Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Κυριακή, 5 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πρώτο σχέδιο Ανάν - Χάγη
Δημοψήφισμα
Χάγη – Νέα Υόρκη
Ευρωεκλογές 2004
Νέα Υόρκη – Δημοψήφισμα
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Πρόταση επί χάρτου το "αστείο" 20/01/2008

Προσφέρθηκε η Καρπασία, δεν την ήθελε ο Τάσσος


Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος άνοιξε ο ίδιος τη συζήτηση για τη μη διαπραγμάτευση της επιστροφής της Καρπασίας στο Μπούργκενστοκ, αποκαλώντας "ατζαμοσύνη", σχετική πρωτοβουλία που είχε αναλάβει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

 

Στη συζήτηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν υπήρξε ποτέ πρόταση για την Καρπασία και πως στη διερεύνηση που έγινε, ο Φερχόιγκεν είπε στους απεσταλμένους του Προέδρου, Βασιλείου και Ιακώβου, ότι η όλη ιστορία ήταν ένα αστείο (αγγλιστί "It was a joke").

 

Τη θέση αυτή του Προέδρου επιβεβαίωσε με συνέντευξή του στον "Φιλελεύθερο" ο Αντρεάς Μαυρογιάννης, μέλος τότε της διαπραγματευτικής ομάδας και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ. Ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως συνάντησε τους συνεργάτες του Γκ. Φερχόιγκεν, Μάουρερ και Σράιντερ, οι οποίοι του επιβεβαίωσαν ότι επρόκειτο για αστείο.

 

Ο χάρτης

 

Ωστόσο, ο Τουμάζος Τσελεπής, επίσης μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, σε απάντηση των δηλώσεων Μαυρογιάννη, δήλωσε στον "Άστρα" ότι η Τουρκία έκανε πρόταση για την Καρπασία και μάλιστα με χάρτη. "Πώς είναι δυνατόν να λέμε ότι τους είπε ο Φερχόιγκεν ότι ήταν αστείο, όταν προηγήθηκαν ορισμένα άλλα γεγονότα, τα οποία αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν επρόκειτο για κανένα αστείο";

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Π", οι Τούρκοι διαβίβασαν την πρόταση και το χάρτη μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Ο χάρτης δόθηκε σε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, ο οποίος τον παρέδωσε προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι διαβουλεύσεις αυτές γίνονταν ανεπίσημα, διότι στην Ελβετία δεν διεξάγονταν συνομιλίες.

 

"Ο χάρτης δόθηκε στους ειδικούς που ήταν ο κ. Χατζηράφτης και η κ. Ζαπίτη για να τον αναλύσουν. Την επομένη ο χάρτης αναλύθηκε λεπτομερώς σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και η πρόταση εκρίθη ασύμφορη", αναφέρει ο Τ. Τσελεπής, ο οποίος επισημαίνει πως δεν έγινε καμιά αντιπρόταση.

 

Δεν ήθελε

 

Η υποβολή του χάρτη, η ανάλυσή του και η συζήτησή του στο Εθνικό Συμβούλιο προηγήθηκαν των όσων περιγράφει ο Τάσσος Παπαδόπουλος, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για αστείο. "Οι Τούρκοι, τα Ηνωμένα Έθνη και ο Φερχόιγκεν έκαναν ολόκληρο παρασκήνιο για να μας κάνουν ένα αστείο; Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά;", διερωτήθηκε ο Τουμάζος Τσελεπής, ο οποίος αναφέρει πως δεν υπήρχε διάθεση για διαπραγμάτευση της Καρπασίας. "Μείναμε το τελευταίο δευτερόλεπτο, κι όταν όλα είχαν κλείσει κι όταν όλα είχαν τελειώσει, στείλαμε τον κ. Βασιλείου και τον κ. Ιακώβου στον Φερχόιγκεν. Από τη στιγμή που έγινε η κρούση, οι Τούρκοι το συζητούσαν, οφείλαμε να το διαπραγματευτούμε".

 

Για την ύπαρξη χάρτη μίλησε πρώτα ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας. Όταν ερωτήθηκε ο Τ. Παπαδόπουλος εάν όντως υπήρξε χάρτης, απάντησε αμήχανα. "Απ' ό,τι θυμάμαι όχι. Χάρτες κυκλοφορούσαν πάρα πολλοί". Ωστόσο, οι αποκαλύψεις του Τ. Τσελεπή, ο οποίος μίλησε πολύ συγκεκριμένα, έμειναν αναπάντητες και αδιάψευστες.

 

Τα γεγονότα όπως τα περιγράφει ο Τουμάζος Τσελεπής επιβεβαιώνονται πλήρως από την έκθεση του Κόφι Ανάν, καθώς και από την απάντηση που του απέστειλε ο Τ. Παπαδόπουλος.

 

Γιατί δεν διαπραγματεύτηκε

 

Από τότε ο Νίκος Αναστασιάδης κατάγγειλε τον πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι δεν διαπραγματεύτηκε ούτε την Καρπασία ούτε κανένα άλλο ζήτημα στο Μπούργκενστοκ επειδή πήγε στις συνομιλίες με στρατηγική ήττας. "Ήταν προ πολλού ειλημμένη απόφαση να μην προκύψει συμφωνία", δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

 

Εξάλλου, ο Δ. Χριστόφιας στην εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, τη Μεγάλη Παρασκευή του 2004, όταν εισηγούνταν την αποδοχή του σχεδίου Ανάν, κατηγόρησε τον Τάσσο Παπαδόπουλο ότι αρνήθηκε να διαπραγματευτεί και έκανε ειδική αναφορά στην Καρπασία. Η ανατροπή του Μεγάλου Σαββάτου στο ΑΚΕΛ και η σταδιακή προσαρμογή του κόμματος στην πολιτική Παπαδόπουλου, εμπόδισε τον περαιτέρω διάλογο για τα πεπραγμένα της Λουκέρνης, για να εμπεδωθεί τελικά η άποψη ότι η διάσκεψη εκείνη ήταν μια στημένη διαδικασία για να εξυπηρετηθεί η Τουρκία.

 

Ωστόσο, ο χρόνος επιβεβαίωσε τη θέση του γενικού γραμματέα, ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να διαπραγματευτεί οτιδήποτε, επειδή απέρριπτε συνολικά το σχέδιο. Όπως γράφει στην έκθεσή του ο Κ. Ανάν, ο Πρόεδρος δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του, να δώσει ένα σύντομο κείμενο με ιεραρχημένες τις κόκκινες γραμμές της ελληνοκυπριακής πλευράς.

 

Στις 31 Οκτωβρίου 2007, ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε πως ο Τ. Παπαδόπουλος αρνήθηκε να μπει στη διαδικασία του πάρε - δώσε. "Στο Μπούργκενστοκ ικέτευα τον Πρόεδρο" να δώσει τις "κόκκινες γραμμές", είπε αλλά εκείνος αρνείτο. Απαντώντας εκ μέρους του Προέδρου, ο Βασίλης Πάλμας είπε ότι τότε, ο Τ. Παπαδόπουλος έδωσε ένα έγγραφο με τις "κόκκινες γραμμές" δύο σελίδων και επτάμισι γραμμών.

 

Είναι το ίδιο έγγραφο που επικαλέστηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος, την περασμένη εβδομάδα, σαν γραπτό τεκμήριο ότι διεκδίκησε την Καρπασία. Το έγγραφο αυτό έχει ημερομηνία 30 Μαρτίου, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της επιδιαιτησίας και δόθηκε λίγες μόνο ώρες πριν παραδοθεί το τελικό σχέδιο. Δεν καταγράφει οι "κόκκινες γραμμές" της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά την "αρχική αντίδρασή" της στο σχέδιο Ανάν 4.

 

Κοντολογίς, όλες οι πληροφορίες και τα ντοκουμέντα επιβεβαιώνουν τη θέση του Κόφι Ανάν, ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν πήγε στο Μπούργκενστοκ με διάθεση να διαπραγματευτεί.

 

Γράφει στην έκθεσή του ο Κόφι Ανάν:

  • Ο Παπαδόπουλος, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν ήταν διαθέσιμος για συνομιλίες "λόγω άλλων δεσμεύσεων του στο Bόrgenstock και στις Βρυξέλλες". (Από τις έξι διαθέσιμες μέρες ο Τ. Παπαδόπουλος έφυγε τις δύο και πήγε στις Βρυξέλλες).
  • "Η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία είχαν επανειλημμένα ζητήσει κατάλογο προτεραιοτήτων σε απάντηση των δικών τους, αναφέροντας ότι ήταν διατεθειμένες να ικανοποιήσουν ορισμένες απαιτήσεις των Ελληνοκυπρίων, ως μέρος ενός πάρε-δώσε".
  • "Ενώ σε μερικούς τομείς επιτεύχθηκε πρόοδος, μέσω επαφών σε επίπεδο εργασίας, ιδιαίτερα σε θέματα περιουσιών και κατοικίας". (Όσα πήρε η ελληνοκυπριακή πλευρά τα διεκδίκησαν ο Αναστασιάδης, ο Βασιλείου και εν μέρει ο Χριστόφιας).
  • "Μπορεί να ήταν δυνατό να ικανοποιηθούν και άλλες ελληνοκυπριακές ανησυχίες, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν πιο πρόθυμη να εμπλακεί σε πάρε- δώσε στο Bόrgenstock και προηγουμένως και να θέσει κατά προτεραιότητα τους στόχους της".

Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

20/01/2008

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα