Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Ευλογία και όχι κατάρα η επιδιαιτησία


Το Κυπριακό είναι όμηρος λέξεων, φράσεων και εννοιών που υιοθετούνται ή απορρίπτονται, ανεξαρτήτως του περιεχομένου τους. Πολλές φορές υποστηρίζεται με πάθος μάρτυρα του Ιεχωβά μια φράση ή μια έννοια που έχει αντίθετο νόημα από αυτό που θέλουμε να της προσδώσουμε.

 

Ας πάρουμε δύο παραδείγματα:

 

1. Πολιτική ισότητα

 

Υποστηρίζουμε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Το "όπως περιγράφεται από τα ψηφίσματα" είναι μόνιμη επωδός, όχι μόνο από αυτούς που αποδέχονται τη λύση ομοσπονδίας, αλλά και από όσους την απορρίπτουν.

 

Τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που προσδιορίζουν τη μορφή της ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας, όπως τα αναλύσαμε πολλές φορές σε αυτή την εφημερίδα, παραπέμπουν ευθέως σε λύσεις τύπου Σχεδίου Ανάν.

Οι ρήτρες και οι διασφαλίσεις που προσφέρουν στην άλλη πλευρά είναι σε πολλές περιπτώσεις χειρότερες από το Σχέδιο Ανάν. Δηλαδή, αυτό που "περιγράφεται από τα ψηφίσματα" διασφαλίζει κατά κύριο λόγο τα "κεκτημένα" της άλλης πλευράς!

 

Αυτό είναι και το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, που έγινε παντιέρα των οπαδών του στάτους κβο. Σημειωτέον πως μέχρι το '88 κάθε απόπειρα της άλλης πλευράς να εγείρει ζήτημα πολιτικής ισότητας ήταν αιτία διακοπής των συνομιλιών και η αποδοχή της ήταν άλλος ένας ιστορικός συμβιβασμός για τους Ελληνοκύπριους.

 

Από τις 8 Ιουλίου 2006, όταν αυτός ο συμβιβασμός επιβεβαιώθηκε από τον Τ. Παπαδόπουλο, έγινε "σημαία του αγώνα μας", όχι για το περιεχόμενό του, αλλά ως μέρος μιας διαδικασίας που εξυπηρετούσε την παρελκυστική τακτική της μη λύσης και της διαιώνισης του στάτους κβο.

 

2. Επιδιαιτησία

 

Απορρίπτουμε ασυζητητί την επιδιαιτησία, επειδή ο τέως πρόεδρος προσέδωσε στη διαδικασία αυτή δαιμονική διάσταση, για να έχει ερείσματα να απορρίψει τη λύση.

 

Στην πραγματικότητα ήταν στη διαδικασία της επιδιαιτησίας που ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν, με τη συνδρομή της ΕΕ, κυριολεκτικά κλάδεψε τις κύριες τουρκικές αξιώσεις για ξεχωριστή κυριαρχία και μόνιμες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο.

 

Η επιδιαιτησία είναι η μόνη ασφαλής διαδικασία για να υπάρξει λύση. Η ανοιχτή διαπραγμάτευση ευνοεί τον ισχυρότερο. Και στην περίπτωσή μας η Τουρκία είναι το ισχυρό μέρος λόγω μεγέθους, όγκου, οικονομίας και διπλωματικής υποδομής. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποδέχεται και επιζητεί την επιδιαιτησία.

 

Η επιδιαιτησία θα έπρεπε να ήταν η αξίωση της ελληνοκυπριακής πλευράς, υπό τον όρο ότι θα ασκηθεί κατά τρόπο που θα συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες: Να μην υπάρχουν μόνιμες παρεκκλίσεις, οι ρυθμίσεις στο περιουσιακό να αντέχουν στο ευρωπαϊκό δίκαιο, η εσωτερική κυριαρχία των πολιτειών να μην υπερισχύει αυτής του κεντρικού κράτους. Δηλαδή, να μπορεί η Κύπρος ολόκληρη να ενταχθεί στη συνθήκη του Σέγκεν, γεγονός που σημαίνει ότι η κεντρική κυβέρνηση θα ελέγχει αποτελεσματικά τα σύνορα της χώρας και την παραχώρηση ιθαγένειας σε όλους τους πολίτες.

 

Συμπερασματικά, η σημερινή κυβέρνηση, που θέλει να προχωρήσουν τα πράγματα, πρέπει να ξεφύγει από τις παραμέτρους του διαλόγου, όπως τις όρισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Η συζήτηση πρέπει να ξεφύγει από την ερμηνεία των λέξεων και των εννοιών και να επικεντρωθεί στην ουσία: Θέλουμε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας εντός της ΕΕ, ή μη λύση και οριστική τουρκοποίηση των κατεχομένων;


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

20/07/2008

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα