Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Η πολιτική κρίση στην Τουρκία φρενάρει τις εξελίξεις

Κίνδυνος συνολικής ανατροπής στο Κυπριακό


Συνολική ανατροπή των σχεδιασμών της ΕΕ για ώθηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού μπορεί να προκαλέσει η πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Τουρκία προχθές Παρασκευή. Η απόφαση του Εισαγγελέα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, Αμπτουραχμάν Γιαλτσίνκαγια, να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να διατάξει την απαγόρευση λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), με την κατηγορία ότι "έχει καταστεί κέντρο αντι-κοσμικής δραστηριότητας", βύθισε την Τουρκία σε βαθιά πολιτική κρίση.

 

Το χειρότερο σενάριο είναι να αποφασίσει το δικαστήριο το κλείσιμο του ΑΚΡ. Αυτό σημαίνει πως 71 στελέχη του, μεταξύ των οποίων οι Γκιούλ και Ερντογάν θα χάσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα για πέντε χρόνια.

Πέραν του γεγονότος ότι θα ξηλωθεί η πιο μετριοπαθής τουρκική κυβέρνηση που υπήρξε στη χώρα από το '74 και μετά, θα ακυρωθεί αυτόματα η ενταξιακή διαδικασία και η Τουρκία θα γυρίσει πολλά χρόνια πίσω.

 

Ήδη ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου ότι η διαδικασία θα αρχίσει από αύριο Δευτέρα. Το πιο ευνοϊκό σενάριο για τον Ερντογάν είναι να απορριφθεί αμέσως η αίτηση. Πιθανότερο θεωρείται το σενάριο να ξεκινήσει η διαδικασία, η οποία θα ολοκληρωθεί σε μερικές εβδομάδες.

 

Για να απαγορευτεί η λειτουργία ενός κόμματος απαιτούνται οι ψήφοι των επτά από τα έντεκα μέλη του δικαστηρίου. Οι δικαστές που έχουν διοριστεί από τον προηγούμενο πρόεδρο Σεζέρ είναι στην πλειονότητά τους Κεμαλιστές. Είναι το ίδιο δικαστήριο που απαγόρευσε στον Γκιουλ να εκλεγεί πρόεδρος τον περασμένο χρόνο, οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές τις οποίες κέρδισε πανηγυρικά το ΑΚΡ.

 

Όπως δήλωσαν σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναλυτές της τουρκικής πολιτικής πραγματικότητας, η κρίση που ξέσπασε θα διαρκέσει από έξι μήνες μέχρι ένα χρόνο. Οι εξελίξεις αναμένεται ότι θα έχουν ραγδαίες επιπτώσεις στην οικονομία αφού θα επιβραδυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, ενώ θα υπάρξουν επιπτώσεις στις ξένες επενδύσεις.

 

Σε αυτές τις επιπτώσεις επικέντρωσε τις πρώτες του αντιδράσεις ο πρόεδρος Γκιούλ, ο οποίος δήλωσε από τη Σενεγάλη όπου βρισκόταν, πως "ο καθένας θα πρέπει να σκεφτεί καλά τι θα χάσει και τι θα κερδίσει η Τουρκία από αυτή την υπόθεση εναντίον του κυβερνώντος κόμματος που έχει πλειοψηφία στη βουλή".

 

Η έναρξη και μόνο μιας τέτοιας διαδικασίας θα τραυματίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η πιθανότητα να απαγορευτεί η λειτουργία ενός κόμματος που εξασφάλισε με δημοκρατικές εκλογές την πλειοψηφία στη Βουλή, ισοδυναμεί με δικαστικό πραξικόπημα, το οποίο η ΕΕ δεν μπορεί να αποδεχτεί.

 

Αν και οι εξελίξεις στην Τουρκία φαίνονται άσχετες με την κινητικότητα στο Κυπριακό, η τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα θα επηρεάσουν προς το δυσμενέστερο την προσπάθεια λύσης.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

16/03/2008

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα