Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Γιατί σήμερα η συγκυρία είναι πιο ευνοϊκή από το 2004

Πέτυχε το πείραμα, κάνουν χημεία


Για πρώτη φορά στη μετά '74 ιστορία του Κυπριακού διεξάγονται πραγματικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του προβλήματος και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά της σημερινής διαδικασίας με όλες τις προηγούμενες. Στην αποτίμηση αυτή κατέληξαν τα Ηνωμένα Έθνη μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης Χριστόφια - Ταλάτ, όπου επαληθεύτηκε στην πράξη η πολιτική βούληση των δύο ηγετών για λύση του Κυπριακού.

 

Δυτική διπλωματική πηγή που παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις αξιολόγησε ως εξής τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης:

 

"Είχαμε τις διαβεβαιώσεις των δύο πλευρών ότι είναι αποφασισμένες να προσέλθουν στις συνομιλίες με αποφασιστικότητα και ευελιξία. Είχαμε, όμως, και αντιφατικές δηλώσεις και δημόσιες παρεμβάσεις που θόλωναν το σκηνικό. Ευθύς εξαρχής διαφάνηκε ότι οι δύο ηγέτες 'κάνουν χημεία', όμως αυτό έπρεπε να επαληθευτεί και στην πράξη. Στην πρώτη συνάντηση διαφάνηκε, στο τραπέζι των συνομιλιών, ότι είναι δεσμευμένοι για τη λύση. Από τη στιγμή που υπάρχει η πολιτική βούληση, τα πράγματα θα προχωρήσουν".

 

 

 

Σε αυτό το τέμπο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση γιατί να πετύχει αυτός, τη στιγμή που όλοι οι προκάτοχοί του απέτυχαν, απάντησε πως τότε ήταν διαφορετικός ο χρόνος, διαφορετικές οι συγκυρίες, διαφορετική η ιστορία. "Από την εμπειρία μου γνωρίζω ότι υπάρχει η στιγμή που τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν, και οι συνθήκες σήμερα είναι ότι υπάρχουν δύο ηγέτες που θέλουν να πετύχουν και να λύσουν το πρόβλημα, θέλουν να δουν ειρήνη στον τόπο".

 

Κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει αυτή την ποιοτική διαφορά, δήλωσε στον "Π" η δυτική διπλωματική πηγή, η οποία μας παρέπεμψε στο 2004, όταν, παρά τη συμφωνία της Νέας Υόρκης και τη δέσμευση των ηγετών να διαπραγματευτούν με καλή πίστη, αυτοί προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις με σχέδιο τον τορπιλισμό της διαδικασίας, αποκάλυπτα ο Ντενκτάς και συγκεκαλυμμένα ο Παπαδόπουλος.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Π", αυτό που αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση ότι οι συνομιλίες ήταν "παραγωγικές" και "καρποφόρες" αντανακλά στην πραγματικότητα. Το κλίμα ήταν πολύ καλό και οι συνομιλητές ήταν αποτελεσματικοί και ευέλικτοι και έδειξαν να έχουν συναίσθηση των περιπλοκών που θα προκαλέσει τυχόν αδιέξοδο. "Η αίσθησή μου είναι πως υπάρχει η πολιτική βούληση, ότι ήρθε η ώρα να λύσουμε το πρόβλημα", δήλωσε ο Αλ. Ντάουνερ αποτιμώντας το αποτέλεσμα της πρώτης συνάντησης, δηλώνοντας για άλλη μια φορά "εντυπωσιασμένος" από την αποφασιστικότητα των δύο ηγετών να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις.

 

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν δίνουν μεγάλη σημασία στο πού συμφώνησαν και πού διαφώνησαν στην πρώτη συνάντηση της απευθείας διαπραγμάτευσης, αλλά στο γεγονός ότι οι δύο ηγέτες έπεισαν ότι θα εργαστούν με καλή πίστη και ευελιξία με στόχο τη λύση, χωρίς να έχουν στο μυαλό τους "σχέδιο Β'".

 

Ο ρόλος του ΟΗΕ

 

Για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο γενικός γραμματέας των Η.Ε. Μπαν Γκι - μουν μίλησε σε συνέντευξη Τύπου για το Κυπριακό και επανέλαβε αυτό που εξαρχής ξεκαθάρισαν τα Ηνωμένα Έθνη: Ότι αυτή η διαδικασία είναι στα χέρια των Κυπρίων. Από τη στιγμή που υπάρχει βούληση των δύο πλευρών να τα βρουν μεταξύ τους, ο διεθνής οργανισμός δεν θα αναμειχθεί.

 

Η διαφορά του 2002-2004 με το σήμερα είναι πως δεν υπήρχε πιθανότητα να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια συμφωνημένη λύση, κυρίως λόγω της παρελκυστικής τακτικής του Ντενκτάς, ο οποίος απέρριπτε στο σύνολο τον πολιτικό σχεδιασμό "λύση, ένταξη, ημερομηνία στην Τουρκία". Η δεσμευτική επιδιαιτησία και το δημοψήφισμα, χωρίς την υπογραφή των ηγετών, σκοπό είχε τότε να παρακάμψει τον άτεγκτο αρνητισμό του Ντενκτάς, ο οποίος δεν επρόκειτο να βάλει την υπογραφή του κάτω από κανένα σχέδιο λύσης. Άσχετο αν αυτό χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τον Τ. Παπαδόπουλο στην επικοινωνιακή του στρατηγική για την απόρριψη του σχεδίου.

 

Σήμερα το ζητούμενο είναι η συμφωνημένη λύση από τους ίδιους τους ηγέτες, ακριβώς επειδή αποδείχθηκε αντιπαραγωγική η προσπάθεια επιβολής μιας λύσης από τα έξω. "Το σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι αυτό που έγινε στο παρελθόν δεν πέτυχε, και εγώ είμαι πεπεσμένος ότι αυτή τη φορά θα πετύχει", δήλωσε ο Αλ. Ντάουνερ.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στην πρώτη φάση των συνομιλιών οι ηγέτες θα έχουν την κυριότητα των συνομιλιών. Όμως, σε ένα μεταγενέστερο στάδιο θα υπάρξει συνδρομή από τα Ηνωμένα Έθνη. Με τη διαφορά ότι η όποια επιδιαιτησία δεν θα είναι δεσμευτική. Απλώς τα Η.Ε. θα συνδράμουν με ιδέες στο πάρε- δώσε, αλλά το τελικό παζάρι θα γίνει από τους δύο ηγέτες.

Τα Η.Ε. δεν περιμένουν συμφωνία από το πρώτο στάδιο. Αναγνωρίζουν ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία, αλλά εκτιμούν ότι θα επέλθει ικανοποιητική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, που η θετική κατάληξη σε ένα τελικό παζάρι θα είναι μονόδρομος για όλες τις πλευρές.

 

 

Μέσω Μπαρόζο ο συντονισμός με Ε.Ε.

 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, ζητώντας όπως η αρμοδιότητα για το Κυπριακό περιέλθει στα χέρια της Προεδρίας της Επιτροπής και όχι της Διεύθυνσης Διεύρυνσης, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

 

Το Κυπριακό ήταν στη Διεύθυνση Διεύρυνσης από τότε που η Κύπρος ήταν υποψήφια για ένταξη, ενώ η Τουρκία διεκδικούσε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η Διεύρυνση διαχειρίστηκε και όλα τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της ολοκλήρωσης της ένταξης της Κύπρου με άλυτο το πολιτικό της πρόβλημα, όπως ο κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή, η οικονομική βοήθεια στους Τ/Κ και ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο.

 

Το επιχείρημα της Λευκωσίας είναι πως τώρα η Κύπρος είναι πλήρες μέλος και το πολιτικό της πρόβλημα δεν μπορεί να είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Διεύρυνσης. Η Λευκωσία φέρεται να είναι καχύποπτη με τη Διεύθυνση Διεύρυνσης, λόγω της σχέσης που έχει με την Τουρκία, που είναι η μεγαλύτερη από τις υποψήφιες χώρες.

 

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η Διεύθυνση Διεύρυνσης είναι άκρως ενοχλημένη από την αμφισβήτησή του ρόλου της από τη Λευκωσία, καθότι το γραφείο αυτό, υπό τη διεύθυνση του τότε Επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν, συνέβαλε τα μέγιστα για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. με άλυτο το πρόβλημά της.

 

Επίσης, η Διεύθυνση Διεύρυνσης είναι αυτή που σηκώνει το βάρος των προβλημάτων που το Κυπριακό προκαλεί στη Ε.Ε. και πως είναι το μόνο γραφείο που μπορεί να ασκήσει θετική επιρροή προς την Τουρκία να συνεργαστεί για τη λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

 

Στις Βρυξέλλες βλέπουν να υποβόσκει ένας κυπρο-τουρκικός ανταγωνισμός για το ρόλο της Ε.Ε. στη νέα διαδικασία, με την τουρκική πλευρά να ευνοεί συνέχιση του ρόλου της Διεύθυνσης Διεύρυνσης, ενώ η κυπριακή επιθυμεί πιο ενεργό ρόλο από το γραφείο του Μπαρόζο.

 

Από την άλλη, τα Ηνωμένα Έθνη επιζητούν να έχουν ένα σύνδεσμο με την Ε.Ε., που να διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο για όλες τις πτυχές της λύσης που συνδέονται με την Ευρώπη και αυτός πρέπει να αναφέρεται στον Μπαρόζο που είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής και όχι στον Επίτροπο για τη Διεύρυνση, ο οποίος θα συνεχίσει να ασχολείται, αφού το Κυπριακό είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Πάντως, οι Τ/Κ δεν επιθυμούν πολιτική ανάμιξη της Ε.Ε., αλλά μόνο τεχνοκρατική, λόγω του ότι η Κ.Δ. είναι πλήρες μέλος και μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις.

 

 

Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν στη διακυβέρνηση

 

Στο πρώτο θέμα συζήτησης, αυτό της διακυβέρνησης και του καταμερισμού των εξουσιών, υπήρξαν οι περισσότερες συγκλίσεις στην ομώνυμη ομάδα εργασίας. Για όσα θέματα υπήρξε σύγκλιση, επαληθεύτηκαν και τοποθετήθηκαν στην κατηγορία των συμφωνημένων. Αυτά που υπάρχει περιθώριο σύγκλισης θα παραπεμφθούν ξανά στις ομάδες εργασίας για μια νέα προσπάθεια σύγκλισης. Τα δύσκολα θα τα συζητήσουν οι ηγέτες κι αν δεν καταλήξουν, θα μείνουν σε εκκρεμότητα για το τελικό πάρε- δώσε.

 

Συγκλίσεις

 

1. Αρμοδιότητες της Κεντρικής Κυβέρνησης:

Εξωτερικές σχέσεις

Ζητήματα Ε.Ε.

Ιθαγένεια

Κεντρική Τράπεζα

Διεθνής ναυτιλία

Αεροπλοΐα

Υφαλοκρηπίδα

Χωρικά ύδατα

Φυσικοί πόροι

 

2. Τα συνιστώντα κράτη δεν θα έχουν απεριόριστα δικαιώματα σύναψης διεθνών συνθηκών με τρίτα κράτη και αυτές θα περιορίζονται μόνο στους τομείς του πολιτισμού και του εμπορίου.

 

3. Στη Δικαιοσύνη συμφωνήθηκε ότι θα κατοχυρωθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η ε/κ πλευρά ζητεί να αποκλειστεί η συμμετοχή ξένων δικαστών. Οι Τουρκοκύπριοι το συζητούν, νοουμένου ότι οι αποφάσεις δεν θα εξαρτώνται από την ελληνοκυπριακή πλειοψηφία.

4. Προηγούμενες πράξεις της "ΤΔΒΚ"

 

Δεν θα ισχύουν όσες πράξεις είναι αντίθετες με τη συνολική διευθέτηση και όσες αφορούν θέματα ιθαγένειας, μετανάστευσης, περιουσιών και άλλα ζητήματα που ρυθμίζονται στη συνολική διευθέτηση. Δηλαδή, δεν θα ισχύει η "ιθαγένεια" των εποίκων, ούτε οι "τίτλοι" σε ε/κ περιουσίες.

 

Αποκλίσεις

 

Η πιο σημαντική διαφωνία αφορά την κατανομή των εξουσιών στην Εκτελεστική Εξουσία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέβαλε πρόταση για προεδρικό πολίτευμα με πρόεδρο, αντιπρόεδρο και υπουργικό συμβούλιο. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος να εκλέγονται απευθείας από το λαό με κοινό ψηφοδέλτιο και με εγγυημένα ποσοστά ψηφοφόρων των δύο κοινοτήτων. Δηλαδή, για να εκλεγεί κανείς πρόεδρος ή αντιπρόεδρος, να χρειάζεται ένα μίνιμουμ ποσοστό ψήφων της άλλης κοινότητας.

 

Η τ/κ πλευρά εισηγείται προεδρικό συμβούλιο, αλλά με πρόεδρο και αντιπρόεδρο οι οποίοι θα εκλέγονται από τη Βουλή και θα έχουν πανίσχυρες εξουσίες, που να μπορούν να παραγνωρίζουν ακόμα και ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου. Επίσης, ζητούν εκ περιτροπής προεδρία 3:2, 5:4 στο Συμβούλιο, που είναι πολύ πέραν των ποσοστώσεων που προβλέπονται από τις κατά καιρούς προτάσεις των Η.Ε.

 

Στη Νομοθετική Εξουσία, η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά 30% αντί 25% ποσοστό συμμετοχής και ειδικές πλειοψηφίες στην Κάτω Βουλή Οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν στην κυριαρχία της πολιτείας τους, στο επίπεδο των αρμοδιοτήτων της, δηλαδή στην εσωτερική κυριαρχία, ενώ δεν έχουν τοποθετηθεί στην απόρριψη της εδαφικής ακεραιότητας των συνιστωσών πολιτειών από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία διεκδικούν ισότητα σε όλες τις βαθμίδες.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

14/09/2008

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα