Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα (Μέρος Β'): Μια γκαιμπελική συνωμοσιολογία

Μαύρα δολάρια ή μαύρη προπαγάνδα;


Την περίοδο της "Περιρρέουσας Ατμόσφαιρας" του 2004 επιχειρεί να αναβιώσει το "τασσικό μέτωπο", παραμονές της έναρξης των απευθείας συνομιλιών της 3ης Σεπτεμβρίου. Την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα "Έθνος" στην Αθήνα, υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Τα μαύρα δολάρια για το ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν", και ο "Φιλελεύθερος" στη Λευκωσία δημοσίευσαν ένα πανομοιότυπο κείμενο με την υπογραφή του Μιχάλη Ιγνατίου, σύμφωνα με το οποίο "στήθηκε μηχανισμός ΗΠΑ μέσω ΟΗΕ για ανεξέλεγκτες χρηματοδοτήσεις".

 

Οι "αποκαλύψεις", τις οποίες υιοθέτησαν σαν πραγματικό γεγονός όλα τα κανάλια, προεξάρχοντος του κρατικού ΡΙΚ, στηρίζονται σε ένα τηλεγράφημα - επιστολή του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ για την αμερικανική βοήθεια προς την Κύπρο, ημερομηνίας 28/3/1997.

 

Με αφετηρία αυτό το έγγραφο και το κείμενο που το συνοδεύει, υπήρξε την εβδομάδα που πέρασε μια επίθεση από την εφημερίδα "Φιλελεύθερος" προς όσους υποστήριξαν την πρωτοβουλία τού 2004 και όσους θεωρούν συνωμοσιολογία τις λεγόμενες χρηματοδοτήσεις για το σχέδιο Ανάν. Ο διευθυντής της εφημερίδας Άριστος Μιχαηλίδης τούς χαρακτήρισε περισσότερο ποταπούς και από τις πόρνες της Αθήνας επί γερμανικής κατοχής. Και ο χρονογράφος της εφημερίδας Γ. Σέρτης υπέδειξε ότι: "Η συνείδηση λαστιχάρεται είτε από οικονομικές είτε από... διακωλικές εξαρτήσεις!"

 

Όλοι αυτοί οι αφορισμοί στηρίζονται σε μια διαστρέβλωση γεγονότων και στοιχείων, και υποστηρίζονται από ένα έγγραφο που δημοσιεύεται αυτούσιο στον "Φιλελεύθερο". Είναι ένα τηλεγράφημα του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας του στον ΟΗΕ.

 

Όμως, ας βάλουμε τα πράγματα στη σειρά:

 

Η βοήθεια μετά το '74

 

Από το 1974 η αμερικανική κυβέρνηση παραχωρεί ετήσια οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο 15 εκ. δολαρίων. Τα 5 εκ. υπό μορφή υποτροφιών μέσω του Φούλμπραϊτ και τα 10 εκ. για ανθρωπιστική βοήθεια και αναπτυξιακά έργα. Συνολικά, από το 1974 μέχρι σήμερα παραχωρήθηκαν ένα δισεκατομμύριο δολάρια που δαπανήθηκαν κυρίως σε αναπτυξιακά έργα όπως ανέγερση προσφυγικών οικισμών, νοσοκομεία (Μακάρειο, Πάφου και Λάρνακας), το πρώτο αποχετευτικό Λευκωσίας και πολλά άλλα.

 

Από το 1974 μέχρι το 1997 η αμερικανική βοήθεια παραχωρείτο μέσω της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ, "για πολιτικούς λόγους, που αφορούν αποκλειστικά την Κύπρο, το Δικοινοτικό Πρόγραμμα Βοηθείας (Bicommunal Aid Program) δεν μπορεί να υπάρξει εκτός της ομπρέλας του ΟΗΕ".

 

Οι πολιτικοί λόγοι που επικαλείται ο Πρέσβης ήταν τα προβλήματα αλληλοαναγνώρισης, που δεν επέτρεπαν τη χορήγηση της βοήθειας μέσω της κυβέρνησης της Κύπρου, επειδή ένα μέρος της πήγαινε στους Τουρκοκύπριους.

 

Το 1997 η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες αποφάσισε να φύγει από την Κύπρο, διότι το νησί ήδη ευημερούσε και υπήρχαν άλλες προτεραιότητες στον πλανήτη. Εξάλλου, η φύση της βοήθειας προς την Κύπρο (κατασκευή έργων) ήταν εκτός των δραστηριοτήτων της υπηρεσίας.

 

Όπως αναφέρει στο τηλεγράφημά του ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, "παραθέτοντας (ως δικαιολογία) την παγκόσμια μείωση των πόρων, την εξυγίανση των θεσμών και την έλλειψη γνώσεων σε ό,τι αφορά αναπτυξιακά θέματα, η αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR) στην Κύπρο αποφάσισε να σταματήσει να διοικεί και να υλοποιεί το (αμερικανικό) Πρόγραμμα Βοηθείας, το τέλος του 1997".

 

Λόμπι υπέρ της βοήθειας

 

Λόγω της αποχώρησης της UNHCR, υπήρχε ο κίνδυνος να διακοπεί η αμερικανική βοήθεια. Επίσης, το Κογκρέσο ήταν διστακτικό στο να εγκρίνει οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο, λόγω του ψηλού βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της.

 

Μαρκουλή: «Κάθε χρόνο καταβάλλονταν σκληρές προσπάθειες από την πρεσβεία για να πειστεί το Κογκρέσο να μην καταργήσει την παροχή των 15 εκ. δολαρίων στην Κύπρο»!

...

Η κυβέρνηση της Κύπρου άσκησε όλη της την επιρροή για συνέχιση της βοήθειας. Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, στις 6 Οκτωβρίου 2006, η επί πολλά χρόνια πρέσβειρα της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ερατώ Μαρκουλλή, "κάθε χρόνο καταβάλλονταν σκληρές προσπάθειες από την πρεσβεία για να πειστεί το Κογκρέσο να μην καταργήσει την παροχή των 15 εκ. δολαρίων στην Κύπρο"!

 

Επίσης, ο τέως γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, Αντρέας Πιρίσιης, αναφέρει πως η κυβέρνηση αύξησε το κονδύλι που έδινε σε οίκο δημοσίων σχέσεων στην Ουάσιγκτον για επιπρόσθετες υπηρεσίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία. "Ανάμεσα στις υπηρεσίες που ζητούσαμε ήταν και το λόμπι στο Κογκρέσο για να εγκριθεί η βοήθεια προς την Κύπρο". Η Κύπρος, δηλαδή, χρηματοδοτούσε Αμερικανούς γερουσιαστές να ψηφίσουν στο Κογκρέσο υπέρ της συνέχισης της αμερικανικής βοήθειας.

 

Τα θέλαμε δικοινοτικά

 

Οι ΗΠΑ είχαν ενδιαφέρον για το Κυπριακό, διότι η μη λύση δηλητηρίαζε τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και τη συνοχή τού ΝΑΤΟ. Κι όπως αναφέρεται στην επιστολή του Κένεθ Μπριλ, "το Πρόγραμμα Βοηθείας είναι ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης πολιτικής στην κοινή μας προσπάθεια να προωθήσουμε μια δικοινοτική κατανόηση και να καταλήξουμε σε μια πολιτική διευθέτηση".

 

Η κυβέρνηση της Κύπρου μπορούσε, αν το ήθελε, να αρνηθεί τη βοήθεια και την ανάμιξη των ΗΠΑ. Όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά έκανε το παν για συνέχιση της βοήθειας. Μάλιστα, ήταν επιλογή των κυπριακών κυβερνήσεων ο δικοινοτικός χαρακτήρας τής αμερικανικής βοήθειας.

 

Η Ερατώ Μαρκουλλή, ως διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών, ενημερώνοντας τη Βουλή (6/10/2006) για την αμερικανική βοήθεια, είπε: "Καταβάλλονταν μεγάλες προσπάθειες για τη διατήρηση του λεκτικού με το οποίο εγκρινόταν η βοήθεια. Το λεκτικό αυτό υπέβαλλε τη διαχείριση των χρημάτων προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού, της επανένωσης της χώρας και της χρηματοδότησης δικοινοτικών προγραμμάτων και των δικοινοτικών επαφών".

 

Από το UNHCR στο UNDP

 

Το 1997, λοιπόν, όταν η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα έφευγε από την Κύπρο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, πιεζόμενη και από τη Λευκωσία, αναζήτησε έναν νέο φορέα μέσω του οποίου θα διοχετευόταν η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο.

 

Όπως γράφει στο τηλεγράφημά του ο Κένεθ Μπριλ, "Προκειμένου να συνεχίσουμε το Δικοινοτικό Πρόγραμμα Βοηθείας (στην Κύπρο), το οποίο χαίρει ισχυρής υποστήριξης από το Κογκρέσο, προσεγγίσαμε τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Γκουστάβ Φεϊσσέλ, για να διαπιστώσουμε κατά πόσο θα υποστήριζε τη μεταβίβαση από την UNHCR στην Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών (του Γ.Γ. του ΟΗΕ) της υπευθυνότητας υλοποίησης (του Προγράμματος Βοηθείας)".

 

Δηλαδή, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύει ο "Φ", η διαχείριση της βοήθειας θα έφευγε από την Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, που είναι υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, και θα πήγαινε στην αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, που είναι άλλη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

 

O "Φιλελεύθερος", παραποιώντας ακόμη και το ντοκουμέντο που δημοσίευσε, δημιούργησε ένα σενάριο συνωμοσίας στηριγμένο σε ένα ψέμα: Ότι η βοήθεια έφυγε ερήμην της κυπριακής κυβέρνησης από την Κυπριακή Δημοκρατία και πήγε στα ΗΕ. Στην πραγματικότητα ουδέποτε η βοήθεια δινόταν απευθείας στην κυπριακή κυβέρνηση.

 

Στη βάση αυτής της διαστρέβλωσης, ο Μ. Ιγνατίου εξήγαγε εξωπραγματικά συμπεράσματα:

"Η υπαγωγή τού προγράμματος υπό τον ΟΗΕ δείχνει ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει ουσιαστικά να ξεπλύνει μέσω του διεθνούς οργανισμού τις όποιες οικονομικές ενισχύσεις στην Κύπρο". Επικαλούμενος ανώνυμο κρατικό αξιωματούχο, ο Μ. Ιγνατίου υποβάλλει τον εξής συλλογισμό: "Εάν όλα ήταν τόσο αθώα, δεν υπήρχε κανένας λόγος παράκαμψης της επίσημης και νόμιμης κυβέρνησης".

 

Δεν υπήρξε καμιά παράκαμψη της κυπριακής κυβέρνησης, ούτε καταγράφηκε ποτέ οποιαδήποτε αντίδραση από τη Λευκωσία. Αντιθέτως, σύμφωνα με την κ. Μαρκουλλή, η οποία ήταν η πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον την περίοδο που... εξυφαινόταν όλη αυτή η τερατώδης συνωμοσία κατά της Κύπρου, "καταβάλλονταν σκληρές προσπάθειες" για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

 

Σύμφωνα με τη θεωρία του Ιγνατίου, η κυβέρνηση της Κύπρου είναι το μοναδικό παράδειγμα κράτους στον κόσμο που έκανε λόμπι στις ΗΠΑ υπέρ της υπονόμευσής του!

 

 

Πήρε και ο "Φιλελεύθερος" το μερίδιό του από τη USAID!

 

Όλα τα προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν μετά το 1998 είναι δημοσιευμένα στο διαδίκτυο (http://mirror.undp.org/cyprus/projects/sectorsubsector.pdf ) και όλα έχουν εγκριθεί από ειδική καθοδηγητική επιτροπή (Steering Committee), στην οποία συμμετείχαν η Πρεσβεία των ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη και εκπρόσωπος του Προέδρου της Κύπρου. Όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο εκπρόσωπος του Γραφείου Προγραμματισμού Νίνος Σαββίδης (6/10/2006), στην επιτροπή διαχείρισης της βοήθειας "συμμετέχει από το 1974 η Στέλλα Σουλιώτου, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας"! Σύμφωνα με τον ίδιο κρατικό αξιωματούχο, ενεργός ήταν και η ανάμιξη του Γραφείου Προγραμματισμού "σε ρόλο γραμματείας της κυρίας Σουλιώτου".

 

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, στα οποία ο καθένας μπορεί να ανατρέξει, η βοήθεια (60,4 εκ. την περίοδο 1998 - 2004) δόθηκε σε έργα ανάπτυξης, σε κρατικές υπηρεσίες, στους δήμους κλπ. Μόνο 6,4 εκ. δόθηκαν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και στις δύο πλευρές. Τα προγράμματα αυτά, που επίσης είναι δημοσιευμένα, δεν είχαν καν πολιτική υφή (AIDS, καρκίνος, δικαιώματα ασθενών κλπ.)

 

Από την αμερικανική βοήθεια δόθηκε ένα μικρό ποσό για τη διαμόρφωση του χώρου των συνομιλιών, τη μετάφραση και την παρουσίαση του σχεδίου Ανάν (όλα μαζί γύρω στα 600.000 δολάρια). Οι δαπάνες για το σχέδιο Ανάν είναι δημοσιευμένες στο διαδίκτυο μέχρι και το τελευταίο σεντ (http://mirror.undp.org/cyprus/projects/annan.pdf). Από το κονδύλι αυτό πήρε και ο "Φιλελεύθερος" το μικρό του μερίδιο από τη δημοσίευση περίληψης του σχεδίου Ανάν...

 

 

Εξωφρενικές κατηγορίες κατά του ΟΗΕ

 

Χωρίς κανένα στοιχείο, σύσσωμος ο "Φιλελεύθερος" (Μιχαηλίδης, Ιγνατίου, Βενιζέλος, Σέρτης) επιμένει στον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι η αμερικανική βοήθεια μεταφέρθηκε το 1998 στον ΟΗΕ για να παρακαμφθεί η κυπριακή κυβέρνηση και πως τα Ηνωμένα Έθνη συμμετείχαν σε συνωμοσία εξαγοράς συνειδήσεων στην Κύπρο.

 

"Η αμερικανική πρεσβεία αποφάσιζε ποιος θα έπαιρνε τα χρήματα, και ο επικεφαλής των Καλών Υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ τα μοίραζε στους ιθαγενείς ως ανθρωπιστική βοήθεια στα δικοινοτικά τους προγράμματα", γράφει ο διευθυντής σύνταξης του "Φιλελεύθερου", ως να μην πρόκειται για τον μεγαλύτερο διεθνή οργανισμό, αλλά για τη ρωσική μαφία ή καρτέλ εμπόρων κοκαΐνης της Κολομβίας. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΗΕ που ο διεθνής οργανισμός καταγγέλλεται για συνωμοσία εις βάρος κράτους μέλους του.

 

Ο Ιγνατίου χαρακτήρισε τη συμμετοχή του ΟΗΕ στη διαδικασία απορρόφησης της αμερικανικής βοήθειας από την Κύπρο σαν "ξέπλυμα"! Αν και όλα τα οικονομικά στοιχεία της βοήθειας είναι δημοσιευμένα στο διαδίκτυο, ο Ιγνατίου αναφέρει πως υπάρχει "απόρρητος κατάλογος" ατόμων που πήραν οικονομική βοήθεια εν είδει συνωμοσίας κατά της Κύπρου και επικρίνει το Γενικό Γραμματέα επειδή "προσφέρει ακόμα ασυλία στην USAID" και δεν τον δίνει στη δημοσιότητα!

 

Ακόμη, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Κ. Βενιζέλος γράφει πως η ιστορία αυτή θα κλείσει "μόνο εάν δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος όσων ήταν αποδέκτες κονδυλίων. Κι αυτό αποτελεί ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών, που αποδέχθηκαν, μετά από υποδείξεις των ΗΠΑ, να λειτουργήσουν μηχανισμό διοχέτευσης (αμερικανικών) κονδυλίων, παρακάμπτοντας για προφανείς λόγους την Κυπριακή Δημοκρατία!"

 

Ο κατάλογος έχει δημοσιευτεί από το 2005 και ο ΟΗΕ έχει δώσει στοιχεία μέχρι και για το τελευταίο σεντ των δαπανών. Το ζήτημα είναι να θέλει κανείς να τον διαβάσει...


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

10/08/2008

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα