Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Πολιτικό εκκρεμές ο Χριστόφιας

Τα ΜΜΕ ως μέρος του κυπριακού προβλήματος


Οι μετρήσεις πολιτικής συμπεριφοράς της κοινής γνώμης καταγράφουν ήδη μεγάλα ποσοστά απαισιοδοξίας για την προοπτική λύσης του Κυπριακού στο σύντομο μέλλον. Η αισιοδοξία που καταγράφηκε αμέσως μετά την εκλογή του Προέδρου Χριστόφια έχει εξανεμιστεί, ενώ γίνονται όλο και πιο έντονα τα συμπτώματα του 2004.

 

Η ζοφερή εικόνα για την προοπτική των συνομιλιών αντανακλάται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τον ισχυρισμό του Αττίλα Ολκάτς ότι σκότωσε δέκα Ε/Κ το 1974 παραπέμπει σε Ψυχρό Πόλεμο παρά σε περίοδο συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

 

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει την έλλειψη σαφούς προσανατολισμού προς τη λύση και από τις δύο πλευρές και έθιξαν το πρόβλημα στην τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε. για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο Μπαν Γκι-μουν κάλεσε και τους δύο ηγέτες να εξηγήσουν στις κοινότητες τους πως για να υπάρξει λύση ο συμβιβασμός είναι απαραίτητος, καθώς και τα οφέλη της λύσης στους τομείς της οικονομίας, της σταθερότητας και της ασφάλειας. "Αμοιβαίες αντεγκλήσεις και διαπραγματεύσεις διά των μέσων ενημέρωσης είναι ενάντια σε αυτούς τους στόχους", υπέδειξε.

 

Έξω φρενών

 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η Κυβέρνηση ευρύτερα έχουν αντίληψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στο χώρο των ΜΜΕ, όμως δεν έχουν στρατηγική διαχείρισής τους. Τις προάλλες ο Πρόεδρος σήκωσε το τηλέφωνο και έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στον Άστρα, για να διαψεύσει ο ίδιος μια ανταπόκριση από την Τουρκία, ότι είχε συζητήσει με τον Ταλάτ το ζήτημα της ένταξης του τουρκοκυπριακού ποδοσφαίρου στην ΚΟΠ. Ο Πρόεδρος ήταν εμφανώς εκνευρισμένος και έκλεισε με θυμό το τηλέφωνο, γεγονός που τον άφησε εκτεθειμένο για έλλειψη ψυχραιμίας.

 

 

Την προηγούμενη μέρα, με δηλώσεις του, έψεξε το ΡΙΚ ότι παραποίησε δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ότι μίλησε για συνομοσπονδία, ενώ δεν είχε πει κάτι τέτοιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΡΙΚ παραποιεί ή και κατασκευάζει ειδήσεις που νομίζει ότι "εξυπηρετούν τον εθνικό σκοπό". Ίσως ο συντάκτης του ΡΙΚ να ανέμενε και συγχαρητήρια από τον Πρόεδρο, καθότι, με την "είδηση" επιβεβαίωνε αυτό που ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε σαν εκτίμηση σε πρόσφατα διαπιστευτήρια, ότι η άλλη πλευρά ρέπει προς τη συνομοσπονδία. Στο τμήμα ειδήσεων του ΡΙΚ λειτουργεί ακόμη ένας μηχανισμός που στήθηκε από το 2004 επί Παπαδόπουλου, ο οποίος άλλοτε συντονισμένα και άλλοτε αυτόβουλα παράγει εθνική πολιτική για τα των ειδήσεων. Αυτός ο μηχανισμός είναι σαφώς προσανατολισμένος υπέρ της αποτυχίας των συνομιλιών. Στην προκειμένη περίπτωση της είδησης για τις δήθεν δηλώσεις Ταλάτ, το Προεδρικό εξασφάλισε το κείμενο στα τούρκικα, έκανε τη δική του μετάφραση και διαπίστωσε σκόπιμη παραπληροφόρηση, που προκάλεσε και την έκρηξη του Προέδρου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Π", την πληροφορία πλάσαρε στο δελτίο ειδήσεων συνεργάτης του σταθμού, "ειδικός για τουρκικά θέματα", ο οποίος προσλήφθηκε επί προεδρίας Παπαδόπουλου. Ο εν λόγω συνεργάτης φέρεται να συνεργάζεται και με την ΚΥΠ και είναι το ίδιο άτομο που έδωσε στο κρατικό ίδρυμα διάφορες πληροφορίες που αποδείχτηκαν ανακριβείς, όπως για παράδειγμα ότι οι Τούρκοι κατασκεύαζαν τούνελ κάτω από τη Λήδρας την εποχή που στήθηκε η περιβόητη γέφυρα.

 

Η Κυβέρνηση δηλώνει αδυναμία να ελέγξει την κατάσταση στο ΡΙΚ και αναμένει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το διορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Π", το Προεδρικό έχει τσακώσει και το ΚΥΠΕ να μεταφράζει λάθος από τα τούρκικα και αυτό υπήρξε η αφορμή για να στήσει δικό του μεταφραστικό τμήμα, το οποίο ελέγχει τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, προτού τις αξιοποιήσει πολιτικά.

 

Το ΚΥΠΕ αποτελεί σήμερα τη βασική πηγή ενημέρωσης των ΜΜΕ και ειδικά των ραδιοφωνικών σταθμών. Η αξιολόγηση και η αναπαραγωγή των ειδήσεων από το ΚΥΠΕ ορίζει εν πολλοίς την ειδησεογραφική ατζέντα της ημέρας.

 

Στο ΚΥΠΕ, σε αντίθεση με το ΡΙΚ, το ΑΚΕΛ έχει τον έλεγχο στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Οι ανταποκρίσεις του ΚΥΠΕ είναι χρωματισμένες με το κλίμα του 2004. Θα ανέμενε κανείς ότι ένα κρατικό πρακτορείο ειδήσεων θα υιοθετούσε μια ενιαία ορολογία για την άλλη πλευρά, που θα ήταν υποβοηθητική στην προσπάθεια που καταβάλλεται για πρόοδο στις συνομιλίες, κάτι που δεν συμβαίνει.

 

Για παράδειγμα, προχθές Παρασκευή το ΚΥΠΕ είχε δύο ειδήσεις, που αναφέρονταν η μια για τον Ντενκτάς και η άλλη για τον Ταλάτ. Ο Ντενκτάς περιγραφόταν σαν "Τουρκοκύπριος ηγέτης" και ο Ταλάτ "κατοχικός ηγέτης". Και τα δύο κείμενα φέρουν τη μονογραφή του ίδιου αρχισυντάκτη (ΓΧΡ).

 

Παροξυσμός αρνητισμού

 

Στα ιδιωτικά κανάλια και στον Τύπο που υποθάλπει την κατάρρευση των συνομιλιών η κατάσταση ίσως να είναι και χειρότερη. Βέβαια, σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν αναμένεται από μια Κυβέρνηση να λογοκρίνει τα ΜΜΕ.

 

Όμως, στην Κύπρο, ο Πρόεδρος, που ως θεσμός είναι πανίσχυρος, είναι αυτός που δίνει τον τόνο. Επί προεδρίας Βασιλείου έπνευσε ένας άνεμος μεγαλύτερης ελευθερίας. Επί Κληρίδη, ο πολιτικός λόγος ήταν πολεμικός επί περιόδου S-300 και ήπιος επί εποχής Σημίτη. Επί Τάσσου Παπαδόπουλου το κλίμα ήταν όπως το περιέγραψε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην ιστορική συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ, τον Απρίλιο του 2004: "Δημιουργήθηκε ένας παροξυσμός αρνητισμού στην ελληνοκυπριακή κοινωνία, που δεν επιτρέπει το νηφάλιο προβληματισμό και τη νηφάλια συζήτηση. Με τον πιο εύκολο τρόπο, η διαφορετική άποψη χαρακτηρίζεται προδοσία".

 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απέτυχε μέχρι τώρα να δώσει καθαρό στίγμα και να διαμορφώσει το ανάλογο θετικό κλίμα. Αμφιταλαντεύεται μεταξύ της ιστορικής ευθύνης που αισθάνεται ότι επί προεδρίας του θα κριθεί το μέλλον της ακεραιότητας Κύπρου και αρνητικού παροξυσμού που έχει δηλητηριάσει την κοινωνία. Αυτή η νεφελώδης πολιτική άφησε χώρο στα ΜΜΕ να συνεχίσουν τον αγώνα που ξεκίνησαν επί Παπαδόπουλου για "να σώσουν την Κύπρο".

 

Τεστ ερωτήσεων

 

Κάναμε μια μικρή έρευνα στις ερωτήσεις που υποβάλλονται στον Πρόεδρο Χριστόφια πριν ή μετά τις συνομιλίες. Οι πλείστες από αυτές μπορούν να χαρακτηρισθούν προβοκατόρικες:

- Επαληθεύθηκαν οι ψεσινές σας προβλέψεις που ήθελαν τον κ. Ταλάτ να ακολουθεί την πεπατημένη;

- Αποδεικνύεται και στην πράξη η δήλωση που ο κ. Ταλάτ έκανε ότι σέβεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας;

- Ο κ. Ταλάτ εξακολουθεί να επιμένει σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε νέο συνεταιρισμό. Τα λέει αυτά και μέσα στις συνομιλίες; ΄Η μέσα λέει άλλα;

- Θλίβεστε από το γεγονός ότι ο κ. Ταλάτ στέλνει τα πρακτικά των συνομιλιών στην Άγκυρα;

 

Ο Πρόεδρος, άλλοτε παίζει αυτό το παιχνίδι με τους δημοσιογράφους απαντώντας στις προβοκατόρικες ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα στην πιο πάνω ερώτηση: "Ας μην λέμε μεγάλα λόγια. Γιατί να με θλίβει; Είχαμε εμείς καμιά αυταπάτη ότι ο Ταλάτ δεν ενημερώνει επακριβώς την Άγκυρα για το οτιδήποτε";

 

Με αυτή την απάντηση νομιμοποιεί τίτλους στις εφημερίδες και τα κανάλια, όπως: "Φερέφωνο της Άγκυρας ο Ταλάτ". Σε άλλες περιπτώσεις, ο Πρόεδρος εμφανίζεται ενοχλημένος και βάζει τα πράγματα σε πιο σωστή και ποιο υπεύθυνη βάση, όπως για παράδειγμα οι δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση στις 5 Ιανουαρίου, όπου ανακοινώθηκε ότι οι συνομιλίες πήγαν καλά:

 

Δημοσιογράφος: Πώς πήγε η συνάντηση γενικώς;

Χριστόφιας: Είπαμε μια φορά να πούμε για θετικό αποτέλεσμα και ρωτάτε πώς πήγε; Είχε θετικό αποτέλεσμα.

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να μας πείτε τι έχει λεχθεί ακριβώς στη συνάντησή σας και αν έχετε μεταφέρει κάποια δυσφορία της δικής μας πλευράς όσον αφορά τις συνεχόμενες προκλητικές δηλώσεις που ακούγονται από τα κατεχόμενα;

Χριστόφιας: Θα με φέρετε σε δύσκολη θέση να μην απαντώ πολλές φορές, διότι εγώ θέλω να κτίσω εκεί πέρα και όχι να χαλώ.

 

Βέβαια, μετά τις δηλώσεις αυτές δεν βγήκαν τίτλοι "θετικό αποτέλεσμα", "πρόοδος στις συνομιλίες", ούτε όμως και κραυγές αρνητισμού, διότι δεν υπήρχε η πρώτη ύλη.

 

Αντιθέτως, μια εβδομάδα αργότερα (13/1) όταν δεχόταν τα διαπιστευτήρια ξένων πρέσβεων και αποφάσισε να εξισορροπήσει το θετικό κλίμα της προηγούμενης εβδομάδας με τη διαπίστωση ότι οι θέσεις της άλλης πλευράς "προσεγγίζουν περισσότερο τη συνομοσπονδία παρά την ομοσπονδία", τα ΜΜΕ άστραψαν και βρόντηξαν.

 

Με εφαλτήριο τις δηλώσεις αυτές, τα κόμματα του "τασσικού μπλοκ" ζήτησαν εκστρατεία στην Ευρώπη για να καταγγελθεί η Τουρκία, ακόμη και τη διακοπή των συνομιλιών. Ο Πρόεδρος επανήλθε με διορθωτική δήλωση: "Εγώ αυτό που σας λέω είναι ότι δεν είναι μαύρα τα πράγματα" (16/1).

 

Με την έναρξη της συζήτησης για το περιουσιακό, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, προτού καν αρχίσει η συζήτηση, έθεσαν όρο να μην επανέλθουν στο περιουσιακό πρόνοιες του σχεδίου Ανάν. Όσο κι αν διαφωνεί κανείς με το σχέδιο αυτό, είναι το πρώτο κείμενο των Η.Ε. που αναγνωρίζει επί της αρχής το προ του '74 ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιουσιών. Η διαφωνία που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών είναι στην ιεράρχηση των κριτηρίων αποκατάστασης της περιουσίας. Οι δημοσιογράφοι έθεσαν στον Πρόεδρο τις "ανησυχίες του Ομήρου" και αυτός απάντησε: "Εκφράζω την ανησυχία μου για τις a priori δηλώσεις πολλών ηγετών πολιτικών κομμάτων".

 

Η εκ των προτέρων διαφωνία του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ είναι δεδομένη από την πρώτη στιγμή της έναρξης των συνομιλιών. Κι όταν ρωτήσει κανείς ιδιωτικά τον Ομήρου γιατί διαφωνεί, ενώ συνεχίζει να συμμετέχει στην Κυβέρνηση, η απάντησή του είναι η εξής: "Στις ιδιωτικές μας συζητήσεις ο Χριστόφιας λέγει ακόμη χειρότερα απ' ό,τι εγώ δημόσια"...


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

01/02/2009

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα