Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Κυριακή, 5 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πρώτο σχέδιο Ανάν - Χάγη
Δημοψήφισμα
Χάγη – Νέα Υόρκη
Ευρωεκλογές 2004
Νέα Υόρκη – Δημοψήφισμα
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Τα ντοκουμέντα αποκαλύπτουν γιατί η Κύπρος έμεινε χωρίς συμμάχους

Η μπλόφα Τάσσου που εξόργισε ΟΗΕ και Ε.Ε.


Μια σειρά από γεγονότα των τελευταίων μηνών καταδεικνύουν πως η ελληνοκυπριακή πολιτική στο Κυπριακό, από το 2004 και εντεύθεν, έχει καταρρεύσει. Τελευταίο περιστατικό είναι η έκθεση του νέου Γενικού Γραμματέα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπου ρητώς υιοθετεί τις θέσεις του προκατόχου του, όχι μόνο για την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, αλλά και για την ευρύτερη κριτική κατά του προέδρου Παπαδόπουλου.

 

Η Κυβέρνηση αντιδρά στις αρνητικές εξελίξεις με τη θέση ότι τιμωρείται για το "όχι" στο δημοψήφισμα. Τα γραπτά ντοκουμέντα αποδεικνύουν κάτι άλλο: η ελληνοκυπριακή πλευρά έχασε την αξιοπιστία της από τους κάκιστους πολιτικούς χειρισμούς και όχι από το καθαυτό γεγονός της απόρριψης του σχεδίου Ανάν.

 

Η μπλόφα της Χάγης

 

Τον Απρίλιο του 2003, στις συνομιλίες της Χάγης (10-11/3/2003) ο πρόεδρος Παπαδόπουλος αποδέχτηκε, υπό κάποιες τεχνικές προϋποθέσεις, να παραπέμψει το σχέδιο Ανάν σε δημοψήφισμα, υπογράφοντας τη "θεμελιώδη συμφωνία". Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια η αποδοχή ήταν μπλόφα, στηριγμένη στη βεβαιότητα της απόρριψης του σχεδίου από τον Ντενκτάς. Ωστόσο, η πολιτική δέσμευση δόθηκε και αυτή είναι καταγραμμένη σαν μια πραγματικότητα στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο που είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε.

 

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας (1/4/2003), ο Κόφι Ανάν αναφέρει πως ο Τ. Παπαδόπουλος το μόνο που ζήτησε στη Χάγη ήταν να συμπληρωθούν τα κενά και να του δοθεί χρόνος να ενημερώσει την κοινή γνώμη.

 

Οι προϋποθέσεις αυτές ήταν χρονικά απαγορευτικές για την υλοποίηση του στόχου που έθεσαν τα Η.Ε. για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων πριν από την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου στην Ε.Ε., στις 16 Απριλίου 2003.

 

Οι συνομιλίες στη Χάγη κατέρρευσαν λόγω της απόλυτα αρνητικής στάσης του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος απέρριψε το σχέδιο στο σύνολό του. Υπό τις εξελίξεις αυτές, αναφέρει ο Ανάν, ήταν "άσκοπο το να πιέσω τον κ. Παπαδόπουλο σε αυτά τα θέματα", δηλαδή να αποδεχτεί να γίνει δημοψήφισμα πριν από την ένταξη της Κύπρου.

 

Ο Γενικός Γραμματέας, στην έκθεσή του, επέρριψε τη συνολική ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών στον Ντενκτάς, ενώ κατέγραψε τη θετική στάση του Τ. Παπαδόπουλου, ο οποίος:

  • "Εξέφρασε την προθυμία του να μην ξαναρχίσει διαπραγμάτευση στο ίδιο το Σχέδιο, αν ο κ. Ντενκτάς έκανε το ίδιο". (παρ. 139)
  • "Επανέλαβε την επιθυμία του να επιδιώξει διευθέτηση στη βάση του δικού μου Σχεδίου ακόμη και μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση". (παρ. 145)

"Δική μας θέση"

 

Οι πιο πάνω αναφορές στην έκθεση Ανάν ουδέποτε αμφισβητήθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αντιθέτως, η έκθεση έγινε αποδεχτή με πανηγυρισμούς, επειδή "επιρρίπτει καθαρά την ευθύνη για την αποτυχία των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού στον Ντενκτάς" (Κυβερνητικός Εκπρόσωπος 5/4/2003). Σύμφωνα με τον Κ. Χρυσοστομίδη "η έκθεση πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστή στο διεθνές προσκήνιο".

 

Πράγματι, ο Ντενκτάς βρέθηκε σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Η απομόνωση της τουρκικής πλευράς καταγράφηκε στο ψήφισμα 1475 του Συμβουλίου Ασφαλείας (15/4/2003). Το σχέδιο, αναφέρει ότι το ψήφισμα, δεν παραπέμφθηκε σε δημοψήφισμα όπως είχε προτείνει ο Ανάν, λόγω "της αρνητικής προσέγγισης του Τουρκοκύπριου ηγέτη". Το Συμβούλιο Ασφαλείας, με την ομόφωνη γνώμη και των πέντε μονίμων μελών του, έδωσε "την πλήρη υποστήριξή του στο προσεκτικά ισοζυγισμένο σχέδιο (...) ως μία μοναδική βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις".

 

Το ψήφισμα υιοθέτησε του όρους του Κόφι Ανάν προς τους δύο ηγέτες, προκειμένου να συνεχίσει την πρωτοβουλία του:

  1. Να ολοκληρώσουν το σχέδιό του (χωρίς να αγγίξουν τις βασικές πτυχές του) εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
  2. Να το παραπέμψουν σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα.

Η θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν απόλυτα συμβατή με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο Τ. Παπαδόπουλος, στη Χάγη. Η Κυβέρνηση της Κύπρου εξέφρασε και πάλι την ικανοποίηση της για το ψήφισμα του Σ.Α. (Κυβερνητικός Εκπρόσωπος 15/4), ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Ιακώβου δήλωνε πως υιοθετούσε "τις δικές μας απόψεις ότι το σχέδιο Ανάν είναι εκεί, ότι είναι η βάση για διαπραγμάτευση". (15/4)

 

Την επομένη της έγκρισης του ψηφίσματος υπογράφηκε στην Αθήνα η συνθήκη για ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην Ε.Ε.. Η συνεπής και συνετή στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς διασφάλισε την ένταξη χωρίς ουρές και άλλες προϋποθέσεις. Η άνευ όρων ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. ήταν η μεγαλύτερη πίεση που ασκήθηκε ποτέ στην Τουρκία για τη λύση του Κυπριακού.

 

Ντενκτάς: Εξομάλυνση

 

Αμέσως μετά τη Χάγη, η τουρκική διπλωματία και ο Ντενκτάς προέβησαν σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, με σκοπό την πολιτική αναβάθμιση της "ΤΔΒΚ" ως αντιστάθμισμα της επικείμενης ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.

Ο Ραούφ Ντενκτάς έστειλε στις 2 Απριλίου 2003 επιστολή στον Τ. Παπαδόπουλο και του εισηγήθηκε άμεση επιστροφή των Βαρωσίων με αντάλλαγμα την άρση του εμπάργκο (εμπόριο, συγκοινωνίες κ.τ.λ), την ελεύθερη διακίνηση μεταξύ των δύο πλευρών με τις ελάχιστες δυνατές διατυπώσεις και την προώθηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Ο Παπαδόπουλος, κατόπιν εξουσιοδότησης του Εθνικού Συμβουλίου, του απάντησε αυθημερόν (2/4/2003), υποστηρίζοντας πως το αδιέξοδο στη Χάγη οφειλόταν στο ότι απέρριπτε (ο Ντενκτάς) συνολικά το σχέδιο Ανάν και τον καλούσε να απαντήσει ξεκάθαρα στο εξής ερώτημα: "Αποδέχεστε το Σχέδιο του Γενικού Γραμματέα ως βάση για συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας;".

 

Στην ίδια επιστολή ο Παπαδόπουλος επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει, αμέσως μετά το ναυάγιο της Χάγης, σύμφωνα με την οποία θα παρέμενε προσηλωμένος στην "εξεύρεση διευθέτησης εντός των παραμέτρων του σχεδίου Ανάν (...) τόσο πριν όσο και μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση". Την επιστολή του αυτή (δημοσιεύεται ολόκληρη παραπλεύρως), ο Τ. Παπαδόπουλος, την κοινοποίησε και στον Κόφι Ανάν.

 

Ο απόλυτος εγκλωβισμός

 

Τον Ιούλιο του 2003 ο Ντενκτάς προσπάθησε να επαναφέρει παλαιότερη ιδέα των Ηνωμένων Εθνών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και άνοιγμα του αεροδρομίου Λευκωσίας. Ο Τ. Παπαδόπουλος απευθύνθηκε στον Κόφι Ανάν με νέα επιστολή (31/7/2003) στην οποία μεταξύ άλλων του αναφέρει:

"Επαναλαμβάνω (όπως σημείωσα στην επιστολή μου της 2ας Απριλίου 2003 στον κ. Ντενκτάς αντίγραφο της οποίας έστειλα και σε εσάς) ότι για να υπάρξει νόημα στην επανέναρξη των συνομιλιών, πιστεύω ότι και οι δύο

κοινότητες θα πρέπει να δηλώσουν από την αρχή ότι αποδέχονται το σχέδιό σας ως τη βάση για μια περαιτέρω διαπραγματευτική διαδικασία, στο πλαίσιο της αποστολής των καλών σας υπηρεσιών".

 

Την 1η Αυγούστου 2003 η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου κυκλοφορούσε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας την επιστολή Παπαδόπουλου προς Ανάν, με την οποία δήλωνε απόλυτη προσήλωση στη λύση με βάση το σχέδιό του.

 

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Τ. Παπαδόπουλος δεν στηρίζονταν στην πίστη του προς στο συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά στην ασφάλεια της αδιαλλαξίας του Ντενκτάς. Μόνο όταν η Τουρκία μετακίνησε τον Ντενκτάς, το 2004, ο Παπαδόπουλος αντιλήφθηκε ότι είχε παγιδευτεί και ζήτησε από το λαό, στις 24 Απριλίου, να τον βγάλει από το αδιέξοδο.

 

Σε πλήρη αντίφαση με όλες του τις δεσμεύσεις, τόσο προς τα Η.Ε. όσο και την Ε.Ε., έλεγε στο διάγγελμά του της 7ης Απριλίου, ότι "δεν θα ήταν φρόνιμο να καταργήσουμε το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος μας τη στιγμή που ενισχύει το πολιτικό βάρος του με την ένταξη του στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

 

Μετά την ένταξη, ενταφίασε συνολικά το σχέδιο και επιχείρησε να αξιοποιήσει την Ε.Ε. για να αρχίσει μια εντελώς νέα διαδικασία που θα κατέληγε σ΄ ένα νέο σχέδιο. Ο διεθνής παράγοντας το θεώρησε αυτό κοροϊδία και αντέδρασε, υιοθετώντας τις ιδέες που υπέβαλε ο Ντενκτάς για πολιτική αναβάθμιση των κατεχομένων, ως αντιστάθμισμα στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

 

 

 

Στρατηγική Ντενκτάς, χωρίς Βαρώσι!

 

Στην επιστολή που έστειλε στον Παπαδόπουλο, μετά το ναυάγιο της Χάγης, ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι το αδιέξοδο οφειλόταν "στην κοινωνικο-ψυχολογική διάσταση του προβλήματος και ιδιαίτερα στη βαθιά κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών".

Ο Ντενκτάς εισηγήθηκε έξι σημεία, με στόχο την παράκαμψη του σχεδίου Ανάν και την αναβάθμιση της "ΤΔΒΚ", προσφέροντας σαν δέλεαρ την επιστροφή των Βαρωσίων. Στην προσπάθειά του ν' απαγκιστρωθεί από τις δεσμεύσεις του για αποδοχή του σχεδίου Ανάν, ο Τ. Παπαδόπουλος αποδέχτηκε ή υιοθέτησε ένα προς ένα και τα έξι σημεία των εισηγήσεων Ντενκτάς, εκτός από την επιστροφή των Βαρωσίων.

 

Ας δούμε τι πρότεινε ο Ντενκτάς και τι συμβαίνει σήμερα:

 

1. Η κλειστή περιοχή των Βαρωσίων νοτίως της Οδού Δημοκρατίας, θα υπαχθεί υπό Ελληνοκυπριακό έλεγχο και θα ανοιχτεί για επαναγκατάσταση.

  • Το αντάλλαγμα που ζητούσε ο Ντενκτάς ήταν η άρση του εμπάργκο. Στα τέλη του 2006 η Κ.Δ. αποδέχτηκε εισήγηση της φιλανδικής προεδρίας για άρση της απομόνωσης, έναντι της επιστροφής της Αμμοχώστου. Η πρωτοβουλία ματαιώθηκε εξ υπαιτιότητας της άλλης πλευράς.

2. Να αρθούν όλοι οι περιορισμοί επί του διεθνούς εμπορίου, μεταφορών, ταξιδίων και πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων από και προς τις δύο πλευρές στην Κύπρο.

  • Η κυβέρνηση της Κύπρου αποδέχτηκε το Δεκέμβριο την προώθηση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, που σύμφωνα με την Κομισιόν συνεπάγεται άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων. Αυτή εξακολουθεί να είναι και η θέση των Η.Ε.

3. Να διευκολυνθεί η ελευθερία διακίνησης μεταξύ των δύο πλευρών με τις ελάχιστες διαδικασίες.

  • Το μέτρο εφαρμόζεται από τον Απρίλιο του 2004. Αυτός ήταν τελικά ο στόχος του μονομερούς ανοίγματος των οδοφραγμάτων. Η Κυβέρνηση αρχικά αντέδρασε αρνητικά, όμως τελικά υποχρεώθηκε να εισηγηθεί το άνοιγμα 12 οδοφραγμάτων.

4. Σταδιακά μέτρα για την ομαλοποίηση της ροής προϊόντων μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί. Επίσης, θα ενθαρρυνθεί η συνεργασία μεταξύ ιδρυμάτων και από τις δύο πλευρές για τον εντοπισμό και ανάπτυξη κοινών έργων.

  • Το πρώτο σκέλος εφαρμόζεται με τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, ενώ το δεύτερο προτάθηκε τις προάλλες από την Κυβέρνηση, με το σχέδιο επιχορήγησης κοινοπραξιών.

5. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα άρει τα μέτρα του Ιουλίου 2000 τα οποία αφορούν την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

  • Έχουν αρθεί από το 2004.

6. Να ιδρυθεί μια διμερής Επιτροπή Συμφιλίωσης με σκοπό να προωθήσει την κατανόηση, ανοχή και αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ των δύο πλευρών.

  • Κάτι ανάλογο προνοεί η περιβόητη συμφωνία της 8ης Ιουλίου: επιτροπές για εξομάλυνση των σχέσεων και την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας.

 

 

Τάσσος προς Ραούφ: Μόνη λύση το σχέδιο Ανάν!

 

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής Τάσσου προς τον Ντενκτάς ημ. 2 Απριλίου 2003 έχει ως εξής:

 

"Δεν συμμερίζομαι την άποψή σας ότι το αδιέξοδο στη Χάγη οφείλεται στην κοινωνικο-ψυχολογική διάσταση του προβλήματος και ιδιαίτερα στη βαθιά κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Το αντίθετο. Πιστεύω πως ο πραγματικός λόγος του αδιεξόδου είναι γιατί ούτε η Τουρκία ούτε η πλευρά σας αποδέχτηκαν το Σχέδιο του ενικού Γραμματέα των Ηνωμένων ως βάση για διαπραγμάτευση της τελικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος. Επιπρόσθετα η πλευρά σας δεν συνεργάστηκε στο έργο των τεχνικών επιτροπών και στην

 Σχέδιο.

 

Αποτελεί την άποψή μου ότι η αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα αντιπροσωπεύει την καλύτερη ελπίδα για μας προκειμένου να προχωρήσουμε σε συνολική διευθέτηση.

 

Η θέση μου είχε τεθεί ξεκάθαρα, κατά τη διάρκεια, πριν και μετά τη Χάγη. Απλά παραθέτω τη δήλωση την οποία έκανα μετά το αδιέξοδο στη Χάγη, η οποία ισχύει.

 

'Σας διαβεβαιώνω πως παρά αυτή την οπισθοχώρηση θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για επίτευξη διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, τόσο πριν όσο και μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το γεγονός της σημερινής οπισθοχώρησης δεν πρόκειται να μας απομακρύνει από τον σκοπό της εξεύρεσης διευθέτησης εντός των παραμέτρων του σχεδίου Ανάν.'

 

Εάν η επανάληψη των συνομιλιών θα έχει νόημα, δίνοντας ελπίδα για διευθέτηση του Κυπριακού σε συνολική βάση στο εγγύς μέλλον, πιστεύω ότι μπορείτε να υποδείξετε πως:

 

(α) Αποδέχεστε τη συνέχιση της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, όπως προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

(β) Αποδέχεστε το Σχέδιο του Γενικού Γραμματέα ως βάση για συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

 

Ειλικρινά ελπίζω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα καλέσει το Γενικό Γραμματέα να συνεχίσει την πρωτοβουλία του με στόχο την επίτευξη το συντομότερο δυνατόν συνολικής διευθέτησης, που θα επιφέρει τη λύση σε όλα τα  στην επιστολή σας.

 

Κοινοποιώ αυτή την επιστολή στο ΓΓ του ΟΗΕ"

 

 

Φερχόιγκεν: Έτσι με εξαπάτησε ο Τάσσος

 

Στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την 21η Απριλίου 2004, ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, αναφερόμενος ειδικά στη συνολική απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, είπε πως εξαπατήθηκε.

 

Ο Τ. Παπαδόπουλος τότε και ο Κυβερνητικός του Εκπρόσωπος προχθές ισχυρίστηκαν ότι αναφερόταν στον Κληρίδη! Ο Επίτροπος της Ε.Ε. αναφέρθηκε στη συνεννόηση που έγινε το 1999 με το Ελσίνκι για λύση - ένταξη, την οποία υιοθέτησε και ο Παπαδόπουλος. Η αναφορά του στο Κοινοβούλιο περί εξαπάτησης, αφορούσε αποκλειστικά στον Παπαδόπουλο.

 

Το πλήρες απόσπασμα της ομιλίας έχει ως εξής:

 

"Όταν αλλάξαμε τη στρατηγική μας για την Κύπρο το 1999 και, κατόπιν επείγοντος αιτήματος της κυπριακής Κυβέρνησης, δεσμευτήκαμε προς την ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση ότι η λύση στο Κυπριακό δεν θα αποτελούσε προϋπόθεση για την ένταξη της νήσου στην Ε.Ε., το πράξαμε βάσει σαφούς συμφωνίας ότι εμείς θα κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για τη διευκόλυνση της ένταξης της Κύπρου και, κατά τον ίδιο τρόπο, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για την επίτευξη συμβιβασμού, ενώ ο συμβιβασμός αυτός σε καμία περίπτωση δεν θα αποτύγχανε εξαιτίας της αντίθεσης των Ελληνοκυπρίων.

 

Διεξήγαγα δεκάδες συζητήσεις με τον πρώην πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο επί αυτής της βάσεως. Δεν τίθεται θέμα παρερμηνείας. Είχαμε μια σαφή συμφωνία: εμείς θα διασφαλίζαμε την ένταξη της Κύπρου και εκείνοι θα διασφάλιζαν ότι ο συμβιβασμός δεν θα ναυαγούσε εξαιτίας των Ελληνοκυπρίων. Δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε για τους Τουρκοκυπρίους. Καλώ τον πρόεδρο Παπαδόπουλο να εκπληρώσει τώρα τις υποχρεώσεις που ανέλαβε από την πλευρά του.

 

Η δεύτερη επισήμανση που θα ήθελα να κάνω είναι η εξής: η διαδικασία διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών παρέλυσε για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας της πλήρους αντίθεσης των Τουρκοκυπρίων. Χάρη στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το εμπόδιο αυτό ξεπεράστηκε και, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαίωνε ότι αποδεχόταν το βασικό πλαίσιο του Σχεδίου Ανάν, λέγοντας ότι επιθυμούσε τροποποιήσεις σε δευτερεύοντα σημεία, αλλά στο πλαίσιο των παραμέτρων του σχεδίου - αναφέρω κατά λέξη: "στο πλαίσιο των παραμέτρων του σχεδίου".

 

Οι δηλώσεις του προέδρου Παπαδόπουλου μετά το τέλος των συνομιλιών στην Ελβετία ισοδυναμούν με την επί της ουσίας απόρριψη των βασικών αρχών που ορίζονται στο σχέδιο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, το μόνο που μπορώ να συμπεράνω είναι ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας απορρίπτει τώρα την ομοσπονδιακή λύση για το Κυπριακό, η οποία βασίζεται στη συνύπαρξη και την ισότητα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και επικυρώνεται από τα Ηνωμένα

Έθνη και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

 

Επιτρέψτε μου να μιλήσω χωρίς διπλωματία. Κυρίες και κύριοι, προσωπικά νιώθω εξαπατημένος από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας".


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

10/06/2007

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα