Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Κυπριακό, το νεκροταφείο των μεσολαβητών

Πέντε γενικοί γραμματείς σε απόγνωση!


Ο Κορεάτης διπλωμάτης καριέρας Μπαν Κι-μουν ανέλαβε στις 2 Ιανουαρίου τα καθήκοντά του ως ο 8ος γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, διαδεχόμενος τον Κόφι Ανάν, ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στο Κυπριακό με το απορριφθέν σχέδιο συνολικής επίλυσης του προβλήματος.

 

Από τότε που τα Ηνωμένα Έθνη αναμίχθηκαν στο Κυπριακό πρόβλημα (1964) όλοι οι γενικοί γραμματείς (Ου Θαντ, Βαλντχάϊμ, Κουεγιάρ, Γκάλι και Ανάν) ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την επίλυσή του. Απέτυχαν όλοι.

 

Τόσο στα απομνημονεύματα τους όσο και στις εκθέσεις τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι πέντε μοιραίοι γενικοί γραμματείς κατέγραψαν την προσωπική τους απογοήτευση για την αποτυχία τους στο Κυπριακό. "Για δέκα χρόνια εργάστηκα σκληρά αμέτρητες ώρες με όλη μου τη δύναμη για μια διευθέτηση στην Κύπρο. (...) Πολλές φορές ένιωσα την ανάγκη να ψηλώσω τα χέρια με απόγνωση. Δεν έχει τη δύναμη ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να χρησιμοποιήσει άλλο μέσο από τη λογική και την πειθώ με αντιπάλους απρόθυμους να πάρουν το ρίσκο για εκείνους τους συμβιβασμούς οι οποίοι και μόνοι μπορούν να οδηγήσουν σε διευθέτηση. Ως υπηρέτης του Διεθνούς Οργανισμού, παρά τις επανειλημμένες αποτυχίες, επέμενα στην προσπάθειά μου. Τα Η.Ε. μπορούσαν να οδηγήσουν τα άλογα στο νερό. Δεν μπορούσαν να τα αναγκάσουν να πιουν", έγγραφε στα απομνημονεύματα του ο Κουρτ Βαλντχάιμ, ο οποίος είχε πετύχει τις δύο συμφωνίες κορυφής (Μακαρίου - Ντενκτάς το 1977 και Κυπριανού Ντενκτάς το 1979), αλλά δεν μπόρεσε να οδηγήσει το Κυπριακό σε τροχιά λύσης.

 

Τον Βαλντχάιμ διαδέχτηκε ο Πέρες ντε Κουεγιάρ (1982-1991), ο οποίος είχε υπηρετήσει στην Κύπρο σαν ειδικός του απεσταλμένος από το 1975 και ήταν ο αρχιτέκτονας των συμφωνιών κορυφής. Έχοντας προσωπική σχέση με το νησί και άμεση επαφή με το πρόβλημά του, ο Κουεγιάρ εργάστηκε σκληρά για να πετύχει ένα συμβιβασμό. Το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του εξαντλήθηκε με τον Ραούφ Ντενκτάς να καταστρέφει κάθε προσπάθεια και τον Σπύρο Κυπριανού να τον διευκολύνει, φοβούμενος το διάλογο.

 

Στην εκπνοή της θητείας του Κουεγιάρ το σκηνικό άλλαξε για την ελληνοκυπριακή πλευρά, με την άνοδο στην εξουσία του Γ. Βασιλείου. Η ανανεωμένη πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Κουεγιάρ απέδωσε το "περίγραμμα λύσης" που υποβλήθηκε στις 25 Ιουλίου 1989. Ο Ντενκτάς το απέρριψε με οργή, ενώ ανάλογη ήταν και η στάση των κομμάτων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

Ο Κουεγιάρ κατέθεσε την εντολή στην τελευταία έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 19 Δεκεμβρίου 1991, προειδοποιώντας πως "το στάτους κβο στην Κύπρο δεν είναι επιλογή". Δεκαπέντε χρόνια από τότε το στάτους κβο παραμένει επιλογή και μάλιστα ισχυρή. Στα απομνημονεύματά του καταγράφει την έντονη απογοήτευση του για την αποτυχία του, που την αποδίδει στην ακαμψία του Ντενκτάς, στην αδυναμία του Κυπριανού στη λήψη αποφάσεων και την έλλειψη ευελιξίας στους χειρισμούς.

 

Η εργασία που ξεκίνησε ο Κουεγιάρ ολοκληρώθηκε από τον διάδοχο του Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι στο έγγραφο με τίτλο "Δέσμη Ιδεών για ένα Πλαίσιο Συνολικής Συμφωνίας για το Κυπριακό" που επιδόθηκε στις 25 Αυγούστου 1992. Ο Γκάλι έφερε στο τραπέζι τους Βασιλείου και Ντενκτάς για να διαπραγματευτούν το έγγραφό του, αλλά η προσπάθεια κατέληξε σε ναυάγιο εξ υπαιτιότητας του Ντενκτάς, στον οποίο χρέωσε την κύρια ευθύνη, στην έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

 

Η "Δέσμη Ιδεών" πολεμήθηκε με ένταση τόσο από τον νυν πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, όσο και από τον τότε πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος φλέρταρε το ΔΗΚΟ για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 1993. Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια, να σπάσει η συμμαχία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ και να ανέλθει ο Σημίτης στην εξουσία στην Ελλάδα, για να αναληφθεί νέα πρωτοβουλία από τον διάδοχο του Γκάλι, Κόφι Ανάν. Όμως και η νέα αυτή πρωτοβουλία ήταν συνέχεια της προηγούμενης και απέδωσε το σχέδιο Ανάν που δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια λεπτομερής επεξεργασία της Δέσμης Ιδεών. Η κορύφωση της πρωτοβουλίας του Κόφι Ανάν συνέπεσε χρονικά με τη συμμαχία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ, την εκλογή του Τ. Παπαδόπουλου στην προεδρία και την προσαρμογή του ΑΚΕΛ στις θέσεις του ΔΗΚΟ.

 

Μέσα σε αυτά τα πολιτικά δεδομένα κατέρρευσε άλλη μια πρωτοβουλία των Η.Ε. για τη λύση του Κυπριακού. Ο Κόφι Ανάν, όπως και όλοι οι προκάτοχοι του, εξέφρασε κι αυτός την απόγνωση του για την αποτυχία του στο Κυπριακό. "Μια λύση προφανώς χρειάζεται κάτι περισσότερο από ένα συνολικό και προσεκτικά ισορροπημένο σχέδιο. Χρειάζεται να υπάρχουν ταυτόχρονα τολμηρές και αποφασισμένες πολιτικές ηγεσίες και στις δύο πλευρές στο νησί καθώς και στην Ελλάδα και την Τουρκία, με αποφασιστικότητα να διαπραγματευθούν και να πείσουν τους λαούς τους για την ανάγκη για συμβιβασμό", ανέφερε στην έκθεσή του της 2ας Ιουνίου 2004.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

07/01/2007

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα