Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Προσβεβλημένοι οι εταίροι της Κύπρου από τους αντιΝΑΤΟϊκούς αφορισμούς

Από το μαύρο στο κόκκινο πρόβατο της Ε.Ε.


Δυσφορία προκαλεί στην ΕΕ καθώς και στην αντιπολίτευση η θέρμη με την οποία ο Πρόεδρος Χριστόφιας αγκάλιασε την πρόταση της Ρωσίας για τη δημιουργία ενός νέου συμφώνου σταθερότητας για τη συνεργασία και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Η Κύπρος, από "μαύρο πρόβατο" της ΕΕ που ήταν την προηγούμενη τετραετία, είναι πια το "κόκκινο πρόβατο" της Ένωσης, καθ' ομολογία του Προέδρου Χριστόφια.

 

Πρέσβεις κρατών μελών της ΕΕ εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την πλήρη ταύτιση της Κύπρου με τη Ρωσία για ένα ζήτημα που τα πλείστα από τα κράτη μέλη θεωρούν πολύ σημαντικό για την εθνική τους ασφάλεια.

"Πώς η Κύπρος ζητά κοινοτική αλληλεγγύη στο Κυπριακό, όταν για ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας των κρατών μελών της ΕΕ έχει τοποθετηθεί κατηγορηματικά και ξεκάθαρα με την άλλη πλευρά;", διερωτήθηκε Ευρωπαίος διπλωμάτης με τον οποίο συνομίλησε ο "Π".

 

Ο αντίλογος της κυπριακής πλευράς είναι πως κάθε χώρα μέλος έχει την ευχέρεια να τοποθετείται επί διαφόρων διεθνών ζητημάτων χωρίς να ζητεί άδεια από τις Βρυξέλλες. Η Λευκωσία επικαλείται και την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον για να συζητηθεί ένα νέο σύμφωνο ασφάλειας και σταθερότητας. Ωστόσο, ο Σαρκοζί δεν υιοθέτησε, όπως ο Χριστόφιας, τη ρωσική θέση, την οποία τα πλείστα κράτη μέλη της ΕΕ θεωρούν πρόκληση για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

 

 

Νέος Ψυχρός Πόλεμος

 

Το ζήτημα έχει τις ρίζες του στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και την αντίδραση της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπυραυλική ομπρέλα στην ανατολική Ευρώπη, εγκαθιστώντας πυραύλους στην Πολωνία και ραντάρ στην Τσεχία. Η Ρωσία αντιδρά στα σχέδια αυτά και το ζήτημα τείνει να πάρει διαστάσεις ενός νέου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ομιλία που έκανε στο Βερολίνο στις 5 Ιουνίου, εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός νέου Συμφώνου ασφαλείας "από το Βανκούβερ έως το Βλαδιβοστόκ", που θα περιλαμβάνει και τη βόρεια Αμερική. Η Δύση αντιμετωπίζει τη ρωσική πρωτοβουλία με σκεπτικισμό και φέρει ως παράδειγμα την κρίση στον Καύκασο. Αν και η πρόταση Πούτιν αναφέρεται σε σεβασμό των συνόρων, μη επίλυση διαφορών με τη βία κ.τ.λ., αμέσως μετά την ανακοίνωσή της η Ρωσία εισέβαλε στη Γεωργία και ουσιαστικά προσάρτησε δύο περιοχές της.

Μόνο η Κύπρος

 

Ο Χριστόφιας είναι ο μόνος ηγέτης κράτους μέλους της ΕΕ που υιοθέτησε ως φιλειρηνική την πρόταση της Ρωσίας: "Χαιρετίσαμε την πρόταση Μεντβέντιεφ για την αναδημιουργία συστήματος συλλογικής ασφάλειας στην Ευρώπη και ευρύτερα. Και, βεβαίως, χαιρετίσαμε. Μήπως ο Μεντβέντιεφ με την πρότασή του έχει κηρύξει κανένα πόλεμο; Ακούστηκαν οι πολεμικοί παιάνες; Το αντίθετο", είπε απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε.

 

Για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και δη τις Βαλτικές Δημοκρατίες και τις πρώην ανατολικές, η προσέγγιση αυτή θεωρείται τόσο προκλητική όσο για τους Ελληνοκύπριους ο χαρακτηρισμός της τουρκικής εισβολής ως ειρηνευτικής επιχείρησης.

 

Την επομένη της εκλογής του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Μεντβέντιεφ επέλεξε να κλιμακώσει την ένταση με τη Δύση, ανακοινώνοντας ότι θα αναπτύξει πυραύλους Iskander στο Καλίνινγκραντ, ένα ρωσικό θύλακα μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας, κάτι που εκλήφθηκε ως σαφής απειλή κατά της ίδιας της ΕΕ. Ακόμη, την ίδια ημέρα που ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδινε ειρηνιστικό άλλοθι στη Ρωσία, ο υπουργός Άμυνας Anatoly Serdyukov δήλωνε πως η Μόσχα θα προχωρήσει με τα σχέδιά της να αναπτύξει πυραύλους στο Καλίνινγκραντ.

 

Αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μια μάχη επιρροής μεταξύ δύο κόσμων. Από τη μια το ΝΑΤΟ, μέλη του οποίου είναι όλα σχεδόν τα κράτη της ΕΕ, και από την άλλη η Ρωσία. Η Κύπρος, που επένδυσε όλο το μέλλον της στην ΕΕ, τοποθετήθηκε σε αυτή την κρίση με τη Ρωσία:

 

"Η ρωσική πρόταση, την οποία εμείς χαιρετίσαμε, θέλει να επαναφέρει την τάξη στη βάση του διεθνούς δικαίου (...) σε αντίθεση με τις νέες τάξεις πραγμάτων, που σημαίνουν αταξίες και αναρχία στη διεθνή σκηνή", δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

 

Παρενέργειες

 

Η υιοθέτηση της ρωσικής θέσης από τον Πρόεδρο Χριστόφια δεν πρόκειται να επηρεάσει την πολιτική της ΕΕ. Η Κύπρος είναι πολύ μικρή και έχει πολλά δικά της προβλήματα για να περάσει την πολιτική της στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ωστόσο, δημιουργεί αντιπάθειες στην ΕΕ, της οποίας τα μισά από τα κράτη μέλη έχουν φρικτές εμπειρίες από τη ρωσική κυριαρχία πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και αναζήτησαν λύτρωση από το ΝΑΤΟ.

 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στις δηλώσεις που έκανε στη Μόσχα, δεν μίλησε μόνο με νοσταλγία για τη Σοβιετική Ένωση, αλλά ήταν και προσβλητικός προς τα κράτη μέλη της ΕΕ που οικειοθελώς εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ:

"Κατά τη δική μου εκτίμηση, μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, το ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο ύπαρξης. Και όμως, υπάρχει και προσπαθεί να είναι τόσο δεμένο με την ΕΕ, ώστε να συμπαρασύρει και την ΕΕ σε περιπέτειες τις οποίες αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ. Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο".

 

Η στάση αυτή της Κύπρου υπέρ της Ρωσίας είναι πιθανόν να έχει παρενέργειες και να οδηγήσει την Κύπρο, ξανά, σε απομόνωση:

  • Τον Ιανουάριο αναλαμβάνει την προεδρία η Τσεχία, στο έδαφος της οποίας προορίζονται να εγκατασταθούν τα ραντάρ του ΝΑΤΟ. Οι θέσεις που πήρε ο Χριστόφιας ήταν μειωτικές για την Τσεχία και φέρνουν την Κύπρο σε ρήξη με τους συμμάχους της.
  • Το δεύτερο εξάμηνο θα έχει την προεδρία της ΕΕ η Σουηδία, που είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στα ζητήματα σχέσεων με τη Ρωσία. Οι σχέσεις με τη Σουηδία, που αποκαταστάθηκαν μετά την αλλαγή στη διακυβέρνηση, πήραν ήδη την κάτω βόλτα.
  • Το 2009, όταν θα γίνει η αξιολόγηση της Τουρκίας, στην οποία η Κύπρος στηρίζει πολλά, οι εταίροι μας στην ΕΕ μπορεί να αρνηθούν την κοινοτική αλληλεγγύη και να μας παραπέμψουν στη Ρωσία.
  • Αν τα πράγματα πάνε στραβά στις συνομιλίες και μπουν ζητήματα όπως ο Κανονισμός για το εμπόριο και το άνοιγμα των αεροδρομίων, τότε η Κύπρος θα είναι ξανά εντελώς μόνη.

Χωρίς κέρδος κέρατα

 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, έχοντας δίπλα του τον Πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, αναφέρθηκε στη "χωρίς σταματημό στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, παλαιότερα της Σοβιετικής Ένωσης, πάνω στην ίδια βάση αρχών, προς τον αγώνα του κυπριακού λαού για να απαλλαγεί από την κατοχή, να επανενώσει τη χώρα του, για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απαλλαγή από τον εποικισμό".

 

Ο Πρόεδρος Μεντβιέντεφ, όταν πήρε το λόγο, δεν είπε σχεδόν τίποτα για το Κυπριακό. Δεν ανέφερε καν τη λέξη Τουρκία και περιορίστηκε στην ευχή ότι η λύση "πρέπει να επιτευχθεί στη βάση εθελούσιου και ανοιχτού διαλόγου".

Η κοινή διακήρυξη που υπογράφηκε περιέχει μια γενικόλογη αναφορά για λύση με βάση τις Συμφωνίες Κορυφής και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, από την οποία και πάλι απουσιάζει εντελώς η Τουρκία.

 

Η θέση του Προέδρου Χριστόφια ότι το κλειδί βρίσκεται στην Άγκυρα, ότι θα πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις και να φύγουν τα στρατεύματα, αγνοήθηκε εντελώς, τόσο από τη διακήρυξη όσο και από τις δημόσιες δηλώσεις.

 

Επιστρέφοντας από τη Μόσχα, ο Πρόεδρος δήλωσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ότι "το μόνο πρόβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι γιατί δεν μπορεί να ασκήσει η νόμιμη κυβέρνηση την κυριαρχία σε ολόκληρη την επικράτεια, γιατί η Τουρκία -παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, κάθε έννοια δικαίου- κατέχει το 37% του κυπριακού εδάφους".

 

Αυτή η θέση δεν εκφράστηκε από τη Μόσχα, που παραπέμπει σε συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων, χωρίς να παρεμβάλλεται καθόλου η Τουρκία ως μέρος του προβλήματος.

 

Ενοχλημένος ο ΔΗΣΥ

 

Η αντιπολίτευση θεωρεί πολιτικά λανθασμένη την προσέγγιση του Προέδρου Χριστόφια να πάρει θέση υπέρ της Ρωσίας, κατά τρόπο που δεν αντιλαμβάνεται ότι η Κύπρος έχει ανάγκη την ΕΕ, πως είναι μικρή χώρα με πολλά δικά της προβλήματα και δε χρειάζεται να προσπαθεί να συμπεριφέρεται σαν περιφερειακή δύναμη.

 

"Όσοι από εσφαλμένες εκτιμήσεις παραγνωρίζουν τις πραγματικότητες, όπου πολιτικά και εάν ανήκουν, θα επαναλάβουν τα ίδια λάθη που διαπράξαμε στο παρελθόν, όταν θεωρούσαμε πως η Κύπρος είναι το κέντρο της γης", είπε χθες στην ομιλία του στο Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ ο Νίκος Αναστασιάδης.

 

Επίσης, ο βουλευτής του κόμματος Χρήστος Στυλιανίδης επέκρινε τον Πρόεδρο για φαινόμενα "μικρομεγαλισμού, τα οποία στο παρελθόν όχι μόνο δεν βοήθησαν, αλλά μάλλον έβλαψαν τις επιδιώξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας".


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

23/11/2008

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα