Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Σ' ένα χρόνο όλα τα νέα κράτη μέλη, πλην της Κύπρου, στο χώρο Σένγκεν

Με το ένα πόδι εκτός Ε.Ε.


Στις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών για τις ευρωτουρκικές σχέσεις προστέθηκε και η απόφαση που έχουν πάρει οι 25 υπουργοί αρμόδιοι για την εσωτερική ασφάλεια της Ε.Ε., για επιτάχυνση της ένταξης των νέων κρατών μελών στο χώρο του Σένγκεν που συνεπάγεται κατάργηση των συνόρων τους με τα υπόλοιπα κράτη μέλη, σε ένα χρόνο από σήμερα. Μόνο που η Κύπρος είναι το μόνο από τα νέα κράτη που θα εξαιρεθεί από αυτή τη διαδικασία.

 

Ο αρχικός σχεδιασμός πρόβλεπε την ένταξη και των 10 νέων κρατών μελών στο χώρο του Σένγκεν στα τέλη του 2008 αρχές του 2009. Όμως, κατόπιν αιτήματος των νέων μελών, οι 25 αρμόδιοι υπουργοί αποφάσισαν την εβδομάδα που πέρασε, σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, τη σύντμηση του χρονοδιαγράμματος στο τέλος του 2007. "Αυτή η απόφαση σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν θα παραμείνει διαιρεμένη σε δύο κατηγορίες κρατών και δύο κατηγορίες πολιτών", δήλωσε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας Ιβάν Λάνγκερ. Στη σύνοδο την Κύπρο εκπροσώπησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σοφοκλής Σοφοκλέους.

 

Η είσοδος των νέων μελών της Ε.Ε. στο χώρο του Σένγκεν θα γίνει υπό δύο προϋποθέσεις:

  1. Να πληρούν τα τεχνικά κριτήρια για τις ανταλλαγές πληροφοριών ασφάλειας μεταξύ των κρατών μελών.
  2.  Να είναι σε θέση να διασφαλίσουν τα εξωτερικά τους σύνορα.

Η Κύπρος είναι το μόνο από τα νέα κράτη μέλη που δεν πληροί καμιά από τις δύο προϋποθέσεις. Αναφορικά με τα τεχνικά κριτήρια, σύμφωνα με τη θέση που πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης στη σύνοδο, η Κύπρος βρίσκεται σε διαδικασία εναρμόνισης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2009. Όμως, πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., λόγω της Πράσινης Γραμμής.

 

Σήμερα η διακίνηση ατόμων μέσω των οδοφραγμάτων διέπεται από τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή. Στο υπόλοιπο μήκος της Πράσινης Γραμμής η κατάσταση κρίνεται από την Ε.Ε. ανεξέλεγκτη. Ο επικεφαλής της ομάδας της Γενικής Διεύθυνσης της ΕΕ για τη Διεύρυνση που ασχολείται με την τουρκοκυπριακή κοινότητα Άντριου Ράσμπας, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο, δήλωσε πως "δεν υπάρχει φυσικό εμπόδιο για όσους θέλουν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές και αυτό μας ανησυχεί πολύ".

 

Εξάλλου, στην έκθεση αξιολόγησης του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει την υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας να "επιτηρεί αποτελεσματικά όλο το μήκος της γραμμής" και εκφράζει τις "σοβαρές ανησυχίες" της για το ότι μεγάλος αριθμός υπηκόων τρίτων χωρών, πολλοί από αυτούς με θεώρηση από την Τουρκία, "διασχίζουν παράνομα την Πράσινη Γραμμή".

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των λαθρομεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Κύπρο το 2006 μέσω της Πράσινης Γραμμής πλησιάζει τις 10.000. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε συστάσεις στην κυβέρνηση της Κύπρου να ενισχύσει την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής ενόψει και της μελλοντικής συμμετοχής της Κύπρου στο χώρο Σένγκεν.

 

Με τα σημερινά δεδομένα, όπου δεν ελέγχονται τα σημεία εισόδου στο κατεχόμενο τμήμα, η Κύπρος διατηρεί ντε φάκτο σύνορα με την Τουρκία που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ανεξέλεγκτα.

Οι επιλογές που έχει η Λευκωσία, ενόψει της εισόδου των νέων κρατών στο χώρο του Σένγκεν, το 2007, είναι τρεις:

  • Να επιλυθεί το Κυπριακό και να εφαρμοστεί το κεκτημένο σε όλη την επικράτεια.
  • Να καταστεί η Πράσινη Γραμμή σκληρό εξωτερικό σύνολο της Ε.Ε.
  • Να μείνει η κατάσταση όπως έχει σήμερα με το ένα πόδι εντός και το άλλο εκτός Ε.Ε.

Τι είναι το κεκτημένο Σένγκεν

 

Η συμφωνία Σένγκεν, που υπογράφηκε στις 14 Ιουνίου 1985 μεταξύ της Γερμανίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και των Κάτω Χωρών, αποσκοπεί στην προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα και θεσπίζει καθεστώς ελεύθερης κυκλοφορίας όλων των υπηκόων των κρατών τα οποία την έχουν υπογράψει, των άλλων κρατών της Κοινότητας ή τρίτων χωρών.

 

Η σύμβαση Σένγκεν συμπληρώνει τη συμφωνία και καθορίζει τις προϋποθέσεις εφαρμογής και τις εγγυήσεις για την εφαρμογή αυτής της ελεύθερης κυκλοφορίας. Μολονότι υπογράφηκε στις 19 Ιουνίου 1990 από τα εν λόγω πέντε κράτη μέλη, άρχισε να ισχύει από το 1995.

 

Η συμφωνία και η σύμβαση Σένγκεν, οι κανόνες που θεσπίστηκαν βάσει των κειμένων αυτών καθώς και οι συναφείς συμφωνίες αποτελούν το επονομαζόμενο "κεκτημένο Σένγκεν". Από το 1999 και μετά το κεκτημένο Σένγκεν ενσωματώθηκε στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυνάμει του πρωτοκόλλου που επισυνάφθηκε στη συνθήκη του Άμστερνταμ.

 

Οι συμφωνίες Σένγκεν επεκτάθηκαν με την πάροδο του χρόνου και στα δεκαπέντε παλαιά κράτη μέλη: η Ιταλία υπέγραψε τις συμφωνίες το 1990, η Ισπανία και η Πορτογαλία το 1991, η Ελλάδα το 1992, η Αυστρία το 1995 και η Φιλανδία, η Σουηδία και η Δανία (με ειδικό καθεστώς) το 1996. Η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχουν μόνον εν μέρει στο κεκτημένο Σένγκεν εφόσον έχουν διατηρήσει ακόμη τους ελέγχους στα σύνορά τους.

 

Τα δέκα νέα κράτη μέλη έχουν προσχωρήσει στο κεκτημένο Σέγκεν. Η άρση των ελέγχων στα σύνορα των χωρών αυτών πρέπει να θεσπιστεί με απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δύο τρίτες χώρες, η Ισλανδία και η Νορβηγία, αποτελούν επίσης μέρος του χώρου Σένγκεν από το 1996. Η συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι ωστόσο περιορισμένη. Η Ελβετία ξεκίνησε διαδικασία συμμετοχής στο κεκτημένο Σένγκεν.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

14/12/2006

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα