• Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Στήλες | Εν-Στάσεις

Με το μοχλό στο manual...

Την περασμένη Παρασκευή, ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την τελευταία έκθεσή του για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP. Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, είπε πως "για πρώτη φορά ο Γενικός Γραμματέας έχει πει ότι η ευθύνη για τη μη λύση του Κυπριακού βαρύνει και τις δύο πλευρές" και ότι "αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, που νομίζω ότι θα αποβεί χρήσιμο στο τέλος".

 

Κατά πρώτον, δεν είναι σοβαρή άποψη η θετική αποτίμηση της συνυπευθυνότητας για ένα πρόβλημα. Κατά δεύτερον, ο Πρόεδρος παραπλανά την κοινή γνώμη. Ο Κ. Ανάν επιρρίπτει ίσες ευθύνες στις δύο πλευράς μόνο για τη μη πρόοδο της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Αν και η θέση της Κυβέρνησης είναι πως την απόλυτη ευθύνη για τη μη πρόοδο τη φέρει η άλλη πλευρά, θεωρεί θετική την αναφορά του ΟΗΕ ότι φέρει τη μισή ευθύνη. Ακατανόητα πράγματα.

 

Σε ό,τι αφορά τη μη λύση του Κυπριακού, ο K. Ανάν, εμμένει στις αρχικές του θέσεις: "Εξακολουθώ να υποστηρίζω την έκθεσή μου, του Μαΐου 2004 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, στην οποία υπέδειξα ότι θα πρέπει να αρθεί η απομόνωση του βορρά", αναφέρει επί λέξη (Παράγραφος 10). Επίσης, ο Κόφι Ανάν, επιρρίπτει ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι με την πολεμική κατά της UNDP/UNOPS υπονομεύει την προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων (παράγραφος 49).

 

Στην έκθεση καταγράφεται και μια άκρως αρνητική αναφορά, που πέρασε εντελώς απαρατήρητη από τα ΜΜΕ: Ο Κόφι Ανάν προειδοποιεί, χωρίς διπλωματικούς ελιγμούς, πως "η ενεργός ανάμιξη της διεθνούς κοινότητας στην Κύπρο, μέσω της παρουσίας της UNFICYP, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη" (Παράγραφος 52). Δηλαδή, τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα συνεχίσουν για πολύ καιρό ακόμη να συνδράμουν στη σταθερότητα που προσφέρει το στάτους κβο.

 

Μέσα από την έκθεση αυτή, που εκφράζει τη Γραμματεία του ΟΗΕ και όχι μόνο προσωπικά τον Κ. Ανάν, είναι διάχυτη η απογοήτευση του διεθνούς οργανισμού, αλλά και οι προειδοποιήσεις του πως τα ψέματα έχουν τελειώσει. Μόνο που στην Κύπρο η ηγεσία δεν καταλαβαίνει - ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει - τίποτα και βλέπει μόνο επιτυχίες.

 

Η Ε.Ε. μας βαρέθηκε και μας παραπέμπει στον ΟΗΕ, που επίσης μας σκυλοβαρέθηκε και μας προειδοποιεί πως έχουμε ακόμη μισή ευκαιρία, διαφορετικά θα τα πάρουν και θα φύγουν από την Κύπρο. Βέβαια, το ηθικό των οπαδών της "ευρωπαϊκής λύσης" έχει αναπτερωθεί από την ανασύνταξη του γαλλογερμανικού άξονα και την προσπάθειά του να θέσει σκληρούς όρους στην Τουρκία. Είναι αφελείς όσοι νομίζουν πως η Γαλλία και η Γερμανία γνοιάστηκαν για το Κυπριακό. Κι αν αύριο η Τουρκία ανοίξει τα λιμάνια της στην Κύπρο, θα αρθούν οι γαλλογερμανικές επιφυλάξεις; Ή μήπως χρησιμοποιούν το Κυπριακό για να φράξουν το δρόμο της Τουρκίας; Και σε μια τέτοια περίπτωση, ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό;

 

Δύσκολη υπόθεση ο προβληματισμός. Πιο εύκολη είναι η κλαψούρα, η μιζέρια και ο μαζοχισμός. "Δεκαήμερος Γολγοθάς", έγραφε χθες ο "Φιλελεύθερος" στην πρώτη του σελίδα: "ΚΥΠΡΟΣ και Ελλάδα βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση ενόψει του κρίσιμου δεκαημέρου για τα ευρωτουρκικά". Πλήρης κινητοποίηση, λοιπόν, με τον έναν να κάνει τουρισμό στην Κίνα και τον άλλον στη Ρουμανία. Ο Γολγοθάς είναι μόνο γι' αυτούς που διαβλέπουν τους κινδύνους, που παρακολουθούν το αεροπλάνο να πετά στον αυτόματο πιλότο με το μοχλό στο manual και τους πιλότους να μην κατανοούν τα σήματα κινδύνου. Ελπίζουμε να συνέλθουν προτού εξαντληθούν τα καύσιμα.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

05/12/2006