Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Ο απόλυτος εγκλωβισμός του Δ. Χριστόφια


Το 2004 ο Κόφι Ανάν διακήρυξε πως το δίλημμα ήταν μεταξύ της τότε προτεινόμενης λύσης και της μη λύσης. Πέντε χρόνια από τότε η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιώνεται. Οι προσπάθειες για μια άλλου τύπου λύση είτε μέσω της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου, είτε της "λύσης από τους Κύπριους για τους Κύπριους", απέτυχαν παταγωδώς. Η μόνη ρεαλιστική διαδικασία συμφωνημένης λύσης είναι η επιστροφή στο 2004.

 

Το ότι οι συνομιλίες, αργά ή γρήγορα, θα γύριζαν στο 2004 ήταν ηλίου φαεινότερον και ο Πρόεδρος Χριστόφιας έπρεπε να το ξέρει. Αν μπήκε σε αυτή τη διαδικασία για να βελτιώσει την απορριφθείσα πρόταση λύσης έχει αρκετές δυνατότητες να το πετύχει. Αν ο στόχος του είναι να εκθέσει την Τουρκία η προσπάθειά του θα καταλήξει σε μπούμερανγκ.

 

Η Τουρκία έχει την ευχέρεια να παίξει ξανά το χαρτί του 2004. Εμμέσως, ο Ταλάτ προειδοποιεί στη συνέντευξη του στον «Πολίτη» τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι θα βρεθεί προ εκπλήξεων. Η τουρκική πλευρά μπορεί να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της στην αποδοχή του σχεδίου Ανάν. Μπορεί να πάει κι ένα βήμα πάρα κάτω και να δηλώσει πρόθυμη να το επαναδιαπραγματευτεί. Τα επιχειρήματά της προς τη διεθνή κοινότητα θα είναι τα εξής:

  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας το υιοθέτησε σαν μια μοναδική βάση λύσης.
  • Η Ε.Ε. το θεώρησε ισορροπημένο.
  • Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεσμεύτηκε ενώπιον της διεθνούς κοινότητας ότι αυτή θα ήταν η βάση της λύσης και μάλιστα πριν από την 1η Μαΐου 2004.
  • Ο Δημμήτρης Χριστόφιας ζήτησε μόνο λίγο χρόνο για να πείσει την κοινή γνώμη.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα υποστηρίξει ότι απέρριψε το σχέδιο ο λαός και πως αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό. Από την άλλη η τουρκοκυπριακή πλευρά θα απαντήσει πως εκείνη το αποδέχτηκε και ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή και η δική της βούληση.

 

Όλα τα ψηφίσματα των Η.Ε. αναφέρονται σε συμφωνημένη λύση. Δεν υπάρχει κανένα ψήφισμα που να λέγει ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποχωρήσει αμέσως από την Κύπρο και να επιστρέψει η κατάσταση εκεί που βρισκόταν στις 19 Ιουλίου, ή έστω στις 14 Ιουλίου 1974. Εάν οι Κύπριοι δεν μπορούν από μόνοι τους να καταλήξουν σε μια λύση για τους Κυπρίους κι αν οι προτάσεις των ξένων απορρίπτονται, η μόνη διέξοδος που θα απομείνει θα είναι η αποδοχή της διαίρεσης.

 

Ο Χριστόφιας είναι ήδη εγκλωβισμένος σε μια διαδικασία που πρέπει να την τραβήξει μέχρι τέλους. Εάν αποχωρήσει από τις συνομιλίες η Ε.Ε. δεν θα θυσιάσει τις σχέσεις της με την Τουρκία (η υπερψήφιση της υποψηφιότητας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας δείχνει πού πάνε τα πράγματα) υπέρ της Κύπρου, έχοντας μάλιστα την έντονη πεποίθηση ότι τους ξεγελάσαμε το 2004 και τους απογοητεύσαμε εκ νέου το 2009.

 

Η Ε.Ε. θα περάσει με ενισχυμένη πλειοψηφία τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο και η Τουρκία, όπως έχει δεσμευτεί, θα εφαρμόσει το Πρωτόκολλο. Ακολούθως, θα απελευθερωθούν τα οκτώ κεφάλαια, ενώ η Κύπρος χωρίς κανένα σύμμαχο στην Ε.Ε. και υπό το κράτος του φόβου, θα συναινέσει στη συνέχιση των ενταξιακών, όπως έπραξε και το 2004. Ύστερα από πολλά χρόνια εάν και όταν ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - Ε.Ε., τη διχοτόμηση θα την τσιμεντώσει η ζωή. Και η Κύπρος απλώς θα παζαρέψει τους όρους της, έναντι της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

02/11/2008

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα