Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πρώτο σχέδιο Ανάν - Χάγη
Δημοψήφισμα
Χάγη – Νέα Υόρκη
Ευρωεκλογές 2004
Νέα Υόρκη – Δημοψήφισμα
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ χαιρετίζει ΑΚΕΛ για αναβολή

ΔΗΣΥ: 78% «ναι» με επίθεση στον Τάσσο

ΚΛΗΡΙΔΗΣ με συναισθηματικό κάλεσμα για «ναι»


ID: 1155691 Εντυπο: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Ημ/νία: Σελ.: 07 Με κύριο χαρακτηριστικό της ομιλίας του την κατά μέτωπο επίθεση στον πρόεδρο Παπαδόπουλο για τους χειρισμούς και τις επιλογές του στο Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδης, ζήτησε από το έκτακτο συνέδριο του κόμματος να αποφασίσει «ναι» στο σχέδιο Ανάν. Πράγμα που έγινε αργά τη νύχτα. Από την ψηφοφορία, 686 ή 77,6% ψήφισαν «ναι» για το σχέδιο Ανάν, ενώ 188 ή 21,3% ψήφισαν «όχι». Υπήρξαν και 10 αποχές.

 

Μιλώντας μετά την καταμέτρηση των ψήφων, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδης, δήλωσε ότι από την ψηφοφορία δεν υπάρχουν νικητές ή ηττημένοι. Ολοι, τόνισε, σκέπτονται πατριωτικά και ενδιαφέρονται για το μέλλον της Κύπρου ο καθένας με το δικό του τρόπο.

 

Απευθυνόμενος από το βήμα του συνεδρίου, ο Αναστασιάδης κατηγόρησε ευθέως τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για το ότι:

 

* Δεν ενδιαφερόταν για λύση και κωλυσιεργούσε στις συνομιλίες.

* Στη Λουκέρνη αρνιόταν να υποβάλει τις εισηγήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο πάρε - δώσε και το έκανε στις 30 Μαρτίου, αφού επιδόθηκε το τέταρτο σχέδιο Ανάν.

* Οργάνωσε εκστρατεία δαιμονοποίησης του σχεδίου και έστελνε από τη Λουκέρνη μηνύματα ήττας, ενώ υπήρχαν σαφείς βελτιώσεις στο σχέδιο.

* Με το διάγγελμά του δεν είπε όλη την αλήθεια στον κόσμο, παρά μόνο προσπάθησε να τον τρομοκρατήσει.

 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαιρέτισε την πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων και είπε ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες που δεν καρποφόρησαν. «Οι δυσκολίες που συναντήσαμε οφείλονται στην άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως αρχηγού της ελληνοκυπριακής πλευράς, να προβάλει το αίτημα αυτό στα Η.Ε.», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

 

«Απογοητεύτηκα»

 

Ο Αναστασιάδης ανέλυσε σημείο προς σημείο τις αντιρρήσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου για το σχέδιο και προσπάθησε να τις ανατρέψει με δικά του επιχειρήματα. Συμφώνησε με την άποψη του διεθνούς παράγοντα πως οι επιλογές που υπάρχουν είναι μεταξύ του σχεδίου Ανάν και της διχοτόμησης. «Τούτη είναι η ώρα που η ιστορία χτυπά την πόρτα μας και εγώ δεν θα την αγνοήσω, γι' αυτό και σας παρακαλώ να μετατρέψουμε αυτή την ευκαιρία σε μια συλλογική επιλογή που με το "ναι" στο δημοψήφισμα ανοίγει το δρόμο για επανένωση της Κύπρου».

 

«Δεν αποκρύβω πόσο απογοητεύτηκα όταν παρακολουθούσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δαιμονοποιεί τη μία μετά την άλλη τις πρόνοιες του σχεδίου, προκειμένου να καταλήξει σε μια από πολλού προειλημμένη απόφαση», υποστήριξε ο κ. Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε με ποια επιχειρήματα η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφεύγει στη διεθνή κοινότητα για να ζητεί τον τερματισμό της εισβολής και κατοχής από την Τουρκία «όταν το σχέδιο που καλούμαστε να απορρίψουμε είναι πρόταση των Η.Ε. βασισμένη στις συμφωνίες κορυφής και τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί τα τελευταία 30 χρόνια».

 

«Ως υπεύθυνος ηγέτης μιας παράταξης που έταξε ως έναν από τους ιδρυτικούς της στόχους την επανένωση της πατρίδας μας, θα ένιωθα ανάξιος αν τούτη την κρίσιμη ώρα παρασυρόμουν από το λαϊκό ρεύμα για να γίνω αρεστός, αλλά και συνάμα συνυπεύθυνος για τα όσα θα επακολουθήσουν από την απόρριψη της προτεινόμενης λύσης», είπε, ο κ. Αναστασιάδης.

 

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας χθες βράδυ στο έκτακτο συνέδριο του ΔΗΣΥ, απηύθυνε δραματική έκκληση στους συνέδρους να πουν «ναι» στο δημοψήφισμα, διότι ένα «όχι» θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση της Κύπρου.

 

«Προτιμώ να αποδημήσω»

 

«Βάζω το χέρι στο Ιερό Ευαγγέλιο ότι κάμνω αυτές τις εκτιμήσεις χωρίς να έχω κανένα συμφέρον. Δεν έχω περιουσία στα κατεχόμενα ή οπουδήποτε αλλού και εύχομαι να διαψευσθούν οι εκτιμήσεις μου. Ομως είναι 85 χρόνων και προτιμώ να αποδημήσω εις Κύριον, παρά να δω αυτό το τέλος των αγώνων του κυπριακού λαού», είπε ο Κληρίδης καταχειροκροτούμενος από τους 900 συνέδρους.

 

Ο Κληρίδης είπε ότι έχει προσωπικές διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, πως η χώρα του θα εγγυηθεί τη λύση και ότι το σύστημα εγγυήσεων που υπάρχει στο σχέδιο Ανάν είναι πιο ασφαλές από τις εγγυήσεις του 1960.

 

Επικαλούμενος την πενηντάχρονη υπηρεσία του σε όλες τις βαθμίδες των πολιτικών αξιωμάτων, από βουλευτής μέχρι πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς και την εμπειρία ως διαπραγματευτής του Κυπριακού από το 1968, είπε πως αν απορριφθεί το σχέδιο Ανάν δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. «Και τώρα σας λέω πως αν απορριφθεί το σχέδιο Ανάν, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Απέναντι δεν θα υπάρχει ένα ψευδοκράτος, αλλά θα δημιουργηθούν στην Κύπρο δύο ανεξάρτητα κράτη», είπε.

 

Ανέφερε ότι το σχέδιο Ανάν βρίσκεται μέσα στις παραμέτρους των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού και προειδοποίησε πως δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ξανά διαπραγμάτευση για πάρα πολλά χρόνια. «Είναι δυνατό να αποχωρήσει η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών από την Κύπρο, γιατί οι όροι εντολής της είναι να βρίσκεται στην Κύπρο ενόσω διεξάγονται διαπραγματεύσεις και τηρείται η εκεχειρία». Αφού επικαλέστηκε σχετικές αναφορές του επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο Κληρίδης είπε πως αμέσως μετά το «όχι» οι διαχωριστικές γραμμές θα καταστούν εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα δώσει πολιτική υπόσταση και οικονομική βοήθεια στο ψευδοκράτος.


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

16/04/2004

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα