Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Χρονοδιάγραμμα λύσης οι ευρωεκλογές

Η Ε.Ε. έχει σχέδιο Α και σχέδιο Β


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι "δεν έχει σχέδιο Β" και πως είναι ειλικρινής η πρόθεσή του να εργαστεί για τη λύση του Κυπριακού. Η κατηγορηματική αυτή θέση, που την έχει μεταδώσει και στο εξωτερικό, δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες ότι αυτή τη φορά το Κυπριακό θα λυθεί. "Ο Χριστόφιας έχει ξανοιχτεί τόσο πολύ, τόσο γρήγορα, που δεν βλέπω τον τρόπο να απεμπλακεί από τις συνομιλίες χωρίς τεράστιο πολιτικό κόστος", δήλωσε στον "Π" διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες.

 

Στις Βρυξέλλες "καίγονται" για λύση, διότι το Κυπριακό είναι ένας ατέλειωτος πονοκέφαλος. "Το γεγονός και μόνο ότι είναι μπλοκαρισμένο το σύστημα ασφάλειας της Ευρώπης, λόγω της διελκυστίνδας Κύπρου - Τουρκίας, είναι ενδεικτικό τού πόσο προβληματική είναι η κατάσταση", δήλωσε στον "Π" η ίδια πηγή, σχολιάζοντας το μπλοκάρισμα από την Κύπρο της συμμετοχής της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας (EDA), μέρος του οποίου είναι και ο λεγόμενος ευρωστρατός, καθώς και το βέτο που θέτει η Τουρκία στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με τον EDA.

 

Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα ασκήσει όλη της την επιρροή για να πετύχουν οι συνομιλίες. Παρά τις επιφυλάξεις της Λευκωσίας, το Κυπριακό παραμένει στη διεύθυνση Διεύρυνσης, διότι αφενός επηρεάζει τις σχέσεις με την Τουρκία και αφετέρου οι συζητήσεις θα αφορούν την εφαρμογή του κεκτημένου στα κατεχόμενα, που επίσης είναι αρμοδιότητα του Όλι Ρεν.

 

Κατά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, ο Όλι Ρεν και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ συμφώνησαν το βαθμό εμπλοκής της ΕΕ στις συνομιλίες. Η συνδρομή της ΕΕ θα είναι καθαρά τεχνοκρατική και θα προσφέρεται ως υποστήριξη προς τα Ηνωμένα Έθνη. Ήδη συγκροτήθηκε ομάδα στις Βρυξέλλες που διαβουλεύεται με το Γραφείο των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα στη Λευκωσία, έτσι που η λύση που θα συμφωνηθεί να είναι συμβατή με το κεκτημένο.

 

Αν και η ΕΕ δεν διεκδικεί ανοιχτά πολιτικό ρόλο τις συνομιλίες, λόγω των ενστάσεων της Τουρκίας, στην πραγματικότητα θα είναι παρούσα. Ο Επίτροπος για τη διεύρυνση θα επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο για επί τόπου εξέταση της κατάστασης (πληροφορίες τον έφεραν να είναι στη Λευκωσία στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, αλλά τελικά η επίσκεψη δεν έγινε), ενώ θα υπάρχει διαρκής γραμμή επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες.

 

Η βοήθεια των Ευρωπαίων, αν και για την ώρα τεχνοκρατική, εκτιμάται ότι θα λύσει πολλά από τα προβλήματα των συνομιλιών, καθότι εντοπίζεται μια εγγενής αδυναμία των Τουρκοκυπρίων να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ.

 

Πάντως, η ΕΕ επαναλαμβάνει τη θέση που είχε διατυπώσει και το 2004 ότι είναι πρόθυμη να δεχτεί οποιαδήποτε λύση στην οποία θα καταλήξουν οι Κύπριοι, νοουμένου ότι δεν θα συγκρούεται με το κεκτημένο:

  • Η Κύπρος πρέπει απαραίτητα να έχει μία φωνή στην ΕΕ, και η κεντρική κυβέρνηση να μπορεί να εφαρμόζει τις οδηγίες των Βρυξελλών.
  • Αποδέχονται περιορισμένες μόνιμες παρεκκλίσεις, αλλά δεν θα είναι περισσότερες από εκείνες του Σχεδίου Ανάν.
  • Οι όποιες προσωρινές παρεκκλίσεις θα είναι πολύ πιο σύντομες απ' ό,τι στο Σχέδιο Ανάν.
  • Κατανοούν τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων ότι το Πρωτόκολλο 10 δεν είναι αρκούντως ικανοποιητικό για την επικύρωση της όποιας συμφωνίας από την ΕΕ.

 

Το Σχέδιο Β

 

Παρά τα προβλήματα που φαίνεται να παρουσιάζουν οι συνομιλίες, στις Βρυξέλλες υπάρχει αισιοδοξία ότι η διαδικασία θα καταλήξει. Αποτυχία των συνομιλιών θα είναι μια μεγάλη απογοήτευση, διότι οι πάντες το αναγνωρίζουν πως αν καταρρεύσει αυτή η διαδικασία δεν πρόκειται να ξεκινήσουν ξανά συνομιλίες, η κατάσταση θα περιπλεχθεί και θα γίνει ένας μόνιμος βραχνάς για την ΕΕ, που μαστίζεται από τόσα άλλα προβλήματα.

 

Οι Βρυξέλλες έχουν τη διαβεβαίωση όλων των πλευρών ότι θα εργαστούν με καλή θέληση με στόχο τη λύση. Ωστόσο, καθοδηγούμενες από τη λαϊκή ρήση "όποιος καεί με το γάλα φυσάει και το γιαούρτι", προετοιμάζονται και για το χειρότερο, στην περίπτωση κατάρρευσης της διαδικασίας.

 

Η τουρκική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα συμπεριφερθεί όπως και το 2004 και υποδεικνύει στην ΕΕ ότι την ευθύνη της μη λύσης την έχει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Όπως είναι γνωστό, ο τέως πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωνε την ΕΕ το ίδιο κατηγορηματικά όπως και ο Δ. Χριστόφιας ότι ήταν έτοιμος για λύση με βάση το σχέδιο των ΗΕ. Όσο κι αν οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι σε θέση να το καταλάβουν, στην ΕΕ θεωρούν ότι τους ξεγελάσαμε. Η θέση ότι "ήταν λάθος η ένταξη της Κύπρου χωρίς λύση" είναι κυρίαρχη στις Βρυξέλλες.

 

Εάν, λοιπόν, υπάρξει ναυάγιο στις συνομιλίες, το πρώτο βήμα είναι η έγκριση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, ο οποίος μπήκε στο ράφι για να διευκολυνθούν οι συνομιλίες. Ο Κανονισμός θα περάσει με ενισχυμένη πλειοψηφία, που έχει ήδη σχηματιστεί. Η Κύπρος θα έχει τη δυνατότητα προσφυγής στο Δικαστήριο και καλές πιθανότητες να κερδίσει, όμως αυτό θα πάρει 2-3 χρόνια.

 

Η Τουρκία έχει ήδη δεσμευτεί στην ΕΕ ότι είναι έτοιμη να ανοίξει τα λιμάνια της στην Κυπριακή Δημοκρατία, εάν εφαρμοστεί ο Κανονισμός. Εάν η Τουρκία ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της, τότε θα απελευθερωθούν τα κεφάλαια που είναι δεσμευμένα. Αυτό θα δώσει μια ανάσα στην Τουρκία, αλλά δεν θα λύσει τα προβλήματα των σχέσεών της με την ΕΕ. Η ενταξιακή της πορεία θα είναι όμηρος του Κυπριακού, και με τις πιθανότητες λύσης μηδαμινές, αυτή δεν θα έχει κανένα μέλλον.

 

Χρονοδιάγραμμα μέχρι το Μάιο

 

Το διπλό κόστος και των δύο πλευρών από ένα αδιέξοδο στο Κυπριακό κάνει την ΕΕ να αισιοδοξεί ότι θα επιλέξουν το διπλό όφελος και θα προχωρήσουν σε συμφωνία.

 

Στις Βρυξέλλες δεν συμφωνούν με την ανάλυση ότι η Τουρκία θα ροκανίσει το χρόνο για να πάρει τον Κανονισμό και την ημιαναγνώριση της "ΤΔΒΚ", διότι θα θέσει σε ρίσκο την ευρωπαϊκή της προοπτική. Από την άλλη, η Λευκωσία δεν μπορεί να εκβιάσει την Τουρκία με όπλο το μπλοκάρισμα των ενταξιακών, διότι μια διαρκής κρίση με έναν πανίσχυρο γείτονα θα έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις.

 

Η τελευταία ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταδεικνύει την αίσθηση του επείγοντος της άλλης πλευράς. Από τις αρχές του 2008, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε χαράξει στόχο για λύση μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, διαφορετικά η προσπάθεια θα μετατοπιζόταν προς την αναγνώριση των κατεχομένων.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό μετακινήθηκε μέχρι το Μάιο του 2009, με ορόσημο τις ευρωεκλογές. Ήδη η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει διαμηνύσει πως δεν θα μπορεί να συνεχίσει τις συνομιλίες μετά τον Ιούνιο, εάν οι Ελληνοκύπριοι εκλέξουν και τους έξι ευρωβουλευτές.

 

Ο Ταλάτ φέρεται να είπε στους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες ότι η εκλογή Τουρκοκυπρίων ευρωβουλευτών είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της λύσης, που θα αξιοποιηθεί για να περάσει η όποια συμφωνία από το δημοψήφισμα.

 

Αν δεν είναι εφικτή η εκλογή Τουρκοκυπρίων ευρωβουλευτών την ερχόμενη άνοιξη, το ελάχιστο που αναμένουν είναι η εκλογή τεσσάρων Ελληνοκυπρίων και δύο Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι θα έχουν καθεστώς παρατηρητή, μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

 

Εξάλλου, εάν μεσολαβήσει το καλοκαίρι του 2009 χωρίς λύση, το φθινόπωρο θα μπουν στα κατεχόμενα σε ευθεία εκλογών, με πιθανότητες να χάσει το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα την εξουσία από τους εθνικιστές, οπόταν θα χαθεί και η συνέχεια και η συγκυρία.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

12/10/2008

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα