Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Η προβοκάτσια του ΚΥΠΕ


Παραμονές της έναρξης των απευθείας συνομιλιών ορισμένοι θερμοκέφαλοι δοκίμασαν να τορπιλίσουν τη διαδικασία με μια προβοκάτσια στο μεικτό χωριό Πύλα. Οι εθνικιστές στα κατεχόμενα το εκμεταλλεύτηκαν, ξεσηκώθηκαν και προσπαθώντας να διεγείρουν τα αισθήματα ανασφάλειας των Τουρκοκυπρίων υπενθυμίζουν πόσο σημαντική είναι η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο και πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι η ειρήνη με τους Ελληνοκύπριους.

 

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ξεκίνησε από τη Λευκωσία και πήγε στην Πύλα, συνομίλησε με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, επισκέφθηκε τα γραφεία του κοινοτικού συμβουλίου Πύλας και προέτρεψε τους κάτοικους να μην αντιδράσουν στις προβοκάτσιες, διότι αυτό δεν θα εξυπηρετήσει την ειρήνη.

 

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους στη γλώσσα τους, ενώ κάποιος από τους συνοδούς του μετάφραζε στα Ελληνικά, τους είπε: "Όπως γνωρίζετε, δύο λαοί διαμένουν στην Πύλα και είναι το μόνο χωριό που Ε/Κ και Τ/Κ διαμένουν μαζί. Είναι ένα μοντέλο για το μέλλον και νομίζω ότι Ε/Κ και Τ/Κ μπορούν να λύσουν μαζί το κυπριακό πρόβλημα. (...) Εγώ και ο κ. Χριστόφιας θα αρχίσουμε μια ωραία πορεία και όλοι μαζί πρέπει να υποστηρίξουμε αυτή την πορεία. Είναι το μόνο μοντέλο και όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το μέλλον μας".

 

Η παρέμβαση του Ταλάτ ήταν το αντίβαρο στις εθνικιστικές εξάρσεις του Ντενκτάς, του Αβτζί και του Ερτογρούλογλου και προσπάθησε να δώσει τόνο αισιοδοξίας μιλώντας για την "ωραία πορεία" που ξεκινά με τον Χριστόφια. Διαβάστε τώρα πώς ξεκίνησε το σχετικό τηλεγράφημα για την παρέμβαση του Ταλάτ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων: "Για δύο ‘λαούς’ μίλησε το απόγευμα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο μεικτό χωριό Πύλα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του...."

 

Δηλαδή, από όλη την παρέμβαση του Ταλάτ, το ΚΥΠΕ δεν βρήκε τίποτα καλύτερο να προτάξει και προσπάθησε να την ακυρώσει, αναδεικνύοντας σε κυρίαρχο θέμα την αναφορά του σε "δύο λαούς", όπως προέκυψε μέσα από την πρόχειρη μετάφραση του συνοδού του.

 

Έστω ότι ο Ταλάτ μίλησε για "δύο λαούς". Η ορολογία αυτή είναι παγιωμένη στην τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως είναι παγιωμένη σε μας η αναφορά "κατοχικός ηγέτης" για τον Ταλάτ, ενώ τον Ντενκτάς τον λέγαμε "Τουρκοκύπριο ηγέτη"!

 

Τέτοιου είδους δημοσιογραφικές προβοκάτσιες δεν είναι η εξαίρεση, αλλά μάλλον ο κανόνας στην ειδησεογραφία του KYΠΕ, ειδικά όταν αναφέρεται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Όποια φανταχτερή ανοησία δημοσιευτεί στην άλλη πλευρά μεταφράζεται, αναπαράγεται, εξάγεται απ' εκεί, διαστρεβλώνεται, επανέρχεται απ' εδώ και ένα ολόκληρο σύστημα πολιτικών και δημοσιογράφων απασχολείται για το σχολιασμό τους. Από μια τέτοια διαστροφή ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και η συζήτηση για τη λεγόμενη δήλωση Ερντογάν περί μη επιστροφής της Μόρφου, η οποία μάλλον δεν έγινε ποτέ.

 

Στην ιστορική διαδρομή αυτής της χώρας οι προβοκάτσιες είχαν δεσπόζουσα θέση. Το 2004 η ενημέρωση για τις συνομιλίες ήταν μια διαρκής προβοκάτσια. Σε λίγες μέρες ξεκινά μια νέα διαδικασία. Αν θα έχουν προοπτική οι συνομιλίες πρέπει να υπάρξει υπευθυνότητα στην ενημέρωση, κυρίως από τους κρατικούς φορείς, όπως το ΡΙΚ (χθες το κρατικό κανάλι δικαιολογούσε την προβοκάτσια στην Πύλα, μεταδίδοντας ότι προηγήθηκε ανάλογο επεισόδιο εις βάρος Ελληνοκυπρίων!), το ΚΥΠΕ και τα ενημερωτικά δελτία του ΓΤΠ. Οι φορείς αυτοί είναι εξοικειωμένοι με την προπαγάνδα. Είναι καιρός να ασχοληθούν και με την ενημέρωση.

 

Δεν είναι καλύτερη η κατάσταση στην άλλη πλευρά. Εδώ και τρεις μέρες στο ενημερωτικό τους δελτίο καλύπτουν την αντιπαράθεση Χριστόφια - μητροπολίτη Πάφου υπό τον τίτλο "Θεοκρατικό κράτος στην ΕΕ". Πρόκειται για φτηνή προπαγάνδα που απλώς περιορίζει παρά υποβοηθά την προσπάθεια να χαλιναγωγηθεί η εθνικιστική ρητορική της Εκκλησίας. Βασικά, ο ένας μηχανισμός τροφοδοτεί τον άλλο και οι δύο μαζί ένα πολιτικό σύστημα που σπαταλάει όλη του την ενέργεια για να αποδείξει την κακοπιστία του άλλου.

 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον δεν μπορεί να ευδοκιμήσει η συμφιλίωση. Οι Χριστόφιας και Ταλάτ, στην πρώτη τους συνάντηση, θα πρέπει να δουν από κοινού το ζήτημα της ενημέρωσης. Για να μην επαναλάβει ο Δημήτρης Χριστόφιας τις παραμονές ενός νέου δημοψηφίσματος τη διαπίστωση του 2004: "Δημιουργήθηκε ένας παροξυσμός αρνητισμού στην ελληνοκυπριακή κοινωνία, που δεν επιτρέπει το νηφάλιο προβληματισμό και τη νηφάλια συζήτηση. Δεν σε ακούει κανένας..." Αυτή τη φορά πρέπει να αφήσουν τον κόσμο να ακούσει...


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

24/08/2008

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα