Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Κυριακή, 5 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου

Τι δέχτηκε ο Λιλλήκας για το απευθείας εμπόριο

Μετά το εμπόριο ακολουθεί η άρση της πολιτικής απομόνωσης


Στη μαραθώνια σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας έχει αναλάβει πολιτική δέσμευση για αποδοχή του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο των κατεχομένων με την Ε.Ε., ο οποίος εκκρεμεί από το 2004. Η κυπριακή κυβέρνηση αρνείται ότι υπήρξε τέτοια δέσμευση και η ερμηνεία που δίνει είναι πως αυτό που συμφωνήθηκε μπορεί να ικανοποιηθεί με τη διεύρυνση του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή. Εφεξής, το ζήτημα του κανονισμού για το εμπόριο θα αντικαταστήσει τη διελκυστίνδα στην Ε.Ε. για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά η αντιδικία θα είναι μεταξύ Ε.Ε.-Κύπρου και όχι μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας.

 

Ας δούμε πώς υπήρξε αυτή η ανατροπή που ελάχιστα έχει απασχολήσει μέχρι στιγμής την πολιτική συζήτηση των ημερών:

 

Κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών, την περασμένη Δευτέρα, η προεδρία προσπάθησε να περάσει στα συμπεράσματα αναφορά για το απευθείας εμπόριο, καθώς και για την αναγκαιότητα να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για τη λύση του Κυπριακού. Η Λευκωσία αντιστάθηκε και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό συμφώνησε να γίνει η γενική δήλωση της Προεδρίας "για γρήγορη έναρξη της προπαρασκευαστικής εργασίας ώστε να επαναρχίσει η αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών χωρίς αχρείαστη καθυστέρηση".

 

Η μη περίληψη του Κυπριακού στα συμπεράσματα έγινε με αντάλλαγμα την πολιτική δέσμευση για προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, ο Λιλλήκας υποχρεώθηκε να αποδεχτεί τον κανονισμό, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών του Βελγίου και της Σουηδίας προειδοποίησαν πως οι χώρες τους θα πραγματοποιούσαν απευθείας πτήσεις στο αεροδρόμιο της Τύμπου.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να υπάρξει αναφορά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου στον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, διότι θα γινόταν διασύνδεση του ζητήματος αυτού με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, κάτι που επισήμως η Ε.Ε. απορρίπτει. Οπόταν έγινε ένας συμβιβασμός που αφενός αποσυνδέει τυπικά τα δύο ζητήματα, ενώ δίνει χρόνο στην κυβέρνηση της Κύπρου να προετοιμάσει την κοινή γνώμη.

 

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο ενέκρινε στα συμπεράσματα ως σημείο Α (δηλαδή θα εγκριθεί χωρίς συζήτηση) αναφορά για την προώθηση της εφαρμογής των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Απριλίου του 2004.

 

Τι έγινε τότε

 

Όπως είναι γνωστό το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων είχε αποφασίσει στις 26 Απριλίου 2004, πέντε μέρες πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ν' ανταμείψει τους Τουρκοκύπριους για το "ναι" στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν: "Το Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να θέσει τέρμα στην απομόνωση της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας και να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου ενθαρρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων", αναφέρεται στα σχετικά συμπεράσματα.

 

Με βάση την απόφαση εκείνη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε δύο κανονισμούς, έναν για την οικονομική βοήθεια και έναν για το απευθείας εμπόριο. Η επιτροπή προσπάθησε να περάσει μαζί τους δύο κανονισμούς, όμως λόγω των αντιδράσεων της Κύπρου αποφάσισε να τους διαχωρίσει. Ο κανονισμός για την οικονομική βοήθεια ύψους 290 εκατομμυρίων ευρώ προωθείται τώρα χωρίς εμπόδια, ενώ αυτός για το εμπόριο βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον Αύγουστο του 2004, λόγω άρνησης της Λευκωσίας να τον υιοθετήσει.

 

Στον κανονισμό για το εμπόριο δεν γίνεται καμιά αναφορά ούτε σε λιμάνια ούτε σε αεροδρόμια. Ωστόσο, η Επιτροπή εντάσσει το εμπόριο στην πολιτική απόφαση για την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων που συνεπάγεται άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων. Η Λευκωσία δεν αποδεχόταν μέχρι σήμερα ότι υπάρχει απομόνωση των κατεχομένων εδαφών και αποδίδει τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι στην τουρκική κατοχή.

 

Τι αλλάζει

 

Με την απόφαση που πήραν οι 25 την περασμένη Δευτέρα και η οποία θα εγκριθεί στις 22 Ιανουαρίου, η Κύπρος αποδέχεται τα συμπεράσματα του 2004 και συγκεκριμένα ότι υπάρχει απομόνωση, ενώ δεσμεύεται να εργαστεί για την υιοθέτηση του κανονισμού για το εμπόριο που εκκρεμεί. Η θέση της Λευκωσίας, όπως την επεξήγησε και δημόσια ο Τ. Παπαδόπουλος, είναι πως το μόνο για το οποίο δεσμεύτηκε η Λευκωσία είναι να εργαστεί για τη διεξαγωγή του απευθείας εμπορίου και υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.

 

Ωστόσο, στο κείμενο που εγκρίθηκε τη Δευτέρα η δέσμευση είναι σαφής και παραπέμπει ευθέως τόσο στην απόφαση του Συμβουλίου του 2004 περί απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, όσο και στον κανονισμό που εκκρεμεί:

 

"Όσον αφορά την εφαρμογή των συμπερασμάτων του Απριλίου του 2004, το Συμβούλιο σημειώνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε σχέση με τον κανονισμό για την οικονομική βοήθεια, που σκοπό έχει να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου. Η εργασία με σκοπό την υιοθέτηση της πρότασης της Επιτροπής για τον κανονισμό για τις ειδικές συνθήκες του εμπορίου με τις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις οποίες η κυβέρνηση της Κύπρου δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, πρέπει ν' αρχίσουν χωρίς καθυστέρηση".

 

Δηλαδή, τον Ιανουάριο δεν θα εφαρμοστεί άμεσα ο κανονισμός, όμως η Κύπρος αποδέχτηκε τα συμπεράσματα του 2004 περί απομόνωσης και αυτό που απομένει είναι πώς να εφαρμοστεί ο κανονισμός που εκκρεμεί.

 

Αν και στον κανονισμό αυτό δεν αναφέρεται πουθενά το άνοιγμα λιμανιών, η θέση της Επιτροπής είναι πως το εμπόριο πρέπει να γίνεται από το λιμάνι της Αμμοχώστου. Όμως τα πράγματα δεν θα σταματήσουν εκεί. Το μεγάλο ζήτημα θα ανοίξει μετά από τη συμφωνία για το απευθείας εμπόριο και αφορά την πολιτική απομόνωση και την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στους θεσμούς της Ε.Ε. ως παρατηρητών.

 

Αφόρητες οι πιέσεις

 

Η κυβέρνηση της Κύπρου αντιλαμβάνεται ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δεν περιορίζεται μόνο στον εμπόριο. Η δέσμευση που έχει αναλάβει ο Λιλλήκας την περασμένη Δευτέρα μπορεί ν' ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να οδηγήσει στη ραγδαία πολιτική αναβάθμιση της "ΤΔΒΚ" εντός της ίδιας της Ε.Ε.

 

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία εκτιμούν πως η κυβέρνηση της Κύπρου δεσμεύτηκε ήδη πολιτικά και ότι δύσκολα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις από την Ε.Ε. για ταχεία προώθηση του κανονισμού για το εμπόριο. Ενδεικτική είναι η θέση της Γερμανίας που ως προέδρευσα χώρα θα χειριστεί όλα αυτά τα ζητήματα. Ο υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier δήλωσε μετά το Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας ότι "η Κύπρος έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα άρει το βέτο της για το απευθείας εμπόριο μεταξύ της Ε.Ε. και του βόρειου τμήματος της Κύπρου".

 

Και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ότι "τώρα περιμένει και από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων μία εποικοδομητική στάση στο θέμα του απευθείας εμπορίου της Ε.Ε. με τους Τουρκοκύπριους και της οικονομικής τους στήριξης".

 

Οι θέσεις της καγκελαρίου και του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, συγκρινόμενες με αυτές του προέδρου Παπαδόπουλου, προμηνούν μια νέα διελκυστίνδα μεταξύ Κύπρου και Ε.Ε., όπου αυτή τη φορά θα είναι η Κύπρος που θα πρέπει να εφαρμόσει τα υπεσχημένα και όχι η Τουρκία που πήρε παράταση τριών χρόνων.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

17/12/2006

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα