Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Αποκαλύπτουμε τις επιστολές Χριστόφια- Ταλάτ - Ερντογάν

"Σινιάλο για λύση" από την Τουρκία


Θετικά αποτιμάται στην Ε.Ε. η επιστολή που έστειλε στα 26 κράτη- μέλη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Παρά τη φρασεολογία που συνάδει με την τουρκική ρητορική στο Κυπριακό, στις Βρυξέλλες εξέλαβαν την επιστολή σαν "σινιάλο για λύση" και επισημαίνουν ορισμένα πολύ θετικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα η αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της Ε.Ε. στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού, κάτι που ήταν εντελώς αδιανόητο στην Άγκυρα, πριν από την εποχή Ερντογάν. Ύστερα και από την επιτυχή κατάληξη της συνάντησης Χριστόφια - Ταλάτ, Ευρωπαίοι διπλωμάτες με εμπειρία στις σχέσεις με την Τουρκία, εκτιμούν πως αν ο Ερντογάν ξεπεράσει το σκόπελο του συνταγματικού δικαστηρίου, τότε το Κυπριακό έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για λύση που υπήρξαν ποτέ στην ιστορία του προβλήματος.

 

Αντίστροφα, πέρα από τις εξαιρετικές εντυπώσεις που άφησε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος Χριστόφιας, καθώς και της πολύ θετικής αποδοχής που έτυχε στην Ε.Ε. το αποτέλεσμα της συνάντησής του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υπάρχει ένας προβληματισμός για την ομάδα των συνεργατών του νέου Προέδρου.

 

Αφορμή για την αμφισβήτηση αυτή έδωσε το περιεχόμενο της επιστολής του προέδρου Χριστόφια με ημερομηνία 17 Μαρτίου προς τους προέδρους των κυβερνήσεων των 26 εταίρων της Κύπρου στην Ε.Ε., προς απάντηση της επιστολής Ερντογάν. Η απάντηση Χριστόφια κρίθηκε από ορισμένες σημαντικές κυβερνήσεις της Ε.Ε. "μη διπλωματική" με αχρείαστες αναφορές, εντελώς εκτός του νέου πνεύματος που εκπέμπει ο νέος Πρόεδρος. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, η επιστολή προκάλεσε κάποια έκπληξη και αποδίδεται μάλλον στη διπλωματική απειρία του συντάκτη της.

 

Χειρότερα ο Ταλάτ

 

Πολύ χειρότερη ήταν η επιτολή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η επιστολή Ταλάτ (ο "Π" κατέχει και τις τρεις επιστολές) είναι μακροσκελής (τρεισήμισι σελίδες), με αποσπάσματα από τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα και σχολιασμούς εν είδει ανάλυσης σε πολιτικό περιοδικό, που δεν λάμβανε καθόλου υπόψη την αλλαγή στην πολιτική ηγεσία των Ελληνοκυπρίων, ενώ αγγίζει ζητήματα "παρθενογένεσης", εγγυήσεων και χρονοδιαγραμμάτων που θα πρέπει να απασχολήσουν τις συνομιλίες και όχι να είναι εκ των προτέρων όροι στον Γενικό Γραμματέα.

 

Ο ελληνοκυπριακός Τύπος το θεωρούσε δεδομένο ότι η επιστολή Ταλάτ γράφτηκε με οδηγίες της Άγκυρας και η πολιτική ηγεσία προδίκαζε την αρνητική προσέγγιση της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φέρεται να είπε στον Μάικλ Μόλερ ότι την επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα την είχαν γράψει δύο συνεργάτες του, με δική του πρωτοβουλία, εκδοχή που είναι μάλλον αληθινή. Επίσης, ο Ταλάτ φέρεται να παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος η αποστολή της επιστολής και μάλιστα λίγες μέρες μετά που ο Παπαδόπουλος έμεινε εκτός δευτέρου γύρου.

 

Η πληροφορία που δημοσιεύτηκε στην Κύπρο και επιβεβαιώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, ότι οι δύο επιστολές Ερντογάν και Ταλάτ είναι πανομοιότυπες, δεν είναι ακριβής. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει απολύτως καμιά σχέση μεταξύ των δύο επιστολών, ούτε στην έκταση (η μία είναι τρεισήμισι σελίδες και η άλλη μιάμιση), ούτε στο περιεχόμενο, ούτε στο ύφος. Αν και στην επιστολή Ερντογάν αποδόθηκαν αναφορές σε δύο κράτη, σε παρθενογένεση και σε εμμονή στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν στο κείμενο.

 

Η 8η Ιουλίου

 

Επίσης, έκπληξη προκάλεσε σε Ευρωπαίους διπλωμάτες η κατάληξη της επιστολής Χριστόφιας, με την οποία καλεί τους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών να παροτρύνουν την Τουρκία "να εγκαταλείψει την εκστρατεία της για την εγκατάλειψη της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, στη συνάντηση (των δύο ηγετών) στις 21 Μαρτίου 2008, όπως γίνεται φανερό στην πρόσφατη επιστολή που απηύθυνε σε σας ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν".

 

Στην επιστολή του ο Ερντογάν δεν αναφέρεται στην 8η Ιουλίου, ούτε θέτει άμεσα ή έμμεσα όρο την εγκατάλειψής της, όπως εξάλλου διαφάνηκε και από το αποτέλεσμα της συνάντησης. "Νομίζω ότι οι Κύπριοι θα πρέπει να διαβάσουν ξανά μερικές από τις επιστολές του Ντενκτάς και του Ετζεβίτ, για να αντιληφθούν τα άλματα που έχει κάνει η σημερινή τουρκική κυβέρνηση", είπε στον "Π" πρέσβης χώρας- μέλους της Ε.Ε., ο οποίος εξέλαβε την επιστολή Ερντογάν σαν δέσμευση για λύση του Κυπριακού. "Εάν ο Ερντογάν δεν ήταν αποφασισμένος για λύση, δεν θα έστελνε τέτοια επιστολή. Θα αποδεχόταν την 8η Ιουλίου, όπως την κατανοούσε ο Τ. Παπαδόπουλος, το 2009 θα άνοιγε ένα λιμάνι και θα συνομιλούσε για χρόνια, ενώ στο έδαφος θα ολοκληρωνόταν η διχοτόμηση. Ο Ερντογάν θέλει λύση, διότι πιστεύει ότι μόνο έτσι θα βοηθήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας", εκτίμησε.

Στην επιστολή Ερντογάν υπάρχει μια σημαντική αναφορά που ήταν αδιανόητη στις προηγούμενες κυβερνήσεις: "Θεωρούμε την υποχρέωση της ΕΕ να διευκολύνει τη λύση ως θεμελιώδη πτυχή της περιεκτικής διευθέτησης του Κυπριακού".

 

Υπενθυμίζεται πως η οποιαδήποτε ανάμιξη της Ε.Ε. στη διαδικασία λύσης ήταν κόκκινο πανί για την τουρκική πλευρά, όταν το Κυπριακό ήταν στα χέρια του Ντενκτάς. Σε μια από τις συναντήσεις στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, στις συνομιλίες του 2004, όταν προσκλήθηκε στην αίθουσα ένας Ευρωπαίος τεχνοκράτης για να εκφέρει γνώμη επί ζητήματος που αφορούσε την Ε.Ε., ο Ντενκτάς σηκώθηκε να φύγει από την αίθουσα.

 

 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής Ερντογάν στους "26"

 

"Είμαι ευτυχής να παρατηρήσω ότι υπάρχει μια ανανεωμένη αίσθηση

αισιοδοξίας στη διεθνή κοινότητα, για σημαντική πρόοδο και ελπίδα, ότι το 2008 προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη δίκαιης, περιεκτικής και μόνιμης διευθέτησης στην Κύπρο. Η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε. να αναζωογονήσει το συντομότερο δυνατόν τη διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ των δύο πλευρών, στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών.

 

Είμαστε της γνώμης ότι ο νέος κύκλος των πλήρων διαπραγματεύσεων πρέπει να επαναρχίσει το συντομότερο δυνατόν, από το σημείο που διακόψαμε την άνοιξη του 2004, στη βάση του ολοκληρωμένου σχεδίου λύσης των Η.Ε. και κατά συνέπεια των από παλιά καθιερωμένων παραμέτρων των Η.Ε., κυρίως τη διζωνικότητα, την πολιτική ισότητα των δύο πλευρών και το ίσο καθεστώς των δύο συνιστώντων κρατιδίων που θα επιφέρουν ένα νέο συνεταιρικό κράτος.

 

Για αυτόν το λόγο, θα επιθυμούσα να υπογραμμίσω ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την εποικοδομητική προσέγγιση που υιοθετείται από την τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία απεικονίζεται στα λόγια και τις ενέργειες του Προέδρου Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να συμβάλουν όλες και να υποστηρίξουν ενεργά τη διαδικασία.

 

Θα επιθυμούσα να επαναλάβω ακόμη μια φορά την προσδοκία μας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη- μέλη της θα ενθαρρύνουν την ελληνοκυπριακή πλευρά στην αναζήτηση λύσης, που θα φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στους δύο λαούς του νησιού και συνολικά στην ευρύτερη περιοχή. Θεωρούμε την υποχρέωση της Ε.Ε. να διευκολύνει τη λύση ως θεμελιώδη πτυχή της περιεκτικής διευθέτησης του Κυπριακού.

 

Είναι η σταθερή πεποίθησή μου ότι η άρση της άδικης απομόνωσης που επιβλήθηκε στον τουρκοκυπριακό λαό, επίσης θα συμβάλει στην εξεύρεση μιας περιεκτικής λύσης. Λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες δεσμεύσεις, ελπίζω ότι η εξοχότητά σας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο έτσι ώστε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα εν προκειμένω. Θα επιθυμούσα να σας ενημερώσω ότι έχω μεταβιβάσει ήδη αυτές τις απόψεις στο Γενικό Γραμματέα των Η.Ε.".


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

23/03/2008

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα