Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Οι δεσμεύσεις, η κινητικότητα και το "Πρώτο βιολί

Γιατί οι Αμερικανοί ερωτεύτηκαν τον Τάσσο;


Πού το πάνε οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Κυπριακό; Προς τι ο ξαφνικός "έρωτας" με τον Τάσσο Παπαδόπουλο παραμονές των εκλογών; Μήπως οι ΗΠΑ διάλεξαν υποψήφιο και παρεμβαίνουν στην εκλογική διαδικασία υπέρ του απερχόμενου Προέδρου; Ή μήπως διέγνωσαν το αδύνατο σημείο του στις επικείμενες εκλογές και προσπαθούν να τον "βοηθήσουν" έναντι δέσμευσης για λύση του προβλήματος;

 

Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα, με αφορμή την κινητικότητα που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ στο Κυπριακό και προσωπικά ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς.

 

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη δυτική διπλωματική πηγή, "δεν υπάρχει αμερικανική πρωτοβουλία με στόχο κάτι καινούργιο, πέρα από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου". Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ΟΗΕ και ειδικά ο γενικός γραμματέας Μπαν Γκι-μουν δεν επιδεικνύει το παραμικρό ενδιαφέρον για το Κυπριακό. Ο γενικός γραμματέας είναι πρόθυμος να σκεφτεί ξανά το αίτημα των ΗΠΑ να διορίσει ειδικό απεσταλμένο στο Κυπριακό, μόνο αν διαπιστώσει ότι υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για λύση του προβλήματος. Και η μόνη διαδικασία που προς το παρόν υπάρχει είναι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Εάν αυτή προχωρήσει καλώς. Διαφορετικά ο ΟΗΕ δεν είναι πρόθυμος να μπει στη διαδικασία επίρριψης ευθυνών. Απλώς, θα καταγράψει το αδιέξοδο και θα αιτιολογήσει την απόφασή του να μην αναμιχθεί.

 

Η 8η Ιουλίου είναι μια καλή δικαιολογία για να κρατείται το Κυπριακό σε νάρκωση, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που θα ετοιμαστεί η έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας. Από τότε που υπάρχει Κυπριακό οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να συντηρούν κάποια διαδικασία που είναι προτιμότερη από το πλήρες αδιέξοδο. Σε αυτό το πλέγμα εξυπηρετούνται και κάποιες πολιτικές φιλοδοξίες του Νίκολας Μπερνς ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, ενδιαφέρεται να διεκδικήσει εκλογή στη Γερουσία και φλερτάρει τις ψήφους της ομογένειας.

 

Οι εκλογές

 

Αν και η προεκλογική περίοδος στην Κύπρο θα έπρεπε να ήταν ανασταλτικός παράγοντας για πρωτοβουλίες, οι Αμερικανοί πιστεύουν πως υπάρχει συγκυρία που μπορεί να αποδώσει κάποια θετικά αποτελέσματα:

  • Όσο κι αν το Κυπριακό έχει κουράσει την κοινωνία και έγινε ανιαρό θέμα συζήτησης, οι εκλογές θα κριθούν με κύριο κριτήριο το εθνικό ζήτημα.
  • Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχει εξασφαλισμένες τις ψήφους των "σκληρών", αλλά δεν του αρκούν για να επανεκλεγεί. Όπως αναφέρεται και στο σημείωμα του επικοινωνιολόγου του Κ. Παπαγόπουλου (Πολίτης 23/9/2007) χρειάζεται να πείσει πως επιδιώκει επανεκλογή για να λύσει το Κυπριακό και όχι για την καρέκλα της εξουσίας.

Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Τάσσος Παπαδόπουλος για συνάντηση με τον Ταλάτ καθώς και η ενεργοποίηση του αμερικανικού παράγοντα εξυπηρετούν τις ανάγκες αυτής της στρατηγικής. Συνεπώς, οι Αμερικανοί εκτιμούν πως έστω κι έτσι μπορούν να εξασφαλίσουν κάποιες δεσμεύσεις που θα αποδώσουν στη συνέχεια.

 

Πίσω στο Ανάν;

 

Οι άνθρωποι των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, καθώς και οι Αμερικανοί έχουν διαγνώσει μια πιο διαλλακτική προσέγγιση εκ μέρους του Προέδρου. Μάλιστα, σύμφωνα με άριστα ενημερωμένη διπλωματική πηγή, ο Τ. Παπαδόπουλος είπε στον Μάικλ Μόλλερ σε πρόσφατη συνάντησή τους πως "δεν τρέφει ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει λύση που θα απέχει ουσιωδώς από το σχέδιο Ανάν". Ωστόσο, τονίζει, πως θα ήταν πολιτική αυτοκτονία να αρχίσει τώρα συζητήσεις έστω και στη σκιά του σχεδίου Ανάν.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ ο τελευταίος του υπέδειξε να διαλέξει από το σχέδιο Ανάν ποια στοιχεία τον βρίσκουν σύμφωνο και με ποια διαφωνεί για να τα συζητήσουν. Σύμφωνα με του τ/κ πηγές ο Παπαδόπουλος απάντησε πως δεν μπορούσε να μιλήσει καν στον κόσμο για το σχέδιο Ανάν και ζήτησε από τον Ταλάτ να το κάνει εκείνος στο πλαίσιο των επιτροπών.

 

Το ερώτημα είναι κατά πόσο η μετατόπιση του Τ. Παπαδόπουλου σε πιο μετριοπαθείς θέσεις είναι ειλικρινής ή ένας ελιγμός για να πετύχει το ξεκίνημα μιας διαδικασίας που θα εξυπηρετήσει τους εκλογικούς του σχεδιασμούς. Σύμφωνα με δυτική διπλωματική πηγή, οι ΗΠΑ εάν θα αναμιχθούν σε μια νέα διαδικασία, θα επιδιώξουν αυτή τη φορά "να είναι το πρώτο βιολί". Επίσης, εμφανίζονται πρόθυμες να εξυπηρετήσουν τις προεκλογικές σκοπιμότητες του Τάσσου Παπαδόπουλου, νοουμένου ότι θα τον δεσμεύσουν σε μια διαδικασία που δεν θα του αφήνει περιθώρια να παίξει για δεύτερη φορά το παιχνίδι του 2004.

 

Υπαναχώρηση

 

Οι προθέσεις των ΗΠΑ να δεσμεύσουν τον Τ. Παπαδόπουλο μάλλον ωθούν τη Λευκωσία στην υπαναχώρηση. Οι δημόσιες δηλώσεις του Νίκολας Μπερνς μετά τη συνάντηση με τον Τ. Παπαδόπουλο πως αν υπάρξει νέα προσπάθεια "υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να λάβουμε υπόψη από ορισμένα σχέδια του παρελθόντος" και πως "υπάρχει πολλή ιστορία, έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος εδώ και πολύ χρονικό διάστημα ώστε να πάρουμε τις καλύτερες ιδέες που μπορούν να σχηματίσουν ένα κοινό παρονομαστή, ένα κοινό θεμέλιο για μία νέα προσπάθεια", σαφώς παραπέμπει σε μια νέα εκδοχή του σχεδίου Ανάν, το οποίο ήταν η σούμα όλων των πρωτοβουλιών λύσης του Κυπριακού, με κάποιο άλλο όνομα και διαφορετική δομή.

 

Η θέση του Μπερνς ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε δύο μήνες, η πίεση προς το γενικό γραμματέα να διορίσει απεσταλμένο του στο Κυπριακό και η φωτογράφηση του σχεδίου Ανάν αντιμετωπίστηκαν με επιφύλαξη από τον Τ. Παπαδόπουλο, ο οποίος επ΄ ουδενί θέλει να δεσμευτεί και να μπει σε διαδικασία ουσίας, παραμονές εκλογών. Τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης προσπάθησαν με τις δηλώσεις τους να συμμαζέψουν όποιες προσδοκίες δημιούργησε το αμερικανικό ενδιαφέρον.

 

Ανοίγει η Λήδρας;

 

Πάντως, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος εξακολουθεί να επιδιώκει την κινητικότητα, όχι όμως σε βαθμό που μπορεί να χάσει τον έλεγχο. Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές του "Π", έχουν προχωρήσει οι διαβουλεύσεις με την άλλη πλευρά για το άνοιγμα της οδού Λήδρας. Αν και υπάρχουν ακόμη κάποιες μικρές εκκρεμότητες, εκτιμάται πως μπορούν να υπερπηδηθούν, εάν η απόφαση εξυπηρετεί πολιτικά τους δύο ηγέτες.

 

Ο Ταλάτ επιθυμεί διακαώς το άνοιγμα της Λήδρας τόσο για οικονομικούς όσο και για εσωκομματικούς λόγους. Ο Τ. Παπαδόπουλος για να δώσει τη Λήδρας χρειάζεται ένα αντάλλαγμα που να εξυπηρετεί τη δική του στρατηγική. Η ίδρυση έστω και μιας επιτροπής, στο πλαίσιο της 8ης Ιουλίου, θα ήταν ένα καλό αντάλλαγμα που θα εξυπηρετούσε την επικοινωνιακή προεκλογική στρατηγική του.

 

Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα στο νησί Μάικλ Μόλλερ θα έχει διαβουλεύσεις με τον Τάσσο Παπαδόπουλο την εβδομάδα που μπαίνει, όμως οι όποιες πιθανές εξελίξεις θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Νέα Υόρκη και τη συνάντησή του με τον Μπαν Γκι-μουν στις 14 Οκτωβρίου.

 

 

Δεύτερη πενταετία Τάσσος; Γιατί όχι!

 

Τα ανοίγματα των ΗΠΑ προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο και η πρόθεσή τους να τον διευκολύνουν ενόψει και των προεδρικών εκλογών προκαλεί προβληματισμό στους άλλους δύο υποψήφιους για την Προεδρία.

Αν και ο Τάσσος Παπαδόπουλος προβάλλεται σαν ο "ασυμβίβαστος" ηγέτης που "αντιστέκεται στα σχέδια των Αγγλοαμερικανών", στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ δεν έχουν σοβαρά προβλήματα μαζί του.

 

Ο Τ. Παπαδόπουλος μπορεί να ματαίωσε την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας Ανάν, την οποία στήριζαν πλήρως οι ΗΠΑ, όμως δεν αντιστρατεύτηκε τα συμφέροντα και τα κίνητρα τους: Ο κυρίως λόγος της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού ήταν η διευκόλυνση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, καθώς και η οριστική εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Τ. Παπαδόπουλος δεν έθεσε σε ρίσκο αυτούς τους δύο μείζονες στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ:

  • Διευκόλυνε τα μέγιστα την πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. και με την πολιτική του την απάλλαξε από τα βαρίδια του Κυπριακού. Το Κυπριακό είναι ένας μπελάς για την Ε.Ε. αλλά δεν περιπλέκει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το μέλλον της οποίας θα κριθεί από άλλους παράγοντες και όχι από το Κυπριακό.
  • Συναίνεσε στην πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό, για πρώτη φορά από το 1974, δεν δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ενδεικτικό της απεξάρτησης της εσωτερικής πολιτικής των δύο χωρών από το Κυπριακό είναι το γεγονός πως στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία το Κυπριακό δεν ήταν καν στην ατζέντα.
  • Ο Πρόεδρος της Κύπρου διευκόλυνε πλήρως τις ΗΠΑ τόσο στον πόλεμο κατά του Ιράκ όσο και στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Συμπερασματικά, το ενδεχόμενο επανεκλογής του Τάσσου Παπαδόπουλου δεν φαίνεται να προκαλεί κανένα πονοκέφαλο στις ΗΠΑ σε αντίθεση με τον Χριστόφια, ο οποίος λόγω ιδεολογικών καταβολών μπορεί να είναι λιγότερο δεκτικός στα αμερικανικά αιτήματα για διευκολύνσεις.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αυτό που εκκρεμεί είναι η ρύθμιση της λύσης που θα επιφέρει ο χρόνος. Αυτό που εκτιμούν οι δυτικοί διπλωμάτες στη Λευκωσία είναι πως το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου έκανε τον κύκλο του. Ο κίνδυνος σύρραξης έχει ξεπεραστεί κι ο χρόνος είναι αυτός που θα επιβάλει αυτό που δεν κατάφεραν να προσφέρουν οι μεσολαβητές. Στην επόμενη προεδρική θητεία, όποιος κι αν είναι ο Πρόεδρος, αναμένεται πως θα υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις, που οι ίδιοι οι Κύπριοι θα επιδιώξουν μια ρύθμιση για να τις χαλιναγωγήσουν. Υπό αυτή τη σκοπιά, μια δεύτερη θητεία Παπαδόπουλου μάλλον θα διευκολύνει παρά θα περιπλέξει την αποδοχή της νέας πραγματικότητας που ήδη διαμορφώνεται.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

30/09/2007

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα