Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
ΑΚΕΛ
ΔΗΚΟ
Προεδρία Κληρίδη
Προεδρία Παπαδόπουλου
Διάφορα
Τάσσος Παπαδόπουλος
Εκκλησία
Εκλογές
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Αμφίρροπη η αναμέτρηση στο ΑΚΕΛ, όλα ανοιχτά

Στρατηγική Κατσουρίδη για το 2010


Την ερχόμενη Τετάρτη το ΑΚΕΛ θα εκλέξει τον 5ο γενικό του γραμματέα, σε μια διαδικασία που για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος είναι ανοιχτή και το αποτέλεσμα απρόβλεπτο. Η μάχη θα δοθεί μεταξύ των δύο κορυφαίων στελεχών του, Άντρο Κυπριανού και Νίκο Κατσουρίδη. Όμως, το κεφάλαιο διαδοχή πιθανόν να μην κλείσει οριστικά την ερχόμενη Τετάρτη. Όποιος κι αν είναι ο νέος γενικός γραμματέας, η νίκη του θα είναι πύρρειος, καθότι κανένας από τους δύο δεν αναμένεται ότι θα επικρατήσει συντριπτικά.

 

Σημειωτέον ότι ο νέος γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ θα εκλεγεί για το υπόλοιπο της θητείας του Δημήτρη Χριστόφια, μέχρι το επόμενο συνέδριο. Αν ο Νίκος Κατσουρίδης χάσει τη μάχη της διαδοχής, θα αναμένει, σύμφωνα με πληροφορίες του "Π" από καλά ενημερωμένες κομματικές πηγές, να πάρει τη ρεβάνς στη νέα Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει μετά το συνέδριο, το Νοέμβριο του 2010. Εκ των πραγμάτων, θα υπάρξει στο ΑΚΕΛ το φαινόμενο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, όμως δεν θα εκδηλωθεί με τον τρόπο που γίνεται στα άλλα κόμματα. "Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι ο Κατσουρίδης θα βγαίνει στα ραδιόφωνα να κάνει αντιπολίτευση στην κομματική γραμμή", εξήγησε στον "Π" στέλεχος που στηρίζει την υποψηφιότητά του. Θα παραμείνει πιστός στο κόμμα και θα περιμένει να φανούν από μόνες του "οι αδυναμίες που πιστεύει ότι έχει ο αντίπαλός του". Αν ο Κυπριανού είναι ο νέος γενικός γραμματέας, θα δοκιμαστεί αμέσως στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

 

Βέβαια, ανάλογη θα είναι και η στάση του Άντρου Κυπριανού στην περίπτωση που θα χάσει οριακά από τον Κατσουρίδη. Όμως, λαμβάνεται υπόψη το γεγονός η οργανωτική δεινότητα του Νίκου Κατσουρίδη και η ικανότητά του να κινείται εντός του κομματικού μηχανισμού. Ο Κυπριανού θα είναι άνετος μόνο αν εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία. Αυτό θα ήταν εφικτό αν προτεινόταν από το Πολιτικό Γραφείο.

 

Ακριβώς λόγω αυτών των περιπλοκών συζητήθηκε την εβδομάδα που πέρασε, στα κομματικά και μη παρασκήνια, η πιθανότητα μιας τρίτης λύσης με υποψήφιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου. Ωστόσο, όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό, μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται πια πολύ απομακρυσμένη. Ο Στεφάνου δεν έχει καμιά πρόθεση να υποβάλει αυτόβουλα υποψηφιότητα, αλλά θα μπορούσε να προκύψει ως αποτέλεσμα "πολιτικής καραμπόλας", κάτι που δε φαίνεται να συμβαίνει.

 

Τα βλέμματα στον Χριστόφια

 

Όλη η προσοχή είναι στραμμένη στον απερχόμενο γενικό γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια, από τη στάση του οποίου θα κριθεί σε κάποιο βαθμό η έκβαση της εσωκομματικής αναμέτρησης για την ηγεσία. Ωστόσο, η επιλογή του στις συνεδρίες της Γραμματείας και του Πολιτικού Γραφείου της περασμένης εβδομάδας να προκρίνει ανοιχτή διαδικασία, χωρίς να προηγηθεί εισήγηση των καθοδηγητικών οργάνων προς την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, καταδεικνύει ότι θα κρατήσει την ίδια στάση μέχρι τέλους.

 

Είναι γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, με τη συνέντευξή του στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου στο ΡΙΚ, αποπειράθηκε κατόπιν πολιτικού σχεδιασμού και όχι αυθόρμητα, να περιγράψει την προτίμησή του για το διάδοχό του, υποδεικνύοντας εμμέσως ποιος δεν θα ήθελε να ήταν από τους δύο βασικούς διεκδικητές του αξιώματος. Όμως, η παρέμβαση εκείνη προκάλεσε και παρενέργειες, τόσο μεταξύ των στελεχών του κόμματος (ο καθένας σε αυτό τον κόσμο έχει το κουσούρι του), τόσο και στην ευρύτερη κοινωνία, οι οποίες φαίνεται ότι μέτρησαν στις μετέπειτα κινήσεις του.

 

Θα ήθελε τον Πάμπη

 

Από τότε που ο Δημήτρης Χριστόφιας οριστικοποίησε δημόσια την απόφασή του να αποχωρήσει από το αξίωμα του γενικού γραμματέα, υλοποιώντας προεκλογική του δέσμευση για να αφοσιωθεί στα καθήκοντά του Προέδρου, προσεγγίστηκε από διάφορα στελέχη του κόμματος προς αναζήτηση μιας πιο συναινετικής λύσης. Όπως έγκυρα πληροφορούμαστε, τουλάχιστον τέσσερα κορυφαία στελέχη του ΑΚΕΛ τού εισηγήθηκαν να προτείνει για διάδοχο του τον Πάμπη Κυρίτση, ο οποίος χαίρει ευρύτατης εκτίμησης στον κομματικό μηχανισμό. Ωστόσο, ο Χριστόφιας απέρριψε την εισήγηση, παρά το γεγονός ότι ο Κυρίτσης είναι μεταξύ των κομματικών στελεχών που εκτιμά ιδιαίτερα. "Αν θα αποφάσιζε να παραδώσει το κόμμα σε κάποιον, θα το έδινε με την ψυχή του στον Πάμπη", δήλωσε μέλος της Κ.Ε. στον "Π". Όμως αντιλαμβάνεται ότι ο Κυρίτσης, "παρά την αποδοχή που έχει στο κόμμα για την πολιτική του σκέψη και τη συλλογικότητά του, υστερεί λόγω των επικοινωνιακών αδυναμιών της προσωπικότητάς του και δεν μπορεί να ελκύσει ψηφοφόρους πέραν του ΑΚΕΛ".

 

Σε αυτές τις συζητήσεις με στελέχη που εμπιστεύεται, ο Δημήτρης Χριστόφιας ξεκαθάρισε πως υπό τις περιστάσεις ο Άντρος Κυπριανού είναι αυτός που θα μπορούσε τώρα να αναλάβει το κόμμα. Η πρόθεση του Χριστόφια ήταν ευθύς εξαρχής να μην τοποθετηθεί ανοιχτά, για να μην προκαλέσει τριβές, γνωρίζοντας ότι ο Νίκος Κατσουρίδης εκπροσωπεί ένα ισχυρό ρεύμα στο κόμμα. Όμως, λόγω του προβαδίσματος που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις μεταξύ των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, έκανε τη δημόσια παρέμβασή του στη συνέντευξη στο ΡΙΚ, για να κατεβάσει το ποσοστό αποδοχής του.

 

Υπεροχή Άντρου

 

Με δεδομένη τη στήριξη του Δημήτρη Χριστόφια, ο Άντρος Κυπριανού έχει μια θεωρητική υπεροχή έναντι του αντιπάλου του Νίκου Κατσουρίδη. Όμως, όπως αναφέρουν μέλη της Κ.Ε. που έχουν εμπειρία στην πολιτική συμπεριφορά των ΑΚΕΛιστών, αυτή η υπεροχή θα κεφαλαιοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που ο Χριστόφιας ασκήσει συναισθηματική επιρροή στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, στη συνεδρία της ερχόμενης Τετάρτης.

 

Από την άλλη, η οποιαδήποτε παρέμβαση του Χριστόφια στην Κεντρική Επιτροπή θα δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας στην ομάδα των στελεχών που στηρίζουν την υποψηφιότητα Κατσουρίδη. "Αν ο Χριστόφιας αποφάσιζε να πάει με ανοιχτή εισήγηση υπέρ του Άντρου Κυπριανού, θα κατέβαζε στην Κεντρική Επιτροπή εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου, για να είναι και η ευθύνη, για τις όποιες παρενέργειες, συλλογική και όχι ατομική. Από τη στιγμή που δεν έκανε εισήγηση το Πολιτικό Γραφείο είναι δύσκολο να σηκώσει μόνος ένα τέτοιο βάρος", δήλωσε στον "Π" στέλεχος με εμπειρία στην πολιτική πρακτική των οργάνων του ΑΚΕΛ.

 

Σημαντικό θεωρείται το ξεκαθάρισμα που έκανε το μέλος της Γραμματείας, Γιαννάκης Κολοκασίδης, ότι δεν θα συνέλθουν ξανά η Γραμματεία και το Πολιτικό Γραφείο και ότι η όλη διαδικασία παραμένει πια στα χέρια της Κεντρικής Επιτροπής. Εξάλλου, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι μπορούν να υποβληθούν υποψηφιότητες μέχρι την τελευταία στιγμή πριν την έναρξη της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής, το Πολιτικό Γραφείο δεν νομιμοποιείται να κατέλθει με εισήγηση, χωρίς να έχει υπόψη του όλα τα ονόματα των υποψηφίων.

 

Δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε υποψηφιότητα πριν από την έναρξη της διαδικασίας στην Κεντρική Επιτροπή και όλα θα κριθούν στην ολομέλεια που θα αποφασίσει τελεσίδικα ποιος θα είναι ο νέος γενικός γραμματέας.

 

Τα κουκιά των μονομάχων

 

Όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα, ο Νίκος Κατσουρίδης έχει μια ισχυρή ομάδα 30-35 μελών που στηρίζουν την υποψηφιότητά του, ενώ ο Άντρος Κυπριανού έχει περίπου τους μισούς. Δηλαδή, περίπου το 50% των μελών είναι τοποθετημένο και τη νίκη θα τη δώσει το υπόλοιπο 50% των μελών, που, συνήθως, ευθυγραμμίζεται με την απόφαση των καθοδηγητικών οργάνων.

 

Είναι γι' αυτό που θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμος για το τελικό αποτέλεσμα ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετηθεί ο Δημήτρης Χριστόφιας. Αν αποφασίσει να μιλήσει και να τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ του Άντρου Κυπριακού, τότε θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ του, αν επιχειρήσει να τον στηρίξει περιγραφικά, τότε όλα είναι ανοιχτά.

 

Πάντως, γύρω στο 80% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ είναι έμμισθα στελέχη του κόμματος και με τη μυστική ψήφο τους θα καθορίσουν ποιος θα είναι ο προϊστάμενός τους για το επόμενο της επαγγελματικής και πολιτικής τους δραστηριότητας. Από το ποιος θα εκλεγεί ή όχι θα ικανοποιηθούν ή μη πολιτικές φιλοδοξίες ή θα εκφραστεί η ευαρέσκεια ή η διαμαρτυρία τους για ικανοποιήσεις ή και απογοητεύσεις προσδοκιών από τον απερχόμενο γενικό γραμματέα.

 

Από τη στιγμή που η ψηφοφορία θα είναι μυστική και από το αποτέλεσμά της θα κριθεί βασικά το πολιτικό μέλλον του καθενός ξεχωριστά από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οποιαδήποτε προσπάθεια πρόβλεψης του αποτελέσματος είναι παρακινδυνευμένη. Επίσης, στις επιλογές των στελεχών θα μετρήσει και το αν θα είναι με τη μια ή την άλλη επιλογή σε πλεονεκτικότερη θέση, για να επανεκλεγούν στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

18/01/2009

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα