τα πράγματα, προβάλλοντας ότι αυτό που διαπραγματεύεται με τους Φιλανδούς είναι η επιστροφή της Αμμοχώστου, κι ότι το Πρωτόκολλο ή το εμπόριο συζητούνται παρεμπιπτόντως.

 

Κάθε άλλο παρά αυτή είναι η πραγματική εικόνα. Η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά δυστυχής με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στην Ε.Ε. κι αυτό που επιχειρεί με την Αμμόχωστο είναι να χρυσώσει το χάπι. Διότι, η φιλανδική φόρμουλα, εάν τελικά συμφωνηθεί, αναιρεί όλη τη στρατηγική του Τ. Παπαδόπουλου που ήταν: Εφαρμογή του πρωτοκόλλου, εξομάλυνση σχέσεων, αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας, αποαναγνώριση "ΤΔΒΚ", ευρωπαϊκή λύση.

 

Το παρασκήνιο

 

Ο Τ. Παπαδόπουλος ενημερώθηκε, διά της διπλωματικής οδού, στα τέλη Αυγούστου, για τις σκέψεις της φιλανδικής προεδρίας και ότι το ζήτημα αυτό θα ήταν το κυρίαρχο στη συνάντηση που θα είχε με τον πρωθυπουργό της Φιλανδίας, στις 9 Σεπτεμβρίου, στο Ελσίνκι.

Η κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως και προσπάθησε να αναχαιτίσει την πρωτοβουλία της Φιλανδίας. Ήταν τότε που ο Γιώργος Λιλλήκας άρχισε να δηλώνει πως αν η Τουρκία δεν εφάρμοζε άνευ όρων το Πρωτόκολλο η Κύπρος "δεν πρόκειται να συναινέσει στο να ανοίξει και να κλείσει άλλο κεφάλαιο".

 

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Τ. Παπαδόπουλος ("Φιλελεύθερος 29/10), στη συνάντηση που είχαν στη Φιλανδία, ο πρωθυπουργός Μάτι Βανχάνεν του διάβασε τη φιλανδική φόρμουλα, το περιεχόμενο της οποίας κάθε άλλο παρά ικανοποιούσε την Κύπρο.

 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Λευκωσία, σε μια προσπάθεια να διασώσει την πολιτική της, άνοιξε τα χαρτιά της και υπερασπίστηκε δημόσια τη δική της στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Το ρόλο αυτό τον ανέλαβε ο Γιώργος Λιλλήκας με διδακτικές και χωρίς διπλωματικότητα δηλώσεις, οι οποίες προκάλεσαν περισσότερες αντιδράσεις, παρά αποδοχή στην Ε.Ε.

 

Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε στη συνέντευξη του στη Χαραυγή (10/9/2006):

"Αν κάποιοι θέλουν να βοηθήσουν την Τουρκία", είπε, παραπέμποντας σαφώς στη φιλανδική προεδρία, "ένας τρόπος υπάρχει: να την πείσουν να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της και να τις εφαρμόσει πλήρως, όχι να τις εφαρμόσει με τερτίπια ή με εκπτώσεις".

 

Ο υπουργός Εξωτερικών υπέδειξε στην προεδρία, χωρίς βέβαια να την κατονομάσει, ότι η Κύπρος "υπερασπίζεται αυτή τη στιγμή τις αρχές της ΕΕ" και πως έστω και μόνη θα επέμενε στη θέση ότι δεν ανοίγουν νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια για την Τουρκία. "Δεν αγχωνόμαστε για το αν θα είναι μια, δυο, πολλές χώρες ή μόνοι μας στη μάχη", είπε.

 

Στις 19 Οκτωβρίου ο Τ. Παπαδόπουλος, για πρώτη φορά δημόσια, εξέφρασε τη δυσφορία του για την πρωτοβουλία της Φιλανδίας: "Δεν μπορεί να καλείται η Kύπρος να πληρώσει το τίμημα της βοηθείας που προσπαθεί να προσφέρει στην Tουρκία η φινλανδική προεδρία".

 

Αναδίπλωση

 

Η Λευκωσία αναζήτησε στήριξη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν βρήκε ουσιώδη συμπαράσταση. Μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία συμβούλευσαν την Κύπρο να συνεργαστεί με τη φιλανδική προεδρία. Ανάλογη ήταν και η στάση της Ντόρας Μπακογιάννη. Η συνάντηση Λιλλήκα - Μπακογιάννη στην Αθήνα, στις 12 Οκτωβρίου, εξελίχθηκε σε τρικούβερτο καβγά. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι σχέσεις είναι αγαστές, η πραγματικότητα είναι πως ο Λιλλήκας και η Μπακογιάννη δεν μιλάνε ο ένας στον άλλον.

 

Η Λευκωσία άρχισε να εξοικειώνεται με την ιδέα του συμβιβασμού, χαμήλωσε τους τόνους και άρχισε να συνεργάζεται με την Φιλανδία, επιδιώκοντας την επιστροφή της Αμμοχώστου. Η κυβέρνηση δήλωσε πως η άμεση επιστροφή της πόλης στους κατοίκους της αποτελεί "κόκκινη γραμμή" για τη Λευκωσία. Η Φιλανδία δεν ήταν πρόθυμη ν' ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στο Κυπριακό και επέμενε στην αρχική φόρμουλα για την παράδοση της πόλης στον ΟΗΕ, παραπέμποντας για τα υπόλοιπα στο διεθνή οργανισμό.

 

Ακολούθως η Λευκωσία κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών της, ζητώντας, αντί της άμεσης επιστροφής, κάποιο χρονοδιάγραμμα. "Εάν η πρόταση της Φιλανδίας δεν θα περιέχει πρόνοια με καθαρή προοπτική επιστροφής των Βαρωσίων στους κατοίκους της, δεν νομίζουμε ότι οι "ιδέες" της Φιλανδίας θα είναι ισορροπημένες. Το τι είναι "καθαρή προοπτική επιστροφής" συζητείται βάσει χρονικής και μετρήσιμης περιόδου", είπε ο Τ. Παπαδόπουλος στη συνέντευξη του στον "Φιλελεύθερο".

 

Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα αυτό αν δοθεί, θα διασυνδεθεί με πρωτοβουλία συνολικής λύσης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οπόταν θα επιστρέψουμε στο 2004 και μάλιστα με ασθενέστερες θέσεις, διότι με τη Φιλανδική φόρμουλα το Κυπριακό ξεφεύγει μια για πάντα από το δρόμο της Τουρκίας.

 

Μπρος γκρεμός...

 

Προς το παρόν τα πράγματα έχουν σκαλώσει στα διαδικαστικά. Η υπαιτιότητα βαραίνει μάλλον την Τουρκία που δεν ήθελε να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την Κύπρο χωρίς την Ελλάδα. Όμως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Οι πιέσεις προς την Τουρκία ν' αποδεχτεί τη φιλανδική φόρμουλα είναι ασφυκτικές. Το ίδιο ισχύει και για τη Λευκωσία που είναι μόνη έναντι των 24.

 

Όλα θα κριθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί μέχρι τότε, αν και οι περισσότερες πιθανότητες είναι να υπάρξει συμφωνία. Το μόνο βέβαιο, ότι κι αν συμβεί τον Δεκέμβρη, είναι πως η στρατηγική Πρωτόκολλο - αναγνώριση - αποααναγνώριση "ΤΔΒΚ" -ευρωπαϊκή λύση, κατέρρευσε:

  • Έστω ότι η Τουρκία απορρίψει τη φόρμουλα της Φιλανδίας και διασώσει τη Λευκωσία. Οι περιπλοκές που θα υπάρξουν θα κάνουν τα πράγματα δυσκολότερα και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και για το Κυπριακό.
  • Εάν υπάρξει συμφωνία, τότε το πιθανότερο είναι πως θα ακολουθήσει ακόμη μια (τελική αυτή τη φορά) πρωτοβουλία των Η.Ε. Όμως με τη Λευκωσία σε πολύ πιο ασθενή θέση, διότι θα έχει ήδη χάσει το τελευταίο της οχυρό στην Ε.Ε., που ήταν η έμμεση αναγνώριση διά της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου.

 

Οι "πέντε γειτονιές του Βαρωσιού", τότε και σήμερα

 

Η Αμμόχωστος είναι από το 1974 το πειραματόζωο του Κυπριακού. Η επιστροφή της πόλης στους κατοίκους της, σαν ένα τεστ πριν τη συνολική λύση, επανήλθε πολλές φορές στο προσκήνιο. Ο Τ. Παπαδόπουλος (μαζί με τον Λυσσαρίδη) είναι οι μόνοι επιζώντες πολιτικοί που απέρριψαν όλες τις προτάσεις, χαρακτηρίζοντας τις "τρίτο Αττίλα".

 

Ο Παπαδόπουλος έχει την πατρότητα των φράσεων "Αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού" και "νομιμοποίηση των τετελεσμένων για πέντε γειτονιές του Βαρωσιού". Ένα καλό παράδειγμα των θέσεων του Παπαδόπουλου είναι η κριτική του στον "Φιλελεύθερο" με ολοσέλιδο άρθρο του στον "Κήρυκα" (4/8/1989), ως απάντηση στην υπόδειξη της εφημερίδας για ρεαλισμό και μετριοπάθεια.

 

Τότε πρόεδρος ήταν ο Βασιλείου και, ως είθισται, η εφημερίδα υποστήριζε την πολιτική του. Το άρθρο ήταν ένα κατηγορώ σε όσους υποστήριζαν το διάλογο, ενώ η θέση του Παπαδόπουλου ήταν η αποχώρηση από τις συνομιλίες. Για την Αμμόχωστο είπε:

 

"Τι εισηγείται πάνω στο θέμα, ο Επιτήδειος Ουδέτερος («Φιλελεύθερος»); Μήπως να ικανοποιηθούμε με την επιστροφή των πέντε γειτονιών του Βαρωσιού; Ας το πει καθαρά και ευθαρσώς. Ώστε να τον μποϊκοτάρουν οι κάτοικοι όλων των άλλων περιοχών".

 

Σήμερα, η μοίρα το έφερε, 18 χρόνια από τότε, να προτείνει ο ίδιος την Αμμόχωστο σαν μέρος ενός πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (συνάντηση Παρισιού) και να ζητεί από τη φιλανδική προεδρία μια ημερομηνία επιστροφής των πέντε γειτονιών, έναντι της συνολικής απαλλαγής της Τουρκίας από το βαρίδι του Κυπριακού στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.

 

 

 

Όταν οι συνομιλίες ήταν "τουρκοπροσκήνυμα"

 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο Κυπριακό. Υποστήριξε ότι θυσίασε την ουσία για το Πρωτόκολλο και ότι η Τουρκία θα απαλλαγεί των ευθυνών και των υποχρεώσεων της, χωρίς η Κύπρος να κερδίσει οτιδήποτε το ουσιώδες.

 

Ο κυβερνητικός συνασπισμός εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης. Συνέστησαν στον Αναστασιάδη να επιστρέψει στο Εθνικό Συμβούλιο και να λέγει εκεί την γνώμη το και όχι δημόσια, διότι προκαλεί ζημιά στην εθνική υπόθεση.   Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Λιλλήκας, είπε πως ο Αναστασιάδης υποσκάπτει την προσπάθεια που γίνεται να πάρουμε την Αμμόχωστο.

 

Ας δούμε τώρα πώς έκανε κριτική ο πρόεδρος Παπαδόπουλος στον Βασιλείου, το 1989, όταν εκείνος διαφωνούσε. Ο Βασιλεόυ θα πήγαινε στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον Ντεντάς για να αρχίσει μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό.

 

Ο Παπαδόπουλος, που μόλις είχε προσχωρήσει στο ΔΗΚΟ, υποστήριζε ότι ο Βασιλείου έπρεπε να απορρίψει την πρόσκληση. Σχολιάζοντας την απόφαση του Σπύρου Κυπριανού να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, έλεγε:

 

"Ο κ. Κυπριανύ πηγαίνει στη Νέα Υόρκη, ως εκφραστής της πατριωτικής και ασυμβίβαστης, με το Τουρκοπροσκήνυμα, πολιτικής. Πηγαίνει εκεί, όχι γιατί συμφωνεί με την πολιτική του εθνικού ξεπουλήματος που υποστηρίζει ο ΔΗΣΥ και ο πρόεδρος Βασιλείου. Αλλά ως εκφραστής της εθνικής αξιοπρέπειας και αντίστασης".


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

05/11/2006

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα