Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Προς συνολική άρση απομόνωσης προσανατολίζεται η Ε.Ε.

Έχασαν τον έλεγχο των κινήσεων


Ραγδαίες αναμένεται ότι θα είναι οι εξελίξεις στην Ε.Ε., εντός του 2007, για την οικονομική και πολιτική αναβάθμιση των κατεχομένων, ύστερα από την πολιτική δέσμευση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα, στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων της 11ης Δεκεμβρίου, για την άμεση προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.

 

Οι εξελίξεις θ' αρχίσουν να τρέχουν από τις 22 Ιανουαρίου, όταν η απόφαση της 11ης Δεκεμβρίου θα εγκριθεί και τυπικά, χωρίς συζήτηση. Προς το παρόν το μόνο έγγραφο που υπάρχει στο τραπέζι είναι ο κανονισμός για το εμπόριο, ο οποίος εκκρεμεί από τον Αύγουστο του 2004, λόγω του βέτο που άσκησε η Λευκωσία στην υιοθέτησή του.

 

Ο κανονισμός για το εμπόριο, όπως κι αυτός για την οικονομική βοήθεια που τελικά εγκρίθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2006, ήταν το πρώτο πακέτο μέτρων που εισηγήθηκε η Επιτροπή για τους Τουρκοκύπριους, προς υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 26ς Απριλίου 2004. Ως γνωστόν, η Ε.Ε. των 15, αποφάσισε να επιβραβεύσει τους Τουρκοκύπριους για το "ναι" στο δημοψήφισμα: "Το Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να θέσει τέρμα στην απομόνωσή της Τ/κ κοινότητας και να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου, ενθαρρύνοντας την οικονομική ανάπτυξή της", αναφέρεται στη σχετική απόφαση.

 

Αν και η κυβέρνηση της Κύπρου δεν αποδέχεται ότι υπάρχει απομόνωση και όλα τα προβλήματα των Τουρκοκυπρίων προκύπτουν από την τουρκική στρατιωτική παρουσία, θεσμικά, είναι δεσμευμένη από την απόφαση της 26ης Απριλίου 2004. Ύστερα και από την πολιτική απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου για προώθηση του κανονισμού για το εμπόριο και τυπικά η Λευκωσία συμμορφώνεται με την απόφαση του Συμβουλίου περί απομόνωσης που πρέπει να αρθεί.

 

Κλιμακωτές επιπτώσεις

 

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τον κανονισμό που εκκρεμεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θεσμικά εκφράζει τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υιοθετεί την παράγραφο 93 της έκθεσης του πρώην γενικού γραμματέα Κόφι Ανάν με την οποία κάνει έκκληση στα κράτη μέλη του ΟΗΕ "να εξαλείψουν τους περιττούς περιορισμούς και φραγμούς που οδηγούν στην απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και εμποδίζουν την ανάπτυξή τους".

Επίσης, στην αιτιολογική έκθεση καταγράφεται η αναφορά στο άρθρο 3 του πρωτοκόλλου 10 της συνθήκης προσχώρησης ότι "το γεγονός της αναστολής της εφαρμογής του κεκτημένου δεν αποκλείει τη λήψη μέτρων για την προώθηση της ανάπτυξης των [κατεχομένων] περιοχών".

 

Με απλά λόγια η όλη προσέγγιση της Ε.Ε. είναι πέρα από την εξαγωγή πατατών και εσπεριδοειδών, όπως προβλέπεται στο σχετικό κανονισμό και παραπέμπει σε επόμενα στάδια που είναι η συνολική άρσης της απομόνωσης σε όλους τους τομείς, όπως ο αθλητικός, ο πολιτισμός και η εκπροσώπηση υπό κάποιο ειδικό καθεστώς στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

 

Παρά τις αντιρρήσεις της Λευκωσίας η Ε.Ε. παραμένει σταθερή στην επιμονή της για την εφαρμογή της απόφασης της για την άρση της απομόνωσης. Η οικονομική βοήθεια ήταν ένα βήμα, το άνοιγμα γραφείων της Επιτροπής στα κατεχόμενα ένα άλλο και ο κανονισμός για το εμπόριο ένα τρίτο.

 

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει επίγνωση των κλιμακωτών επιπτώσεων από την αποδοχή της απόφασης της 26ης Απριλίου και μπόρεσε να καθυστερήσει την εφαρμογή της. Όμως η κυβέρνηση της Κύπρου έχασε τον έλεγχο των χειρισμών στις 11 Δεκεμβρίου και είναι τώρα πολιτικά δεσμευμένη να συνεργαστεί.

 

Μέχρι τις παραμονές του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου, όταν ο Λιλλήκας έκανε το μεγάλο συμβιβασμό, η θέση της κυπριακής κυβέρνησης ήταν πως συζητά το εμπόριο μόνο σε συνάρτηση με την επιστροφή της Αμμοχώστου και ότι σε αυτή τη θέση είχε τη στήριξη όλης της Ε.Ε. "Από την περίοδο της λουξεμβουργιανής προεδρίας δηλώθηκε ότι κάθε νέα συζήτηση για τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο πρέπει να πηγαίνει πακέτο με την επιστροφή της Αμμοχώστου και ένα είδος μορατόριουμ στη χρήση της γης που ανήκει σε Ελληνοκύπριους στις κατεχόμενες περιοχές", δήλωσε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος στους δημοσιογράφους στις 30 Οκτωβρίου.

 

Τέλος για το Βαρώσι

 

Την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως "είμαστε έτοιμοι από το σημείο που είχαν μείνει οι διαβουλεύσεις μας με τη φινλανδική κυβέρνηση", δηλαδή εμπόριο έναντι επιστροφής της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο, σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή η προώθηση του κανονισμού για το εμπόριο δεν συνδέεται πια με την επιστροφή της Αμμοχώστου. Εξάλλου, σύμφωνα με απάντηση σε ερώτημα του ευρωβουλευτή Γιαννάκη Κασουλίδη, ο Όλι Ρεν δήλωσε πως "η επιστροφή των Βαρωσίων αποτελεί θέμα ανεξάρτητο" από αυτό του απευθείας εμπορίου. Για την Αμμόχωστο ο Όλι Ρεν παρέπεμψε στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Όλι Ρεν θεσμικά εκφράζει τις απόψεις του Συμβουλίου και η θέση του αυτή δεν συνάδει με εκείνη της κυβέρνησης ότι θα συζητήσει το απευθείας εμπόριο σε συνάρτηση με την επιστροφή της Αμμοχώστου.

 

Ως προς το επίμαχο ζήτημα του λιμανιού της Αμμοχώστου, στον κανονισμό που εκκρεμεί δεν αναφέρεται από που θα γίνονται οι εξαγωγές. Οι Γερμανοί δεν άνοιξαν ακόμη τα χαρτιά τους, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούν ανέφικτη την αξιοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας για πολιτικούς παρά για πρακτικούς λόγους. Με οικονομικούς όρους το εμπόριο των Τουρκοκυπρίων από τα λιμάνια της ελεύθερης Κύπρου έχει πολύ μεγαλύτερες προοπτικές απ' ό,τι από την Αμμόχωστο. Όμως το κλίμα καχυποψίας και αντιπαράθεσης, με αφορμή και την επιδείνωση από την προσπάθεια ν' ανοίξει το οδόφραγμα στη Λήδρας, δίνει επιχειρήματα στην άλλη πλευρά να υποστηρίξει το εμπόριο απευθείας από τα κατεχόμενα.

 

Ακόμη, η τουρκική πλευρά δεν εντάσσει στο εμπόριο μόνο τα εσπεριδοειδή και τις πατάτες που μπορούν να εξαχθούν και από τη Λεμεσό, αλλά και τις υπηρεσίες. Η μόνη υπηρεσία που έχουν και μπορούν να πουλήσουν είναι η εκπαίδευση. Στα κατεχόμενα όλα τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν μεγάλη κρίση λόγω της μείωσης των φοιτητών τους κατά 50%, επειδή τα πτυχία τους δεν αναγνωρίζονται στην Ε.Ε. Θέματα όπως η αναγνώριση των πτυχίων, ή οι αθλητικές και οι πολιτιστικές συμμετοχές τυγχάνουν θετικής αποδοχής στην Ε.Ε. και δύσκολα θα μπορέσουν ν' αναχαιτιστούν. Σύμφωνα με ορισμένους ευρωπαίους διπλωμάτες "ο Ασκός του Αιόλου έχει ήδη ανοίξει"...


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

14/01/2007

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα