Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Κυπριακό Γενικά
Έτος 2004
Έτος 2005
Έτος 2006
Έτος 2007
Έτος 2008
Έτος 2009
Έτος 2010
Η άλλη πλευρά
Έτος 2011
Προεδρία Χριστόφια
Κυπριακό Χριστόφιας
Έτος 2012
Τουρκία
Σχέδιο Ανάν
Πρώτο σχέδιο Ανάν - Χάγη
Δημοψήφισμα
Χάγη – Νέα Υόρκη
Ευρωεκλογές 2004
Νέα Υόρκη – Δημοψήφισμα
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Το μεγάλο παρασκήνιο της Κοπεγχάγης


Το κλίμα μεταβαλλόταν συνεχώς από υπεραισιόδοξο σε καταθλιπτικό και αντιστρόφως. Τα συναισθήματα βεβαίως δεν ήταν τα ίδια για όλα τα μέλη της «διχασμένης» κυπριακής αντιπροσωπείας.

Το μεγαλύτερο διπλωματικό παρασκήνιο στην ιστορία του Κυπριακού από τη διάσκεψη της Γενεύης το 1974, εξελίχθηκε αυτές τις μέρες στην Κοπεγχάγη. Με αφορμή τη διάσκεψη Κορυφής της Ε.Ε. συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Δανίας όλοι οι πρωταγωνιστές του Κυπριακού, οι οποίοι επιδόθηκαν σε ένα οργιώδες διπλωματικό παρασκήνιο, με στόχο το συγκερασμό των συμφερόντων όλων των ενδιαφερομένων, δηλαδή τον ορισμό ημερομηνίας στην Τουρκία, την επίλυση του Κυπριακού και της ένταξης ολόκληρης της Κύπρου στην Ε.Ε.

 

Από την Τετάρτη το πρωί που άρχισαν να φτάνουν στην Κοπεγχάγη οι διάφορες αντιπροσωπείες, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής που ολοκληρώθηκε η διάσκεψη, το κλίμα μεταβαλλόταν συνεχώς από υπεραισιόδοξο σε καταθλιπτικό και αντιστρόφως. Τα συναισθήματα βεβαίως δεν ήταν τα ίδια για όλα τα μέλη της «διχασμένης» κυπριακής αντιπροσωπείας. Από τη μια ήταν αυτοί που επιδίωκαν τη λύση - ένταξη και εκείνων που θα προτιμούσαν τον εκφυλισμό του σχεδίου. Ο πρόεδρος Κληρίδης αναχωρώντας από το αεροδρόμιο Λάρνακας για την Κοπεγχάγη άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα σκεφτόταν σοβαρά την υπογραφή του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν ως έχει, εάν κάτι τέτοιο έπραττε και η Τουρκία, ανεξαρτήτως από τις πλειοψηφίες που θα διαμορφώνονταν στο Εθνικό Συμβούλιο. Στη διάρκεια της πτήσης προς την Κοπεγχάγη, στις συζητήσεις της κυπριακής αντιπροσωπείας με τους δημοσιογράφους, το σενάριο της υπογραφής λύσης θεωρείτο το πλέον πιθανό. Το κλίμα αυτό ενισχύθηκε από τις πληροφορίες ότι η Δανική προεδρία είχε κάνει διευθετήσεις για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ενώ κλείσθηκε ακόμη και η αίθουσα για τις τελικές υπογραφές. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι οι τεχνικές διευθετήσεις δεν αρκούν για την επίλυση ενός προβλήματος. «Χρειάζεται και η πολιτική βούληση, την οποία η τουρκική πλευρά δεν έχει», είπε.

 

Τα κόλπα του Ντενκτάς

 

Η πληροφορία που ήρθε από την κατεχόμενη Κύπρο ότι επιδεινώθηκε η υγεία του Ντενκτάς και ότι θα εισαγόταν σε νοσοκομείο στην Άγκυρα ερμηνεύθηκε ως θετική εξέλιξη. Βρετανική διπλωματική πηγή διέρρευσε προς την κυπριακή αντιπροσωπεία πως «ο Ντενκτάς δεν είναι σε θέση να υπογράψει και η είσοδός του στο νοσοκομείο είναι ένα πρόσχημα για να τον ξεφορτωθούν». Η Τουρκία απέστειλε στην Κοπεγχάγη για να εκπροσωπήσει τους Τουρκοκύπριους τον «υπουργό εξωτερικών και άμυνας» του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Όχι όμως για να διαπραγματευτεί, αλλά για να μεταφέρει το μήνυμα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μελετήσει το σχέδιο Ανάν. Η ασθένεια του Ντενκτάς αποδείχτηκε τελικά διπλωματική. Το βράδυ της Τετάρτης εμφανίστηκε σε τουρκικό κανάλι στα κατεχόμενα, λέγοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει λύση με βάση το σχέδιο Ανάν, διότι δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων για ξεχωριστή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία.

 

Το απόγευμα της Τετάρτης τα μηνύματα που έφταναν από τη Δανική προεδρία ήταν πως ο στόχος για ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων Τουρκίας - Ε.Ε. ήταν ανέφικτος και πως η δυνατότητα συμφωνίας στο Κυπριακό πολύ περιορισμένη. Η εικόνα για την κυπριακή αντιπροσωπεία ξεκαθάρισε πλήρως το βράδυ, ύστερα από τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο Κληρίδη. Ο κ. Σημίτης μετέφερε το μήνυμα ότι οι εξελίξεις είναι πολύ θετικές ως προς την ένταξη, αλλά δυσοίωνες για τη λύση, λόγω της μη ετοιμότητας της Τουρκίας να συνεργαστεί. Προσωπικότητες που επένδυσαν πολλά στη λύση κατά τη διάρκεια της συνόδου της Κοπεγχάγης απογοητεύτηκαν από τις εξελίξεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ενημερώνοντας τους Κύπριους δημοσιογράφους ήταν εμφανώς απογοητευμένος, ενώ μιλώντας στα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν μετά την ενημέρωση, είπε πως «αυτό που θα ακολουθήσει είναι η διχοτόμηση της Κύπρου». Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος που είναι δυστυχής με το σχέδιο Ανάν, ήταν εμφανώς ευχαριστημένος με τις εξελίξεις, αφού ανοίγουν το δρόμο για τις προεδρικές εκλογές.

 

Τεχνητή αναπνοή

 

Μετά τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού ότι "όλα τα προβλήματα θα λυθούν αυτόματα", όταν η Τουρκία ενταχθεί στην Ε.Ε., διαφάνηκε πλέον ξεκάθαρα ότι δεν ήρθε ακόμη η ώρα για να γίνει το θαύμα στο Κυπριακό.
Για τους θιασώτες της λύσης, η Πέμπτη ξημέρωσε με το απαισιόδοξο κλίμα της προηγούμενης. Όμως, με το πέρασμα της μέρας δημιουργήθηκε ξανά κάποιο κλίμα ευφορίας, για πιθανή διέξοδο στο Κυπριακό. Σε αυτό συνέτεινε η εσπευσμένη άφιξη στην Κοπεγχάγη του βρετανού διαμεσολαβητή στο Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ, που είναι εκ των αρχιτεκτόνων του σχεδίου Ανάν. Δραστηριοποιήθηκε, επίσης, ο Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος δήλωσε πως θα προσπαθεί μέχρι την τελευταία στιγμή έτσι ώστε «τα δύο μέρη να υπογράψουν αυτό που τους ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ, δηλαδή συνολική λύση στο Κυπριακό».

 

Το επίκεντρο των εξελίξεων ήταν το ξενοδοχείο Μάριοτ όπου διέμενε ο πρωθυπουργός, στο οποίο θα γινόταν η συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αμπτουλάχ Γκιουλ και τον Ταγίπ Ερντογάν. Διακόσιοι περίπου δημοσιογράφοι από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία στριμώχθηκαν στο λόμπι του ξενοδοχείου, για να καλύψουν τη συνάντηση. Μετά το πέρας της και τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού ότι «όλα τα προβλήματα θα λυθούν αυτόματα», όταν η Τουρκία ενταχθεί στην Ε.Ε., διαφάνηκε πλέον ξεκάθαρα ότι δεν ήρθε ακόμη η ώρα για να γίνει το θαύμα στο Κυπριακό. Λίγο αργότερα, ενημερώνοντας τον πρόεδρο Κληρίδη για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με την Τουρκική αντιπροσωπία, του είπε πως επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση που είχαν καταλήξει το προηγούμενο βράδυ, ότι δεν υπήρχαν ελπίδες για πρόοδο στο Κυπριακό στην Κοπεγχάγη.

 

Το απόγευμα, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την πολιτική απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις, δηλώνοντας ταυτόχρονα την πίστη της Ελλάδας και της Κύπρου στη διαδικασία επίλυσης. Οι θετικές εξελίξεις στην Κοπεγχάγη για την χωρίς όρους ένταξη της Κύπρου έγιναν δεχτές με ικανοποίηση από την κυπριακή αντιπροσωπεία. Δεν ανοίχτηκαν όμως σαμπάνιες, εν αναμονή των τελικών αποφάσεων της συνόδου.

 

Νέα ανατροπή

 

Όταν στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά το πέρας του δείπνου των αρχηγών κρατών της Ε.Ε., το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανακοίνωσε την παράταση που έδωσε η προεδρία της Ε.Ε. στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να ολοκληρώσει την προσπάθειά του για επίλυση του Κυπριακού μέχρι τις 4 και 30 της επομένης, η αίθουσα πάγωσε. Οι Κύπριοι δημοσιογράφοι πίστεψαν προς στιγμή πως η αναφορά του Βρετανού απεσταλμένου στο Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στην κυπριακή αντιπροσωπεία, «περιμένετε εξελίξεις μέχρι αύριο το πρωί», ήταν προμήνυμα δυναμικής Αμερικανοβρετανικής παρέμβασης για υπογραφή του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν ως είχε. Ωστόσο, ο κ. Σημίτης έσπευσε αμέσως να διευκρινίσει πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε ήταν πολύ απίθανο να υπάρξει διέξοδος στο Κυπριακό στις επόμενες λίγες ώρες. Η απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. να αποδεχτεί την Κύπρο χωρίς προϋποθέσεις και η αποτυχία της Άγκυρας να εξασφαλίσει αυτό που ζητούσε με την ημερομηνία, έκανε στους δημοσιογράφους να αναχωρήσουν από το κέντρο Μπέλα στην Κοπεγχάγη, στις 3.00 το πρωί, έχοντας την αντίληψη ότι διασφαλίστηκε η ένταξη της Κύπρου και ότι ήταν απίθανο να τελεσφορήσουν οι τελικές προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για μια συμφωνία στο παρά πέντε.

 

«Το Κυπριακό λύθηκε, εσείς κοιμάστε»

 

Ωστόσο, σε διάστημα ωρών, ενωρίς το πρωί της Παρασκευής, τα τηλέφωνα άρχισαν να κτυπούν. «Το Κυπριακό λύθηκε, εσείς κοιμάστε», ήταν η συνήθης παρατήρηση από την άλλη άκρη του σύρματος. Αφορμή για την εξέλιξη αυτή έδωσε η «είδηση» που μεταδόθηκε στην Κύπρο ότι η Τουρκία δήλωσε ετοιμότητα να υπογράψει το σχέδιο, ότι ζητήθηκε από τον Κληρίδη να υπογράψει αλλά αρνήθηκε. Το έδαφος για σενάρια λύσης την τελευταία στιγμή ήταν πρόσφορο από το βράδυ της Πέμπτης όταν ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα διερεύνησε την πρόθεση του προέδρου Κληρίδη να υπογράψει το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν ως έχει, στην περίπτωση που κάτι τέτοιο θα έκανε και η τουρκική πλευρά. Με βάση την πληροφορία αυτή, οικοδομήθηκαν διάφορα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία:

  • Επιδόθηκε νέος αναθεωρημένος χάρτης που ικανοποιεί την Τουρκία.
  • Υποβλήθηκε νέο σχέδιο από τον Ανάν.
  • Ο Άλβαρο ντε Σότο είχε συνάντηση με τον Κληρίδη στις 7.00 το πρωί και του έθεσε εκβιαστικά το δίλημμα της υπογραφής.
  • Ο Κληρίδης δεν θέλει να υπογράψει αλλά τον πιέζουν οι σύμβουλοι του να το πράξει. Ενώ οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να διερευνήσουν τις πληροφορίες, στον 11ο όροφο του ξενοδοχείου Μάρριοτ συνεδρίαζε το Εθνικό Συμβούλιο, για να αποφασίσει τους χειρισμούς που θα γίνονταν στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, που θα γίνονταν προτού τα Ηνωμένα Έθνη κηρύξουν τη διαδικασία σε αδιέξοδο. Η πολύωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ενέτεινε τις φήμες περί νέου σχεδίου. Στην Κύπρο επικράτησε κατάσταση πανικού. Οι δημοσιογράφοι δεν έφταναν να απαντούν στις απανωτές τηλεφωνικές κλήσεις που έπαιρναν από γνωστούς στην Κύπρο που ζητούσαν διευκρινίσεις.

Τελικά ήταν φούσκα

 

Τελικά, όταν τελείωσε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφραζαν την έκπληξή τους για τα όσα μεταδίδονταν στην Ελλάδα και στην Κύπρο, έγινε αντιληπτό ότι επρόκειτο για μια δημοσιογραφική φούσκα που μέχρι να σπάσει επέδρασε σαν ντόμινο και αναστάτωσε ολόκληρη την κοινή γνώμη στην Κύπρο. Αυτό που στην ουσία συνέβη προχθές στην Κοπεγχάγη ήταν η αξιοποίηση του χρονοδιαγράμματος που έδωσε η Ε. Ε. στα Ηνωμένα Έθνη για ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η τελευταία αυτή πράξη της πρωτοβουλίας Ανάν που είχε ως στόχο την ταυτόχρονη λύση -ένταξη του Κυπριακού, παίχτηκε χθες στην Κοπεγχάγη όταν ο Άλβαρο ντε Σότο κάλεσε την κυπριακή αντιπροσωπεία σε εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας. Εκεί κλήθηκαν εκπρόσωποι των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Όμως οι δηλώσεις που έκανε προηγουμένως στην Άγκυρα ο Ντενκτάς και η δέσμευση του απεσταλμένου του Ταχσίν Ερτογλούλογλου να μη διαπραγματευτεί οτιδήποτε δεν επέτρεψαν να γίνει καμιά απολύτως διαπραγμάτευση. Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο Κληρίδη στις συνομιλίες που δεν έγιναν, δήλωσε γύρω στις 3.30 έξω από το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας, ότι όλα τέλειωσαν και πως η Κύπρος θα έμπαινε χωρίς προϋποθέσεις στην Ε.Ε.. Ωστόσο, η δήλωση του κ. Μαρκίδη δεν έδωσε τέλος στην αγωνία, καθώς ταυτόχρονα με την εκπνοή του χρονοδιαγράμματος που έθεσε η Ε.Ε. για ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων των Η.Ε. για λύση, ο υιός Ντενκτάς δήλωνε από τα κατεχόμενα ότι οι Τουρκοκύπριοι ήταν έτοιμοι να υπογράψουν δήλωση καλής θέλησης για συνέχιση της διαδικασίας με στόχο τη λύση μέχρι την 28η Φεβρουαρίου... Είκοσι λεπτά αργότερα ο Ντενκτάς διέψευσε κατηγορηματικά το γιο του, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη πραγματικότητα του Κυπριακού: Ενόσω ζει ο Ντενκτάς, το Κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί...


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

15/12/2002

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα