Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Κυριακή, 5 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πρώτο σχέδιο Ανάν - Χάγη
Δημοψήφισμα
Χάγη – Νέα Υόρκη
Ευρωεκλογές 2004
Νέα Υόρκη – Δημοψήφισμα
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Πρόσφερε την πόλη έναντι απαλλαγής από το σχέδιο Ανάν

Στρατηγική Ντενκτάς, χωρίς Βαρώσι!


Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στελεχών του επιτελείου του στην Αγία Νάπα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος υποστήριξε πως "καμιά ευκαιρία για επιστροφή της Αμμοχώστου από το 1974 μέχρι σήμερα δεν χάθηκε, αφού ουδέποτε η Τουρκία ήταν πρόθυμη να την επιστρέψει". Ο Παπαδόπουλος είπε πως ο ίδιος έχει θέσει το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη και υπέδειξε ότι "καμιά πρόοδος δεν θα γίνει στην εφαρμογή του κανονισμού του απευθείας εμπορίου που επιζητά η Τουρκία αν δεν επιστραφεί η Αμμόχωστος".

 

Πολιτική Ντενκτάς

 

Ο πρόεδρος παραπέμπει στη φινλανδική πρωτοβουλία, του 2006, όταν αποδέχτηκε την επιστροφή της Αμμοχώστου, έναντι της έγκρισης του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο. Όμως, αυτή η πολιτική, δηλαδή η Αμμόχωστος έναντι άρσης του εμπάργκο, είναι πολιτική Ντενκτάς. Για την ακρίβεια, όπως επιβεβαιώνεται από τα σχετικά ντοκουμέντα, το σύνολο της στρατηγικής Παπαδόπουλου στο Κυπριακό είναι αντιγραφή των εισηγήσεων του Ντενκτάς.

 

Μετά το ναυάγιο της Χάγης, λόγω και της διεθνούς απομόνωσης στην οποία περιήλθε, ο Ραούφ Ντενκτάς πρότεινε στον Τάσσο Παπαδόπουλο σειρά μέτρων, με πρώτο την επιστροφή των Βαρωσίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλειπόταν το σχέδιο Ανάν και θα αναζητείτο μια νέα βάση για τη λύση του Κυπριακού.

 

Μόνο σχέδιο Ανάν

 

Ο Παπαδόπουλος απάντησε αυθημερόν στον Ντενκτάς, ότι η μόνη προοπτική λύσης ήταν το σχέδιο Ανάν! Αναφέρει επί λέξει στην επιστολή του ο Παπαδόπουλος:

 

"Η θέση μου είχε τεθεί ξεκάθαρα, κατά τη διάρκεια, πριν και μετά τη Χάγη. Απλά παραθέτω τη δήλωση την οποία έκανα μετά το αδιέξοδο στη Χάγη, η οποία ισχύει.

'Σας διαβεβαιώνω πως παρά αυτή την οπισθοχώρηση θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για επίτευξη διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, τόσο πριν όσο και μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός της σημερινής οπισθοχώρησης δεν πρόκειται να μας απομακρύνει από το σκοπό της εξεύρεσης διευθέτησης εντός των παραμέτρων του σχεδίου Ανάν'.

 

Εάν η επανάληψη των συνομιλιών θα έχει νόημα, δίνοντας ελπίδα για διευθέτηση του Κυπριακού σε συνολική βάση στο εγγύς μέλλον, πιστεύω ότι μπορείτε να υποδείξετε πως:

 

(α) Αποδέχεστε τη συνέχιση της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, όπως προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

(β) Αποδέχεστε το Σχέδιο του Γενικού Γραμματέα ως βάση για συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας".

 

 

Τι δέχτηκε

 

Η υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν στηριζόταν στη βεβαιότητα της απόρριψής του από τον Ντενκτάς. Όταν ο Ντενκτάς έφυγε από τη μέση, ο Τ. Παπαδόπουλος ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη για την εξουδετέρωση του σχεδίου. Και για να το πετύχει αυτό, υιοθέτησε ένα προς ένα όλα τα σημεία της πρότασης Ντενκτάς του 2003, εκτός από το Βαρώσι:

 

Τα έξι "Ναι" του Παπαδόπουλου στις ισάριθμες εισηγήσεις του Ντενκτάς (καταγράφονται στο γράφημα, κάτω) είναι τα ακόλουθα:

 

1. Βαρώσι:

Παραμένει υπό τουρκική κατοχή.

2. Εμπόριο, μεταφορές, ταξίδια, αθλητικές συμμετοχές:

Νομιμοποιήθηκαν οι αφίξεις από τα αεροδρόμια του ψευδοκράτους, η Ε.Ε. αποδέχεται ως νόμιμα τα κλειστά λιμάνια. Μόνη εκκρεμότητα οι απευθείας πτήσεις και το εμπόριο με την Ε.Ε. Σχεδόν συμφωνήθηκε η άρση του αθλητικού εμπάργκο.

3. Διακίνηση:

Εφαρμόζεται από το 2003. Είναι διακηρυγμένη πολιτική της Κυβέρνησης να ανοίξουν και άλλα οδοφράγματα.

4. Εμπόριο:

Εφαρμόζεται μέσω του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή. Πρόσφατα, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο για επιχορήγηση κοινοπραξιών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

5. ΟΥΝΦΙΚΥΠ:

Μονομερής άρση των περιορισμών από το 2003.

6. Ομάδα συμφιλίωσης:

Περιλαμβάνεται στα ΜΟΕ που πρότεινε η Κυβέρνηση στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

 

Συμπερασματικά, η ραχοκοκαλιά της λεγόμενης διεκδικητικής πολιτικής του προέδρου Παπαδόπουλου απέδωσε υλοποίηση όλων των εισηγήσεων Ντενκτάς, του 2003. Με μόνη εξαίρεση ότι δεν πήραμε το Βαρώσι.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

28/10/2007

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα