Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Κυριακή, 5 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας η άρση της απομόνωσης - Πίεση και για την UNFICYP

Χέρι - χέρι Ε.Ε.- ΟΗΕ - ΗΠΑ για πρωτοβουλία το 2007


Σκηνικό πρωτοβουλίας εντός του 2007 για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού στήνει με μεθοδικότητα η Ε.Ε., σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ. Ως όχημα για τη νέα διαδικασία θα χρησιμοποιηθεί η επιστολή Γκαμπάρι προς τους Παπαδόπουλο και Ταλάτ, το περιεχόμενο της οποίας έγινε ήδη αποδεχτό και από τους δύο, ενώ δύο παράλληλοι μοχλοί πίεσης ενεργοποιούνται για να σπρώξουν τα πράγματα προς τα εμπρός:

  • Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP.
  • Η κόπωση της Ε.Ε. και η επιθυμία των ισχυρών κρατών ν' απαλλαγούν από τον μπελά του Κυπριακού.

Η αρνητική προδιάθεση στις Βρυξέλλες δεν είναι μόνο απότοκο των Βρετανικών θέσεων, αλλά και αυτών των θεωρούμενων ως συμμάχων της Κύπρου, όπως η Γαλλία. Συγκεκριμένα, στη συνεδρία του ΚΟΡΕΠΕΡ, κατά την οποία συζητήθηκε η τουρκική πρόταση, η Γερμανία πήρε θέσεις που ενόχλήσαν την Κύπρο. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή η μεταστροφή της Γερμανίας οφείλεται σε παρέμβαση του Ζακ Σιράκ, ο οποίος, επίσης, έκανε στροφή υπέρ των τουρκικών θέσεων.

 

Οι αρνητικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες αποδίδονται στην απροθυμία των σοβαρών κρατών μελών να μπλέξουν ακόμη περισσότερο με το Κυπριακό. Το συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας είναι το 6ο στη σειρά που κυριαρχείται από το Κυπριακό. Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε στον "Π" πως η κυρίαρχη άποψη στις Βρυξέλλες είναι πως η Λευκωσία πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να κερδίσει αυτό που επιδιώκει από την Τουρκία μέσω των μηχανισμών της Ε.Ε. και πως η λύση του Κυπριακού εντός των Ηνωμένων Εθνών είναι η μοναδική διέξοδος.

 

Η φιλανδική προεδρία με την ενθάρρυνση πολλών κρατών μελών (Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Σουηδία, Βέλγιο, Δανία, Ιταλία κ.α.) περιέλαβε στο πρώτο προσχέδιο των συμπερασμάτων του επικείμενου Συμβουλίου την εισήγηση του Όλι Ρεν για παραπομπή του Κυπριακού στον ΟΗΕ, καθώς και αναφορά στην εμμονή της Ε.Ε. στην απόφαση της 26ης Απριλίου 2004 για την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

 

Η κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στην προσπάθεια αυτή και σύμφωνα με πληροφορίες του "Π" από κυπριακή διπλωματική πηγή η σκλήρυνση της στάσης της την περασμένη Πέμπτη και η θέση ότι "η Κύπρος μπορεί να ζήσει και χωρίς συμπεράσματα", που διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, στόχο είχε τις συγκεκριμένες αναφορές κι όχι τις τουρκικές προτάσεις. Η Λευκωσία κέρδισε τη μάχη αυτή, όχι λόγω της πολιτικής της θέσης, αλλά λόγω επιτυχούς αξιοποίησης των κανονισμών λειτουργίας της Ε.Ε., που δεν επιτρέπουν τη συμπερίληψη υποδείξεων προς τα κράτη μέλη. Ωστόσο, η πολιτική θέση της ολότητας σχεδόν των κρατών μελών ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί στον ΟΗΕ παραμένει αναλλοίωτη.

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας

 

Το ίδιο ακριβώς ζήτημα προέκυψε ταυτόχρονα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου στο προσχέδιο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP υιοθετείται η έκθεση του Κόφι Ανάν, του 2004, η οποία περιέχει πολλές αρνητικές αναφορές κατά των Ελληνοκυπρίων και ζητεί την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Ως γνωστόν, η έκθεση αυτή δεν υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, λόγω της προειδοποίησης της Ρωσίας ότι θα ασκούσε βέτο. Η διαφορά είναι πως στην προκειμένη περίπτωση το πλεονέκτημα του βέτο το έχουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, διότι χωρίς ψήφισμα δεν μπορεί να υπάρξει ανανέωση της UNFICYP.

 

Στο προσχέδιο ψηφίσματος για την UNFICYP υποδεικνύεται στα δύο μέρη ότι η διαδικασία που πρότεινε ο Γκαμπάρι στην πρόσφατη επιστολή του θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2007, "ώστε να επιτραπούν πλήρεις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μία συνολική και διαρκή διευθέτηση".

 

Η άποψη αυτή που πιθανότατα θα γίνει θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και οι αρνητικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες, δείχνουν στη Λευκωσία πως η "ευρωπαϊκή λύση" δεν έχει προοπτική και πως η επιστολή Γκαμπάρι αποτελεί την "έξοδο κινδύνου", την οποία αν θέλει μπορεί να την αξιοποιήσει για να βγει από το αδιέξοδο.

 

Η UNFICYP

 

Πάντως, ο νέος γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μούν είναι επί του παρόντος απρόθυμος να εμπλακεί στο Κυπριακό, ούτε αναμένεται ότι θα έχει το ίδιο ενδιαφέρον όπως ο προκάτοχός του. Η προσπάθεια που καταβάλλεται τώρα, οφείλεται στην κόπωση που υπάρχει στην Ε.Ε. για το Κυπριακό και στα αποθέματα της δυναμικής της πρωτοβουλίας του 2004 που υπάρχουν στη γραμματεία του ΟΗΕ, τα οποία όμως δεν πρέπει να θεωρούνται ανεξάντλητα.

 

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος της Βρετανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αξιοποιώντας την αναφορά του Κόφι Ανάν στην έκθεση του ότι "η παρουσία της UNFICYP δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη", ήγειρε ζήτημα επαναξιολόγησης της παρουσίας της δύναμης εντός του 2007. Το μέλλον της UNFICYP στην Κύπρο, ως μοχλός πίεσης για επιτάχυνση των διαδικασιών για τη λύση του Κυπριακού, χρησιμοποιείται, πέρα από τη Βρετανία, και από την Ε.Ε. Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένη διπλωματική πηγή, ο πρέσβης της Δανίας στην Κύπρο πήρε οδηγίες από την κυβέρνησή του να συζητήσει το θέμα με τους πρέσβεις όλων των μονίμων μελών στην Κύπρο. Η Δανία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 

Η Λευκωσία προς το παρόν ασχολείται με τη διαχείριση των εξελίξεων που τρέχουν τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Νέα Υόρκη. Μόλις κατακάτσει ο κουρνιαχτός των ημερών, ενόψει και των αποτελεσμάτων, θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να επανεξετάσει τη στρατηγική της.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

14/12/2006

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα