Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Καθημερινή πρακτική η παραπληροφόρηση

Και μια πρωτοβουλία μαϊμού...


Αναχωρώντας για την Ουγκάντα, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως επίκειται πρωτοβουλία στο Κυπριακό το 2008 και αναφέρθηκε στην έκθεση που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην 5η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης, σχετικά με τον οικονομικό προϋπολογισμό του 2008:

 

"Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε (...) ότι θεωρεί αναγκαίο όπως το 2008 αρχίσει νέα πρωτοβουλία και καθόρισε έξι συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων".

 

Όπως διευκρινίστηκε τις προηγούμενες μέρες πρόκειται για μια τεχνοκρατική διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Τα Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζουν ένα προϋπολογισμό των πιθανών εξόδων τους στις περιοχές που έχουν παρουσία.

 

Το 2004, όταν όλοι ανέμεναν μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, λόγω και της προσπάθειας της Τουρκίας να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, μεταδόθηκε από τη Νέα Υόρκη η πληροφορία ότι ο Κόφι Ανάν ζητούσε ένα κονδύλι ύψους 576.000 δολαρίων, "που θα καλύψουν τα έξοδα ενός ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό και των συνεργατών του το 2005" (ΚΥΠΕ 8/12/2004).

 

Η έκθεση του ΟΗΕ για τον προϋπολογισμό του 2005. Ο Τ. Παπαδόπουλος επίπληξε τους δημοσιογράφους επειδή της έδιναν πολιτική σημασία. Τις προάλλες ανακοίνωσε πρωτοβουλία με βάση την ίδια έκθεση για τον προϋπολογισμό του 2008!

Τα ΜΜΕ έδωσαν προβολή στην είδηση αυτή, ως προάγγελο μιας νέας πρωτοβουλίας. Η Κυβέρνηση της Κύπρου που είχε τότε στρατηγική να αποτρέψει οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο Κυπριακό, μάλλον ανησύχησε και ζήτησε ενημέρωση, για να πάρει την απάντηση ότι η έκθεση εκείνη δεν είχε καμιά πολιτική βαρύτητα.

 

"Από πληροφόρηση από εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο μπορώ να σας πως ότι πρόκειται για μια μέθοδο ρουτίνας, ένα 'standard procedure' όπως μας έχουν πει, που αποβλέπει στην αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης. "Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα κονδύλια άμεσα. Όμως, για σκοπούς προληπτικούς, αυτά τα κονδύλια έχουν προβλεφθεί για να μπορούν να αντιμετωπισθούν συνθήκες, οι οποίες μπορούν να εγερθούν μέσα στο 2005".

 

Στις 9 Δεκεμβρίου 2004, ο εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν ξεκαθάριζε εντελώς το ζήτημα: "Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα προς την 5η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης είναι ένα τεχνικό έγγραφο για σκοπούς χρηματοδότησης και όχι κείμενο πολιτικής".

 

Ωστόσο, λόγω και της παραχώρησης της ημερομηνίας στην Τουρκία, δημιουργήθηκε ένα κλίμα περί επικείμενης πρωτοβουλίας στα ΜΜΕ, οπόταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος επιτέθηκε κατά των δημοσιογράφων ("Πολίτης", 10/12/2007: "Σκοτώνει την προοπτική", "Φιλελεύθερος", 10/12/2004: "Ξεσπάθωσε κατά των ΜΜΕ ο Πρόεδρος", "Σημερινή", 10/12/2004: "Μάλλον θόρυβος γίνεται..."), επειδή έδιναν πολιτικές ερμηνείες σε μια τεχνική έκθεση:

 

"Δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στο Κυπριακό", είπε και εξήγησε πως "αυτό που ζήτησε ο κ. Ανάν είναι το συνηθισμένο που ζητά κάθε χρόνο".

"Υπάρχει -είπε- ένα κονδύλι για παν ενδεχόμενο και λυπούμαι που δεν το ξέρετε. Πιστεύετε αυτά που γράφετε εσείς οι ίδιοι και αναπαράγει ο ένας τον άλλο".

 

Η τεχνική αυτή έκθεση επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και η Κυβέρνηση το γνωρίζει. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος επίσης γνωρίζει ότι δεν πρόκειται για επικείμενη πρωτοβουλία, αλλά για μια τεχνική διαδικασία. Ωστόσο, παραποιεί ενσυνείδητα την πραγματικότητα για προεκλογικούς λόγους. Πρόκειται για γραμμή που δόθηκε από το εκλογικό τους επιτελείο, εξού και όλοι οι πρωταγωνιστές της εκστρατείας του έκαναν πανομοιότυπες δηλώσεις περί νέας πρωτοβουλίας, που ήταν ο καρπός των προσπαθειών του Προέδρου!...


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

25/11/2007

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα