Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Στήνεται σκηνικό 2004 στο Κυπριακό

Πάρε δώσε με το νέο χρόνο


Η υπό εξέλιξη διαδικασία στο Κυπριακό καρκινοβατεί και η εκτίμηση του διεθνούς παράγοντα είναι πως η συνταγή "λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους" δεν πρόκειται να αποδώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του "Π" που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, τα Ηνωμένα Έθνη επιρρίπτουν την ευθύνη για το ότι δεν αποδίδουν οι πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες εξίσου και στις δύο πλευρές. Επίσης, στην Ε.Ε. άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες μεμψιμοιρίες και τον αρχικό ενθουσιασμό διαδέχεται ο προβληματισμός ότι μπορεί να αποτύχει και αυτή η προσπάθεια.

 

Για παράδειγμα, στο υπό συζήτηση κεφάλαιο της διακυβέρνησης η ομάδα εργασίας που ασχολήθηκε με το θέμα συνέταξε κοινό έγγραφο για τις θέσεις των δύο πλευρών. Όμως, στις συνομιλίες, σύμφωνα με την αξιολόγηση των Ηνωμένων Εθνών, η κάθε πλευρά ερμηνεύει τα θέματα με το δικό της τρόπο. Πάντως, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στον "Π" παραδέχεται ότι ο ίδιος θέτει θέσεις που αναιρούν τα συμφωνηθέντα στις επιτροπές.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Π" από έγκυρες διπλωματικές πηγές, το πρόβλημα των συνομιλιών εντοπίζεται στην απουσία "οδικού χάρτη". Όπως μας το περιέγραψε πηγή που έχει πλήρη εικόνα του τι γίνεται στην αίθουσα, οι συνομιλίες δεν έχουν ούτε αρχή ούτε τέλος ούτε προσανατολισμό.

 

Διχασμός και στον ΟΗΕ

 

Πρόβλημα εντοπίζεται και στα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη. Υπάρχουν στην Κύπρο δύο ξεχωριστές αποστολές, η Ειρηνευτική στην οποία υπάγεται η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το Γραφείο των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα. Οι δυο υπηρεσίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους στο ποια θα έχει την πρωτοκαθεδρία, ενώ η μακρά απουσία του ειδικού συμβούλου Αλεξάντερ Ντάουνερ επιδεινώνει την κατάσταση και συμβάλλει στο χάος που επικρατεί.

 

Ο αρχικός σχεδιασμός των Ηνωμένων Εθνών ήταν να γίνει μια πρώτη διαπραγμάτευση όλων των θεμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα και με το νέο χρόνο να υπάρξει ένα πάρε δώσε, στη βάση της εργασίας που έχουν κάνει μέχρι τώρα τα Η.Ε. Όμως, με το ρυθμό που κινούνται τα πράγματα αυτό είναι μάλλον αδύνατο.

 

 

 

 

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έρχεται στην Κύπρο στις 10 Νοεμβρίου και θα παραμείνει στο νησί μόνο για τρεις μέρες. Θα παραστεί σε μια μόνο συνάντηση, θα ανανεώσει την επαφή του με τους ηγέτες και τη διαδικασία και θα αναχωρήσει ξανά για τη Νέα Υόρκη, όπου θα αρχίσει την προετοιμασία για την επόμενη φάση.

 

Οι αρχικές σκέψεις των Ηνωμένων Εθνών ήταν να δώσουν ώθηση στην παρούσα φάση των συνομιλιών, με πιο ενεργό συμμετοχή του Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ωστόσο, η υπό εξέλιξη διαδικασία "από τους Κύπριους για τους Κύπριους" έχει εκφυλιστεί τόσο πολύ, που δεν επενδύουν πια σ' αυτήν μεγάλες προσδοκίες. Αυτό που επιδιώκεται είναι η συντήρηση ενός καλού κλίματος, όσο αυτό είναι εφικτό, και παράλληλα να προετοιμαστεί η επόμενη φάση.

 

Αναπόφευκτο το πάρε - δώσε

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο "Πολίτης" υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των ηγετών και των Ηνωμένων Εθνών ότι αυτή η φάση θα κρατήσει μέχρι το τέλος του χρόνου και ενδεχομένως να κλέψει κάποιο χρόνο από το 2009. Όμως, είναι κατανοητό πώς με το νέο χρόνο θα εγκατασταθεί στο νησί ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο ρόλος του οποίου θα είναι πλέον μεσολαβητικός και όχι διακοσμητικός.

 

Παρά τη διακηρυγμένη θέση της ε/κ πλευράς ότι δεν δέχεται χρονοδιαγράμματα, αυτά υπάρχουν εκ των πραγμάτων και η καταληκτική ημερομηνία είναι τα μέσα του 2009. Οι ευρωεκλογές, η προεκλογική εκστρατεία που θα αρχίσει στα κατεχόμενα και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Τουρκίας, επιβάλλουν ξεκαθάρισμα του σκηνικού. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη σημερινή συνέντευξή του αναφέρει πως η καταληκτική ημερομηνία είναι ο Ιούλιος του 2009 και σ' αυτό συμφωνούν και οι Ελληνοκύπριοι. Μάλιστα ο Ταλάτ σε πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρεται όχι μόνο σε μεσολάβηση, αλλά και σε επιδιαιτησία, χωρίς την οποία δεν βλέπει ότι μπορεί να λυθεί το Κυπριακό.

 

Ό,τι και να συμβαίνει με το νέο χρόνο θα υπάρξει κινητικότητα και θα ενταθούν οι πιέσεις και παροτρύνσεις, κυρίως από την Ε.Ε., για επιτάχυνση της διαδικασίας και πάρε δώσε στη βάση της εργασίας που έχουν κάνει τα Η.Ε. και το υλικό που συγκεντρώνεται στις κατ' ιδίαν συναντήσεις.

 

Αυτός είναι και ο λόγος, που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, και οι δύο ηγέτες έχουν σκληρύνει τις θέσεις τους για να έχουν αποθέματα διεκδικήσεων στην επόμενη φάση. Ωστόσο, αυτό που τρομάζει τους ξένους μεσολαβητές δεν είναι το τι γίνεται στην αίθουσα των συνομιλιών αλλά αυτό που δε γίνεται στην κοινωνία, η οποία δεν προετοιμάζεται για τη λύση. Ενδεικτικά της τεράστιας σύγχυσης που επικρατεί είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δημοσιοποιεί σήμερα ο "Π".

 

Οι δυνάμεις που επενδύουν στο ναυάγιο των συνομιλιών προσδοκούν ότι θα κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη και θα εξαναγκάσουν τον Χριστόφια σε απεγκλωβισμό από τη διαδικασία, όπως ακριβώς έπραξαν και το 2004.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

02/11/2008

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα