Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
Η άλλη πλευρά
Ρεπορτάζ - Οδοιπορικά
Τουρκία
Ραούφ Ντενκτάς
Η «άνοιξη» των Τουρκοκυπρίων
Επικαιρότητα
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Οι δυνάμεις που αντιπολιτεύθηκαν τον Ρ. Ντενκτάς δίνουν τη μάχη για διπλό «ναι»

Μεχμέτ Αλί κατά Ραούφ


Το βάρος για την αποδοχή του σχεδίου Ανάν από τους Τουρκοκύπριους πέφτει στους ώμους του «πρωθυπουργού» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ! Ο Ταλάτ φιλοδοξεί να πείσει ακόμη και τους Ελληνοκύπριους, αφού προγραμματίζει να περάσει, σήμερα, το οδόφραγμα για να έχει επαφές με ελληνοκυπριακά κόμματα και να περάσει το μήνυμα ότι είναι απαραίτητο το διπλό «ναι». Ο Ταλάτ προγραμματίζει επαφές με το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ και, όπως δήλωσε, δεν τον ενδιαφέρει να συναντηθεί με τον Παπαδόπουλο, τον οποίο κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με τον Ντενκτάς...

 

**Πάντως οι Τουρκοκύπριοι δεν θα ήθελαν να πουν εκείνοι «ναι» και «όχι» οι Ελληνοκύπριοι, με την ελπίδα ότι θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την αναγνώριση του ψευδοκράτους: «Ούτε που να το σκέφτομαι. Ενα "όχι" στη μια ή την άλλη πλευρά θα μας οδηγήσει σε συνθήκες του 1974», είπε. «Η προσδοκία μου είναι να πουν και οι δύο πλευρές "ναι" την 24η Απριλίου. Αυτό θα πω στα ελληνοκυπριακά κόμματα. Πρέπει από κοινού να δώσουμε τη μάχη.

Το σημαντικό είναι να υπάρξει συμφιλίωση στο νησί».

 

**Ο Ντενκτάς, παρά την πολιτική του αποδυνάμωση, εξακολουθεί να είναι ο κύριος παίκτης του παιχνιδιού. Στην εκστρατεία του απευθύνεται προς την Τουρκία και προς τους Τουρκοκύπριους. Οταν μιλά στην Ανατολία προειδοποιεί ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα.

 

- «Το κείμενο δεν είναι ικανοποιητικό για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας», έλεγε σε συγκέντρωση στην Αγκυρα, ενώ δάκρυσε μπροστά στον τηλεοπτικό φακό όταν αναφέρθηκε στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

 

Τα επιχειρήματα του Ντενκτάς

 

«Επί 30 χρόνια δεν υπήρξε στο νησί ούτε αιματοχυσία ούτε φιλονικία», είπε και προέβλεψε πως αν περάσει το σχέδιο Ανάν, οι Τουρκοκύπριοι θα εξαφανισθούν από την Κύπρο.

 

- Στο εσωτερικό, ο Ντενκτάς προειδοποιεί ότι το «ναι» θα δημιουργήσει συνθήκες Κοσόβου και Παλαιστίνης και πρεριγράφει σενάρια οικονομικής κατάρρευσης των Τουρκοκυπρίων...

 

**Μαζί με τον Ντενκτάς συμπορεύεται το κόμμα Εθνικής Ενότητας του πρώην «πρωθυπουργού» Ντερεβίς Ερογλου, καθώς και άλλα μικρά εθνικιστικά σχήματα. Μπαλαντέρ στο «ναι» ή στο «όχι» κατά το δημοψήφισμα είναι το Δημοκρατικό Κόμμα του υιού Ντενκτάς, Σερτάρ.

 

* Ο Σερτάρ Ντενκτάς είναι όμηρος των επιλογών του πατέρα του, αλλά τον προβληματίζει και το δικό του πολιτικό μέλλον. Το κόμμα δεν πήρε ακόμη αποφάσεις και προσανατολίζεται μάλλον προς την «ψήφο κατά συνείδηση».

 

**Πιο απλά είναι τα πράγματα στα υπόλοιπα σχήματα που αντιπολιτεύτηκαν τον Ντενκτάς και έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους για τη λύση: Είναι όλοι υπέρ του σχεδίου Ανάν.

 

Ωστόσο, τώρα που πλησιάζει η ώρα για το «ναι» ή το «όχι», μπαίνουν κάτω και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, αφού πρέπει να μεταστεγαστούν 70.000 άνθρωποι που αποτελούν το ένα τρίτο του πληθυσμού των κατεχομένων.

 

**Ο Ντενκτάς άρχισε την εκστρατεία για το «όχι» από την πρώτη μέρα που επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη. Τα επιχειρήματά του είναι:

 

- Θα ξεσπιτωθούν 70.000 Τουρκοκύπριοι λόγω των εδαφικών αναπροσαρμογών.

- Θα φύγει μεγάλος αριθμός εποίκων.

- Θα αποχωρήσουν τα στρατεύματα.

- Δεν ικανοποιήθηκαν τα «απαράβατα» που έθεσε η τουρκική πλευρά, όπως να γίνει η συμφωνία πρωτογενές δίκαιο, μόνιμες παρεκκλίσεις, διζωνικότητα, και καλύτερος χάρτης.

- Οι 9.000 σελίδες των νόμων ετοιμάστηκαν κατά βάση από τους Ελληνοκύπριους. Δεν υπάρχει χρόνος ούτε καν για ανάγνωσή τους.

- Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν έχουν διεξαχθεί αυτού του είδους οι διαπραγματεύσεις ούτε έχει ασκηθεί ποτέ τόσο μεγάλη πίεση.

- Εντός της Ε.Ε. οι Ελληνοκύπριοι θα απορροφήσουν οικονομικά τους Τουρκοκύπριους.

 

**Στον αντίποδα του Ντενκτάς βρίσκεται ο «πρωθυπουργός» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος αναδεικνύει τα θετικά της λύσης, όπως:

 

- Η ένταξη στην Ευρωπαϊκής Ενωσης.

- Η συνδιαχείριση που θα υπάρξει στην Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία.

- Η αναγνώριση όλων των θεσμών της «ΤΔΒΚ» που σήμερα είναι παράνομοι.

- Δίνει ιθαγένεια σε 60.000 εποίκους και στους υπόλοιπους προσωρινή άδεια παραμονής.

- Θα διατεθούν 2-4 δισ. δολ. ως ξένη βοήθεια για όσους Τουρκοκύπριους μετακινηθούν.

 

**Στο στρατόπεδο του Ταλάτ έχουν συσπειρωθεί όλες οι δυνάμεις που αντιπολιτεύτηκαν τον Ντενκτάς. Η θέση των δυνάμεων της λύσης είναι πιο ισχυροποιημένη τις τελευταίες μέρες:

 

- Με την άνοδο του Ταλάτ στην εξουσία ελέγχουν τον «κρατικό» μηχανισμό.

- Ελέγχουν σε κάποιο βαθμό την «κρατική» ραδιοτηλεόραση.

- Εχουν μαζί τους την τουρκική κυβέρνηση.

 

**Ωστόσο, τον τελικό λόγο στην κατεχόμενη Κύπρο τον έχει ο στρατός. Ο ρόλος που θα διαδραματίσει στο δημοψήφισμα θα είναι καθοριστικός, αφού ελέγχει διά των εποίκων σχεδόν το ένα τέταρτο των ψήφων. Ο Ταλάτ προσπαθεί να πείσει τους έποικους πως όσοι δεν πάρουν την υπηκοότητα θα εξασφαλίσουν άδεια παραμονής για μια πενταετία.


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

10/04/2004

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα