Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Απασχόλησε τους Χριστόφια – Ταλάτ

Το νερό από την Τουρκία στις συνομιλίες


Η μεταφορά νερού από την Τουρκία στην Κύπρο με υποθαλάσσιο αγωγό και η διαχείριση του έργου απασχόλησε τον πρόεδρο Χριστόφια και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά τη δεύτερη συνάντηση τους, στις απευθείας συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού.

 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», το ζήτημα του νερού ηγέρθη στο κεφάλαιο των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης. Το νερό, αν και εισαγόμενο, εντάσσεται στους φυσικούς πόρους και τη διαχείρισή του πρέπει να την έχει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όχι οι συνιστώσες πολιτείες. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή το νερό θεωρείται από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα διότι από αυτό εξαρτάται η επιβίωση του πληθυσμού και μια κακή διαχείριση μπορεί να αποτελέσει πηγή συγκρούσεων. Η πραγματικότητα αυτή γίνεται κατανοητή και από τις δύο πλευρές. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδέχεται να έχει τη διαχείριση του νερού η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά υπάρχει διαφωνία ως προς την ιδιοκτησία του έργου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι το έργο πρέπει να ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση διότι θα αφορά την επιβίωση του πληθυσμού, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά ότι θα πρέπει να ανήκει σ’ αυτόν που θα το κατασκευάσει και θα το πληρώσει.

 

Ήδη μια τουρκική εταιρεία, η Alsim Alarko έχει συμβληθεί με την Εταιρεία Κρατικών Υδάτων της Τουρκίας από το 2005 για τη διεξαγωγή των μελετών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει το έργο θα αναταθεί σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα το χρηματοδοτήσει και θα υπογράψει συμβόλαιο παροχής νερού στην «ΤΔΒΚ», όπως συμβαίνει σήμερα με τις μονάδες αφαλάτωσης. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη και τρίτες χώρες επεξεργάζονται ιδέες για να γίνει το έργο κρατικό και να το χρηματοδοτήσει η τουρκική κυβέρνηση, σαν οικονομική συνεισφορά στη λύση.

 

Κόστος 1,2 δισεκατομμύρια

 

Οι αρχικές εκτιμήσεις αναφέρονταν σε μια επένδυση των 400 εκ. δολαρίων. Όμως, με τις νέες αναθεωρήσεις, ύστερα και από την ολοκλήρωση των τεχνικών μελετών το έργο κοστολογείται στο 1,2 δις δολάρια. Λόγω του ψηλού κόστους η βιωσιμότητα του έργου θα είναι αμφίβολη εάν θα εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες των Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» η εταιρεία Alsim Alarco που ανέλαβε τις μελέτες για την κατασκευή του έργου επεδίωξε και είχε ανεπίσημες επαφές με Ελληνοκύπριους που έχουν γνώση και εμπειρία των υδατικών δεδομένων στο νησί και συζήτησε μαζί τους το ενδεχόμενο να πουλάνε νερό στους Ελληνοκύπριους με ή χωρίς λύση.

 

Ωστόσο, καμιά κυβέρνηση στην Κύπρο δεν μπορεί να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες με άλυτο το Κυπριακό, διότι θα υπάρχει υδατική εξάρτηση από ένα εχθρικό κράτος. Αντιθέτως, αν προχωρήσουν οι συνομιλίες και υπάρξει κατάληξη, τότε το νερό μπορεί να είναι ένα από τα κίνητρα για την αποδοχή της λύσης από τους Ελληνοκύπριους, δεδομένου ότι θα είναι διασφαλισμένος ο έλεγχος του έργου από την κεντρική κυβέρνηση.

 

 

 

 

Το νερό που προορίζεται για την Κύπρο θα προέρχεται από τον ποταμό Μανάβγκατ (Μέλας) που εκβάλει στη θάλασσα εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανεκμετάλλευτού νερού. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα κατασκευαστεί φράγμα στον ποταμό, είκοσι χιλιόμετρα από τις ακτές της Τουρκίας, θα μεταφερθεί με υπέργειο αγωγό στο Ανεμούριο και από εκεί με υποθαλάσσιο αγωγό από πολυαιθυλένιο, μήκους 74 χιλιομέτρων, διαμέτρου 1,60 μέτρων και σε βάθος 250 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, θα καταλήγει στη βόρια ακτή της Κύπρου στην περιοχή των Πανάγρων. Το φράγμα των Πανάγρων, χωρητικότητας 2,5 εκ. κυβικών μέτρων, θα αναβαθμιστεί για να χωράει 25 εκ. κυβικά μέτρα. Προβλέπεται η μεταφορά 74 εκ. κιβικών μέτρων νερού το χρόνο για ύδρευση και άρδευση.

 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχουν κάνει στην άλλη πλευρά το 2009 θα είναι έτοιμοι να προκηρύξουν προσφορές και η κατασκευή θα αρχίσει ένα χρόνο μετά. Το έργο προγραμματίζεται να τελειώσει σε τρία χρόνια, δηλαδή το 2013. Ωστόσο, η εμπειρία από τόσο μεγάλα έργα διδάσκει ότι τα χρονοδιαγράμματα ποτέ δεν τηρούνται.

 

Κίνητρο λύσης

 

Με δεδομένο ότι η βιωσιμότητα του έργου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κάλυψη των αναγκών όλης της Κύπρου, η κατασκευή του θα εξαρτηθεί από τη λύση του Κυπριακού. Εάν εντός του 2009 υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες και η λύση είναι κοντά, το πρόγραμμα του νερού θα είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της λύσης, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συμμετέχει ευθύς εξαρχής στις προσφορές και στις συμφωνίες που θα γίνουν με την Τουρκία και τις εταιρείες που θα κατασκευάσουν και θα διαχειρίζονται το έργο.

 

Η συζήτηση που έγινε στην αίθουσα των συνομιλιών ήταν εντελώς προκαταρκτική και αφορούσε περισσότερο την πολιτική πτυχή του έργου και τη σχέση του με τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης. Όμως, αν προχωρήσουν οι συνομιλίες το νερό θα καταστεί μέρος και κίνητρο για τη λύσης του πολιτικού προβλήματος, καθότι για πρώτη φορά στην ιστορία θα υπάρξει οικονομική ζεύξη μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Το νερό μπορεί να ακολουθήσει το φυσικό αέριο που θα λύσει ριζικά τους περιορισμούς που έχει η Κύπρος στην ενέργεια και στο νερό, λόγω του νησιώτικου χαρακτήρα της χώρας.

 

Από την άλλη, υπάρχει η φοβία της υδατικής και ενεργειακής εξάρτησης της Κύπρου από την Τουρκία και ο κίνδυνος καταστεί όμηρος μιας μεγάλης χώρας. Το αντίδοτο στις φοβίες αυτές είναι η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ε.Ε. και η εξάρτηση που ήδη έχει όλη η Ευρώπη από τους ενεργειακούς αγωγούς που διασχίζουν την Τουρκία. Εξάλλου, όσο αναπτύσσονται οικονομικά οι σχέσεις μεταξύ κρατών, μηδενίζονται οι κίνδυνοι πολέμου.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

28/09/2008

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα