Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Νίκος Αναστασιάδης

"Απαιτούμε σεβασμό και ενημέρωση"


Στο ΔΗΣΥ άρχισαν να προβληματίζονται για τους χειρισμούς του Προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό και προετοιμάζονται να διαχωρίσουν τη θέση τους στην περίπτωση που τα πράγματα πάρουν αρνητική τροπή. "Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον Πρόεδρο για όσο καιρό ακολουθεί μια ορθή στρατηγική διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό, όμως ο ΔΗΣΥ δεν έδωσε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή", δήλωσε στον "Π" ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης.

 

Στον ΔΗΣΥ είναι φοβερά ενοχλημένοι από τη συμπεριφορά του ΑΚΕΛ με αφορμή τις δηλώσεις του Ν. Αναστασιάδη για το θέμα των εγγυήσεων. Όπως δήλωσε και ο αν. εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Χάρης Γεωργιάδης, ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε ακριβώς αυτά που είπε ο Γιαννάκης Κολοκασίδης του ΑΚΕΛ σε συνέντευξή του στην Κατερίνα Ηλιάδη στην Αλήθεια (24/8/2008): "Είναι δυνατόν να αποφύγουμε τις εγγυήσεις; Να το παλέψουμε, αν και δεν θα είναι εύκολο. Στην περίπτωση που είναι αναπόφευκτο η λύση να προνοεί εγγυήσεις, τότε σίγουρα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρχουν μονομερή επεμβατικά δικαιώματα".

 

Ακόμη, στο σημείωμα με τις αλλαγές που ζητούσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος στο Σχέδιο Ανάν στις 30 Μαρτίου 2004 (στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης των συνομιλιών), γίνονται εισηγήσεις για βελτίωση και όχι κατάργηση των συνθηκών. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται: "Θα έπρεπε να διευκρινιστεί περαιτέρω ότι η Συνθήκη Εγγυήσεως δεν δίνει το δικαίωμα μονομερούς επεμβάσεως". Η θέση αυτή επαναλήφθηκε από τον Τάσσο Παπαδόπουλο στην κωδικοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου στης 12 Απριλίου 2005 και στηρίχθηκε ανεπιφύλακτα, τόσο από το ΑΚΕΛ, όσο και από τον ΔΗΣΥ.

 

Η πραγματικότητα είναι ότι ο δημόσιος προβληματισμός του Νίκου Αναστασιάδη για τις εγγυήσεις δεν απέχει από τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως είχε τεθεί εγγράφως στα Ηνωμένα Έθνη. Βέβαια, υπάρχει και η θέση ότι τώρα ξεκινάμε από μια νέα αρχή και τα παλιά δεν δεσμεύουν την ελληνοκυπριακή πλευρά. Θέσαμε τον προβληματισμό στο Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος σχολίασε: "Αν είναι έτσι, τότε γιατί ο Πρόεδρος που είναι και ο διαπραγματευτής αποδέχθηκε προκαταβολικά τους 50.000 έποικους και την εκ περιτροπής προεδρία, πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, με το επιχείρημα ότι τα αποδέχτηκε και ο Παπαδόπουλος;"

 

Εξαντλείται η υπομονή

 

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε στον "Π" ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να τηρεί υπεύθυνη στάση, όμως αυτή δεν μπορεί να είναι μονόδρομος. "Απαιτούμε σεβασμό και ενημέρωση, που δεν έχουμε, τόσο για τις δικές μας θέσεις, όσο και για τις θέσεις της άλλης πλευράς. Άλλα ακούμε από τους Τουρκοκύπριους, άλλα διαβάζουμε στις εφημερίδες και δεν έχουμε γνώση των δικών μας θέσεων. Εμείς θα στηρίζουμε, αλλά πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται".

 

Στο ΔΗΣΥ υπενθυμίζουν τη στάση που τήρησε το κόμμα μετά την κοινή δήλωση της 23ης Μαΐου. ("Αυτός ο συνεταιρισμός θα έχει μια Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση με μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, καθώς και μια Τουρκοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία και μια Ελληνοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία, οι οποίες θα έχουν ισότιμο καθεστώς".)

 

Παρά το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ αξιολόγησε αρνητικά τη δήλωση αυτή, την οποία η ίδια η Κυβέρνηση προσπάθησε να ακυρώσει αποτρέποντας τη συμπερίληψή της στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, έδωσε κάλυψη στον Πρόεδρο, για να μην υπονομεύσει την προσπάθειά του στην αρχή των συνομιλιών. Αντιθέτως, τα κόμματα της συγκυβέρνησης άσκησαν αυστηρή κριτική στον Χριστόφια.

 

Στην περίπτωση της δήλωσης Αναστασιάδη για τις εγγυήσεις, παρόλο που αυτή ήταν εντός των πλαισίων των επίσημων θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, τα κόμματα της συγκυβέρνησης τον κατηγόρησαν ότι υποσκάπτει τις διαπραγματευτικές προσπάθειες του Προέδρου. Στον ΔΗΣΥ σημείωσαν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας άφησε με τις δηλώσεις του εκτεθειμένο τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ ο Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε πως επί της ουσίας το ΑΚΕΛ διαφωνεί με τη θέση "ότι θα πρέπει να διευρυνθούν οι εγγυήσεις του 1960", ταυτιζόμενος με το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ.

 

Νεφελώδης πολιτική

 

Αυτό που προβληματίζει την ηγεσία του ΔΗΣΥ είναι η νεφελώδης στρατηγική του Προέδρου Χριστόφια. Το γεγονός ότι ανήγαγε δημόσια το ζήτημα της κατάργησης των εγγυήσεων σε κόκκινη γραμμή, γνωρίζοντας ότι είναι αδύνατο στο παρόν στάδιο, καθώς και η συμπόρευση του ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ, γύρισε τις μνήμες πίσω στο 2004, όταν όλα τα κόμματα σε συγχορδία διατύπωναν διάφορες κατηγορίες κατά του προέδρου του ΔΗΣΥ (π.χ. ότι κατάγγειλε την Κύπρο στο εξωτερικό).

 

"Ας μην εκλαμβάνουν ορισμένοι την υπεύθυνη και πατριωτική στάση του ΔΗΣΥ ως αδυναμία. Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τον Πρόεδρο, αλλά απαιτούμε σεβασμό. Άμα θέλουμε να κάνουμε κριτική, έχουμε πολλά να πούμε, αλλά εκείνο που προέχει είναι η πατρίδα μας και όχι το κόμμα μας", δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ στον "Π".

 

Το ζήτημα των εγγυήσεων και η συντονισμένη επίθεση κατά του Ν. Αναστασιάδη, ενίσχυσε τις υποψίες του ΔΗΣΥ ότι ο Χριστόφιας κάνει διαχείριση του αδιεξόδου. Ακόμη και προχθες μετά τη συνάντηση που είχε ο ΔΗΣΥ με το κόμμα Εθνικής Ενότητας, ο Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε ότι ο χρόνος εξαντλείται επικίνδυνα και πως δεν υπάρχουν περιθώρια για τακτικισμούς.

 

 

Άλλαξαν ατζέντα οι Χριστόφιας - Ταλάτ;

 

Ήδη στην Ε.Ε. υπάρχει έντονος προβληματισμός κατά πόσο είναι εφικτή μια λύση εντός του 2009, πριν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στα κατεχόμενα, για την αναμέτρηση του 2010.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως και οι δύο πλευρές δείχνουν να τα έχουν βρει με το ρυθμό των συνομιλιών:

* Η τουρκική πλευρά, παρά την αρχική εμμονή της για λύση μέχρι το τέλος του 2008, ή το αργότερο το καλοκαίρι του 2009, προσέρχεται στο τραπέζι με θέσεις πολύ πιο πέρα από αυτές που είχε δεχτεί το 2004.

* Η ελληνική πλευρά, παρά την αναγνώριση του επείγοντος του χρόνου ("η διχοτόμηση είναι στο κατώφλι μας") επιδιώκει διαπραγμάτευση εφ' όλης της ύλης, με σημείο αναφοράς τις συμφωνίες κορυφής του 1977- 79.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κ. Χριστόφιας στοχεύει να τραβήξει τη συζήτηση για τη διακυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα. Με δεδομένες τις διαφορετικές θέσεις και το γέμισμα του τρίτου καλαθιού (θέματα όπου υπάρχει πλήρης ασυμφωνία), θα εξαντληθεί το μισό 2008 με ελάχιστη πρόοδο σ' ένα μόνο κεφάλαιο. Με αυτούς τους ρυθμούς, οι συνομιλίες θα κρατήσουν για χρόνια.

 

 

 

 

Η τουρκική πλευρά φαίνεται να συνδράμει σε αυτή την κωλυσιεργό τακτική, αναιρώντας ακόμη και θέσεις που υπήρξε σύγκλιση στις τεχνικές επιτροπές. Ακόμη, η τουρκοκυπριακή πλευρά δηλώνει σχετικά ικανοποιημένη από την πορεία των συνομιλιών.

 

Πού το πάνε;

 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας φαίνεται να μην επείγεται για λύση και προσαρμόζεται σε τακτικές που παρατείνουν τις εξελίξεις. Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια πού το πάει και τι στρατηγική έχει στο μυαλό του. Οι πληροφορίες από το προεδρικό περιβάλλον είναι συγκεχυμένες και αντιφατικές:

  • Επιδιώκει παράταση χρόνου για να συμπέσει η διαπραγμάτευση με την αξιολόγηση της Τουρκίας, το 2009.
  • Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ερωτοτροπεί με την πρόκληση της προεδρίας της Κύπρου στην Ε.Ε., το 2012.
  • Δεν του βγήκε ο σχεδιασμός για ιδεολογική συμμαχία με τον Ταλάτ, έχασε την πίστη του στην προσπάθεια και θα ροκανίσει το χρόνο μέχρι να εξέλθουν οι Τούρκοι από τις συνομιλίες, ίσως με αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.

Από την άλλη, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν δείχνει να αγχώνεται για τον αργό ρυθμό των συνομιλιών, παίζοντας κι αυτός με τη λογική της μηδενικής βάσης. Όμως, οι Τουρκοκύπριοι έχουν το πλεονέκτημα της αποδοχής του Σχεδίου Ανάν, το οποίο αξιολογήθηκε από τη διεθνή κοινότητα (Συμβούλιο Ασφαλείας και Ε.Ε.) σαν εξισορροπημένο.

 

Με τα σημερινά πολιτικά δεδομένα είναι ανέφικτη η ανατροπή της φιλοσοφίας του σχεδίου. Η θέση ότι "το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα" βρίσκει μηδενική ανταπόκριση εκτός κυπριακών συνόρων:

  • Η ψήφιση της Τουρκίας από τα 151 κράτη- μέλη των Η.Ε. ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας αντανακλά στη θετική εικόνα της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή.
  • Η ίδια η Ε.Ε., που σύσσωμη ψήφισε υπέρ της Τουρκίας, δεν θεωρεί την Άγκυρα υπαίτιο για τη μη λύση. Στο προσχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης της Τουρκίας για το 2008 αναφέρεται ότι "υποστηρίζει τη νέα διαδικασία των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο".

Σε κανένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών δεν κατονομάζεται η Τουρκία ως υπαίτιος του Κυπριακού. Ακόμη και στα ψηφίσματα του 1974, που εγκρίθηκαν ενώ τα γεγονότα της εισβολής ήταν νωπά (π.χ. 3212 της Γενικής Συνέλευσης που είναι το πιο διάσημο και εγκρίθηκε ομόφωνα), γίνεται προτροπή για αναζήτηση "αμοιβαίας αποδεκτής πολιτικής διευθέτησης που να εδράζεται στα βασικά και απαράγραπτα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων".

 

Σήμερα, 34 χρόνια μετά, και με δεδομένη τη στροφή που έκανε η Τουρκία το 2004, είναι ουτοπία να ελπίζει κανείς ότι θα βρει η Κύπρος διεθνή υποστήριξη στο Κυπριακό, στη βάση της θέσης ότι είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Ακόμη και η Ελλάδα, που είναι ο στενότερος σύμμαχος της Κύπρου, έχει τραβήξει το δικό της δρόμο.

 

Ο Ταλάτ, λοιπόν, συνομιλώντας από μηδενική βάση, εφαρμόζει τη δική του "δεύτερη καλύτερη λύση", μετά την αποδοχή του Σχεδίου Ανάν, που είναι οι περαιτέρω αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Αν αποτύχει ο διάλογος, κανένας δεν θα επιρρίψει τις ευθύνες μόνο στη μια πλευρά. Κι αν μετά από μεγάλη κόπωση η τουρκοκυπριακή πλευρά επιβεβαιώσει τη δέσμευση για αποδοχή του σχεδίου Ανάν, καθώς και την ετοιμότητά της να επαναδιαπραγματευτεί μικρό αριθμό αλλαγών, ενώ η ελληνοκυπριακή το αρνηθεί (δεδομένης και της συνεχιζόμενης δαιμονοποίησής του), τότε υπάρχει η δυνατότητα να εξέλθουν εντελώς αλώβητοι από ένα πιθανό ναυάγιο.

 

Ήδη η Ε.Ε. είναι έτοιμη να εφαρμόσει με ενισχυμένη πλειοψηφία τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο. Η Τουρκία θα ανοίξει ένα λιμάνι και ένα δευτερεύον αεροδρόμιο και το Κυπριακό θα πάρει εντελώς άλλη τροχιά.

 

Τα Ηνωμένα Έθνη

 

Η κάθε πλευρά στις συνομιλίες έχει τη δική της ατζέντα. Όμως, και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τη δική τους. Αν ο στόχος των ηγετών είναι να αξιοποιήσουν τις συνομιλίες με άλλη ατζέντα πέραν αυτή της λύσης, είναι βέβαιο πως ο διεθνής οργανισμός δεν θα τους ακολουθήσει.

 

Πληροφορίες του "Π" αναφέρουν πως τα Η.Ε. καταρτίζουν σχέδιο δράσης για διάσωση των συνομιλιών και να μην αφήσουν το χρόνο να εκφυλιστεί. Μπορεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας να δηλώνει πως δεν θα εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών και το ίδιο θα πράξει ο Ταλάτ, όμως, υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα να τους εγκαταλείψει ο ΟΗΕ. Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δεν είναι ο διπλωμάτης που θα παραμείνει σε μια διαδικασία που καρκινοβατεί.

 

Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων ήταν η επίσκεψη που έκανε στην Κύπρο ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για υποθέσεις διεθνών οργανισμών, Μπράιαν Χουκ. Όπως ανακοινώθηκε, ο Μπράιαν Χουκ ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί, ενώ στην ατζέντα του ήταν και οι όροι εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η αναθεώρηση των όρων εντολής και η σταδιακή αποχώρηση της δύναμης από την Κύπρο θα είναι η άμεση συνέπεια ενός νέου ναυαγίου στις συνομιλίες, καθότι το στάτους κβο αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος εχθρός της λύσης.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

26/10/2008

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα