Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Σφήνα ο στρατός στις συνομιλίες

Οι στρατηγοί μπλόκαραν όλα τα ΜΟΕ

Τουρκική η προβοκάτσια στην Πύλα;


Μπλόκο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού επιδιώκει να βάλει ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο, παρεμποδίζοντας την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουν αποφασίσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

 

Ο στρατός, με τις ενέργειες και τις αποφάσεις του, προσπαθεί να κάμει παρέμβαση στην ε/κ πλευρά και να μπλοκάρει τις συνομιλίες, ακολουθώντας τη συνταγή που εφάρμοσε ο Ραούφ Ντενκτάς το 2004.

 

Η κρίση υποβόσκει εδώ και μέρες, αλλά εξωτερικεύτηκε προχθές Παρασκευή με αφορμή την αποχώρηση του Γ. Ιακώβου από τη συνάντηση με τον Οζντίλ Ναμί, κατά την οποία του ανακοινώθηκε η απόφαση της τ/κ πλευράς να μην επιτρέψει τη διέλευση προσκυνητών προς τη Μόρφου, μεθαύριο Τρίτη.

Για μια δεκαετία, η ε/κ πλευρά επιτρέπει τη διέλευση εκατοντάδων Τ/Κ από το ίδιο οδόφραγμα με προορισμό τα Κόκκινα. Επομένως, η διέλευση προς την αντίθεση κατεύθυνση είναι πρακτικά εφικτή. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Π", η Κυβέρνηση ζήτησε από την τ/κ ηγεσία να απαντήσει θετικά στο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, για να υποβοηθηθεί το κλίμα, ενόψει της πρώτης συνάντησης Χριστόφια - Ταλάτ, στις 3 Σεπτεμβρίου.

 

Η απόρριψη του αιτήματος άγγιξε τα όρια της πρόκλησης, δεδομένης της διέλευσης 1000 Τουρκοκυπρίων στις 8 Αυγούστου και ως εκ τούτου ήταν πολιτικά ανεξήγητη. Τελικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, επιβεβαίωσε έμμεσα τις υποψίες της Κυπριακής Κυβέρνησης, ότι η αρνητική απάντηση επιβλήθηκε από το στρατό: "Δεν υπάρχει οδόφραγμα στο Λιμνίτη. Υπάρχει μια μεγάλη και ευρεία στρατιωτική περιοχή στο Λιμνίτη και υπάρχουν δυσκολίες για άνοιγμα διόδου εκεί", δήλωσε.

 

Με τη δήλωσή του αυτή, ο Ερτσακιτζά βασικά ανακοίνωσε την άρνηση του στρατού να επιτρέψει το άνοιγμα διόδου στην περιοχή Λιμνίτη, ενώ σε πολιτικό επίπεδο λήφθηκε καταφατική απόφαση. Η τ/κ ηγεσία προσπάθησε να βγει από το αδιέξοδο που προκάλεσε το βέτο του στρατού, διασυνδέοντας το οδόφραγμα του Λιμνίτη με παλαιότερο αίτημα για οδική σύνδεση της Πύλας με τα κατεχόμενα μέσω Άρσους. Όμως, το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από την ίδια την Ε.Ε., επειδή αντιβαίνει με το Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή. Αντιθέτως, ο Λιμνίτης, έχει εγκριθεί προ τριετίας σαν οδόφραγμα με βάση τον ίδιο κανονισμό.

 

Δυσφορία στα Η.Ε.

 

Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένη διπλωματική πηγή, το Γραφείο των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε. στην Κύπρο, είναι έντονα ενοχλημένο από το κόλλημα της διαδικασίας εφαρμογής των διαφόρων ΜΟΕ που έχουν αποφασιστεί και επιρρίπτουν τις ευθύνες στην αδυναμία λήψης αποφάσεων στην άλλη πλευρά.

 

Ένα από τα ΜΟΕ που θα έπρεπε να τύχει άμεσης εφαρμογής, ήταν η απόφαση για την εγκατάσταση "κόκκινης γραμμής" για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ. Το θέμα δεν προχωρεί, λόγω δυσκολιών που επικαλείται η άλλη πλευρά.

 

Την ίδια τύχη έχουν και ΜΟΕ που θα εξυπηρετήσουν αποκλειστικά και μόνο τους Τ/Κ, όπως για παράδειγμα η ελεύθερη διακίνηση των ασθενοφόρων διά μέσου των οδοφραγμάτων. Η διακίνηση των ασθενοφόρων θα εξυπηρετήσει κατ΄ αποκλειστικότητα τα επείγοντα περιστατικά των Τ/Κ, λόγω της φτωχής υποδομής ιατρικών υπηρεσιών στα κατεχόμενα. Παρόλα αυτά, παρατηρήθηκε από τα Η.Ε. ανεξήγητη κωλυσιεργία στη λήψη αποφάσεων, που αποδίδεται σε εμπόδια που παρεμβάλει ο στρατός, ο οποίος έχει την ευθύνη για οτιδήποτε αφορά τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

 

Η προβοκάτσια της Πύλας

 

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση έχει σοβαρές πληροφορίες ότι το περιστατικό στην Πύλα την περασμένη εβδομάδα ήταν προβοκάτσια Τούρκων εθνικιστών. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, από τη διερεύνηση της υπόθεσης και από τα στοιχεία που έχουν περισυλλεγεί, δεν βρέθηκε ίχνος πληροφορίας για ανάμιξη Ελληνοκυπρίων. Αντιθέτως, υπάρχουν ενδείξεις και πληροφορίες ότι πρόκειται για τουρκική ενέργεια.

 

Τα Ηνωμένα Έθνη που διερευνούν το περιστατικό δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστικά συμπεράσματα, ενώ η Κυβέρνηση αποδέχεται πως δύσκολα μπορεί να αποδείξει μια τέτοια σχέση.

 

Ωστόσο, μετά τις εξελίξεις σε σχέση με τον Λιμνίτη, οι πληροφορίες που ήδη είχε η Κυβέρνηση, ερμηνεύονται στο ευρύτερο πλαίσιο της εξόφθαλμης πρόθεσης του τουρκικού στρατού να παρεμβάλει εμπόδια στην ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών. Για την Κυβέρνηση είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο τουρκικός στρατός επιδιώκει να συντηρήσει το κλίμα δυσπιστίας των Ελληνοκυπρίων ως προς τις προθέσεις της τουρκικής Κυβέρνησης και της τ/κ ηγεσίας στο Κυπριακό και ταυτόχρονα να διεγείρει το αίσθημα ανασφάλειας των Τουρκοκυπρίων.

 

Το δεύτερο σκέλος της έμμεσης παρέμβασης του στρατού στις εξελίξεις εξυπηρετήθηκε τα μέγιστα από την προβοκάτσια στην Πύλα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως, παρά την περιορισμένη έκταση του επεισοδίου, οι εθνικιστές προσέδωσαν αμέσως διαστάσεις στο περιστατικό, ενώ επισκέφθηκαν την Πύλα ο Ραούφ Ντενκτάς, ο Χ. Ερτογρούλογλου, ο Αβτζι και άλλοι εθνικιστικοί παράγοντες, οι οποίοι συνέδεσαν το περιστατικό με την ανάγκη παραμονής στην Κύπρο του τουρκικού στρατού.

 

Από κυβερνητικής πλευράς επισημαίνεται και η παρέμβαση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος όταν επισκέφθηκε την Πύλα μίλησε γενικά για προβοκάτσια και δεν άφησε καμιά απολύτως αιχμή κατά των Ελληνοκυπρίων. "Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μας, τότε ο Ταλάτ ίσως να αντιλήφθηκε από πού προήλθε η προβοκάτσια και γι' αυτό παρενέβη με τον τρόπο που το έκανε", δήλωσε στον "Π" κυβερνητική πηγή, που αξιολογεί τις σχετικές πληροφορίες.

 

Τρία κέντρα

 

Στα κατεχόμενα υπάρχουν τρία κέντρα λήψης αποφάσεων. Το ένα είναι οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι που είναι το πιο ευέλικτο, το άλλο είναι η τουρκική πρεσβεία που εκπροσωπεί μεν την τουρκική Κυβέρνηση, αλλά έχει επιρροές από το κεμαλικό κατεστημένο στο τουρκικό ΥΠΕΞ και το τρίτο και πιο αδιάλλακτο, ο στρατός. Για να ληφθεί μια απόφαση στα κατεχόμενα, θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ και των τριών αυτών κέντρων.

 

Για παράδειγμα, όταν τον περασμένο μήνα ξέσπασε η πυρκαγιά τον ανατολικό Πενταδάκτυλο, ο Ταλάτ ζήτησε τη συνδρομή των πυροσβεστικών ελικοπτέρων της Κ.Δ. Σύμφωνα με πηγή του "Π", σε 12 λεπτά ενημερώθηκε ο Χριστόφιας, έδωσε τη συγκατάθεσή του και ο Υπουργός Εσωτερικών έδωσε εντολή να φύγουν τα ελικόπτερα για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης. Τελικά, χρειάστηκαν τέσσερις ώρες διαβουλεύσεων στα κατεχόμενα, για να έρθει αρνητική απάντηση, διότι ο στρατός δεν το επέτρεψε.

 

Πάντως, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έπεισε τον Πρόεδρο Χριστόφια για τις ειλικρινείς προθέσεις του, ενώ ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε ότι η τουρκική Κυβέρνηση είναι έτοιμη για τη λύση και ότι θα στηρίξει τη διαδικασία, όπως έκανε και το 2004.

 

Ακόμη, σύμφωνα με πηγή των Η.Ε., ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην τελευταία συνάντησή του με τον Μπαν Γκι-μουν στο Βερολίνο, τον διαβεβαίωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, όχι μόνο τον ενθαρρύνει, αλλά θα τον βοηθήσει με την κοινή γνώμη για να περάσει τη συμφωνία από δημοψήφισμα.

 

Με αυτά τα δεδομένα, η Κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προσπεράσει τους σκοπέλους που δημιουργεί ο στρατός και να προσέλθει στις συνομιλίες με αποφασιστικότητα και ευελιξία. Αυτό ήταν και το μήνυμα που προσπάθησε να περάσει χθες η Κυβέρνηση με τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στα ΜΜΕ.

 

 

 

Συνομιλητής ο Ταλάτ ή ο στρατός;

 

Με αφορμή το αδιέξοδο στον Λιμνίτη και την εξωτερίκευση της προσπάθειας του στρατού να διεμβολίσει τη διαδικασία των συνομιλιών, τίθεται το ερώτημα αν είναι εφικτή μια λύση, χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιος αποφασίζει στα κατεχόμενα. Μάλιστα, από παρατάξεις που είναι ενάντια στις συνομιλίες προβάλλεται το εξής σκεπτικό: "Εάν ο Ταλάτ δεν μπορεί να ανοίξει ένα οδόφραγμα, πώς θα λύσει το Κυπριακό;".

 

Κατ' αρχήν, σήμερα υπάρχει μια ειδοποιός ποιοτική διαφορά μεταξύ των συνομιλιών που θα ξεκινήσουν και όλων των προηγούμενων προσπαθειών. Στο παρελθόν οι συνομιλίες γίνονταν με τον Ραούφ Ντενκτάς, τον καθ' αυτό εκπρόσωπο του στρατού, ο οποίος χρησιμοποιούσε τη διαδικασία του διαλόγου για να προβοκάρει τη λύση. Σήμερα, τόσο η τ/κ ηγεσία, όσο και η τουρκική Κυβέρνηση, παρά την ενίοτε ενοχλητική ρητορική τους, είναι προσανατολισμένες προς τη λύση και όχι τη μη λύση, όπως συνέβαινε επί Ντενκτάς.

 

Ο Χριστόφιας, έχοντας υπόψη τις διαβεβαιώσεις του Ταλάτ, έχει υποχρέωση να προχωρήσει τη διαδικασία, θεωρώντας δεδομένο ότι η τουρκική Κυβέρνηση και η τ/κ ηγεσία θα είναι εποικοδομητικές. Αν δεν είναι, αυτό θα πρέπει να φανεί στο τραπέζι των συνομιλιών και όχι στις δημόσιες δηλώσεις. Αν υπάρχει κωλυσιεργία, αυτό θα πρέπει να καταγραφεί από τα Η.Ε. και όχι από τις στήλες των εφημερίδων.

 

Είναι πραγματικότητα ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν τρία κέντρα εξουσίας. Η ε/κ πλευρά οφείλει να στηρίξει αυτά που επιδιώκουν τη λύση και να μη διευκολύνει το στρατό. Εάν στην πορεία διαπιστωθούν προβλήματα, λόγω παρεμβάσεων του στρατού, θα πρέπει να τα λύσει η τουρκική Κυβέρνηση και όχι προκαταβολικά η ε/κ πλευρά πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

Ήδη, με το περιστατικό στον Λιμνίτη, που με βάση το ισχύον κοινοτικό κεκτημένο είναι δίοδος, η Ε.Ε. γνωρίζει ποιος είναι το εμπόδιο στη βελτίωση του κλίματος. Συνεπώς, στο ερώτημα ποιος είναι ο συνομιλητής μας, η απάντηση είναι σαφής: η τουρκοκυπριακή ηγεσία για την εσωτερική πτυχή της λύσης και η τουρκική Κυβέρνηση για τα ζητήματα των εγγυήσεων και του στρατού.

 

Ποιος έχει το πάνω χέρι στην τουρκική πολιτική είναι ευθύνη της τουρκικής Κυβέρνησης να το αποφασίσει και της Ε.Ε. να το επιβάλει, στην περίπτωση που διαπιστωθεί στις συνομιλίες ότι ο στρατός έχει σημαίνων πολιτικό ρόλο στο Κυπριακό.

 

Αν περιμένουμε το στρατό να παραιτηθεί αυτόβουλα από τις επιδιώξεις του, απλώς θα τον διευκολύνουμε να διαιωνίσει την παρουσία του στη χώρα μας. Ο μόνος τρόπος να κοπεί η επιρροή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο είναι η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλο το νησί, από την Πάφο μέχρι τον Απόστολο Αντρέα και αυτό μόνο η λύση μπορεί να το διασφαλίσει.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

31/08/2008

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα