Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Για πρώτη φορά σε έκθεση του γενικού γραμματέα

Προειδοποίηση για αποχώρηση της UNFICYP

Στήνεται σκηνικό 2004: Λύση ή κρίση το 2007


Σκηνικό 2004 στήνει ο διεθνής παράγοντας που ενδιαφέρεται για το Κυπριακό (ΗΠΑ, Ε.Ε., ΟΗΕ) με στόχο μια νέα διαδικασία συνομιλιών, σύντομης διάρκειας, για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, εντός του 2007. Ήδη η Λευκωσία άρχισε να παίρνει τα σχετικά μηνύματα, που θα γίνουν πιο έντονα τις επόμενες εβδομάδες. Όλες οι πρόσφατες εξελίξεις, καθώς κι αυτές που θα ακολουθήσουν, προδικάζουν μια νέα φάση του Κυπριακού, που είτε θα καταλήξει σε λύση είτε σε οριστικοποίηση της διχοτόμησης.

Συγκεκριμένα:

 

1. Τα Ηνωμένα Έθνη, διά της πρόσφατης επιστολής του βοηθού γενικού γραμματέα Ιμπραχίμ Γκαμπάρι προς τους Παπαδόπουλο και Ταλάτ, ανανέωσαν το ενδιαφέρον τους για άλλη μια πρωτοβουλία συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, εντός του 2007, νοουμένου ότι θα υπάρξει πολιτική βούληση για πρόοδο.

 

2. Η Ε.Ε., με αφορμή και το ναυάγιο της φιλανδικής πρωτοβουλίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί κομμάτι - κομμάτι και ότι μόνο με τη συνολική διευθέτηση θα ξεπεραστούν τα προβλήματα με την Τουρκία. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται την περίληψη στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, έκκλησης προς τα ενδιαφερόμενα μέρη να αξιοποιήσουν τα Ηνωμένα Έθνη στην αναζήτηση γρήγορης λύσης.

 

3. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, στην τελευταία έκθεση του προς στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, προειδοποιεί πως «το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας δια της παρουσίας UNFICYP στην Κύπρο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Επίσης, στην έκθεση εμπεριέχονται στοιχεία από την παλαιότερη έκθεση που είχε ετοιμάσει τον Μάιο του 2004, μετά το ναυάγιο του Μπούργκερστοκ, και ειδικά η αναφορά του υπέρ της άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

 

Η έκθεση του 2004 υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά δεν συζητήθηκε, λόγω της πρόθεσης της Ρωσίας να ασκήσει βέτο στην υιοθέτησή της. Στην προκειμένη περίπτωση η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να επιδιώξει βέτο από τη Ρωσία ή τη Γαλλία, διότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει ανανέωση, με συνέπεια την άμεση αποχώρηση της UNFICYP, εξέλιξη που η Λευκωσία δεν μπορεί να αντέξει.

 

4. Η προειδοποίηση από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ πως αν δεν υπάρξει σύντομα λύση στο Κυπριακό η UNFICYP θα αποχωρήσει από την Κύπρο είναι το επόμενο στάδιο των κλιμακωτών πιέσεων προς τη Λευκωσία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Π" από τη Νέα Υόρκη, στη συζήτηση που θα γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι ΗΠΑ, καθώς και η Βρετανία που διαθέτει το μεγαλύτερο απόσπασμα στην UNFICYP, θα εγείρουν ζήτημα ιεράρχησης των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΗΕ σε ειρηνευτικές αποστολές σε διάφορα σημεία του πλανήτη που υπάρχουν ανάγκες (π.χ. Ιράκ, Αφγανιστάν, Σουδάν κ.τ.λ). Ως γνωστόν, η UNFICYP είναι η μακροβιότερη ειρηνευτική αποστολή που διατηρούν τα Ηνωμένα Έθνη. Αφίχθη στην Κύπρο, το Μάρτιο του 1964, για τρεις μήνες και παρέμεινε στο νησί 42 χρόνια.

 

Τόσο η αναφορά στην έκθεση Ανάν όσο και η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το μέλλον της UNFICYP σκοπό έχει να επενεργήσει σαν καμπανάκι συναγερμού προς τη Λευκωσία, ότι το στάτους κβο που σήμερα είναι παράγοντας σταθερότητας, μπορεί να μεταβληθεί σε παράγοντα αστάθειας και ανασφάλειας.

 

Η Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός έχει μήκος 180 χιλιόμετρα και πλάτος από μερικά μέτρα μέχρι αρκετά χιλιόμετρα. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να αστυνομεύσουν όλο το μήκος της γραμμής, αλλά εποπτεύουν το απαραβίαστο της και παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις μικροκρίσεων που είναι συχνές.

 

Η UNFICYP είναι σήμερα το αφτί και το μάτι της διεθνούς κοινότητας στην Κύπρο και με τυχόν αποχώρησή της, το μη κατεχόμενο τμήμα θα καταστεί κυριολεκτικά όμηρος της Τουρκίας. Με την ανακίνηση του ζητήματος της UNFICYP, ο διεθνής παράγοντας επιχειρεί να ανατρέψει την επικρατούσα αντίληψη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι το στάτους κβο είναι μια καλή λύση και πως η μη λύση θα έχει και σοβαρά ρίσκα.

 

Εάν οι προσπάθειες που καταβάλλονται τώρα για μια νέα πρωτοβουλία το 2007 δεν τελεσφορήσουν, κι αν το ναυάγιο συνοδευτεί από κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε. που θα καταλήξει σε διακοπή των συνομιλιών εξαιτίας του Κυπριακού, τότε η Κύπρος θα έχει σύνορα με έναν ανεξέλεγκτο γείτονα 70 εκατομμυρίων. Αυτό ήταν το μήνυμα που προσπάθησε να περάσει στους Ελληνοκύπριους, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ματ Μπράιζα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον "Φιλελεύθερο": "Η Κύπρος θα αποφασίσει τι είδους γείτονα θέλει την Τουρκία, η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα της. Τι θέλετε; Και η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει γι' αυτό. (...) Είναι δικά σας τα θέματα, είναι δικές σας υποθέσεις, εσείς θα τις διευθετήσετε. Εάν θέλετε τη βοήθειά μας, μιλήστε μας, δώστε μας το χέρι σας", είπε.

 

Η κυβέρνηση της Κύπρου αντιδρά και προσπαθεί να σταματήσει τις εξελίξεις, όπως αυτές προδιαγράφονται με συντονισμένες κινήσεις της Ε.Ε., του ΟΗΕ και των ΗΠΑ, διότι ανατρέπονται εκ βάθρων οι σχεδιασμοί της για βήμα προς βήμα επίλυση του Κυπριακού με μια μακρόσυρτη διαδικασία, διά της οποίας η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα εξαναγκαστεί να αποαναγνωρίσει την "ΤΔΒΚ". Αυτό που ενοχλεί ιδιαίτερα τη Λευκωσία είναι η εισήγηση της Επιτροπής να περάσει στα συμπεράσματα αναφορά, για την ανάληψη πρωτοβουλίας συνολικής λύσης. Η απειλή ότι θα μπλοκάρει την έκδοση συμπερασμάτων, αφορά πρωτίστως στην παραπομπή του Κυπριακού στον ΟΗΕ, παρά στο πάγωμα των κεφαλαίων για την Τουρκία.

 

Στην εκπνοή του 1963, όταν οι συμφωνίες της Ζυρίχης είχαν καταρρεύσει, ο Μακάριος ζήτησε από τον υπουργό αποικιών της Βρετανίας Ντάκκαν Σαντς, ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο, να αναλάβει η Βρετανία την εσωτερική ασφάλεια της Κύπρου. Βρετανικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε όλο το νησί και το Μάρτιο του 1964 εντάχθηκαν στην UNFICYP. Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ αφίχθη στην Κύπρο το Μάρτιο του 1964 για τρεις μήνες και παράμεινε για 42 χρόνια. Σήμερα οι Βρετανοί, που είναι οι κύριοι συντελεστές της UNFICYP, στέλνουν το μήνυμα ότι ο κύκλος της έχει ολοκληρωθεί. Το Κυπριακό είτε θα λυθεί, είτε οι Κύπριοι θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους να διασφαλίσουν την ηρεμία που σήμερα προσφέρει το στάτους κβο. Η φωτογραφία είναι από την ανάπτυξη των βρετανικών δυνάμεων στην περιοχή Χίλτον στη Λευκωσία.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

03/12/2006

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα