Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Κυριακή, 5 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πρώτο σχέδιο Ανάν - Χάγη
Δημοψήφισμα
Χάγη – Νέα Υόρκη
Ευρωεκλογές 2004
Νέα Υόρκη – Δημοψήφισμα
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Όλο το παρασκήνιο των μυστικών συνομιλιών στη Λουκέρνη και στη Στράκκα

Οι συγκλονιστικοί διάλογοι Τάσσου - Σερντάρ


Άκρως αποκαλυπτικός είναι ο υιός του Ραούφ Ντενκτάς, Σερντάρ, σε συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Μπασιαράν Ντουζκιούν, για τα παρασκήνια των συνομιλιών στο Μπούργκερστοκ και ειδικά για τις μυστικές συνομιλίες που είχε εκεί με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, που συνεχίστηκαν στη Λευκωσία, στα δείπνα της Στράκκας.

 

Ο Μπασιαράν Ντουζκιούν εξέδωσε πρόσφατα το βιβλίο "Στη Σκιά του Πιλάτου" (Πιλάτος είναι ένα βουνό στη Λουκέρνη) με πληροφορίες και συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές της περιόδου. Στη συνέντευξή του ο Σερντάρ Ντενκτάς, περιγράφει λεπτομερώς πώς ξεκίνησαν οι μυστικές συνομιλίες, ποιος ήταν ο σκοπός τους, γιατί συνεχίστηκαν στη Λευκωσία και γιατί απέτυχαν.

 

Οι περιγραφές του Σερντάρ Ντενκτάς δένουν πλήρως με τα γνωστά γεγονότα της περιόδου, ενώ οι σκέψεις που του μετέφερε ο Τ. Παπαδόπουλος επιβεβαιώνονται από δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις του.

Το γενικό συμπέρασμα επιβεβαιώνει τα όσα καταλογίσθηκαν στον Τ. Παπαδόπουλο, ότι δεν πήγε στη διάσκεψη της Λουκέρνης για να διαπραγματευτεί, αλλά για να σκοτώσει το σχέδιο λύσης στη διαδικασία. Για να το πετύχει αυτό, δεν δίστασε να έρθει σε συνεννόηση με τον Ντενκτάς και να ανοίξει όλα τα χαρτιά του στην τουρκική πλευρά.

 

Ο Τ. Παπαδόπουλος αποκάλυψε στον Σερντάρ Ντενκτάς όλη του τη στρατηγική απόρριψης του σχεδίου στο δημοψήφισμα, προτού ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, ενώ πρόσφερε στην άλλη πλευρά άρση της απομόνωσης, φτάνει να φεύγανε μαζί από τις συνομιλίες.

 

Από τις περιγραφές του Σερντάρ Ντενκτάς, επιβεβαιώνεται η άρνηση του Τ. Παπαδόπουλου να διαπραγματευτεί τη βελτίωση οποιασδήποτε πτυχής του Κυπριακού. Όπως είπε στον Σερντάρ Ντενκτάς, δεν πίστευε σ' αυτό το σχέδιο και θα καλούσε τον κόσμο να το καταψηφίσει. Η τουρκική πλευρά χειρίστηκε τις εξελίξεις, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις τελικές θέσεις του Τ. Παπαδόπουλου επί του σχεδίου.

 

Ας παρακολουθήσουμε πώς περιγράφει τα γεγονότα ο Σερντάρ Ντενκτάς, σε ελεύθερη μετάφραση, αλλά ακριβή απόδοση των λόγων του. Οι μυστικές συναντήσεις Σερντάρ - Τάσσου έγιναν τις τελευταίες τρεις μέρες των συνομιλιών.

 

Ο Σερντάρ Ντενκτάς αναφέρει ότι πήρε μηνύματα από την ε/κ αντιπροσωπεία, ότι έπρεπε να συνομιλήσει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Παπαδόπουλο και συζήτησε το θέμα με τον Ταλάτ:

Σερντάρ: Τι λες να βρεθούμε με τον Παπαδόπουλο;

Ταλάτ: Άντε και βρεθήκαμε, τι θα βγει;

Σερντάρ: Δεν ξέρω τι θα βγει, αλλά αφού οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν να τον δούμε, ίσως υπάρχει κάτι. Ίσως μπορέσουμε να μεταφέρουμε ένα μήνυμα.

Ταλάτ: Να το συζητήσουμε με την τουρκική αντιπροσωπεία.

Το ζήτημα τέθηκε στον Ερντογάν, ο οποίος απάντησε: "Να συναντηθείτε, δίχως να δεσμευτείτε σε οτιδήποτε".

 

Πρώτη συνάντηση

 

Με τη συγκατάθεση και της τουρκικής αντιπροσωπείας, διευθετήθηκε συνάντηση Σερντάρ Ντενκτάς - Τάσσου Παπαδόπουλου. Τις διαβουλεύσεις τις έκανε ο τότε αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο οποίος διατηρούσε καλή προσωπική σχέση με τον Σερντάρ Ντενκτάς.

Ο Κλεάνθους ζήτησε η συνάντηση να μείνει μυστική επειδή παρακολουθούνταν τα δωμάτιά τους, διαπίστωση με την οποία συμφώνησε και ο Σερντάρ Ντενκτάς. "Συμφωνήσαμε και την επόμενη μέρα βρεθήκαμε σε άσχετο δωμάτιο που δεν θα το υποψιαζόταν κανένας".

 

Η πρώτη συνάντηση δεν έβγαλε τίποτα, διότι κρατούσαν και οι δύο τα χαρτιά τους κλειστά. Ο Σερντάρ Ντενκτάς αναφέρει πως συζήτησε το θέμα με τον Ταλάτ και συμφώνησαν να ζητήσουν από τον Παπαδόπουλο αυτό που ήθελαν: μια διοίκηση βασισμένη στην πολιτική ισότητα.

 

Στη δεύτερη συνάντηση ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε στον Τ. Παπαδόπουλο ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα δέχονταν τίποτα που δεν θα βασιζόταν στην πολιτική ισότητα.

 

Τάσσος: Δηλαδή βλέπετε στο σχέδιο Ανάν την πολιτική ισότητα που θέλετε; Σερντάρ: Ναι, υπάρχει μια μορφή ισότητας.

Τάσσος: Δηλαδή, τώρα εσύ περιμένεις από μένα να σταματήσω να είμαι κράτος και να γίνω κρατίδιο;

Σερντάρ: Ναι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, κι εμείς αυτό θα κάνουμε.

Τάσσος: Ναι, αλλά εγώ είμαι ο πρόεδρος του αναγνωρισμένου κράτους. Γιατί να παραιτηθώ από αυτό; Θα δημιουργήσουμε αυτό το νέο μασκαραλίκι και μετά να μη λειτουργήσει και να βγω ξανά στον κόσμο να ζητώ να με αναγνωρίσουν; Γιατί να το δεχτώ αυτό; (Σημ: Αυτή ήταν η βασική επιχειρηματολογία του και στο διάγγελμά του)

Σερντάρ: Υπάρχει ένας λόγος, να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση και να έχουμε σταθερότητα.

Τάσος: Αυτό το σχέδιο δεν προσφέρεται για σταθερότητα. Όλα τα άρθρα του συγκρούονται με τα κριτήρια της Ε.Ε. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε με κανένα τρόπο. Όλες αυτές οι μεταβατικές περίοδοι συγκρούονται με τη διεθνή νομιμότητα. (Σημ. Γνωστές δημόσιες θέσεις του Τ. Παπαδόπουλου που τις διατύπωσε μετά την απόρριψη του σχεδίου).

 

Να φύγουμε μαζί

 

Ο Σερντάρ Ντενκτάς μετέφερε τις σκέψεις του Παπαδόπουλου στην τουρκική αντιπροσωπεία. Οι Τουρκοκύπριοι σκέφτηκαν να του υποβάλουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις για να προχωρήσει η διαδικασία και αποφάσισαν να προτείνουν ένα συμβιβασμό για την Κεντρική Τράπεζα. Ίσως να δοκίμαζαν τις διαπραγματευτικές προθέσεις του.

 

Ο Σερντάρ Ντενκτάς πήγε στην τρίτη συνάντησή του με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, με πρόταση για την Κεντρική Τράπεζα. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, αναφέρει ο Σερντάρ Ντενκτάς, δεν ήθελε να συζητήσει τέτοια ζητήματα. "Δεν θα βγούμε από μέσα", του είπε. Ο Παπαδόπουλος δεν ήθελε να συζητήσει οτιδήποτε που αφορούσε το σχέδιο Ανάν. "Ήταν πολύ ντόμπρος", αναφέρει ο Σερντάρ. Οπόταν έγινε ο παρακάτω διάλογος:

Τάσσος: Έλα να μιλήσουμε για κάτι άλλο.

Σερντάρ: Μα εσύ αντιδράς σε κάθε άρθρο της συμφωνίας, ποιος είναι ο σκοπός σου, τι θέλεις να κάνεις;

Τάσσος: Ελάτε να πάμε μαζί εμείς οι Κύπριοι να απαλλαχτούμε από αυτή την πίεση που ασκείται πάνω μας.

Σερντάρ: Τι θέλεις να πεις;

Τάσσος: Η Τουρκία, η Ελλάδα και τα Η.Ε. αυτή τη στιγμή μας πιέζουν να δεχτούμε αυτό το σχέδιο. Αυτό το σχέδιο δεν θα λειτουργήσει. Ελάτε να πάμε από κοινού και να ζητήσουμε αναβολή. Κι εμείς στην Κύπρο, μεταξύ μας, να συζητήσουμε το σχέδιο αυτό να το βελτιώσουμε.

Σερντάρ: Στο δικό μου μυαλό αυτό κάνει νόημα. Αλλά, κι εσύ πρέπει να δώσεις κάτι στους Τουρκοκύπριους.

Τάσσος: Σαν τι;

Σερντάρ: Για παράδειγμα, να ανοίξουμε τα λιμάνια μας. Θέλεις παράταση, θέλεις να συζητήσουμε, ωραία, να συζητήσουμε όντως ως Κύπριοι αν μπορούμε να διορθώσουμε αυτό το σχέδιο, όμως οι Τουρκοκύπριοι έχουν απαίτηση να τερματιστεί η απομόνωση. Το μεγαλύτερο εμπάργκο είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε τα λιμάνια μας.

Τάσσος: Να το σκεφτώ νομικά. Να δούμε αν μπορώ να το λύσω δίχως να υπάρχει αναγνώριση. Όμως θέλω και κάτι από σένα. Χρειάζεται και η συγκατάθεση του Ταλάτ, μόνο με τον Ντενκτάς δεν γίνεται.

 

Παζάρευε την απομόνωση

 

Ο Σερντάρ μετέφερε την εισήγηση του Τ. Παπαδόπουλου για από κοινού εγκατάλειψη των συνομιλιών στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η αντίδραση του Ταλάτ ήταν αρνητική. Στην τέταρτη συνάντηση με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Σερντάρ του μετέφερε την αρνητική απάντηση του Ταλάτ.

Σερντάρ: Ο Ταλάτ δεν είναι πολύ θερμός, αλλά δεν το συζητήσαμε σε λεπτομέρεια.

Τάσσος: Κοίταξε, αυτό το σχέδιο δεν περνά στη δική μας πλευρά.

Σερντάρ: Πώς γίνεται αυτό;

Τάσσος: Εγώ ξέρω το λαό μου.

Σερντάρ: Υπάρχει και η επόμενη μέρα. Στη δική μας την πλευρά θα περάσει το "ναι". Αυτό που συζητείται είναι το ποσοστό. Σε μια τέτοια περίπτωση λαμβάνεις υπόψη τις επιπτώσεις;

Τάσσος: Τι θα γίνει; Θα σας αναγνωρίσουν 3-4 αφρικανικές χώρες. Εγώ όμως θα είμαι στην Ε.Ε. Θα κρατάω τα ηνία στα χέρια μου. (Σημ: Τα ίδια περίπου είπε και στο διάγγελμά του.)

"Μου το είπε έτσι ωμά", αναφέρει ο Σερντάρ Ντενκτάς, και συνεχίζει:

"Μπορεί να είναι και χειρότερες οι εξελίξεις, γι΄ αυτό του είπα, εσύ μου είπες ότι θα έκανες νομική έρευνα για τα λιμάνια. Είπε ότι θα βρει κάποιο τρόπο. Το δημοψήφισμα δεν θα γίνει, θα αναβληθεί, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και στο μεταξύ στην ατζέντα θα έρθει το θέμα των αεροδρομίων μας για εξωτερικές πτήσεις. Είπε ότι θα βρει έναν τρόπο, αλλά ήθελε να μάθει την απάντηση του Ταλάτ".

 

Στα χιόνια

 

Ο Σερντάρ Ντενκτάς ανέλαβε να διαβουλευτεί με τον Ταλάτ. Του φώναξε και βγήκαν από το ξενοδοχείο και περπάτησαν στα χιόνια, από το φόβο ότι θα παρακολουθείτο η συνομιλία τους.

 

Σερντάρ: Νομίζω έχουμε μια σημαντική ευκαιρία και θέλω να σε ρωτήσω κάτι. Αυτή η ευκαιρία μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο με τη δική σου τοποθέτηση, ούτε του Ντενκτάς, ούτε της Τουρκίας. Εσύ θέλεις λύση ή δημοψήφισμα;

Ταλάτ: Τι σημαίνει αυτό;

Σερντάρ: Αν θέλεις λύση, η πρόταση του Παπαδόπουλου μου φαίνεται λογική.

Ταλάτ: Ο γενικός γραμματέας δεν δέχεται μια τέτοια πρόταση.

Σερντάρ: Γιατί να μην το δεχτεί; Εμείς οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θέλουμε να εργαστούμε από κοινού και θέλουμε τόσο χρόνο. Να βάλουμε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα. Στο διάστημα αυτό θα λειτουργήσουν τα λιμάνια μας, συνεχίζουμε τις συνομιλίες και κάνουμε το σχέδιο πιο λειτουργικό. Ο Παπαδόπουλος λέγει πως αν πάμε στο δημοψήφισμα θα περάσει σίγουρα το "όχι" κι αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε λύση. Γι΄ αυτό σε ρώτησα αν θέλεις δημοψήφισμα ή λύση.

Ταλάτ: Το ΑΚΕΛ θα ψηφίσει ναι και το σχέδιο θα περάσει από το δημοψήφισμα.

 

Με την Τουρκία

 

Ο Σερντάρ και ο Ταλάτ συμφώνησαν να συζητήσουν την πρόταση Παπαδόπουλου με την Τουρκία και τον Ραούφ Ντενκτάς. Διηγείται ο Σερντάρ Ντενκτάς:

 

"Κάτσαμε στη συνάντηση με την τουρκική αντιπροσωπεία και είπαμε ότι υπήρχε αυτή η εισήγηση από τον Παπαδόπουλο. Στην αρχή αντέδρασαν αρνητικά. Ο Απακάν (αρμόδιος για το Κυπριακό στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών) είπε ας πάρουμε και τη γνώμη του προέδρου (Ραούφ Ντενκτάς). Κάναμε μια επαφή με κρυπτογραφημένη τηλεφωνική επικοινωνία. Του εξήγησα την πρόταση Παπαδόπουλου. Μου ζήτησε και την έστειλα γραπτώς. Τη μελέτησε και (ο Ρ. Ντενκτάς) επικοινώνησε μαζί μας: 'Αν θα γίνει αυτή την πρόταση από κοινού είναι μια καλή ιδέα. Να το δεχτείτε', είπε.

 

Μεταφέραμε στην τουρκική αντιπροσωπεία την απάντηση και την αξιολόγηση του προέδρου. Όμως, λέχθηκε στον Ερντογάν ότι ο Ταλάτ και η υπόλοιπη τουρκική αντιπροσωπεία δεν δέχονταν. Έτσι, η πρόταση απορρίφθηκε. Είχα μια πέμπτη συνάντηση με τον Παπαδόπουλο και του είπα πως με αυτό το θέμα δεν γίνεται τίποτα".

Η τουρκική αντιπροσωπεία μελέτησε την κατάσταση έχοντας μπροστά της ορθάνοιχτα τα χαρτιά του Τάσσου Παπαδόπουλου και αποφάσισε να μείνει στις συνομιλίες. Δεν είχε να ρισκάρει τίποτα. Ένα "όχι" από τους Ελληνοκύπριους έλυνε και τα προβλήματα του Ερντογάν με τον στρατό, ενώ άνοιγε το δρόμο στην Τουρκία για ένταξη στην Ε.Ε., χωρίς τα βαρίδια του Κυπριακού.

 

 

Βέβαιος ο Τάσσος για το "όχι" του ΑΚΕΛ

 

Πριν την έναρξη της τελετής για την παράδοση του σχεδίου Ανάν, στο Μπούργκενστοκ, όταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος συζητούσε χαμηλόφωνα με τον Σερντάρ Ντενκτάς (τους κατέγραφε η κάμερα των Η.Ε. και μεταδιδόταν ζωντανά στην Κύπρο), του πρότεινε να συνεχίσουν στη Λευκωσία τις μυστικές συνομιλίες που είχαν ξεκινήσει εκεί.

 

Ο Σερντάρ Ντενκτάς συζήτησε το θέμα με τον πατέρα του και συμφώνησαν να κάνουν την επαφή. Επικοινώνησε ξανά με τον Νίκο Κλεάνθους και του είπε ότι ήθελε να δει τον Παπαδόπουλο για να συνεχίσουν τη συνομιλία του Μπούργκενστοκ.

 

Ο Παπαδόπουλος του απάντησε ότι θα ήταν καλύτερα να συναντηθούν στο σπίτι του για να μην τον φέρει σε δύσκολη θέση. Διευθετήθηκε η πρώτη συνάντηση, μόλις την επομένη της επιστροφής από το Μπούργκενστοκ, στις 2 Απριλίου, το βράδυ. Ο Παπαδόπουλος έστειλε αυτοκίνητο και παρέλαβε τον Σερντάρ Ντενκτάς από οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και τον πήγε στη Στράκκα.

 

"Ήμουν μόνος μου και ήταν μόνος στο σπίτι του. Κάτσαμε και ήπιαμε το ποτό μας. Μου είπε ξανά ότι αυτό το σχέδιο δεν είναι εντάξει, δεν είναι εφαρμόσιμο, θα μας οδηγήσει ξανά σε σύγκρουση".

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

 

Τάσσος: Τι έκανες, μίλησες με τον Ταλάτ; Πρέπει να ζητήσουμε αναβολή των δημοψηφισμάτων.

Σερντάρ: Ο πατέρας μου δέχεται να ζητήσουμε από κοινού αναβολή. Να υποβάλουμε γραπτή εισήγηση στα Η.Ε. με υπογραφές.

Τάσσος: Όχι γραπτώς, προφορικά. Να πάμε μαζί στα Η.Ε. Αλλά τι λέγει ο Ταλάτ; Δεν μπορούμε να τον πείσουμε;

Σερντάρ: Τι νομίζεις ότι θα ψηφίσει το ΑΚΕΛ;

Τάσσος: Ακόμα δεν υπάρχει επίσημη άποψη, αλλά θα ψηφίσουν "όχι".

Σερντάρ: Είσαι σίγουρος;

Τάσσος: Ναι, είμαι σίγουρος.

Σερντάρ: Αυτό είναι ένα σημείο που μπορεί να πείσει τον Ταλάτ, διότι πιστεύει ότι το ΑΚΕΛ θα ψηφίσει "ναι". Πιστεύει ότι με τα δημοψηφίσματα θα φτάσουμε στη λύση. Δεν το ψάχνει πολύ κατά πόσο λειτουργεί ή δεν λειτουργεί, διότι η ατμόσφαιρα στην τουρκική πλευρά είναι υπέρ της λύσης. Πιστεύουν ότι με τη συμφωνία θα γεμίσουν τα σπίτια τους ευρώ. Εάν ο Ταλάτ μάθει ότι το ΑΚΕΛ θα ψηφίσει όχι, τότε μπορεί να συζητήσει την πρόταση.

Τάσσος: Πώς θα το κάνουμε;

Σερντάρ: Στην επόμενη συνάντηση να φέρουμε έναν εκπρόσωπο του Ταλάτ, αλλά δεν γίνεται μόνο με σένα, πρέπει να είναι και ο Χριστόφιας.

Τάσσος: Εντάξει, έτσι να γίνει.

 

Ήθελε μυστικά

 

Ο Παπαδόπουλος ζήτησε να μείνει η συνάντηση μυστική. Ο Σερντάρ του είπε πως τον ίδιο δεν τον ενοχλούσε να δημοσιοποιηθεί. Όμως, ο Παπαδόπουλος επέμεινε να είναι μυστική.

 

Ο Σερντάρ επέστρεψε στα κατεχόμενα και ενημέρωσε τον Ταλάτ, ο οποίος αποδέχτηκε να εκπροσωπηθεί στη νέα συνάντηση από τον Εμέρ Καλιοντζού. Στη δεύτερη συνάντηση της Στράκκας, στις 5 Απριλίου, ήταν παρών και ο Δημήτρης Χριστόφιας. Ο Παπαδόπουλος ανέλυσε ξανά τη θέση του:

- Να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

- Να κάνει ο ίδιος ανοίγματα προς τους Τουρκοκύπριους.

- Να προωθήσει απευθείας χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων από τα κονδύλια της Ε.Ε. τα οποία θα μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους για να καλυτερεύσουν την οικονομία τους. (Σημ: Αυτές τις θέσεις τις ανέπτυξε και δημόσια στις συνεντεύξεις που έδωσε πριν το δημοψήφισμα)

- Συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα ετών για ολοκλήρωση των συνομιλιών σε δύο χρόνια.

 

Ο Χριστόφιας, σύμφωνα με τον Σερντάρ Ντενκτάς, συμφώνησε με την πρόταση του Παπαδόπουλου και εξέφρασε την υποστήριξή του. Ρωτήθηκε για τη στάση του ΑΚΕΛ στο δημοψήφισμα και απάντησε ότι "η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη και μάλλον κι εμείς θα πούμε όχι".

 

Ο Καλιοντζού κρατούσε σημειώσεις και είπε ότι θα μετέφερε την πρόταση στον Ταλάτ. Ο Χριστόφιας ήθελε να ξέρει την άποψη του Ταλάτ πριν τοποθετηθεί η Τουρκία, γιατί ένα βράδυ μετά θα έπαιρνε το ΑΚΕΛ τις αποφάσεις του. (Σημ: Όντως, στις 6 Απριλίου το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ αποφάσισε να εισηγηθεί "ναι" στην Κεντρική Επιτροπή).

 

Ο Ταλάτ ενημερώθηκε και απέρριψε την πρόταση. Ο Σερντάρ το συζήτησε με τον πατέρα του και τον ενημέρωσε για την αρνητική απάντηση του Ταλάτ. Ο Ντενκτάς αντέδρασε, λέγοντας πως "χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία".

 

Άκουσε την ομιλία μου...

 

Ο Τάσσος είχε δώσει τα προσωπικά του τηλέφωνα στον Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος διευθέτησε νέα συνάντηση με τον Τάσσο, στις 6 Απριλίου. Του μετέφερε την αρνητική απάντηση του Ταλάτ.

Σερντάρ: Τώρα τι θα κάνεις;

Τάσσος: Εγώ θα πω "όχι". Άκουσε την ομιλία μου αύριο βράδυ στην τηλεόραση.

Σερντάρ: Ο Χριστόφιας τι θα κάνει;

Τάσσος: Κι αυτοί θα πουν "όχι". Θα το δεις.

Ο Σερντάρ αναφέρει πως επειδή όλος ο κόσμος πίστευε ότι το ΑΚΕΛ θα έλεγε "ναι", διερωτήθηκε μήπως ο Τάσσος Παπαδόπουλος του έλεγε κατάμουτρα ψέματα. "Την άλλη μέρα το βράδυ παρακολούθησα στην τηλεόραση το διάγγελμα του που έκλαιγε", περιγράφει. Την επομένη τον κάλεσε στο προσωπικό του τηλέφωνο:

Σερντάρ: Σ΄άκουσα, ήταν μια εντυπωσιακή ομιλία. Αλλά ο Χριστόφιας θα πει ναι.

Τάσσος: Θα δεις...

Το Μεγάλο Σάββατο, στις 10 Απριλίου, η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ είπε "όχι" στο σχέδιο.

 

 

"Αυτός ο μαύρος θα καλοπεράσει"!

 

Στις 31 Μαρτίου 2004, λίγο πριν την παράδοση του τελικού σχεδίου, τα κανάλια μετέδιδαν ζωντανά τη συγκέντρωση των μελών των αντιπροσωπειών στην αίθουσα που θα γινόταν η τελετή.

 

Σε κάποια στιγμή οι κάμερες στόχευσαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο να σκύβει και να λέγει κάτι στον Σερντάρ Ντενκτάς στο αυτί, με οικειότητα παλιόφιλου. Το τι λέχθηκε εκείνη τη στιγμή το περιγράφει στη συνέντευξή του ο Σερντάρ Ντενκτάς:

 

 

"Το βράδυ των υπογραφών πριν πάμε στην τελετή ο Παπαδόπουλος ήρθε κοντά μου. Μου είπε εσείς και εμείς είμαστε αυτοί που θα βάλουν τις υπογραφές τους και αυτός ο φίλος ο έγχρωμος (μαύρος) που βρίσκεται πίσω σου, είναι αυτός που θα καλοπεράσει. Αναφερόταν στο γενικό γραμματέα Κ. Αναν (Σημ: Πράγματι, στο βίντεο εκείνη τη στιγμή ο Ανάν στεκόταν ακριβώς πίσω από τον Σερντάρ.) Γελάσαμε, ο Παπαδόπουλος μου είπε πάλι μόλις επιστρέψουμε στην Κύπρο πρέπει να συναντηθούμε. Του είπα εντάξει. Ήρθε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Καραμανλής και γνωριστήκαμε με αυτόν. Ο Παπαδόπουλος είπε ότι εμείς θα βάλουμε την υπογραφή μας και η Ελλάδα και η Τουρκία θα καλοπεράσουν. Γελάσαμε. Ήταν και ο Ερντογάν εκεί".


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

03/02/2008

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα