Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
ΑΚΕΛ
ΔΗΚΟ
Προεδρία Κληρίδη
Προεδρία Παπαδόπουλου
Διάφορα
Τάσσος Παπαδόπουλος
Εκκλησία
Εκλογές
Δημοψήφισμα
Ευρωεκλογές 2004
Προεδρικές 2008
Προεδρικές 2003
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

ΠΡΟΩΡΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ

Τάσος Vs Κίκης


Αν και υπολείπονται ακόμη δυόμισι χρόνια για τη συμπλήρωση της θητείας του προέδρου Κληρίδη, η «πρεδρολογία» που άρχισε ήδη μέσα από τις στήλες των εφημερίδων κάθε άλλο παρά πρόωρη μπορεί να χαρακτηρισθεί. Αμέσως μετά τις διακοπές μπαίνουμε στην προεκλογική περίοδο για τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2001, οι οποίες θεωρούνται πρόκριμα για τις προεδρικές του 2003. Οι συμμαχίες που θα γίνουν για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής θα είναι άμεσα συναρτημένες με τις προεδρικές εκλογές, οπόταν πριν και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών αναπόφευκτα θα ορισθούν οι παράμετροι των συμμαχιών για τις προεδρικές. Ακόμη, είναι πολύ πιθανόν να προκύψει ανάγκη για πρόωρες προεδρικές εκλογές στην περίπτωση που ο πρόεδρος Κληρίδης δεν θα μπορεί να εκπληροί τα καθήκοντά του λόγω βιολογικής αδυναμίας. Η προχωρημένη του ηλικία ή κάποια περιπλοκή στην υγεία του μπορεί να του επιβάλει την εθελούσια αποχώρηση από το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Τελευταίως, προέκυψε επίσης και η (μη διαψευσθείσα) «προειδοποίηση Κληρίδη προς τις ΗΠΑ», για παραίτησή του από την προεδρία, ως αποτέλεσμα των αδιεξόδων στο Κυπριακό. Αυτό το τελευταίο είναι απίθανο να συμβεί και μάλλον πρόκειται για κάποιο κόλπο του κ. Κληρίδη, τον οποίο κάθε άλλο παρά τιμά το γεγονός ότι απειλεί με παραίτηση τους Αγγλοαμερικανούς, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι αυτοί που τον ανέβασαν στην εξουσία. Το δεδομένο, πάντως, είναι πως είναι δυνατόν να προκύψει σύντομα ζήτημα προεδρικών εκλογών, ενώ το θέμα συζητείται έτσι κι αλλιώς ενόψει των υπό διαμόρφωση συμμαχιών για τις βουλευτικές εκλογές.

 

Τα κόμματα και τα άτομα, τα οποία καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις στο νησί, διαβουλεύονται παρασκηνιακά και συζητούν επί διαφόρων σεναρίων για τη διαμόρφωση των συμμαχιών που στόχο έχουν τη διαχείριση της εξουσίας. Αυτή τη στιγμή μπορεί να καταρτισθεί ένας κατάλογος από δέκα τουλάχιστον ονόματα, τα οποία «παίζουν» ως υποψήφιοι πρόεδροι, αλλά τα φαβορί που έχουν ξεχωρίσει είναι δύο: Ο κοινοβουλευτικός πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Τάσσος Παπαδόπουλος, και ο πρόεδρος του Ομίλου Λαϊκής Τράπεζας, Κίκης Λαζαρίδης. Τα δύο αυτά άτομα προετοιμάζονται ήδη για την προεδρική αναμέτρηση φλερτάροντας κατά κύριο λόγο το ΑΚΕΛ, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν συνεργασία με τον ΔΗΣΥ. Πάντως, οι επικρατούσες ισορροπίες, οι συσχετισμοί δυνάμεων και οι προσωπικές επιδιώξεις των πρωταγωνιστών του παρασκηνίου, ευνοούν εξίσου και τους δύο υποψήφιους, οι οποίοι πολύ πιθανόν να αποτελέσουν το τελικό δίδυμο στην προεδρική αναμέτρηση του 2003 ή και ενωρίτερα. Εκείνο που φαίνεται πως ακόμη «παίζεται» είναι ποιος θα υποστηρίξει ποιον...

 

Ρυθμιστής το ΔΗΚΟ

 

Το ΑΚΕΛ, ύστερα από δύο πενταετίες εκτός κυβέρνησης, θέλει αυτή τη φορά να εκλέξει οπωσδήποτε πρόεδρο. Εδώ και τρία χρόνια κτίζει γέφυρες συνεργασίας με το ΔΗΚΟ και θεωρεί το κόμμα αυτό «στρατηγικό εταίρο» στην προσπάθειά του να απομακρύνει τον ΔΗΣΥ από την εξουσία. Τα «δίκτυα» του προς το ΔΗΚΟ ρίχνει, ωστόσο, και ο ΔΗΣΥ που προσδοκά σε μια νέα συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων της Δεξιάς, καθιστώντας για άλλη μια φορά το κόμμα αυτό ρυθμιστή του εκλογικού αποτελέσματος.

 

Ο Σπύρος Κυπριανού το έχει χωνέψει πως ο ίδιος δεν μπορεί πλέον να εκλεγεί ξανά πρόεδρος της Δημοκρατίας και η επιθυμία του είναι να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα από το αξίωμα του προέδρου της Βουλής. Για το ζήτημα αυτό είχε προ μηνών διαβουλεύσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος του υποσχέθηκε την προεδρία της νέας Βουλής, στο πλαίσιο συνεργασίας στις προεδρικές εκλογές, με υποψήφιο τον Αλέκο Μακρίδη, τον οποίο πρότεινε το ΔΗΚΟ στον ΔΗΣΥ στις προηγούμενες εκλογές. Σύνδεσμος του ΔΗΣΥ με τον Κυπριανού είναι ο βουλευτής Λεμεσού Χρ. Πουργουρίδης, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην προώθηση της υποψηφιότητας Μαρκίδη και τελευταίως τα βρήκε με τον Νίκο Αναστασιάδη. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής θα πρέπει να ιδωθεί και η πρωτοβουλία Πουργουρίδη για αναθεώρηση του εκλογικού νόμου.

 

Ως γνωστόν, ο κ. Κυπριανού θα παραιτηθεί από πρόεδρος του ΔΗΚΟ και από τον ερχόμενο Οκτώβριο θα αναλάβει νέος πρόεδρος ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Παρόλ’ αυτά, ο κ. Κυπριανού δεν συμπεριφέρεται και δεν ενεργεί σαν ένας υπό παραίτηση πρόεδρος. Πρόθεσή του είναι να παραδώσει την προεδρία, αλλά να συνεχίσει να ελέγχει το κόμμα και να πατρονάρει τις αποφάσεις του από το παρασκήνιο. Φαίνεται, όμως, ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι αποφασισμένος να μην ανεχθεί αυτό τον ρόλο και είναι διατεθειμένος να ελέγξει το κόμμα αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας. Αυτό φάνηκε και από την παρέμβασή του στο θέμα του εκλογικού νόμου, όπου με μια «προσωπική δήλωση» ανέτρεψε όλο το σενάριο του ΔΗΣΥ και ακύρωσε τις δεσμεύσεις του Κυπριανού προς τον ΔΗΣΥ που δόθηκαν μέσω Πουργουρίδη.

 

Συνεπώς, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι από τον προσεχή Οκτώβριο ο Σπύρος Κυπριανού δεν θα μπορεί να επηρεάζει όσο νομίζει τα πράγματα εντός του ΔΗΚΟ και οι οποιοιδήποτε πολιτικοί σχεδιασμοί για πιθανές προεκλογικές συμμαχίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν με την ανάληψη της ηγεσίας από τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

 

Η ώρα του Τάσσου

 

Το ΑΚΕΛ που επιδιώκει συνεργασία με το ΔΗΚΟ θα επιθυμούσε κάποιο «ελεγχόμενο» υποψήφιο από τον χώρο του κόμματος αυτού, όπως για παράδειγμα ο Χρίστος Μαυρέλλης. Ο Παπαδόπουλος, όμως, πιστεύει ότι τώρα είναι η ώρα για να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί τον ρυθμιστικό ρόλο του ΔΗΚΟ για τίποτα λιγότερο από τη δική του υποψηφιότητα. Ο Τάσσος προετοιμάζει τον εαυτό του για υποψήφιο πρόεδρο και άρχισε να κάνει τους απαραίτητους «συμβιβασμούς» με τον εαυτό του, ιδίως σε ό,τι αφορά την προσέγγιση των ΜΜΕ. Ανταποκρίνεται με λιγότερους δισταγμούς στα τηλεφωνήματα για δηλώσεις, δεν ειρωνεύεται πλέον τους δημοσιογράφους και εμφανίζεται πιο εύκολα σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως μνημόσυνα κλπ. Το πιο σημαντικό χαρτί που έχει στα χέρια του ο Παπαδόπουλος είναι το ότι μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος τόσο ως υποψήφιος μιας πιθανής συνεργασίας ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ όσο και ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ. Ήδη, στον ΔΗΣΥ καλλιεργείται η ιδέα για υποστήριξη της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου και αναβίωση της συγκυβέρνησης της περιόδου 1993-97, ως η πιο αποτελεσματική επιλογή για την οριστική περιθωριοποίηση του ΑΚΕΛ δια της συνένωσης της Δεξιάς. Μια υποψηφιότητα Μακρίδη θα είχε προοπτική μόνο κατόπιν συνεργασίας με το ΔΗΚΟ. Εξάλλου, ο Μακρίδης θα αποτολμήσει υποψηφιότητα μόνο εάν του προσδοθεί εθναρχικός ρόλος για να έχει εξασφαλισμένη την εκλογή.

 

Η προοπτική συνεργασίας ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ προκαλεί αμηχανία στο ΑΚΕΛ, το οποίο για πρώτη φορά συζητεί υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου υπό το βάρος του διλήμματος: Τάσσος με τις ψήφους της Αριστεράς ή Τάσσος με τις ψήφους του ΔΗΣΥ;

 

Η περίπτωση Κίκη Λαζαρίδη

 

Η εναλλακτική λύση του ΑΚΕΛ θα είναι η υπόδειξη μιας ανεξάρτητης προσωπικότητας από τον χώρο της Δεξιάς, η οποία θα μπορεί να αποσπάσει ψήφους και από τον ΔΗΣΥ και από το ΔΗΚΟ. Η εμπειρία Ιακώβου διδάσκει ότι το εκλογικό σώμα χρειάζεται μεγάλη προεργασία για να αποδεχτεί κάποιον υποψήφιο που δεν είναι μπασμένος στο πολιτικό παιχνίδι. Και η μόνη προσωπικότητα που προετοιμάζεται εντατικά για τον ρόλο αυτό είναι ο πρόεδρος του Ομίλου Λαϊκής, Κίκης Λαζαρίδης. Ο επιτυχημένος τραπεζίτης έχει φήμη επιτυχημένου τεχνοκράτη και μέρος της στρατηγικής του είναι να προβάλει τον εαυτό του ως τον Κώστα Σημίτη της Κύπρου. Εδώ και καιρό παρακολουθεί στενά τα πάντα που αφορούν την κομματική ζωή και μελετά συστηματικά το Κυπριακό. Έχει καταρτίσει επιτελείο συνεργατών και εργάζεται με τη βοήθεια ξένου οίκου δημοσίων σχέσεων. Ο Κίκης ποντάρει κατά πρώτο λόγο στο ΑΚΕΛ, το οποίο αναζητεί υποψήφιο εκτός από τις τάξεις του.

 

Παρά το γεγονός ότι οι υποστηρικτές του ΑΚΕΛ είναι κατά παράδοση πειθαρχημένοι, δύσκολα μπορεί ένα κόμμα, του οποίου η βάση αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, να υποδείξει ως υποψήφιό του έναν τραπεζίτη. Υπάρχει, βεβαίως, το προηγούμενο του Βασιλείου, αλλά αυτός είχε το άλλοθι του αυτοδημιούργητου γόνου αριστερής οικογένειας. Εξάλλου, οι οπαδοί του ΑΚΕΛ αισθάνονται πικραμένοι από τη συνεργασία Βασιλείου – Κληρίδη και ίσως τους προβληματίζει η επανάληψη του φαινομένου. Η ενδεχόμενη υποψηφιότητα Κίκη Λαζαρίδη ταιριάζει περισσότερο στον ΔΗΣΥ παρά στο ΑΚΕΛ. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Νίκος Αναστασιάδης θα αποφύγει τους εσωκομματικούς ανταγωνισμούς για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ σε περίπτωση εκλογής του θα διασφαλίσει τη θέση του στο κόμμα για τουλάχιστον άλλη μια πενταετία.

 

Ο Λυσσαρίδης θέλει Κίκη

 

Προς το παρόν ο Κίκης Λαζαρίδης συνομιλεί με τον πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ, Βάσο Λυσσαρίδη, με τον οποίο έχει αναπτύξει μια πολύ καλή προσωπική σχέση. Ο γιατρός φέρεται να έχει υποσχεθεί στον Λαζαρίδη ότι θα τον προτείνει στο ΑΚΕΛ ως κοινό υποψήφιο της κεντροαριστεράς. Θα τον προβάλει ως πετυχημένο τεχνοκράτη, θαυμαστή, υποστηριχτή και συνεργάτη του Μακαρίου, ενώ σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει, θα τον «δεσμεύσει» στη βάση προγράμματος που δεν θα αποκλίνει ουσιωδώς από τις θέσεις των δυο κομμάτων. Ο Λυσσαρίδης το έχει χωνέψει, όπως και ο Κυπριανού, ότι ο ίδιος δεν έχει πλέον πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος. Στόχος του Λυσσαρίδη είναι να κλείσει κι αυτός την καριέρα του από το αξίωμα του προέδρου της Βουλής. Σε αυτό το πλαίσιο είναι προσαρμοσμένη και η απόφαση του Λυσσαρίδη να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΚΙΣΟΣ αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές. Για τον λόγο αυτό χτίζει γέφυρες συνεργασίας προς το ΑΚΕΛ και φλερτάρει τη συνεργασία μαζί του. Ο Λυσσαρίδης θεωρείται απίθανο να αποδεχτεί συνεργασία με το ΑΚΕΛ με υποψήφιο τον Τάσσο Παπαδόπουλο, για λόγους γοήτρου και προσωπικού ανταγωνισμού. Συνεπώς, στην περίπτωση που το ΑΚΕΛ θα επιλέξει Παπαδόπουλο, πρέπει να θεωρείται πιθανή η προοπτική το ΚΙΣΟΣ να υποστηρίξει την «ανεξάρτητη υποψηφιότητα» Κίκη Λαζαρίδη, την οποία στη συνέχεια θα έρθει να στηρίξει και ο ΔΗΣΥ.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

27/08/2000

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα