Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Κυριακή, 5 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πρώτο σχέδιο Ανάν - Χάγη
Δημοψήφισμα
Χάγη – Νέα Υόρκη
Ευρωεκλογές 2004
Νέα Υόρκη – Δημοψήφισμα
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Ο Τάσσος δέχτηκε να υπογράψει και να στηρίξει το σχέδιο Ανάν 3

Τα ντοκουμέντα της Χάγης


Στη συνέντευξή του προς τα MME την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου της "Χαραυγής" Νίκης Κουλέρμου, αναφορικά με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν 3 στη Χάγη, της είπε πως είναι "πολύ κακά πληροφορημένη" για το θέμα αυτό. "Στη Χάγη δεν δέχθηκα το σχέδιο Ανάν. Καθαρά και κατηγορηματικά", είπε. Ο Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι στο ερώτημα του Γενικού Γραμματέα εάν αποδεχόταν να θέσει το σχέδιό του σε δημοψήφισμα, απάντησε καταφατικά, "νοουμένου ότι θα γίνουν δεκτά τα σημεία, τα οποία σας υπέβαλα στις 28 του Φλεβάρη, γραπτώς, όταν ήρθατε στην Κύπρο".

 

Είναι αλήθεια ότι στις 28 Φεβρουαρίου ο Τ. Παπαδόπουλος υπέβαλε στον Κόφι Ανάν ένα έγγραφο με παρατηρήσεις επί του σχεδίου του. Είναι, όμως, ψέμα ότι το επικαλέστηκε ως προϋπόθεση στη διάσκεψη της Χάγης, στις 10 και 11 Μαρτίου 2003, προκειμένου να αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν.

 

Ο Πρόεδρος, στη συνέντευξή του είπε πως "υπάρχουν πρακτικά κι αν θέλετε μπορείτε να τα δείτε". Μέχρι στιγμής κανένας δεν είδε τέτοια πρακτικά ούτε επιβεβαιώνεται η ύπαρξή τους από οποιανδήποτε άλλη πηγή. Αντιθέτως, όλα τα ντοκουμέντα - ακόμη και δικές του δηλώσεις - διαψεύδουν κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του πως στη Χάγη αποδέχτηκε το σχέδιο, υπό τον όρο ότι θα γίνονταν αποδεχτές οι εισηγήσεις του που περιέχονται στο έγγραφο της 28ς Φεβρουαρίου.

 

Τι έγινε στη Χάγη

 

Το Μάρτιο του 2003, στις συνομιλίες της Χάγης, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος αποδέχτηκε, υπό κάποιες τεχνικές προϋποθέσεις, να παραπέμψει το σχέδιο Ανάν ως είχε σε δημοψήφισμα, υπογράφοντας τη "θεμελιώδη συμφωνία".

 

Οι προϋποθέσεις που έθεσε, ήταν οι εξής:

  1. Να συμπληρωθούν τα κενά στο σχέδιο. Αυτά δεν αφορούσαν τη δομή του, αλλά τις ομοσπονδιακές νομοθεσίες και τα συντάγματα των κρατιδίων.
  2. Να υπάρξει δέσμευση ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα υπέγραφαν τη συμφωνία για την ασφάλεια πριν την εφαρμογή της συμφωνίας.
  3. Να του δοθεί επαρκής χρόνος να ενημερώσει την κοινή γνώμη για το περιεχόμενο του σχεδίου.

Οι όροι του Παπαδόπουλου δεν άγγιζαν την ουσία. Όμως, ήταν τέτοιοι που παρέπεμπαν τη συμφωνία εκτός των χρονοδιαγραμμάτων του ΟΗΕ. Ο στόχος των Η.Ε. ήταν να ολοκληρωθεί η συμφωνία πριν από την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης που ήταν ορισμένη για τις 16 Απριλίου 2003 στην Αθήνα, έτσι που μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ε.Ε.

 

Η παράγραφος 56 της έκθεσης του Κόφι Ανάν, όπου καταγράφει την αποδοχή από τον Τ. Παπαδόπουλο να παραπέμψει το σχέδιό του σε δημοψήφισμα ως είχε, υπό όρους που δεν αφορούσαν την ουσία του.

 

Ο σχεδιασμός των Η.Ε. κατέρρευσε λόγω της συνολικής απόρριψης του σχεδίου από τον Ραούφ Ντενκτάς. Υπό τις εξελίξεις εκείνες, όπως αναφέρει ο Ανάν στην έκθεση που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ήταν "άσκοπο το να πιέσω τον κ. Παπαδόπουλο σε αυτά τα θέματα", δηλαδή να μην εμμένει στους όρους του για μεγαλύτερα χρονοδιαγράμματα.

 

Ο Κόφι Ανάν, στην έκθεσή του, επέρριψε τη συνολική ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών στον Ντενκτάς, ενώ κατέγραψε τη θετική στάση του Τ. Παπαδόπουλου, ο οποίος:

  • "Εξέφρασε την προθυμία του να μην ξαναρχίσει διαπραγμάτευση στο ίδιο το σχέδιο, αν ο κ. Ντενκτάς έκανε το ίδιο". (παρ. 139)
  • "Επανέλαβε την επιθυμία του να επιδιώξει διευθέτηση στη βάση του δικού μου σχεδίου, ακόμη και μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση". (παρ. 145)

 

Τα ντοκουμέντα

 

Ο ισχυρισμός του προέδρου Παπαδόπουλου ότι στη Χάγη έθεσε ως όρο σημαντικές και ουσιώδεις αλλαγές προκειμένου να δεχτεί το σχέδιο, είναι σημερινή επινόηση.

Τα σχετικά ντοκουμέντα επιβεβαιώνουν ακριβώς το αντίθετο:

 

1. Ο Ανάν στη Χάγη

 

Αμέσως μετά το ναυάγιο της Χάγης, ο γενικός γραμματέας Κόφι Ανάν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και περιέγραψε τις απαντήσεις των δύο πλευρών στο ερώτημα που τους υπέβαλε "κατά πόσο ήταν προετοιμασμένοι να δεσμευτούν σήμερα να υποβάλουν το σχέδιό μου προς έγκριση σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στις 30 Μαρτίου 2003".

 

Ο Τ. Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τον Κόφι Ανάν, απάντησε ότι: "Ήταν προετοιμασμένος να το πράξει, εφόσον ο λαός γνώριζε περί τίνος του ζητείτο να ψηφίσει. Προς το σκοπό αυτό επιθυμούσε να είναι βέβαιος ότι τα κενά σε ό,τι αφορά την ομοσπονδιακή νομοθεσία, καθώς επίσης τα συντάγματα των συνιστώντων κρατιδίων θα συμπληρώνονταν. Υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας και δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας στις πρόνοιες ασφάλειας στο σχέδιο. Επιπλέον, σημαντικά περισσότερος χρόνος απαιτείτο από όσο ήταν διαθέσιμος για να γίνει μια σωστή δημόσια εκστρατεία πάνω στο δημοψήφισμα".

 

2. Ο Τάσσος στη Λάρνακα

 

Τα όσα είπε ο Κόφι Ανάν, τα επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας ο πρόεδρος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις που έκανε στη Χάγη και τα επανέλαβε στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του στην Κύπρο:

 

"Εμείς είχαμε αναφέρει στον γενικό γραμματέα κ. Κόφι Ανάν την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, ότι είμαστε έτοιμοι να θέσουμε την πρότασή του σε δημοψήφισμα εφόσον θα είχαν ολοκληρωθεί όλα τα έγγραφα που αποτελούν το πακέτο για λύση του Κυπριακού, ώστε ο κυπριακός λαός να γνωρίζει για ποιο πράγμα ψηφίζει, εφόσον θα είχε λυθεί το θέμα της ασφάλειας που είναι αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου Ανάν και δεν είναι δική μας απαίτηση και εφόσον τα θέματα της λειτουργικότητας που είχαμε εγείρει μέσα στα πλαίσια του σχεδίου θα ελύοντο ικανοποιητικά".

 

3.Η έκθεση Ανάν

 

Στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ημερομηνίας 1ης Απριλίου 2003, ο Κόφι Ανάν αναφέρει στην παράγραφο 56 ότι ο Τ. Παπαδόπουλος "ήταν έτοιμος να δεσμευτεί να θέσει το σχέδιο σε δημοψήφισμα", υπό τους τρεις όρους που περιέγραψε και στη δήλώση που έκανε στη Χάγη.

 

4.Η Κυβέρνηση για την έκθεση Ανάν

 

Η Κυβέρνηση αποδέχτηκε και χαιρέτησε, σχεδόν πανηγυρικά, το περιεχόμενο της έκθεσης Ανάν. Διαβάζοντας στους δημοσιογράφους (5/4/2003) την αξιολόγηση της Κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, τους παρέπεμψε ρητά στην πιο πάνω παράγραφο (56), υιοθετώντας πλήρως το περιεχόμενό της: "Παρακαλώ, επίσης, να σημειώσετε την παράγραφο 53 που αναφέρεται θετικά για την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις παραγράφους 56 και 138", είπε.

 

Η παράγραφος 53 αναφέρει ότι "Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι υπήρχε συνέχεια της πολιτικής του με εκείνη του κ. Κληρίδη, υποδεικνύοντας ότι δεν επιθυμούσε να ξανανοίξει βασικά σημεία του Σχεδίου ή θέματα στα οποία είχε ουσιαστικά επιτευχθεί συμφωνία". Η παράγραφος 56 είναι η πιο πάνω, ενώ η 138 αναφέρει: "Ο κ. Παπαδόπουλος, παρόλο που ανέλαβε την ηγεσία της ελληνοκυπριακής πλευράς σε πολύ προχωρημένο στάδιο, αποδέχθηκε ότι υπήρχε συνέχεια με τον προκάτοχό του. Ενώ εξέφραζε ανησυχίες αναφορικά με το σχέδιο που είχα προτείνει, υποσχέθηκε να αποφύγει να ζητήσει ουσιαστικές αλλαγές".

 

5.Το βιβλίο της Κλερ Πάλεϊ

 

Η συνεργάτιδα του προέδρου Παπαδόπουλου, Κλερ Πάλεϊ, έγραψε το βιβλίο "Μια παταγώδης αποτυχία των διεθνών σχέσεων", που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο Ανάν. Το βιβλίο έτυχε θερμής υποδοχής από την Κυβέρνηση και θεωρείται ότι εκφράζει την κυβερνητική άποψη για τα γεγονότα. Η Πάλεϊ δημοσιεύει στο βιβλίο της το έγγραφο που έδωσε ο Παπαδόπουλος στον Κ. Ανάν στις 28 Φεβρουαρίου 2003, αλλά δεν το συνδέει επ' ουδενί με τις διαπραγματεύσεις της Χάγης.

 

Σύμφωνα με την Πάλεϊ, ο Γενικός Γραμματέας πρότεινε στους Παπαδόπουλο και Ντενκτάς να υπογράψουν μια δέσμευση για την υποβολή της θεμελιώδους συμφωνίας σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα". Σύμφωνα με τη σύμβουλο του προέδρου Παπαδόπουλου, ο Γενικός Γραμματέας επισήμανε ότι "η αποδοχή της πρόσκλησης και η υπογραφή θα συνεπαγόταν ότι θα υποστηρίξουν το σχέδιο. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος αποδέχτηκε την πρόσκληση, αλλά κατάστησε σαφές ότι δεν πίστευε ότι το σχέδιο ήταν έτοιμο (οι τρεις όροι που είχε θέσει) να υποβληθεί σε δημοψήφισμα".

 

Συμπερασματικά, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος έλεγε ψέματα στον κυπριακό λαό, όταν ισχυριζόταν την περασμένη Τρίτη ότι δεν είχε αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν 3 στη Χάγη. Ο Πρόεδρος αποδέχτηκε να υπογράψει τη "θεμελιώδη συμφωνία" και να υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν 3 ως είχε στο δημοψήφισμα. Ζητούσε, μάλιστα, χρόνο για να πείσει την κοινή γνώμη να το αποδεχτεί. Βέβαια, εκ των υστέρων, αποδείχθηκε ότι ήταν μια μπλόφα στηριγμένη στη βεβαιότητα της απόρριψης του σχεδίου από τον Ντενκτάς. Μπλόφα ήταν και η επιμονή του για λύση πριν από την 1η Μαΐου 2004 στη βάση του σχεδίου Ανάν, με αποκορύφωμα τη διάσκεψη της Νέας Υόρκης. Η τουρκική διπλωματία αντιλήφθηκε την μπλόφα, απέσυρε τον Ντενκτάς, και ο Παπαδόπουλος έχασε τη μισή Κύπρο στην τσόχα του πολιτικού τζόγου, σαν μια παρτίδα πόκερ.

 

 

Έγγραφη δέσμευση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

 

Ακόμη και μετά τη Χάγη, ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεσμεύτηκε με έγγραφο που ο ίδιος κυκλοφόρησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στη Γενική Συνέλευση, για την εμμονή του στο Σχέδιο Ανάν.

 

Με επιστολή του στον Ντενκτάς (2/4/2003) έγραφε πως το αδιέξοδο στη Χάγη οφειλόταν στο ότι απέρριπτε (ο Ντενκτάς) συνολικά το σχέδιο Ανάν και τον καλούσε να απαντήσει ξεκάθαρα στο εξής ερώτημα: "Αποδέχεστε το Σχέδιο του Γενικού Γραμματέα ως βάση για συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας;".

 

Στην ίδια επιστολή ο Παπαδόπουλος επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει, αμέσως μετά το ναυάγιο της Χάγης, σύμφωνα με την οποία θα παρέμενε προσηλωμένος στην "εξεύρεση διευθέτησης εντός των παραμέτρων του σχεδίου Ανάν (...) τόσο πριν όσο και μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση". Την επιστολή του αυτή ο Τ. Παπαδόπουλος, την κοινοποίησε και στον Κόφι Ανάν.

 

Ο Τ. Παπαδόπουλος απευθύνθηκε στον Κόφι Ανάν με νέα επιστολή (31/7/2003) στην οποία μεταξύ άλλων του αναφέρει:

 

"Επαναλαμβάνω (όπως σημείωσα στην επιστολή μου της 2ας Απριλίου 2003 στον κ. Ντενκτάς αντίγραφο της οποίας έστειλα και σε εσάς) ότι για να υπάρξει νόημα στην επανέναρξη των συνομιλιών, πιστεύω ότι και οι δύο

κοινότητες θα πρέπει να δηλώσουν από την αρχή ότι αποδέχονται το σχέδιό σας ως τη βάση για μια περαιτέρω διαπραγματευτική διαδικασία, στο πλαίσιο της αποστολής των καλών σας υπηρεσιών".

 

Την 1η Αυγούστου 2003 η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου κυκλοφορούσε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας την επιστολή Παπαδόπουλου προς Ανάν, με την οποία δήλωνε απόλυτη προσήλωση στη λύση με βάση το σχέδιό του.

 

Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Κύπρου στα Η.Ε. κυκλοφορεί την 1η Αυγούστου 2003 σαν επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη ρητή δέσμευση του Τ. Παπαδόπουλου για λύση με βάση στο σχέδιο Ανάν.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

16/09/2007

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα