Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Πώς και γιατί έκανε τη στροφή η Λευκωσία

Σωσίβιο τα οδοφράγματα και οι τεχνικές επιτροπές


Διακαής επιθυμία της κυβέρνησης είναι η έναρξη κάποιας διαδικασίας στο Κυπριακό, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Μια διαδικασία συνομιλιών κρίνεται υπό τις σημερινές περιστάσεις ως η μοναδική διέξοδος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στην Ευρώπη, ενώ θα υποβοηθήσει τους προεκλογικούς σχεδιασμούς του προέδρου Παπαδόπουλου, καθότι θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ.

 

Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες διπλωματικές πηγές η ελληνοκυπριακή πλευρά "καίγεται" για κάποια διαδικασία στο Κυπριακό, διότι ελπίζει πως έτσι θα απορροφήσει τους κραδασμούς και θα περιορίσει τις συνέπειες από την κατάρρευση της πολιτικής Παπαδόπουλου να ελέγξει την Τουρκία μέσω της Ε.Ε.

 

Πληροφορίες του "Π" αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις που διεξάγονται για τη σχηματοποίηση της φόρμουλας των συνομιλιών στις τεχνικές επιτροπές βρίσκονται σε καλό δρόμο. Η νέα φόρμουλα προβλέπει την επιλογή μικρού αριθμού θεμάτων καθημερινότητας και ουσίας, που θα τύχουν κοινής αποδοχής από τα δύο μέρη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο πλαίσιο αυτό, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν εμμένει πια στην πρόταξη του περιουσιακού, διότι επιθυμεί να προχωρήσει η συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

 

Κίνηση τακτικής το γκρέμισμα του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας

Μια διαδικασία στο Κυπριακό που θα αφορά έστω και μερικά από τα 92 κεφάλαια που εισηγήθηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά και τα 29 που εισηγήθηκε η τουρκοκυπριακή, πιστεύεται ότι θα αναχαιτίσει πολλές από τις πιέσεις που δέχεται η Λευκωσία, με επίκεντρο τον κανονισμό για το εμπόριο. Ο διεθνής παράγοντας (ΟΗΕ, ΗΠΑ, Βρετανία και Ε.Ε.) ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη στη βάση της λογικής "καλύτερα να γίνεται κάτι, παρά πλήρης στασιμότητα".

 

Η Λευκωσία γνωρίζει ότι ο κανονισμός για το εμπόριο μπορεί να καταστεί η πιο μοιραία εξέλιξη στο Κυπριακό από την ανακήρυξη της "ΤΔΒΚ", επειδή θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και θα οδηγήσει βαθμιαία στην οικονομική αυτονόμηση και πολιτική αναβάθμιση των κατεχομένων. Στην πρόσφατη σύσκεψη των Αθηνών εντοπίστηκε ο "θανάσιμος κίνδυνος" και συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει ν' αναζητηθούν "δημιουργικές ιδέες" για να αντιμετωπιστούν τα αδιέξοδα. "Ψάχνουμε τρόπους για να τετραγωνίσουμε τον κύκλο", δήλωσε στον "Π" υψηλά ιστάμενη διπλωματική πηγή στην Αθήνα.

 

Η μεγάλη ανατροπή

 

Η μεγάλη ανατροπή στη στρατηγική του Τάσσου Παπαδόπουλου επήλθε στις 11 Δεκεμβρίου 2006, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όταν κατέρρευσε ο σχεδιασμός του για σταδιακό εξαναγκασμό της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να βρεθεί προ του διλήμματος Ε.Ε. ή Τουρκοκύπριοι. Η ανάλυση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Λιλλήκα, όπως την επεξηγούσε σε ενημερωτικές συναντήσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν πως η Τουρκία θα εγκατέλειπε τους Τουρκοκύπριους υπέρ μιας ομαλής πορείας στην Ε.Ε.

 

Η Λευκωσία προσπάθησε να περάσει την πολιτική της, μέσω της υποχρέωσης της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο. "Η υποχρέωση αυτή είναι προς την Ε.Ε. και όχι προς την Κύπρο", δήλωνε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωνε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα υπερασπιζόταν μέχρι τέλους τις αρχές της Ε.Ε.

 

Όταν με την απόφαση της 11ης Δεκεμβρίου η Τουρκία πήρε επ' αόριστον αναβολή στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου, η Κύπρος εξάντλησε όλα τα αποθέματα που είχε στο διπλωματικό της οπλοστάσιο και δεν είναι πια σε θέση να ασκήσει καμιά πίεση στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, με την πολιτική δέσμευση που είχε αναλάβει ο Γ. Λιλλήκας για την αποδοχή του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, οι όροι αντιστράφηκαν:

  • Από όρος της Ε.Ε. να εφαρμόσει η Τουρκία το πρωτόκολλο και ν' ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, το ζήτημα μετεβλήθη σε διαμάχη μεταξύ Ε.Ε. και Κύπρου για την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και του ανοίγματος των λιμανιών και των αεροδρομίων της "ΤΔΒΚ" για διεθνείς μεταφορές.

Η ανατροπή αυτή, αν και δεν έγινε αισθητή από την κοινή γνώμη, συγκλόνισε συθέμελα τη στρατηγική της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό. Με την Τουρκία χωρίς καμιά πίεση και την Κύπρο εντελώς μόνη στην Ε.Ε., η κυβέρνηση αναζητεί πλέον διέξοδο στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

 

Τα οδοφράγματα

 

Η κυπριακή πλευρά αμύνεται στην πρόθεση της Ε.Ε. να περάσει τον κανονισμό για το εμπόριο με τη θέση ότι μπορεί να διεξαχθεί εμπόριο μέσω των ελευθέρων περιοχών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του "Π" επεξεργάστηκε πρόταση για τη δημιουργία Οργανισμού Εμπορίας Τουρκοκυπριακών Προϊόντων που θα έχει την ευθύνη για τη διευκόλυνση και προώθηση των τουρκοκυπριακών εξαγωγών, μέσω των λιμανιών που ελέγχει η κυπριακή κυβέρνηση.

 

Οι εισηγήσεις αυτές της Λευκωσίας δεν βρίσκουν απήχηση στην Ε.Ε. διότι πάσχει η αξιοπιστία της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούσε τη Λευκωσία υπεύθυνη για το μη άνοιγμα της οδού Λήδρας και ο Όλι Ρεν απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Γ. Λιλλήκα. "Όταν δεν είσαστε σε θέση να ανοίξετε ένα οδόφραγμα θα διαχειρισθείτε το εμπόριο των Τουρκοκυπρίων;", φέρεται να διαμήνυσε ο Όλι Ρεν στην κυπριακή πλευρά.

 

Από τη στιγμή που στις Βρυξέλλες έχει διαμορφωθεί αυτή η αντίληψη, η Λευκωσία, αναζητώντας "δημιουργικές ιδέες", αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση, επαναφέροντας την αρχική της θέση για το άνοιγμα συνολικά οκτώ οδοφραγμάτων και όχι μόνο αυτού της οδού Λήδρας.

 

Πού το πάει

 

Με την ενέργεια της αυτή η ελληνοκυπριακή πλευρά ελπίζει ότι θα πείσει τους ευρωπαίους ότι οι προθέσεις της για επανένωση είναι αγαθές και πως με το απευθείας εμπόριο, όπως το προωθεί η Επιτροπή, θα επιταχυνθεί η διχοτόμηση. Στην περίπτωση που ο τουρκικός στρατός δε συνεργαστεί για το άνοιγμα περισσοτέρων οδοφραγμάτων, τότε θα εκθέσει την Τουρκία ως τον κύριο αίτιο της ανωμαλίας στην Κύπρο.

 

Ακόμη, ελπίζει ότι με μια διαδικασία στο Κυπριακό σε εξέλιξη, μπορεί να πείσει τη γερμανική προεδρία να αναβάλει την απόφαση για τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο. Οι επόμενες δύο προεδρίες, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν ένα τέτοιο ζήτημα και ο κανονισμός θ' ανασταλεί για δύο τουλάχιστον χρόνια.

 

Η αδυναμία

 

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες φέρονται αποφασισμένες να κλείσουν το ζήτημα του κανονισμού μέχρι τον Ιούνιο. Η εμμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περάσει τον κανονισμό για το εμπόριο, σε συνδυασμό με την αφαίρεση από την Κύπρο της δυνατότητας να ελέγξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υπήρξε η μόνη αποτελεσματική πίεση του διεθνούς παράγοντα προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, από το 2004.

 

Εάν η Ε.Ε. περάσει τον κανονισμό με ή χωρίς τη συναίνεση της Λευκωσίας, τότε το πάνω χέρι για το μέλλον της Κύπρου ως ενωμένου κράτους θα το έχουν οι Τουρκοκύπριοι που θα ξεφύγουν πολιτικά και οικονομικά. Ο κίνδυνος της διχοτόμησης, χωρίς να επιστρέψουν οι Τούρκοι ούτε ένα κεραμίδι από την Αμμόχωστο, θα είναι πια άμεσος.

 

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση είδε τον κίνδυνο αυτό μόνο μετά που παγιδεύτηκε στο βάθος του πηγαδιού, που έπεσε μετά το στραβοπάτημα του Λιλλήκα, στις 11 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες. Τώρα προσπαθεί να βρει άκρη μέσα από τις τεχνικές επιτροπές. Όμως, οι τεχνικές επιτροπές είτε θα συντηρούν το πρόβλημα ενόσω η διχοτόμηση θα εμβαθύνεται είτε θα δώσουν κάποτε λύση δυσμενέστερη από εκείνην που απορρίφθηκε το 2004. Για τον πολύ απλό λόγο ότι τώρα θα διαπραγματεύεται από θέση αδυναμίας και όχι ισχύος, όπως συνέβαινε το 2003-2005.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

11/03/2007

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα